Ahoj, zajímalo by mě, kdo jste se teď odkud vrátil a jak se vám tam líbilo. Ať už to byl třeba pobyt v Chorvatsku, Římě nebo na Slovensku... Kolik tam bylo lidi, jak cestování v této zvláštní době šlo a s čím jste se potkali? Nebo naopak co vás nadchlo a překvapilo? Diky za jakékoliv zkusenosti. :-)  .

Kdo se teď odkud vrátil a jake to bylo?

Založil ve fóru Cestopisy

QR kody začínají vládnout světu, v Andalusii v restauracích už si bez čtečky jídelní lístek nepřečtete :-)

0 Citovat

Ne letecky, ale autem týden v Rumunsku poté, co ho ČR zařadila na zelenou. Nádherný stát a jedna z nejkrásnějších dovolených v životě. Roušky ve vnitřních prostorech a měření teploty na památky a v Lidlu. Naprostá paráda. Bude cestopis (jestli to teda někoho zajímá) :D 

0 Citovat

Jasně, že jo, na cestopis se těším. 

0 Citovat

Já shrnu celé svoje léto. V červenci Řím a Neapol, naprosto super - nikde nikdo, teda až na bezdomovce v Neapoli. Poprvé jsem byl v Pompeiích sami jsme tam teda nebyli, ale prázdno dost - myslím, že s lidma to je o dost horší. Překvapili mě ceny, které byly řekl bych tak o 20 % níž. Jediný, co významně zdražilo, byl bus na CIA. Část obchůdků zavřená.

Z Itálie jsme letěli do Lisabonu pár dní předtím, co zmizelo Portugalsko z červeného seznamu, což bylo poznat na místě hned. Smrad dezinfekce úplně všude. Ulice prázdné, jakoby Portugalci ani nechodili do práce. Pro nás samozřejmě super. Původní plán byl 2 dny Lisabon a 1 den Porto odkud byly koupeny letenky do Vidne, jenze Rakousko zakazalo lety z Portugalska (v našem případě si vůbec nepomohli a akorát přidělali práci), takze jsem po vzoru wizz investicni party operativne koupil ještě jednu letenku OPO-VIE a udělal routing CIA-LIS-OPO-MAD-VIE. Takže nakonec byl v Lisabonu jenom jeden den. Potom flixbusem do Porta, kde bylo o trochu víc lidí, ale taky nikde nikdo (byla sobota). V tý době se roušky fakt hodně hrotili v MHD je měl úplně každý a hodně portugalců je mělo i venku. Nicméně za ty prázdný města to stálo.


V Madridu letiště totálně prázdný, město ještě prázdnější. V každém obchodě a na tržištích se měřila teplota a dezinfekce, roušky všude uvnitř. Co se týká kontroly těch opatření, tak to bylo v Madridu asi nejpřísnější security důkladně kontrolovala.


Potom jsme jeli na konci června na Slovensko vlakem do Tater. Největší joke bylo povinný nošení roušek v MS kraji, ale jinak roušky nikdo nechtěl. V horách narváno k prasknutí a provozovatelé chat říkali, že je velmi silná sezóná. Překvapivě prázdno bylo ale v Tatralandii.


Následující destinací byly Athény začátkem srpna. Ty mi přišli z hlediska roušek nejrozumnější ze všech zemí. Když jsem šel do obchodu a roušku jsem si zapomněl tak nikdo nekrafal, nechali mě koupit si svejch 5 švestek a pohoda. To stejné v metru, když si někdo nevzal roušku neviděl jsem na něj nikoho pokřikovat atp. Akropolis byla sice s lidma ale bez front a ani nekazili fotky. Roušky jsem moc ale nepochopil na trajektech, kde musely být i na venkovních palubách. K mému klidu nás napomenuli jen jednou, potom nás nechali dýchat.

