Kdo se teď odkud vrátil a jake to bylo?
Sice uz je to nejaky patek, co jsme se vratili z Nepalu (konkretne EBC trek), ale teprve ted jsem dal dohromady hlavni clanek:
https://www.cibulka-na-cestach.c...ase-campu/
Pripadne video: https://youtu.be/wLIs1gcxfS8
fronhof napsal(a):proste nedhera, vse jako v USA.
obávám se, že s tímto tvrzením bude málokdo souhlasit. Nedejbože si přát, aby všechny ostrovy byly jako v USA....
Vrátili jsme se z měsíční cesty po Austrálii, byli jsme v Alice Springs, Perthu, Sydney a Melbourne. Počasí vyšlo skvěle, jídlo bylo dobré, jen pivo docela drahé. V Alice nás na letišti Enterprise vypekl s autem, vůbec tam neměli pobočku. A v Alice Springs a na Rottnest Island nás trochu potrápily mouchy. Po cestě zpátky jsme měli ještě 8h layover v Šanghaji, tak jsme skočili na otočku do města.
Kolumbie. Asi jsem se zamilovala :) Viděli jsme jenom kousek a potřebuju vidět další kousek. Nepouštěli jsme se do větších akcí, ale nikde mi to nepřišlo nebezpečné, ani když jsme zabloudili do nějaké vesnice v oblasti Tolima, kde jsme se na dva dny nasáčkovali na nějakou farmu a bylo to nej! (akorát arepu už nikdy jíst nemusím)
Vrátil jsem se před pár týdny z víkendu Toulouse. Neodolal jsem a musel jsem vyzkoušet let LH2222 to Toulouse. Město samotné má co nabídnout. Hlavní cíl bylo ale muzeum a fabrika Airbus. Dostal jsem se bohužel na poslední chvíli jen na a321. Těch prohlídek je tam více včetně a350.
Konečně jsem si mohl vyzvednout v Mnichově LH adidasky, nové menu na palubách Lufthansa je opravdu luxusní a salonky LH jsou čím dál lepší. Pecka zážitek pro milovníky letadel.
9.3. jsme se vrátili z týdenního pobytu v Neapoli a okolí. Počasí skoro 20 st, občas mraky a horší viditelnost - i proto jsme vynechali některá vyhlídková místa (Vesuv, Sorrento), turistů ještě snesitelně. Obdivujeme antiku a byli jsme tam v podstatě poprvé, takže Pompeje z Porta Nolana Circumvesuviana jedna cesta za 3,30E, staví také na N.centrale (bez rezervace v 9 hod. ráno úplně v klidu, vst.20E), Herculaneum totéž za 2,6E (vst.16E), Flegrejská pole - busem 101 od Porta Nolana za 4,30E až do Bacoli (starověké Misenum) k Piscina Mirabilis (otevřeno jen ve středu, sob. a neděli, vst.5E nebo 8E spolu s blízkými Cento Camerelle, odtud pěšky asi 4 km kolem Castello Aragonese do Baia (term. lázně vst.5E), busem do Pozzuoli (amfiteátr vst.5e, podzemí nebylo přístupné), zpět do N. metrem č.2 za 2,60 E. Paestum vlakem z N.Centrale za 7,60E, vst. 15E (8.3. k MDŽ měly ženy vstup do všech státních památek a muzeí zdarma). V Neapoli Parco Vergiliano (Mergellina), kopec s hradem S.Elmo, Staré město, Španělská čtvrť a centrum kolem Galleria Umberto. Castello dell´ Ovo a Castello Nuovo byly zavřené kvůli rekonstrukci. Na jeden den jsme si koupili celodenní jízdenku za 5,40E, jinak pěšky - ubytování přes BKG.com na Via Spaventa u N.Centrale bylo velmi dobré. Na internetu jsem před cestou potřebné aktuální informace dost těžko hledala, ale nakonec vše klaplo, místní lidé byli vstřícní a měli jsme krásný pobyt bez problémů. Máte-li někdo zájem o více informací, mohu doplnit, případně poskytnout svou podrobnou přípravu.
