Kdo se teď odkud vrátil a jake to bylo?

Založil před 6 lety J&P ve fóru Cestopisy

ja som Bukurest navstivil vzdy za zleho pocasia a potom to je fakt bieda :D

A Sofiu viackrat, no naposledy uz len letisko, vela dovodov sa tam vracat nevidim, najma ked na mestsku turistiku je taky Plovdiv alebo Varna omnoho zaujimavejsia.

Tak teda este raz sa opravim, ako keby ste hodnotili Ciernu Horu podla Podgorice a Kosovo len po navsteve Pristiny :D 

2 Citovat

Jedu do Gruzie v létě, tak to jsem teda zvědavá. V Tbilisi se jen zastavíme, jinak budeme v oblasti Tušska a Chevsurska

1 Citovat

romancient napsal(a):

Byl jsem skoro dva týdny na cestě napříč Kavkazem – Ázerbájdžán, Arménie a Gruzie.
A poslední stát se mi líbil nejméně ze všech. Je to pouze můj názor. V Tbilisi jsem byl jen dva necelé dny, zbytek – cestování autem celým (skoro) státem.
Začalo vše protivnou kontrolou na letišti. V turistických městech je přelidněno, za vše už vybírají prachy. Tbilisi stojí za hovno po pravdě, velké zklamání. Ostatní Gruzie až tak špatná nebyla a lépe by to dopadlo, kdyby to byla cesta jen tam. Ale po mega a extrémně pohostinných Arménii a Ázerbájdžánu tak úroveň autentičnosti klesá neskutečně. Rozhodne nedoporučuji tam až na závěr  🤔

Dva týdny je málo i na jednu zemi Jižního Kavkazu.

2 Citovat

Libor_S napsal(a):

Jen drobný dotaz k tomu závěru. Ty jsi navštívil jen Tbilisi (a přejel tam z Kutaisi) a hodnotíš podle toho Gruzii? Tam se jezdí hlavně do hor a s tím bývají lidi spokojení.

Většina turistů tam jede do hor maximálně autem někam pod hory. 

A hodnocení země podle hor je úplný úlet.

1 Citovat

Většina turistů v Gruzii navštíví Mestii a okolí a (nebo) Stepancmindu a okolí, což já teda považuju za pobyt v horách, i kdyby zůstali jen v těch městečkách. Jejich okolí jsou krásné hory určitě. Nevím, jaké turistické místo by se v Gruzii dalo označit, že je "pod horami". To snad ta největší města jsou pod horami.

Hodnocení země podle hor nemyslím podle např. tvaru hor, ale podle pobytu v těch místech tj. včetně třeba i místních lidí. Třeba takový Nepál asi bude většina lidí hodnotit podle treku v horách a ne po pár dnech v Káthmándú.

4 Citovat

to je zas diskuze připomínající facebookové komentáře :D 

5 Citovat

Ahmad Masúd napsal(a):

Dva týdny je málo i na jednu zemi Jižního Kavkazu.

Jak pro koho. Každý strom a každou vesnici opravdu vidět nepotřebuji. 

3 Citovat

Libor_S napsal(a):

Většina turistů v Gruzii navštíví Mestii a okolí a (nebo) Stepancmindu a okolí, což já teda považuju za pobyt v horách, i kdyby zůstali jen v těch městečkách. Jejich okolí jsou krásné hory určitě. Nevím, jaké turistické místo by se v Gruzii dalo označit, že je "pod horami". To snad ta největší města jsou pod horami.

Hodnocení země podle hor nemyslím podle např. tvaru hor, ale podle pobytu v těch místech tj. včetně třeba i místních lidí. Třeba takový Nepál asi bude většina lidí hodnotit podle treku v horách a ne po pár dnech v Káthmándú.

Jo, to nepochybně ano. Ale zatímco v Nepálu je to +- jasný, tak v Gruzii zas až tak ne. 

0 Citovat

@Ahmad Masúd
V Gruzii s průměrnou nadmořskou výškou 1432 m. n. m (př: Švýcarsko má jen 1350 průměr...)

