Ahoj, zajímalo by mě, kdo jste se teď odkud vrátil a jak se vám tam líbilo. Ať už to byl třeba pobyt v Chorvatsku, Římě nebo na Slovensku... Kolik tam bylo lidi, jak cestování v této zvláštní době šlo a s čím jste se potkali? Nebo naopak co vás nadchlo a překvapilo? Diky za jakékoliv zkusenosti. :-)  .

Kdo se teď odkud vrátil a jake to bylo?

Založil ve fóru Cestopisy

Byli jsme prvni crtnact dni v cervenci v Srbsku. Celkove jsme potkavali jen srby. Vyjimkou byla jedna ceska rodina a jednou jsem zahledl auto s bratislavskou SPZ. Srbsko bylo super - hory i lidi.

Jedina cerna kanka bylo, ze nas po 5dnech v Srbsku odmitli pustit do Cerne hory (pry jsme moc dlouho v Srbsku a tam je ted hodne koronaviru - bylo to 3.7.:)). Ten samy celnik nam rikal at to objedeme pres Kosovo a Albanii, ze tam to nikdo neresi. Zhruba za 2hodinky potom jsme chteli prejet do Kosova, ale nepusitli nas, pry proto, ze zrovna tyhle hranice jsou zavrene... Po valecne porade jsme usoudili, ze si uzijeme vic Srbsko a Cernou horu nechame na nekdy priste.

0 Citovat

neli13 napsal(a):


Ostrava - úplně vylidněno, centrum prázdné, byli jsme na Nové radnici - minimum lidí, skvělá průvodkyně na věži, fakt jsme si to užili.



:-D to je ale úplně normální v Ostravě. Žádná změna... V centru lidi prostě nejsou celoročně.

A že více žije náměstí v Teplicích? Tomu bych i věřil.

0 Citovat

jakob napsal(a):


:-D to je ale úplně normální v Ostravě. Žádná změna... V centru lidi prostě nejsou celoročně.

A že více žije náměstí v Teplicích? Tomu bych i věřil.

To potvrzuju..poslední kapkou v centru Ostravy bylo otevření Nové Fukušimy, teda OC Nová Karolína. Nejlepší je nedělní ráno..to potkáte při brouzdání centrem tak odhadem 4 lidi za hodinu :-)

0 Citovat

Po týdnu jsem se vrátil z Budapešti.

Úplná pohoda, lidí v Budapešti tak akorát. V minulých letech hlava na hlavě. Letos doporučuji vyzkoušet metropoli na Dunaji , má své kouzlo. Letěli jsme s ČSA Prg nás letělo 22lidí a zpět nás letělo 19. Poprvé v životě jsme byli s manželkou požádáni letuškou o přesednutí si do první řady kvůli vyvážení letadla. 

Jinak na letištích vše ok, pouze rouška, stejně jako v Budapešti ve všech MHD, metru a v obchodech. Restaurace a na ulici bez roušek.



0 Citovat

Před 3 dny návrat z řeckého ostrova Naxos přes Atény, v Řecku jsem byl poprvé ale ostrov tak akorát plný ale z 80% řečtí turisté, hlavně mladí okolo 20-25 let, důchodce aby člověk pohledal 😄 pláže tam jsou dlouhé takže se lidi dost rozvrství ale lehátka z většiny obsazené, cena od 8-20 euro za plážový set za den. Centrum večer velmi živé restaurace celkem plné ale šlo si vždy sednout. Roušky pouze ve Sparu a nejspíš v autobuse ale to dodržovala tak polovina lidí, jen obsluha v restauraci je nosila.

Trajekt do Atén napůl prázdný, roušky pouze při nástupu. 

Let Aegean z Vídně do Athén plný, všichni roušky, ale ty přestaly dávat smysl při podávání občerstvení 😄 

Let zpět s Wizzem bez problému nikdo nic neřešil neměřil. 