Další trip bylo tou dobou (druhá půlka srpna) červené Rumunsko. Přechod hranic naprosto bez problému. Místa zájmu jednoznačně nejplnější ze všech destinací. 99,99% turistů byli Rumuni aut s cizí SPZ jsme potkali jednotky. Je to nádherná země, hory až neuvěřitelně zelené, ceny příznivé, jen klasickým letním davům jsme se, myslím, nevyhnuli a bohužel nás trošku zradilo počasí. Na roušky se hned po Bulharsku řešily nejméně ze všech zemí. V obchodech je měli téměř všichni, ale kdekoliv jinde uvnitř je měla max půlka lidí a třeba v jeskyních max tak 10 %. Po příjezdu jsme si naordinovali "přiměřenou" karanténu. Nikomu jsem nic nehlásili.

Těsně před zavřením belgických hranic jsem ještě vyrazil do Bruselu a Brugg. Přestože tou dobou již Pražáci museli mít test tak při příletu z Prahy se žádná hraniční kontrola nekonala. Z letiště jsem to vzal stopem a když jsem cestou koukal po lidech na ulicích obával jsem se toho nejhoršího: roušek na ulici. Všudypřítomné cedule moje obavy potvrdili. Roušky krom hotelového pokoje jsou nutné všude. Naštěstí na ulici nikomu nevadilo, že ji nemám a společně se mnou jí nemělo tak 10 % lidí a dalších 20 % ji mělo pod nosem. Největší bizár co jsem v souvislosti s rouškou zažil bylo, když jsem u Atomia seděl na lavičce a v okruhu 100 metrů nikdo až na policajty projíždějící v autě, kteří na mě mávali ať okamžitě nasadím roušku. Chudáci Belgičani, že je musí za tohle platit. No holt svou existenci policie obhájit musí.

A dnes v pondělí jsme se vrátili z víkendovky ve Varně. Lidé pochopitelně nikde, přestože letadlo full. Koupali jsme se jeden den a na pláži už bohužel nefungovali vodní lyže ani banány. Zklamání. Bulhaři ale milí a ceny velmi příznivé. Roušky v obchodech a v MHD většina lidí dodržovalo. Taxikáři roušky neřešili vůbec, dokonce všechny taxi, kterými jsme jeli, neměli plexi.

Když to shrnu, radši bych svět bez roušek, než bez davů u památek, nicméně cenová politika FR a W6 mě nutila nečinit jinak než lítat, kam se dá. Nejdražší letenka kterou jsem měl byla MAD-VIE za 20 eur, což byla taky nejprázdnější letadlo (letělo nás max 20).


Seznam zemí, které jsem navštívil od nejrouškovatější po nejméně rouškovanou: Belgie, Portugalsko, Španělsko, Itálie, Slovensko, Řecko, Rumunsko, Bulharsko.

0 Citovat

Mně už to s těmi testy na korona virus přijde jako ve sci-fi filmu Gattaca.

0 Citovat

Zob berlin - flixbus z prahy nepusteny na bus stanicu, transportovany kusok od stanicr kde je rozlozeny cerveny kriz s vojakmi. Ludia vypusteny do stanoveho mestecka a dalej neviem co s nimi bolo

Flixbus berlin - stetin 

Na nemeckej strane nahodne policajti odstavovali auta

Stetin - rusky vonku skoro nikto, v mhd je to pol na pol

0 Citovat

Vídeň-Neapol a zpět, Wizzem vnucené formuláře nikdo nikde nechtěl. Zbytek o tomto hnusném městě napíšu jinam.

0 Citovat

Viedeň - Catania W6

-homemade rúško v poriadku

-formulár rozdávali v lietadle a zbierali pred výstupom

Catania - Viedeň FR

-požadovali lekárske rúško (trafika na letisku predáva)

0 Citovat

baca12 napsal(a):

Zob berlin - flixbus z prahy nepusteny na bus stanicu, transportovany kusok od stanicr kde je rozlozeny cerveny kriz s vojakmi. Ludia vypusteny do stanoveho mestecka a dalej neviem co s nimi bolo

Stavěl i na Südkretz?