Ale samozřejmě, jako komunista člověk může k moři do Batumi

0 Citovat

Možná kacířský dotaz: a nemohl by mít každý rád něco jiného jak co se týče délky cest, tak toho co chce v které zemi vidět a dělat? 

27 Citovat

Deny napsal(a):

Jedu do Gruzie v létě, tak to jsem teda zvědavá. V Tbilisi se jen zastavíme, jinak budeme v oblasti Tušska a Chevsurska

Taky, jdu do Gruzie posedmý a teď v cervenci poprve do Tušetie. Je pravda, ze se tahle země stáva stale turistickejsi, je to citit ale stále má svoji jedinecnou atmosféru a z ty vyplyva vsechno ostatni. I měsíc by mi tam bylo málo.

2 Citovat

Hele, já taky vzpomínám na první Neapol v roce 2012, taky to bylo trochu jiné a méně turistické, ještě svéráznější město. Nicméně to je globalizace cestování. Místní jsou o něco bohatší a my to máme o něco pohodlnější. Místním to přeju, pokud to nepřekračuje mez, jak je to u řady evropských destinací 🤷

0 Citovat

Sice jsem se před 7 lety zařekla, že do Paříže už nikdy, no ale jelikož platí "nikdy neříkej nikdy" a taky protože jsem vždycky toužila navštívit Versailles, využila jsem akci Transavie a díky skvělým časům letů (pátek ráno tam a pondělí večer zpátky) jsem získala 4 plné dny za cenu 3 noclehů. Rozdělila jsem to na 2 dny (a 2 noci) Versailles a 2 dny (1 noc) Paříž. A musím přiznat, že to byl nádherný výlet, který trochu pokazilo jen počasí, kdy právě ty 2 dny ve Versailles bylo nesnesitelné vedro, takže to byl spíš boj o přežití. Jinak jsme si to užili parádně.

Areál Versailles je tak obrovský, že podle mě jeden den na něj nestačí, pokud chce člověk vidět všechno a v klidu. Hlavně zahrady jsou tedy něco opravdu ohromujícího, co jinde neuvidíte. Navíc do nich nepřijdou ty davy z paláce, protože je to pro ně moc daleko a většinou skončí u té první nejslavnější fontány.

Paříž jsem pojala tak, že jsme se důsledně vyhýbali centru a všem profláknutým místům, s výjimkou jedné večerní plavby lodí po Seině při západu Slunce, která vyšla parádně. Z placených pamětihodností jsme navštívili katakomby a baziliku Saint Denis, jinak jsme se poflakovali po uličkách 13. a 14. obvodu a bylo to krásné, klidné a romantické.

11 Citovat

Kolumbie

V první řadě děkuji za doporučení na tomto webu, hlavně Libor_S a Vojtěch Hájek.

Text je delší, nedaří se mi ho naformátovat.

V první části postřehy, v druhé části stručný komentář k navštíveným místům.

Kolumbie:

-        příjemní lidé, ochotni pomoci

-        velká rozmanitá země

-        cestování: pokud to jde, zvolit letadlo (já preferuji LATAM, použil jsem i Avianca – ale dražší a horší produkt)

-        cestování autobusem – silnice nejsou v dobrém stavu, jízdní řád je spíš informativní, počítejte se zpožděním.

Velká konkurence mezi dopravci, stačí zakoupit den předem, na některých trasách klidně před odjezdem.
Málokterý autobusový dopravce akceptuje platbu zahraniční platební kartou (pouze dopravce Flora ne trati z Medelínu do kávové zóny Salento akceptoval platbu zahraniční platební kartu).

Vždy s sebou pitnou vodu a jídlo do autobusu – v jednom případě jsem strávil v autobusu 24 hodin.

-        Doporučuji zakoupit SIM kartu s internetem, použil jsem Claro. S sebou pas a hotovost. Cena na 30 dní 70 000 COP, aktivovali přímo v mobilu.