Takže Řecko velká pohodička 😄

0 Citovat

Naxos me docela zajima ,ale nezminujes QR kod ,nebo jsi ho pri odletu jeste mit nemusel ?  V Recku jsme byli uz vicekrat .vlastne ja jen ostrovy ,ale prave  kvuli kodu a pripadnemu testu  Recko odmitam,  i kdyz jsem o nem uvazoval  a je jasne ze test nas muze postihnout i jinde 

Chceme az v zari nekam ,takze zatim jen v uvaze , ta cena za  plazovy set  hodne predrazena  koukam ...na Korfu jsme si brali na Mirtiotissa Beach jen slunecnik za  2 eura na den pred coronou .... set byl tusim za  7 

0 Citovat

Ad Mikir - v Recku bych rekl ze 7e je docela standardni cena za cely set, jedine si vzpominam pred 2 rokama ze jedina levnejsi plaz na Corfu byla Santa Monica, tam jsem platil 5 a v cene jeste byla pomerne rychla free wifi.. Jestli se ti to zda moc, vyraz z Padrinem na opalovacku na Mykonos, tam jsou ceny za lehatka v prvni rade pomerne legendarni :D


Ja jsem byl tenhle tyden kousek od Crikvenice (Selce) a plaz byla teda narvana silene (muzu eventuelne postnout fotku, jestli mate zajem), rozhodne se uz zadne Covidove Chorvatsko nekona, lidi je i podle mistnich stejne jako loni (co se plaze & ubytovani tyka), trochu mi to pripominalo fotky z hlavni sezony v Cine, akorat lidi nemeli na ksichtech ty postapokalypticke protiopalovaci masky..


Dneska jsem prejel na Krk do Basky (zatim od zacatku pandemie nula pripadu - coz mi rikal dneska majitel apartmanu - nebyl to urcite cil cesty) a plaz teda taky najebana (damy prominou) uplne do bolesti  - plus cast nasi vypravy jela uz dneska ze Selce domu a pry na hranicich do Chorvatska strasne kolony, stejne tak kolony pres cele Rakousko (smer jih) - urcite doporucuju jet pres Waze..


Kdo si chtel uzit Chorvatsko bez turistu, mel vyrazit jako Katka v cervnu (nicmene az do tohohle tydne pry byla na Chorvatske pomery extremne studena voda v mori - az od vikendu se to trochu srovnalo), ted uz je to s krizkem po funuse, klasickej letni dobytcak.. :)


+ jsem jeste v utery na callu se sefem nasi pobocky v Chorvatsku slysel, ze se pry pomerne aktivne (pokud se nezlepsi cisla) resi dalsi uzavreni pro turisty na konec sezony - pry zatim padaji navrhy 10 nebo 13.9. - je to samozrejme jedna pani povidala, ale urcite bych to zvazil, pokud budete planovat nakup letenek / bookovat ubytko.. ;)

0 Citovat

@ kickass1

Ja spis myslel  tech 20 euro  do 10 euro vim .ze to byva ,vetsinou stejne o lehatka nestojime,  Myknos neznam .ani po nem netouzim .po tom co jsem si o nem  precetl 

Spis me ale zaujala ta situace v Chorvatsku a ten posledni odstavec ,ale pokud by bylo, tak  by to byl stejne zacatek zari  

JInak verim ,ze na ostrovech bude vetsi klid ,nemyslim zrovna sever ani ty nejproflaknutejsi jako je Hvar nebo Bol  ,ale treba  Vis nebo Lastovo , pripadne mozna Mljet   ,mozna to ale skonci u Kanaru  nebo na Kypru ani to Recko uplne nezatracuju  ale s cislovanym QR kodem a pod hrozbou testu urcite ne 

0 Citovat

mikir napsal(a):