0 Citovat

To nevim, ja som cakal na bus stanici a vsetko sledoval z bezpecia

0 Citovat

Aha, já myslel, že jsi s ním jel a pokračoval dál :D

0 Citovat

Tak hlavně, že Španělsku a hlavně Madridu ty roušky a desinfekce všude pomohly, výsledky mají výborný:-)

0 Citovat

dneska z Mallorky. Prodělal jsem covid před 40 dny a zajímalo by mě jak to teda funguje s tím, že nemám chodit na testy ani do karantény :D zmatek zmatek zmatek..

0 Citovat

@fridgy nikdo na letišti nic nekontroloval? 

0 Citovat

V neděli návrat z týdenního pobytu na Gran Canaria. Všichni nosí roušky i venku a to dost ukázněně, dokonce i samotní řidiči v autě v pustině někde v horách. Letiště na GC je poloprázdné, po příjezdu jsem si chtěl dát kávu, ale nebylo kde, vše zavřeno... Po příletu kontrolovali formuláře, ale měření teploty jsem nezaregistroval. Zpátky jsem letěl přes Londýn (neoblíbený Stansted) s 1hod. 50 min. na přestup (vyšlo to :-), protože ČSA měla/má dočasně zrušené lety. Britský formulář úřednice shlédla z dálky, jinak žádné obstrukce nebyly. Stansted byl ale docela narvaný. Jo a pro zajímavost, jak nás v Čechách škubou - letenka "light" t.j. pouze kabinové zavazadlo s ČSA (Praha - Las Palmas) cca 4.600 Kč. Zpátky Las Palmas - Londýn cca 1.200 Kč a Londýn - Praha cca 1.000 Kč. Vše jsem koupil cca týden dopředu. Takže kdo by chtěl ušetřit, má možnost, ale pochopitelně takhle přijde o celý den. 

0 Citovat

Je nejaka sance dostat se v listopadu do USA? 

0 Citovat

tak ked pojdes na dva tyzdne predtym niekam mimo Schengen/UK/IE a mas/dostanes ESTA, tak ano

0 Citovat

Jak je to teď s transitem přes Anglii (Stansted)?

"People transiting airside through the UK

Applies to:

People transiting airside (individuals who arrive in the UK but do not pass border control).

You will need to complete the passenger locator form before you travel to the UK.

You will not need to self-isolate as you are only transiting via the UK.

You will not need to show anything as you will not pass through the UK border."

Z výše napsaného bych chápal, že transit je možný, ovšem zrovna na Stanstedu je potřeba po přestupu opustit tranzitní zónu a znovu projít bezpečností kontrolou, takže už ty podmínky člověk nesplňuje, jak to tedy je?

0 Citovat

řeším něco podobného, ale s více letišti, přílet na Gatwick, odlet ze Stanstadu, po prostudování UK pravidel jsem to pochopil tak, že to možné je, protože cesta za účelem opuštění UK je jedna z výjimek pro self-isolation. Něměl by to být problém ani s přespáním.

Má někdo osobní zkušenost. A co vyplnit do formuláře?

0 Citovat

Marek Jelínek napsal(a):

Je nejaka sance dostat se v listopadu do USA? 

asi ne, jelikoz visa (i ESTA) se do konce roku nevydavaji a ty co byly vydany predtim, jsou zrusene. 

 

0 Citovat

Tak v gdansku oproti stetinu uz maju masky v mhd vsetci, kapacita obmedzena na 50%

Do restik treba vojst v maske, sadnut a dat dole masku. No to dodrzuje minum ludi

0 Citovat

Tak taky shrnu moje prázdniny s koronou... :) Ještě když byly zavřené hranice, dostali jsme se lesem do Polska do Bludných skal - bylo to dobrodrůžo, protože aby nás náhodou nevyhostili, kupovala jsem lístky v polštině :-D.