Minulý týden jsme se s přítelkyní vrátili z tripu Thajsko, Vietnam, Malajsie a Hainan přes Peking. Dovča super, ale zážitek z Číny už bych opakovat nemusel. Z klimatizace jsme měli trošku rýmu, nic hrozného, prostě lehká rýma. V Pekingu jsme měli 20 hodin, tak jsme se chtěli jet podívat do města. Při vyplňování příletového formuláře u kiosku jsem si jednou kýchl. To stačilo, aby mě kamery vyhodnotili jako rizikového a při průchodu okolo kontrolního stanoviště začal houkat alarm a co se dělo, jsem ještě nezažil. Vyběhli, nasadili mi roušku, odvedli do místnosti a už to jelo. Výslech, jak se cítím, kde jsem byl, co jsem tam dělal, jestli mě nekousl komár, měření teploty na čele, v podpaží, výtěr krku, pak vyplnit nějaký formulář, podepsat souhlas s odebráním vzorků, jinak by byla nucená karanténa a deportace, takže jiná možnost není a pak mi brali krev. Asi po půl hodině usoudili, že mám asi opravdu jen rýmu a pustili mě. Celý den byl v nervech, co kdyby náhodou našli něco v té krvi a nebo kdyby se jim prostě jen něco nezdálo, v Pekingu na každém čtverečním centimetru kamery, takže strach se i vysmrkat, cokoliv. Byla by to docela prekerka, kdybych si musel platit nějakou karanténu, nové letenky, které jsou teď v podstatě nesehnatelné a nebo za hrozné peníze a když jsem zjistil, že pojišťovnám se za tohle moc platit nechce, když se ukáže, že klient je vlastně zdravý a je to jen zásah úřední moci, mohla by tahle sranda jít do do statisíců. No nakonec to dopadlo dobře, vše proběhlo hladce, ale takový zážitek si příště nechám asi ujít. Když se nad tím zamýšlím zpětně, tak nic špatně neudělali a je asi docela fajn, že hlídají, aby se nestalo znovu to co za covidu, ale když se to stane člověku na vlastní kůži, tak je to docela stresující. Takže i teď spolehlivá cesta do Asie severní cestou může mít také svá úskalí. 🙂
Byli jsme v Brazílii v oblasti Natal. Pobyt nám zpestřil TAP, kterej nás dopravil do cíle o 18 hodin později (a přes Sao Paulo :). pak už šlo všechno snadno. Peníze jsme ani nestihli vyměnit (bylo v plánu 1. den v Natal), ale nakonec jsme je ani nepotřebovali, karty brali i pouliční prodavači. Přímořská infrastruktura v oblasti (Tabatinga, Pipa) perfektní, hodně možností ubytování i stravování za rozumný ceny. Jezdili jsme Uberem, ve čtyřech to byla jasná volba cena/flexibilita. Navštívili jsme 4 ubytování - vila u moře, chalé v pousadě, lufťáckej 4*hotel s plnou penzí (30 metrů k moři, z druhé strany 50 metrů k jezeru s průzračnou vodou, 5 metrů z pokoje k bazénu, teplota vody všude jak v klidovým bazénu v termálech) a eko resort, kde jsem vypil víc vody z kokosu než piva a všude se válelo mango po zemi. Jinak za zmínku stojí zážitek z moře, na jednom místě na nás skákaly ryby - z vody vylítlo nad hladinu současně třeba 30 rybek velikosti cca 10cm a skákaly nám kolem hlavy, některým se podařil headshot. za 10 vteřin to většinou ustalo. Naopak domácí nebyli vlezlí, ale přívětiví, počet pokusů o scam 0. Za celou dobu jsme nenarazili na žádný gringos, jako jediný cizince jsme tam potkali pár Argentinců = velice domácká a původní atmosféra. Odpovídá tomu jazyková vybavenost, anglicky tam nemluví ani mladí a španělsky dost málo a špatně. Od Brazílie jsem si zdaleka tolik nesliboval, ale odjížděl jsem nadšenej. Včera mi udělal radost i TAP, kterej se zajímal, na jakej účet má poslat 4x600 EUR. Celkovej budget na osobu byl cca 21.500, z toho 12.500 letenka + 9.000 ubytování, jídlo a doprava. Kdyby měl nedejbože někdo zájem o ilustrační fotky, něco sem hodím.