Naxos me docela zajima ,ale nezminujes QR kod ,nebo jsi ho pri odletu jeste mit nemusel ?  V Recku jsme byli uz vicekrat .vlastne ja jen ostrovy ,ale prave  kvuli kodu a pripadnemu testu  Recko odmitam,  i kdyz jsem o nem uvazoval  a je jasne ze test nas muze postihnout i jinde 

Chceme az v zari nekam ,takze zatim jen v uvaze , ta cena za  plazovy set  hodne predrazena  koukam ...na Korfu jsme si brali na Mirtiotissa Beach jen slunecnik za  2 eura na den pred coronou .... set byl tusim za  7 


QR kód přišel s 2 takže žádný test, pouze jsme kolem toho prošli, a 20 euro za set bylo za první řadu u jedné vyhlášené beach restaurace, jinak se cena pohybovala okolo 8-10 euro na plazi aghios prokopios (mimochodem jedna z nejhezčích pláží v Řecku), když jsme měli pujcene auto, tak na ostatních plážích to bylo i okolo 5 eur, nebo bylo všude i spoustu veřejných pláží bez poplatků. 

Dostat QR kód s číslem 1 a jít na test by určitě bylo nepříjemné, ale na druhou strana není žádná povinna karanténa, takže pokud by člověk nebyl pozitivní, tak žádný problém. 

0 Citovat

Desetidenní pobyt na Sardinii: pravidla o nošení roušek a používání desinfekce dodržují místní možná až překvapivě zodpovědně, například ve srovnani s Berlínem. Jarní krize zřejmě udělala své i v relativně nezasazenych regionech Itálie.


Měření teploty u vstupu do památek a to i venkovních. Přítelkyně si operativně musela chladit pivo vychlazenou plechovku piva, když jí ve ctyricetistupnovem vedru u vstupu do rimskych lázní ve Fordongianus naměřili 37,5°C:)


Pláže plné jako za normálních okolností, ale drtivou většinu tvoří Italové. Turistické restaurace, typické pasti na Němce, Angličany apod., naopak zejí vesměs prázdnotou. V rodinném  hotelu o 8 pokojích v Bosa jsme po většinu pobytu byli zcela sami. Všichni vyhlíží srpen a italské prázdniny, že jim aspoň trochu zachrání sezónu.

Vnitrozemí prakticky bez turistů, při treku na La Marmoru jsme za půl dne potkali jen dva lidi a hlídače lanovky. V soutěsce Gorropu jen pár desítek lidí. 

Neskutečně napalene ceny mezinárodních autopůjčoven, za týden si nestydí říct za malé auto klidně 1000-1500 eur. Majitel místní autopůjčovny (360 eur/týden /panda) tvrdil, že velké autopůjčovny v očekávání poklesu poptávky na Sardinii na sezónu nedeponovali obvyklý počet aut...



0 Citovat

Teď  z týdenního pobytu ve Slovinsku. Cesta  ČR-Rakousku, na hranicích nikdo. Rakousko-Slovinsko namátkové kontroly, jen měření teploty, žádné dotazy atd.

Slovinsko Bled samozřejmě plno, ale na horách na pohodu (čím těžší tůra, tím míň lidí). Roušky jen v uzavřených prostorách. Údajně chodí kontroly a rozdávají pokuty, ale asi spíš jen provozovatelům.


Cesta zpět úplně to stejné. Zase prakticky bez kontrol.
0 Citovat

Minuly vikend VIE-RHO-VIE s Wizz (Pa-Po).  Klasicky predvyplneny e-formular a kontrola QR pred a po priletu. Prisel presne o pulnoci reckeho casu. Letadlo tam z 90%, zpatky 80% plne. Celou dobu rouska. Na RHO provoz minimalni, byli jsme venku behem 10min. Na test slo cca 10-15lidi a celeho letadloa. Dve noci ve Faliraki, jedna v Rhodos. Plaze poloprazdne, sluzby/mhd/obchody/bary/restaurace plne fungujici. Stalo to za to.