Pak jsme přes Vídeň jeli do Litvy (pár dní předtím, než pro nás zčervenala), obě země úplně v pohodě a nepřišlo mi, že by někdo něco řešil. Tedy kromě leteckých společností, ty to řešily dost a letenku jsem nakonec kupovala třikrát. Půjčovny asi neměly moc zákazníků, takže jsme bez dalších příplatků dostali auto o několik tříd lepší, než jsme si objednali. Jen možná mohlo být hezčí počasí, ale třeba v Litvě moc slunečná a teplá léta ani nemají...

V neděli jsem se vrátila z kratičký a nejproblematičtější cesty přes Německo a Lisabon na Azory. V Německu žádná kontrola (taky nevím, jak by nás na tý dálnici zastavovali) a máma nakonec neukazovala ani negativní test na Azorech, což teda skoro naštve. Ptali se jí, jestli ho přiložila k formuláři a řekla jim podle pravdy, že se jí to nepovedlo. Oni se zeptali, jestli byl negativní, tak řekla, že jo. A normálně ji s tím nechali projít . Jinak Azory jsou nádherný, ale začíná už jim z tý korony taky hrabat. Třeba v zahradě Terra Nostra byla kontrolovaná fronta na záchody (povinná rouška - mikina přes pusu a nos nestačila - a řetěz), zavřený převlíkárny a bylo nám doporučeno, ať se do plavek převlíkneme někde v míň frekventovaný části zahrady... to teda dík :-D. Venkovní hot springs Caldeira Velha zavřený úplně, člověk se kolem nich může jen procházet. V restauraci jsme chtěly počkat na stůl a byly vykázány ven do deště, že fronta se vevnitř čekat nesmí, stejně tak v letadle (tam nás vyvolávala letuška, myslím, že si ten systém taky hrozně užívala). Jo a na letišti nám kontrolovali letenky asi čtyřikrát (dvakrát v jedný a tý samý frontě!), což nevím, jestli je nějaký anti-covid narížení, nebo prostě jen rádi prudí. V duty free shopu jsme byly napomenuty, že k voňavkám se (napřímo) nečuchá a když chceme na něco sahat, máme si vydezinfikovat ruce.

Teď už se jen těším, jestli a jak se za tři týdny dostaneme přes Vídeň do Řecka 😅. Kdyby měl někdo čerstvý zkušenosti, tak se prosím podělte : ).

0 Citovat

https://gill.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=758096

Tanzánie ...  aktuální info od cestovatele. (Snad to tu mohu uvést? Můj blog to tedy není, ale inspirativně zaujala infa.) 

0 Citovat

vignette napsal(a):

Teď už se jen těším, jestli a jak se za tři týdny dostaneme přes Vídeň do Řecka 😅. Kdyby měl někdo čerstvý zkušenosti, tak se prosím podělte : ).

Super, tak jen jsem to napsala, už nám zrušili letenku z Vídně do Řecka :-D. Tušíte někdo, proč zrovna z Vídně? A případně odkud máme koupit letenku, aby to prošlo?

0 Citovat

Patrik Černý napsal(a):

Jak je to teď s transitem přes Anglii (Stansted)?

"People transiting airside through the UK

Applies to:

People transiting airside (individuals who arrive in the UK but do not pass border control).

You will need to complete the passenger locator form before you travel to the UK.

You will not need to self-isolate as you are only transiting via the UK.

You will not need to show anything as you will not pass through the UK border."

Z výše napsaného bych chápal, že transit je možný, ovšem zrovna na Stanstedu je potřeba po přestupu opustit tranzitní zónu a znovu projít bezpečností kontrolou, takže už ty podmínky člověk nesplňuje, jak to tedy je?

 

Moje informace jsou, ze transitovat je mozny, ale musi se vyplnit PLF...pokud se meni letiste, tak by clovek nemel jezdit MHD, ale vzit si taxika, stejne tak v pripade, ze zustava pres noc v Londyne, tak mozny to je taky, ale musis byt proste v mistnosti na hotelu, nechodit do restauraci, obchodu atd...samozrejme jak moc nekdo bude resit, jestli jsi jel MHD nebo byl v obchode, to uz je vec jina, ale oficialni postup je tenhle :) 

0