V Natalu a Pipě jsem byl před 9 lety a byla to velká paráda. Letos jsem dal Salvador, Chapada Diamantina a Boipeba a musím říct, že to zase bylo super. Krásná příroda, super přátelští lidi, platba kartou skoro kdekoliv a ještě k tomu přijatelné ceny. Vidím to, že příští rok dám Brazílii znovu. Jen si musím zabrat na portugalštině...
Já mám totiž Brazílii zafixovanou asi trochu iracionálně jako fakt nebezpečnou zemi (kamarád tam měl hodně škaredý zážitek), prostě se tam bojím, ač mám nacestováno dost a zhusta sólo. Ale už několik let mě tam láme syn (16 let), tak potřebuju překonat sama sebe, že to půjde.
Portugalština mi nevadí, jazyky se učím snadno.
Mně se do Brazílie taky moc nechtělo, něco mě na ní iracionálně odrazovalo a chtěl jsem raději znovu do Kolumbie. Ale pak jsem podlehl svodům akčních cen TAPu a Natal vybral jako nejpoklidnější destinací z jejich možností. Protože má manželka před operací kolene, neplánoval jsem žádný treky k vodopádům, hory a doly, na tenhle pasivnější přístup to tam bylo jak dělaný :)
Z Kypru Larnacy, let s Wizz z Prahy.
Let v pohodě, spala jsem na trojce. Nazpět málo lidí.
Jinak bylo krásně, klid, pohoda, relax...
V Larnace super salonek, skoro se tam klaněli. Bylo asi 5 lidí..
Azul napsal(a):Já mám totiž Brazílii zafixovanou asi trochu iracionálně jako fakt nebezpečnou zemi (kamarád tam měl hodně škaredý zážitek), prostě se tam bojím, ač mám nacestováno dost a zhusta sólo. Ale už několik let mě tam láme syn (16 let), tak potřebuju překonat sama sebe, že to půjde.
Portugalština mi nevadí, jazyky se učím snadno.
Taky jsem si říkal, Brazílie a headshot v jednom odstavci...ale nakonec šlo jenom o ryby...možná trávíme moc času na YNC :-)
Mě teda v BR už jednou okradli, takže opatrnost bych opravdu preferoval. Takový Rio po setmění je hustý...
Tádžikistán Fanské hory, Sedm jezer. Dá se udělat jako jednodenní organizovaný výlet ze Samarkandu s malou skupinkou, nadšenci do horské turistiky by se tam mohli vyžívat i delší dobu. Samotný hraniční přechod mezi Uzbekistánem a Tádžikistánem je zážitek.
Ala - presne tento vylet mame zajednany zaciatkom maja. Kolko casu ste cca.stravili na hraniciach? Boli ste aj v Panjakente? Ak ano,odporucas?
Na hranicích to záleží kolik se tam zrovna sejde lidí a pak je fronta u okýnka, oni tam hodně pendlujou místní lidi sem a tam. A pořád se někomu důležitýmu musí ukazovat pas, celkově snad 6x. Ráno cestou tam nám to zabralo možná i hodinu, navečer zpátky už tam skoro nikdo nebyl.
Panjakent jsme jen projížděli, ale klidně bych se tam do toho bazaru koukla, bylo zajímavý i jen to co jsem viděla z auta podél silnice.