-        Hotovost je král. Kartu akceptovali pouze v řetězcích, v hotelech / hostelech většinou jen hotovost.

-        Pokud platba zahraniční platební kartou, chtějí poplatek za používání platební karty (až 7% z částky, standard 5%).

-        Je problém vybrat hotovost z bankomatu – nízké limity a poplatky za použití bankomatu. Nejvyšší limit Banka Davivienda  https://www.davivienda.com/, možno vybrat až 2 000 000 COP, poplatek 26 500 COP. Ostatní banky mají limity jen 600 000 COP a vyšší poplatky až 30 000 COP.

-        10 000 COP je ca. 58 CZK.

-        Ve větších městech jako Bogotá, Cali, Medellín a Cartagena jsou směnárny v určité lokalitě blízko centra, je dobré obejít tyto směnárny před směnou.

-        Bezpečnost: být opatrný, nemít drahé věci s sebou, mít pouze minimální hotovost (případně rozdělit hotovost do více peněženek), hlídat si mobil. Po setmění být opatrný. Vyplatí se zeptat v ubytování, vědí nejvíc. Standardně je nižší bezpečnost jako jinde v Jižní Americe, ale není třeba být paranoidní.

-        V Kolumbii je běžné uspávání turistů v barech a následně je přepadnout. Neakceptovat drinky zadarmo.

-        Doprava ve městech: jezdil jsem Uberem. Funguje dobře v Kolumbii, trochu dražší než místní aplikace, případně mi to objednalo ubytování. Místní aplikace fungují pouze ve španělštině.
S výjimkou Medelínu nemají metro v městech Bogotá, Cartagena a Cali. Mají vyhrazené pruhy pro expresní autobusové linky, často přeplněné. Nutno používat předplacenou kartu, zakoupit předem v hotovosti.

Pro turisty málo vhodných autobusových linek.

-        Španělština, španělština, španělština. Málokdo umí anglicky, ani kdo pracují v turistickém průmyslu. Vhodné je naučit se základní fráze, číslovky a jídlo / potraviny ve španělštině a mít aktivní Google překladač.

-       Pitná voda z kohoutku: rozporuplné informace, ve velkých městech jako Bogotá a Cali by měla být pitná voda z kohoutku. Nezkoušel jsem to, kupoval jsem si pitnou vodu v obchodech. V řetězci D1 Tiendas barel vody 5 litrů cena ca. 4 000 COP (ca. 25 Kč).

-        Obchodní řetězce: hodně rozšířený je řetězec D1 Tiendas, diskontní prodejce něco jako horší Penny (prodej z palet, omezený sortiment, nižší ceny, levné nápoje). Dále supermarkety Ara (něco jako Billa) a Olympica (výrazně vyšší ceny, pomalé pokladny). V těchto řetězcích akceptují zahraniční platební kartu (Revolut).

-       Přílet do země (Bogota): není třeba vyplňovat příletový formulář CheckMIg (rozporuplné informace na internetu), při předkládání pasu chtějí informace o prvním ubytování (adresa, telefon). Obdržíte potvrzení od pasové kontroly. Jako turista neplatíte 19 % IVA daň (česká obdoba je DPH). Platí pro pobyt do 60 dnů, platba musí být přímo v ubytování.
Při odletu automatická pasová brána.

-        Vstupy do turistických atrakcí: ceny plus mínus jako v Česku, zde vyšší inflace: ceny v roce 2026 vyšší o ca. 20 % - 30 % proti cenám v roce 2025.

-        Jednodenní výlety zakoupeny  v ubytování – výrazně levnější než přes webové zprostředkovatele typu Getyourguide apod. V ceně celodenních ýletů byl zpravidla oběd.

-         Jídlo v restauracích: ceny trochu nižší než v Česku, zpravidla stejná obloha a výběr z kuřecího / vepřového / hovězích nebo vegetariánská varianta. Snídaně: vaječná omelete, toast, banán.