0 Citovat

Včera jsem se vrátil se ženou po týdnu stráveném v Bratislavě, v termálech v Mosonmagyarovaru a nakonec v Györu.Roušky v obchodech a v dopravě.Jinak klid a pohoda a  minimum lidí.Na cestě zpátky vyzkoušen nový spoj Regiojetu z Budapešti.Až do Vídně nás bylo ve vagonu asi 6 lidí...

0 Citovat

Začátkem července Atény-Nafplio-Tolo. U moře turistů dost málo, sem tam nějaká polská nebo ruská rodinka, v Aténách víc, ale taky málo. Nejvíc asi u moře na jih od Atén, ale to byli skoro samí domorodci. Na několika vykopávkách na Peloponésu jsme byli jediní návštěvníci. Poslední víkend v Györu - sem tam nějací Češi nebo Slováci, ale taky žádné davy. V muzejích jsme byli taky sami. V Rába-Quelle bylo lidí relativně dost, ale musí se vzít v úvahu fakt, že na menší ploše, protože některé části lázní jsou zavřené. V novém spoji Regiojetu byl náš low-cost vagón v podstatě plný tam i zpět. Jen by mohli jančurovci zavádět novinky nějakým inteligentějším způsobem a ne že půlka jízdního řádu bude na webu chybět (původně dokonce hledání tohoto spoje házelo chybu), nebude občerstvení, nefunkční wifi apod.

0 Citovat

kickass1 napsal(a):

Dneska jsem prejel na Krk do Basky (zatim od zacatku pandemie nula pripadu - coz mi rikal dneska majitel apartmanu - nebyl to urcite cil cesty) a plaz teda taky najebana (damy prominou) uplne do bolesti  - plus cast nasi vypravy jela uz dneska ze Selce domu a pry na hranicich do Chorvatska strasne kolony, stejne tak kolony pres cele Rakousko (smer jih) - urcite doporucuju jet pres Waze..

Nevím v které části bydlíte, ale kromě turistického ghetta podél Vele plaže je i úplně jiná Baška, ta původní kolem maríny s dobrými restauracemi, kde je komorní pláž a pak dál na Kricinu jsou umělé vstupy do moře. A samozřejmě Vela Luka vodním taxíkem, popř malé pláže podél pobřeží přístupné jen z vody.

Co se cesty do ČR týče, vřele doporučuji jet přes Maďarsko. Zlomyslní Slovinci se letos opravdu vyžívají v odbavování ve stylu "go slow".


kickass1 napsal(a):

Kdo si chtel uzit Chorvatsko bez turistu, mel vyrazit jako Katka v cervnu (nicmene az do tohohle tydne pry byla na Chorvatske pomery extremne studena voda v mori - az od vikendu se to trochu srovnalo)

Nechci tě brát za slovo, ale extrémně studená voda? Pokud se bavíme o Bašce, tak citelně chladná byla tak první dva týdny v červnu, kdy turistů bylo opravdu méně. Naopak posledních cca 10 dní bylo tak hrozné horko a úplně bezvětří, že měl pocit, že mu z toho hicu snad hrábne.

0 Citovat

Všude, kde jsem od června byla (Slovinsko, Chorvatsko, Řím, Tivoli, Neapol, Capri, Barcelona, Bari) , bylo krásně. Památky bez lidí, místní lidé mega ochotní, ceny za služby poloviční. Prázdné letištní haly (dost depresivní), z třetiny zaplněná letadla (každý let jsem měla tři sedadla pro sebe), poloprázdné MHD, lístky na MHD nešly ve většině zemí koupit u řidiče a ti většinou na dotaz co s tím jen mávnou rukou a pokynou ke vstupu do vozu (revizoři nechodí).... Prázdná náměstí a tam, kde se dřív musely tikety kupovat on-line dopředu několik dní, tam bez fronty "na hned" dovnitř... Jinými slovy - DOKONALÉ CESTOVATELSKÉ PODHOUBÍ.