Každopádně se připrav na celej den v autě, kolena skrčený (pro vyšší chlapy nic moc) a ze zadku po celým dnu karbanátek. My jsme to z časových důvodů jeli hned první den po příletu (5 ráno), takže navíc bez spánku, a málem jsme chcípli.
Kajmane, Rohib ne, náš průvodce se jmenoval jinak. On ten výlet nabízí víc organizátorů, ale myslím že je úplně jedno, kterého si člověk vybere.
My jsme ráno i večer na hranicích strávili snad 10 minut, byla to absolutní rychlovka.
Ze Samarkandu na hranice lze při troše štěstí chytit Yandex, to jsme platili cca 100 000 sumů za celý auto. Zpátky už musí člověk vzít klasický tágo, jedině že by měl extrémní štěstí na Yandexáka, kterej zrovna někoho přivezl. Usmlouvali jsme to na 220 000 sumů, ale byl to boj.
V Panjakentu nás zajímala historie, takže jsme prolezli muzea (ve městě i u vykopávek) a pak hlavně vykopávky, ty jsme si dost užili (ale je to pro fandy historie, jsou to v podstatě hromady bordelu v louce :-)
My jsme nejeli yandexem, ten vylet je organizovanej primo ze Samarkandu, ze jedno auto odveze skupinu na hranice, tam prechod samostatne, a na druhy strane ceka jiny auto, kterym se jede na vylet. Zpatky stejne. Na Gotogate je jich nekolik, ja jsem vzala i vcetne obeda, kterej jsme jedli z krabicky u toho posledniho jezera, jidlo bylo moc dobry.
Jinak me prekvapilo, jak je uz ted tady teplo, myslela jsem, ze jeste bude chladneji, ale v Samarkandu je pres 20 a chodime v tricku, v tech horach to bylo na mikinu.
Pro zajímavost - kolik to vyšlo? My jsme platili Rohibovi 140 USD za standard (Sarazm, Panjakent a Sedm jezer) a 30 USD příplatek za mešitku v Mazare Šarif (vesnička v Tádžiku, ne ten afghánskej). Ale to je - jak už jsem říkal - taky pro fandy historie.
1.900,- Kc za osobu komplet vsechno (doprava Samarkand-hranice, doprava v Tadzikistanu ridic+pruvodce, hodne dobryho jidla na obed, flaska vody a na privitani cerstvej teplej chleba), cca 9-10 hodin celodenni vylet. My jsme meli verzi jen tech 7 jezer, videla jsem v tech nabidkach i neco se zastavkou v Panjakentu bazaru, ja jsem to nebrala, ze jsem se bala, aby nas netahali k nejakym svym pribuznym a nevnucovali nakupovat jejich cetky, ale ted uz bych asi tuhle obavu nemela, zatim mi pripada, ze krome letistnich taxikaru (pripadne taxikaru na tech hranicich) tady jeste nejsou turismem zkazeny a neosvojili si ty heloumajfrendi triky.
Ala napsal(a):My jsme nejeli yandexem, ten vylet je organizovanej primo ze Samarkandu, ze jedno auto odveze skupinu na hranice, tam prechod samostatne, a na druhy strane ceka jiny auto, kterym se jede na vylet. Zpatky stejne. Na Gotogate je jich nekolik, ja jsem vzala i vcetne obeda, kterej jsme jedli z krabicky u toho posledniho jezera, jidlo bylo moc dobry.
Jinak me prekvapilo, jak je uz ted tady teplo, myslela jsem, ze jeste bude chladneji, ale v Samarkandu je pres 20 a chodime v tricku, v tech horach to bylo na mikinu.
To je spíš náhoda. My třeba v půlce dubna docela mrzli - jak v Turkmenistánu při spaní pod širákem, tak vedle v Uzbekistánu při normálním pohybu venku, to bylo jak dnes v ČR (bunda, čepice, hnusnej studenej vítr).
Azul napsal(a):Ja mám zájem! O fotky a klidně i víc detailů, pokud můžeš. Dík!
Tak aspoň pár fotek pro navození atmošky