Osobně jsem si zvolil kombinaci severního (víc populárního) a jižního okruhu:

Bogota – Cartagena – Medelín – kávová zóna Salento – Cali – Popoyán – San Augustín  – Bogota

Bogota:

-          malé historické centrum

-          lanovka na místní horu Monserrate

-          osobně co nejkratší pobyt v tomto městě

Cartagena:

-          suché teplé počasí, teploty nad 30 stupňů

-          krásné historické centrum + místní pevnost San Felipe de Barajas

-          výlety katamaránem na okolní ostrovy (člověk bude pěkně mokrý)

-          pro koupání je lepší jet na pláže mimo město

-          drahé ubytování proti jiným městům, vyšší ceny v restauracích než v jiných městech

Medelín:

-          příjemné teploty, kolem 25 stupňů

-          důležitá je lokalita ubytování, město je roztažené v údolí

-          výlet do Guatepé, trochu turistická past

-          návštěva místní čtvrtě Communa 13 (příště bych tam nešel)

Salento (kávová zóna):

-          malé město v horách

-          návštěva kávové farmy v okolí města – super, doporučuji projít si předem recenze, zde byla prohlídka v anglickém jazyce, místní doprava formou džípů (ráno zakoupit na hlavním náměstí okružní jízdenku, nutno znát jméno farmy)

-          návštěva údolí palem – super

-          aktivity plánovat na dopoledne, každý den odpoledne pršelo, večer bez deště

-          nižší kvalita ubytování než v jiných městech

Cali:

-          rušné město, asi bych ho vynechal

-          pouze krátký pobyt při cestě na jih Kolumbie

-          údajně město salsy, nezkoušel jsem to

Popoyán:

-          staré koloniální město

-          název „bílé město“ připomínalo mi to město Arequipa v Peru

-          minimum turistů

-          v blízkosti Purace národní park, v době návštěvy byl park uzavřený

San Augustín:

-          cesta minibusem u Popoyánu přes hory, jen pro silné povahy

-          v blízkosti San Agustín Archaeological Park – úžasný park na několik hodin, sochy podobné sochám na Velikonočním ostrově

-          klasika je jednodenní celodenní výlet džípem do hor

6 Citovat

No vcelku asi souhlas. Jen ten Uber je suveréně nejdražší a nejmenší dostupnost, mnohem lepší je Cabify a inDrive, které jdou i anglicky. Comuna13, tam bych naopak chodil denně na Dragon Dorado THC cerveza:-) Obecně v Medellínu byla největší koncentrace divných individuí. A centrum Cartageny možná dražší, ale za mě jasně nejlepší atmoška. Byl jsi v Salentu v baru Café Danubio s kulečníky, kde se ve sklepě hraje tejo? 

0 Citovat

@Gigo15: Není zač. Asi by bylo lepší napsat to spíš do diskuze v průvodci, protože tady to už později téměř nikdo nenajde (to platí o mém příspěvku taky).

Ty sis troufnul jet z Cali do Popayánu a pak na východ a navíc před prezidentskými volbami (mají prezidentský systém, takže o to horší) a vyplatilo se to, i když bývalo nemuselo viz https://ct24.ceskatelevize.cz/cl...ych-372801

Odjížděl jsi z Cali před nebo po 25. dubnu? Jinak já mám v Kolumbii u domácích letů zkušenost jen s Aviancou (nemůžu nic vytknout) a byla ten den suverénně nejlevnější (34 USD + 30 USD za standardní příruční zavazadlo na trase Pereira - Santa Marta přes Bogotu).

Podle mých zkušeností z přelomu roku mají min. další 2 banky vyšší limit na výběr, které jsem zmínil v diskuzi v průvodci. Kartou jsem platil kromě supermarketů 3x bus na terminálech a ve 3 hostelech nebo levném hotelu bez příplatku (pokud příplatek chtěli, platil jsem hotově).

