Kdo se teď odkud vrátil a jake to bylo?

Založil před 6 lety J&P ve fóru Cestopisy

@bugr: pěkné video. V názvu máš drobný překlep "tkae offs". Plus 29.6.2026 bude asi taky překlep.

0 Citovat

jsem blbec :D

prostě mraky práce a tohle jsem rychle udělal večer, nevím co mě to napadlo tam cpát ten červen. Se mi to chce znova nahrávat... 

0 Citovat

Island na týden. Rychlý přehled a náklady

Týden na Islandu je naprosté minimum. Stihli jsme sice objet celý ostrov a najet 2533 km, ale k vidění je toho mnohem víc. Islandská příroda je pro milovníky turistiky naprostý ráj. Původně jsme chtěli ušetřit a spát v autě, kvůli neustálému dešti to ale bylo nepohodlné, takže jsme nakonec  využívali ubytování (převážně guesthouses)- na jihu nereálné ale dále do hloubky ostrova se dalo sehnat něco normálního na 2-2,5 tisíce.

Celkově nás cesta pro dva vyšla na 60 000 Kč , což je vzhledem k tamním cenám skvělá částka , toto si myslím.
Benzín stál kolem 38 Kč za litr, zhruba co u nás, ale  platí se silniční daň ~1800 kč  za 7 dní)

Do nákladů padly:

letenky 2 os  s kufrem 11 600 Kč
Ubytování 12 000 Kč
Auto s pojištěním 14 800 Kč
Benzín 7 500 Kč

Výlet lodí na velryby 5 000 Kč
Outdoorové vybavení (byla potřeba  dokoupit něco) 3 000 Kč

Jídlo z domova 1 500 Kč

Kapesné 4 000 Kč

Parkování 700 Kč , je to extrémně malá částka  parkoval jsem všude možně a vychcaně co to šlo abych se vyhnul jejich debilním parkovacím plochám. U každého místa k pozorování jsou tam kamery a hrozný systém parkování do konce dne za ~165 kč, ikdyž tam budu pouze 10 minut, přišlo mi to dost přehnané, za den jsem stíhal navštívit i 5 míst  a nechávat denně za parkovné 800 kč a za 7 dnu už přes 5000 to fakt ne.

Co se týče Reykjavíku, už předem jsem věděl, že tam vlastně není co dělat a že návštěva nemá smysl. Před odletem jsme tam sice na chvíli zajeli, ale realita mě zklamala ještě víc než moje nízká očekávání. Ztrácet tam čas byla úplná zbytečnost, příště bych se městu vyhnul obloukem a zůstal raději v přírodě.

par fotek přidávám , celkem jsem jich nafotil 1644 😄

img-9134.jpg
img-9276.jpg
img-9215.jpg
img-9457.jpg
img-9542.jpg
img-9423.jpg
img-9670.jpg
img-0104.jpg
img-9989.jpg
img-9272.jpg
img-9059.jpg
img-8937.jpg
img-9837.jpg
img-9072.jpg
img-0474.jpg
img-0173.jpg
img-0322.jpg
img-8962.jpg
img-0502.jpg
img-0262.jpg

10 Citovat

Taliansko vlakom

Vlak bremy-mnichov (ice db) meskanie 10min, bo cakanie na pridelenie nastupista

V mnichove navsteva len anglickej zahrady, velmi fajn miesto. V tomto meste som sa konecne citil ako v nemecku a nie ako niekde v kurdistane ci afrike

Vlak mnichov-rimini (rj obb) meskanie cez 5hodin, bo pokazena lokomotiva a neskor aj jeden vozen. Odskodnenie 50%ceny listka (25€) a dve piva gratis.

Restauracny vozen doplneni o automaty na jedlo a napoje.

Rimini navsteva fiabilandia, ok s malym dietatom.

plazovanie, doobeda velmi cista voda plna krabov. Slnecniky s lehatkami od 20-30€/den

V ubytku prekvapili bufetove ranajky len za 6€.

Rimini v sezone musi byt peklo.

V plane bolo aj san marino ale to vynechane, vdaka mega meskaniu vlaku.

Vlak rimini- monopoli (ic trenitalia) meskanie 55min. Skoda, ze nie o 5min viac, mohol byt zas neaky refund co by mi vystacil na jedno pivo.

