Kdo se teď odkud vrátil a jake to bylo?
Ten "narodni formular pro registraci hosta" mistni recepcni vyplnil opravdu dukladne!
Feminino ou Masculino?! 🤣
V Brazilii oznaceni "gringo" neni jen pro Americany z USA, ale pro vsechny cizince, i Cechy i Argentince.
theo2 napsal(a):Mně se do Brazílie taky moc nechtělo, něco mě na ní iracionálně odrazovalo a chtěl jsem raději znovu do Kolumbie. Ale pak jsem podlehl svodům akčních cen TAPu a Natal vybral jako nejpoklidnější destinací z jejich možností. Protože má manželka před operací kolene, neplánoval jsem žádný treky k vodopádům, hory a doly, na tenhle pasivnější přístup to tam bylo jak dělaný :)
Copak Kolumbie, to je samozrejme skvela zeme s mozna nejruznejsimi krajinami, od ledovcu pres tropicke pralesy a pobrezi az k poustim.
Taky Kolumbijci jsou fajn lidi, Kolumbijky povetsinou krasnejsi nez v okolnich zemich.
Jidlo taky docela ujde.
Brazilie sice tak vysoke hory nenabidne, ale je obrovska a jine krasne hory, vodopady, pralesy, nekonecna pobrezi, pouste, atd. se tam take najdou.
Navic jsou povetsinou Brazilci vesele kopy a karnevaly v Salvadoru, Recife, Olinde, Minas, Paraty, Riu, Sampe umi lip nez treba v Barranquille ci Pastu v Kolumbii. Brazilky jsou jeste pestrejsi nez Kolumbijky.
A brazilska gastonomie, to uz je pojem a reference (churrasco, feijoada, acarajé, vatapá, ...).
Nordeste Brasileiro (Brazilsky Severovychod) je sice sveraznejsi cast Brazilie, ovsem na dovolenou rovnez uzasne misto.
Skvele, ze jste si to tam tak uzili !!
theo2
Díky! Vypadá to lákavě (ta chytrá horákyně v rybářské síti🙃, to je opravdu letní obleček).
baca12 napsal(a):Pokracujem v ceste po strednej europe.
Tentoraz po stopach trnavskeho cestovatela navstevujeme hrad somoska. (Vstup 3€, deti 1€, parkovne2€ ) Okruh vratane rozhladne pekny.
V szilvasvarad testujeme lesnu zeleznicu. V sezone chodia dva vlaky v rovnaky cas. Platba kartou prakticky vsade, mimo bobovej drahy (neberu ani tvrde valuty).
Z egeru odporucam zobrat motoracik a clovek sa hned ocitne v minulom storoci :)
V egeri vinne udolie nesklamalo ale nabuduce radsej bez deti :)
Si mě inspiroval 👍 Díky moc
Okolí Egeru dám v srpnu s rodinou
Paříž - nechápu, proč na ni tak Češi nadávají (tedy přinejmenším média vyvolávají ten dojem). Ještě si dovedu představit, že o prázdninách je tam narváno a pak taky sám nadávám na zbytečně komplikované jízdenky na MHD a nízkou kvalitu příslušných aplikací, ale nic dalšího mě nenapadá.
BTW neprošla mi platba za Ibis Budget (appka zmiňovala celou dobu placení na místě), za což mi okamžitě bez upozornění zrušili rezervaci (zlatá Agoda a Booking!) a ještě mi drze doporučili udělat si novou rezervaci, což samozřejmě nešlo, protože hotel byl obsazený. Asi chtěli vydělat na někom jiném...
No Paříž je proti jiným francouzským pohodovým městům (Toulouse, Bordeaux, Nantes, Nice, Metz...) no jak bych to řekl, prostě se tam ve velkým koncentrují takový ty nejhorší francouzský neduhy, které jsou třeba i jinde, ale ne v takovém množství nebo prostě ne všechny najednou. Nehledě na to, že trpí extrémním overturismem což přidává ještě tunu dalších problémů včetně nevrlých domácích, které to samozřejmě po právu sere (obdobně jako třeba v Barceloně). V Bordeaux můžeš jít na dobrý víno nebo do dobré kavárny přímo v centru města na náměstí, všichni jsou v pohodě a peněženku to nezrujnuje. V Paříži třeba kolem Notre Dame hodně štěstí s tímhle.
Jako Francie je za mě skvělá, ale Paříž je prostě její žumpa. To i Marseille, které je jaké je, mi je sympatičtější. Paříž versus jakékoliv jiné město, tím víc města na jihu nebo obecně menší města pod 100 tisíc obyvatel, jsou jako nebe a dudy. Mimo Paříž jsem nikdy neměl problém se domluvit anglicky, respektive i když třeba anglicky nerozuměli, tak byli milí a v pohodě. Obdobnou zkušenost mám teď nedávno bohužel z Montrealu, kde po skvělých zkušenostech z anglofonní Kanady to bylo jako facka do obličeje a důkaz, že se pařížskou kulturu v tom negativním smyslu podařilo úspěšně vyvézt za oceán, včetně například tou dobou trvající 2 týdenní stávkou zaměstnanců MHD 😀
Vykašlete se na velká města a letenky, dejte Francii na 7-10 dnů autem, vyberte skoro jakoukoli oblast dál od velkých měst (udoli Rhony, okolí Millau, jezero Salagou, ještě i Avignon jde, Perpignan už byl na hraně, ale tam tu arabskou čtvrť už vnímám jako trochu součást jihu a prošli jsme ji i za tmy v klidu, atd.) a projeďte historické vesničky a malá města - super - ještě to tam vypadá jako ve staré dobré Francii. Teda byli jsme tam brzy na jaře, 13-17 stupňů, všude málo turistů, nádhera.
V Paříži jsem nikoho nesympatického a anglicky mluvit odmítajícího nepotkal. Možná to bude i tím, ze ve službách často pracují jiní než "origoš" Francouzi a ti anglicky obvykle umí a neuráží je to.