Pitnou vodu jsem měl často i v levných ubytováních z barelu u recepce zdarma nebo jednou za malý paušál. Někdy byla pitná a myslím, že jsem téměř nikdy vodu kupovat nemusel (kromě 1. večera v Santa Martě, kde měli barel rozbitý a musel jsem vyrazit hledat později večer 1. ledna po příletu otevřenou prodejnu, i když měl jsem i dezinfekci na vodu, což by bylo tehdy asi lepší).

Stál ten výlet z Cartageny za to? Nebylo tam moc lidí? Já už neměl čas, ale ani mě to po přečtení recenzí příliš nelákalo, i když něco zajímavějšího by se asi našlo.

Popayán byl pro mě nejkrásnější město Jižní Ameriky (z hlediska architektury) a podobný je nejvíc (podle mé zkušenosti, kterou mi potvrdila teď i AI) bolívijskému Sucre.

Přes NP Puracé jsi projížděl do San Agustínu 30 km v těch nejvyšších polohách silnice. Je tam stále nevyasfaltovaná? Já jsem tam vystoupil z busu cestou zpět, šel směrem k Laguna del Buey, kde cestou rostla jedna z nejkrásnějších vegetací, co jsem viděl za 14 měsíců v Jižní Americe, a pak dál po silnici, než jsem chytil další bus, ale to bych z teď z bezpečnostních důvodů určitě nedoporučoval. 

Na Tatacoa Desert už jsi neměl čas? Asi bych nedoporučoval tam zajíždět při nedostatku času od severu a zpět (i když silnice je kvalitní a v údolí bez mnoha zatáček), ale když jede člověk okolo, za jednodenní výlet z města Neiva určitě stojí (včetně krátkého výletu na loďce po řece Magdalena), protože to je úplně něco jiného než zbytek Kolumbie a ani jinde v Jižní Americe kromě Argentiny a Chile se něco podobného asi nenajde (nebo jen "Malá Tatacoa" u Bogoty, ale nebyl jsem tam).

Na kvalitu silnic v Kolumbii si na mé trase nemůžu stěžovat - teda kromě kolumbijské silnice smrti Trampolín de la Muerte, ale to byl jeden z nejlepších zážitků mé nedávné cesty přes Kolumbii a klidně bych se tam ještě podíval.

0 Citovat

Když se tady rozběhla debata o Kolumbii, chci se zeptat, zda je možné se dostat z Ipiales (Santuario de Nuestra Señora del Rosario de Las Lajas) do Neiva autobusem? Nic jsem nenašla. Je Neiva dobrý výchozí bod do Tatacoa a do San Austín? Zatím mám letenky z Bogoty do La Macarena na Cano Cristales a zpět a přemýšlím kam dál jestli letadlem Do Ipiales nebo do Neiva. Díky za radu

0 Citovat

@Libor_S

Za mě teda výlet z Cartageny na blízké ostrovy zato nestojí ani náhodou. Zbyl nám volný den, tak jsme se taky vydali, výslovně jsme si vyžádali šnorchlování a větší past na turisty jsem neviděla. Prostě jak autobus courák mezi ostrovama, na šnorchlování asi půl hodiny v davu a lid, jak bych to... foto napoví.

Ale strávili jsme pár dní v Rincon del Mar, tam je slušný pobřeží na koupání, i když nic extra, ale ostrovy San Bernardo můžu doporučit, je tam klidněji než kolem Cartageny.

img-20260224-140206.jpg
img-20260224-140234.jpg

2 Citovat

pokus napsal(a):

Když se tady rozběhla debata o Kolumbii, chci se zeptat, zda je možné se dostat z Ipiales (Santuario de Nuestra Señora del Rosario de Las Lajas) do Neiva autobusem? Nic jsem nenašla. Je Neiva dobrý výchozí bod do Tatacoa a do San Austín? Zatím mám letenky z Bogoty do La Macarena na Cano Cristales a zpět a přemýšlím kam dál jestli letadlem Do Ipiales nebo do Neiva. Díky za radu

Neiva je dobrý výchozí bod. Cituju ze svých poznámek z konce prosince:

Následně jsem navštívil Tatacoa desert na celodenním výletě minivanem organizovaném hostelem z města Neiva, což jsem měl původně v plánu jet sám. Tam jsem spal ve druhém hostelu (blíž k autobusáku, víc jich ve městě není), kde mi za 7 USD dali místo dormitory vlastní pokoj. Je to sušší oblast, i když ne poušť (v okolí je zeleně spousta), se zajímavě erodovanými útvary z měkčích cihlově červených hornin nebo v jiné části šedých. Na úvod jsme se projeli na malé lodi po řece Magdalena s pozorováním leguánů, želv a ptáků na břehu. Bylo nás jen 5. Cenu už si nepamatuju, ale byla celkem nízká a bylo to levnější, než co bych dal za bus do Villavieja (který jezdí jen málokdy), odkud byl výlet na lodi, a dál za tuktuk, jídlo a ubytování (a neměl bych průvodce a nedostal bych se do odlehlejší části, kam vede jen nezpevněná silnice). 

Katedrála v Las Lajas (7 km od Ipiales) je jediná na světě umístěná v úzkém kaňonu nad řekou a když už se člověk do regionu dostane, stojí určitě za návštěvu viz foto, ale je mnohem rychlejší a bezpečnější dojet tam po zemi z Quita než z Neivy (natož z Bogoty). Nejsnadnější je doletět do Ipiales, ale nejsem si jistý, jestli návštěva stojí za nákup zpáteční letenky z Bogoty (jiné přímé spojení asi není). Řekl bych, že v okolí není žádné jiné místo, kvůli kterému by stálo za to tam letět, i když cesta do Pasta je scénická a výhled na sopku Galeras stojí za to, když je dobré počasí. Úsek Ipiales - Neiva jsem jel o Vánocích a trvalo to téměř 2 dny (rychleji to nejde). Na úseku Pasto - Mocoa, jehož součástí je ta zmíněná silnice smrti Trampolín de la Muerte, jezdí jen minivany a přestupuje se pak ještě v městě Pitalito. Cituju ze svých poznámek:

Tak jsem si nadělil pěkný cestovatelský dárek s překvapením. V době, kdy většina Čechů seděla u štědrovečerní večeře, jsem projel nejnebezpečnější tranzitní silnici v Kolumbii a jednu z nejnebezpečnějších v Jižní Americe a ani jsem o tom předem nevěděl. Původně jsem chtěl jet jako před 13 lety přes Popayán, ale v regionu Cauca se dost zhoršila v posledních letech bezpečnostní situace a v této východnější části stojí za vidění Tatacoa desert, tak jsem změnil plány. Všiml jsem si, že má minivan terénní (all terrain) pneumatiky a nebylo to na ozdobu, ale kvůli téměř 60 km bez asfaltu přejezdu přes hory až 2800 m n.m. do 600 m n.m. do města Mocoa (nejdřív byl asfalt ve vyšších horách až 3250 m n.m., odkud se kleslo do 2000 m, kde pak skončil). Asi v 1000 m n.m. před Mocoa už asfalt opět byl. Řidiči tam jezdí rychle, jako by tam asfalt byl a jako by nebyla hned vedle propast často bez svodidel a jen s větvemi spojenými žlutou páskou místo nich (ale za tmy to pro orientaci asi pomáhá). Na silnici často úzké jen na jedno auto a s neustálými zatáčkami by se mimo Jižní Ameriku nejezdilo tak rychle ani na asfaltu. Ale užil jsem si to a navíc byla okolo panenská džungle bez civilizace. 24. 12. byl aspoň menší provoz náklaďáků (couvali jsme jen jednou asi 50 metrů), ale asi víc motorek (mladí využili volné dny). Pak jsem jel ještě další víc než 2 h. po nové silnici přes hornatou oblast do města Pitalito, kdy byla rychlost výrazně vyšší. Seděl jsem v minivanu vpředu a držel se madla nad dveřmi většinu cesty. Řidič řídil většinou jen levou rukou a občas využíval celou šířku silnice.  Velmi stručné video (ne moje) z úseku Pasto - Mocoa je tady: https://youtu.be/hIsCqFiX4QI?si=...hfFpR-pF-A