Restauracny vozen ziadny, iba automaty na jedlo, napoje.

Monopoli velmi fajn mestecko, mini plaze preplnene, voda vsak uplne cista.

Boli sme tu 5dni. Stacilo by 4dni. Hlavne ked maly moc do vody nechcel ist.

Polignano a mare - poldenny vylet vlakom. Ok mestecko na utesoch, hlavna plaz preplnena, voda vsak super.

Pobavila jebnutost dvoch sloveniek v kaviarni, kde si vypytali menu a nakonec objednali cafe americano.

Alberobello - priamy bus z monopoli a nazad siel podla planu. 

Cakal som tu viac turistov ale pohodicka, pekne domceky

Vlak (frecciarossa) monopoli-milano meskanie 2min (na 8hod useku uplne super). Za parmou to rozbalil a valili sme okolo 295km/hod. Chvilu aj 299km/hod. v suprave v dvoch voznoch nebola klima, tak sprievodcovia rozdavali vodu a hned ako sa inde uvolnilo miesto, ludi presadzali.

Cernochov co nastupovali do vlaku okamzite kontrolovali ci maju listok. V nemecku by z toho bola uzaj rasisticka afera.

Restauracny vozen ziadny, iba automaty na jedlo, napoje.

Milano presun starou elektrickou c.5 na ubytko co bolo nase cele milano, kedze vonku 38c, tak sme nikam neisli, mimo jedla. Ale zas tu som bol uz 5x tak pohoda

Vlak milano-freiburg (ec sbb) meskanie 10min. V nemeckom bazileji nabehli dnu dvaja policajti, hranice ubranili, ziadneho inostranca nevyviedli. 

Freiburg mega horko a do toho ubytko daleko od centra, tak len navsteva mcdonaldu. Tu prekvapil nemecky mestsky kapitalizmus, kde sa plati mestska dan za obaly v restauracii pri take away (mcdonald, kfc.... De facto aj ked ostanes v restike). Za obal v priemere 0.5€, t.j. das si menu a hned plus 2€ (pohar, hranolky, burger obal)

Toto mesto z minulej navstevy vsak velmi pekne. Len tie ceny ubytka

Vlak freiburg-bremy (ice db) meskanie 80min (zver v tunely + pokazene dvere). Poziadanie o refund bodov, bo listok kupeny za db body. Uvidime ci vratia 25%.

Najpohodlnejsi vlak frecciarossa (lepsie sedadla) nasledovany db. Svajciarsky zas najnepohodlnejsi, malo miesta na nohy.

Na juhu som cakal afriku co sa vobec nenaplnilo. Zeny v taliansku pekne upravene, nie ako feministicke bezpohlavne nemky.

Prekvapili ceny, cakal som lacnejsie restiky, no ale zas boli sme len v tur.zone.

Suma sumarom, vlakom uz veru na dovolenku s rodinou nepojdem tak daleko, max zobrat neaky spaci. Ale zas sme cestovali eko friendly ako to vymyte nemecke mozgy nazivaju.

screenshot-20260628-143125.jpg

4 Citovat

Ach jo, ta železniční Evropa. Před lety jsem jezdil vlakem 14 dnů po Japonsku, několikrát každý den. Za celé dva týdny jednou zpoždění - zhruba 3 minuty a Japonci z toho byli úplně hotoví, spousta omluv, nabouraný program přestupu (což přizpůsobivému Evropanovi tolik nevadilo a nakonec se i ten přestup stihnul, jen poklusem a navazující vlak se pak pokusil zpoždění dohnat). Všechny ostatní vlaky na minutu přesně, bavil jsem se tím a opravdu to bylo tak, že v rozmezí -30 až +30 sekund proti jízdnímu řádu ten vlak vjížděl do příslušné stanice. Pak zkušenost s velkou povodní na jihu (lidi k shinkanzenu prichazeli z ulice z půlmetrové vody) a vše opět v klidu, perfektní informace, trochu předělané časy odjezdů a asi nižší počet vlaků, ale vše pak perfektně zorganizováno. Máme se co učit, až tady rychlovlaky budeme chtít opravdu zavést do reálné praxe včetně každodenní dopravy do práce a z práce na velké vzdálenosti. 

3