Letištní kontroly naprosto minimální, nízkonákladovky (Wizz ani Ryanair) absolutně neřeší rozměry zavazadel, ve většině destinacích není potřeba z batohu vytáhnout ani kosmetiku a vývrtka na víno, kterou jsem dříve měla téměř vždy zabavenou na letišti, se mnou proletěla Řím, Barcu i Bari a věřím, že i ze Santorini se vrátí bez újmy... V letadlech je možné přesadit se jako za starých časů, jen to teď není úplně potřeba, protože i ty nízkonákladovky vás teď posadí bez příplatku vedle sebe .. Apokalyptické scénáře toho, že nelze po dobu letu na wc nebo si koupit pití jsou taktéž naprosto nereálné a hlavně - všechny ty dotazníky a registrace, kterými se nás snaží odradit MZV ČR, ale i cestovatelské portály, které přináší přehled "aktuálních omezení" nebo nakonec i samotné letecké společnosti, které vaši emailovou schránku zaplňují Covid e-maily s různými formuláři a registracemi - všechno nesmysl. Na letištích nikdo nic nekontroluje a nechce a krom změření teploty a v Barce vyplnění tištěného dotazníku, kterej stejně nikdo nelustruje, nikde nic. 


Jinými slovy - nikdy se mi nelétalo lépe, levněji a jednodušeji a nikdy to nebylo nikde ve světě tak levné, klidné, bezpečné (policejní auta v metropolích na každém kroku). Jo a nikde není větší Covid panika jak u nás :)
0 Citovat

Kateřina Ostrá napsal(a):

 V letadlech je možné přesadit se jako za starých časů, jen to teď není úplně potřeba, protože i ty nízkonákladovky vás teď posadí bez příplatku vedle sebe ..

Máte někdo stejné zkušenosti s Wizzairem/Ryanem? díky

0 Citovat

Nikoliv, vždy rozsazení a navíc ještě tak, aby nebylo pak možné si třeba dokoupit jen místo vedle. Mají to velmi sofistikované!

0 Citovat

díky, nezdálo se mi to :-)

0 Citovat

My máme zas zkušenost s Wizz, že skupinky usazeny k sobě. Naopak Ryanair prvně alokuje middleseat daleko od sebe.

0 Citovat

Ryanair- taky jsme každý vyfasoval trojsedačku prázdnou tam i zpět, přesazení nikdo neřešil. 

0 Citovat

Za poslední měsíc mám za sebou tři lety Wizz a stejně tak Ryanair a z toho 3x hned vedle sebe bez příplatku... Zbylé lety bezproblémový přesun - akceptace personálem a hlavně kopa místa...

0 Citovat

Kateřina Ostrá napsal(a):

"všechny ty dotazníky a registrace, kterými se nás snaží odradit MZV ČR, ale i cestovatelské portály, které přináší přehled "aktuálních omezení" nebo nakonec i samotné letecké společnosti, které vaši emailovou schránku zaplňují Covid e-maily s různými formuláři a registracemi - všechno nesmysl."



Sedadla asi podle toho kam letíš, jak je plno. Ale hlavně bych tady nevytvářel fámy typu "portály a ministerstva vás těmi formuláři straší"... 

Jsou lidi co nebyli vpuštěni na palubu letadla. Za takovéto "rady" by ti někdo mohl pěkně poděkovat.

0 Citovat

Nevím, jestli to je systémové, nebo náhoda, ale při odletu s Wizzairem z Vídně, to je tak jak popisuje Kateřina a při odletech z Krakova a i dnešních Katovic, přesně tak, jak píše Lukáš.

0 Citovat

Kateřina to tady lehce idealizuje - byl jsem svědkem jak lidé u Wizzu dopláceli na gatu za zavazadla, na palubě personál kontroluje, jestli máte nandanou roušku a můžete si ji sundat jen na moment, kdy se chcete napít. V Itálii dodržují pravidla mnohem úzkostlivěji než u nás atd.

0