img-20251223-161953384-hdr.jpg
img-20251223-162340563.jpg

0 Citovat

@Libor_S díky za radu, Ipiales vynechám. Jak z Bogoty do Neivy, dá se autobusem, ale jenom cesta z letiště BOG na jižní nádraží trvá téměř 2 hodiny a pak dalších 5 do Neivy podle google maps. Problém je se spolehlivostí letů SATENA přiletí 10.50 a CLIC letí 15.50, to by se snad dalo stihnout 

0 Citovat

V tomto udoli horniho toku reky Magdalena jsem jeste nebyl, ale krome archeologickeho parku San Agustín jsem vzdy slysel i o archeologickem parku Tierradentro. 
Mozna by taky stal za navstevu a je z Neivy jeste bliz.

0 Citovat

A do San Agustín nechceš? To je z toho regionu podle mě nejzajímavější, i když není člověk vyloženě zaměřený na památky a vede tam i dobrá silnice. Pokud bych chtěl vyrazit rovnou po příletu na letiště a nezůstávat v Bogotě, nechtěl bych jet nočním busem a přijet třeba v 1 po půlnoci do Neivy (a brzy ráno vyrazit na tour), ale jel bych přímo do San Agustín asi 11 h. Pokud bych se vyspal a byl schopný chodit většinu dne, prošel bych si ty areály. Pokud ne, tak až další den. Nebo je tam navíc možnost i nějaké Jeep tour, jak jel Gigo15. Ta by se dala 1. den zvládnou líp, ale nevím, jestli by se stihl začátek a většinou se objednává den předem na místě. Pak bych jel asi 5 h. do Neivy a na místě si domluvil tour na Tatacoa desert na další den (nebo raději předem mailem s hostelem Backpackers And Travellers Art Hostel, Tours Agency huila y colombia). I když spí člověk jinde, v ceně je odvoz s taxi do hostelu a z hostelu na konci. Hostel je daleko od centra města. Asi jsou i jiné možnosti tour, ale na místě moc turistů nebylo a jsou tam i ubytovací kapacity v okolí, takže tito tam mohli spát. Průvodce asi mluvil anglicky, ale už si nejsem úplně jistý, protože španělsky se domluvím.

@Jakub: Tierradentro je podle mě s ohledem na příliš odlehlé umístění jen pro nadšence do archeologie. Silnice tam byla špatná už před 13 lety a podle fotek mě to zas tak nelákalo, abych o tom uvažoval (je to zajímavé, malované, velmi unikátní, ale ne zas tak fotogenické). Po regionu Cauca je v posledních letech nebezpečné cestovat. Když už, tak risknout jen úsek Cali - Popayán - Pasto, pokud člověk chce rychleji tranzitovat do Ekvádoru (nebo jak jel Gigo15 ten jižní okruh), ale jinak bych nedoporučoval se v tomto regionu déle zdržovat. Dle AI: Cesta veřejnou dopravou ze San Agustínu do Tierradentra trvá celý den a vyžaduje 2 až 3 přestupy. Neexistuje žádný přímý autobus, takže musíte cestovat přes přestupní uzly Pitalito a La Plata.

0 Citovat

Diskuze ohledně Kolumbie zkopírována do vlákna
https://www.cestujlevne.com/disk...e/strana-3

1 Citovat

Byl jsem na Korfu a tentokrát jsem to pojal spottersky. Dokonce jsem sebou táhl velký stativ a kameru, na paddleboardu jsem zajel blíž k letišti a udělal pár záběrů. Až další den jsem zajel ještě blíž a točil jsem z vody po kotníky zabořen v bahně. Ale to ještě čeká na zpracování.
https://www.youtube.com/watch?v=9unhqhAl2mE

2 Citovat

Je to 29.6.2026?

0 Citovat