Ahoj, zajímalo by mě, kdo jste se teď odkud vrátil a jak se vám tam líbilo. Ať už to byl třeba pobyt v Chorvatsku, Římě nebo na Slovensku... Kolik tam bylo lidi, jak cestování v této zvláštní době šlo a s čím jste se potkali? Nebo naopak co vás nadchlo a překvapilo? Diky za jakékoliv zkusenosti. :-)  .

Kdo se teď odkud vrátil a jake to bylo?

Založil ve fóru Cestopisy

asijské s malým a na začátku.

0 Citovat

Let KTW - TFS (Tenerife) - Letenky zakoupene 14.12 (2200 + 2000 zavazadlo 20 kg)na tyden od 18 do 25.12. Pri prijezdu na KTW letiste jsem nikdy v zivote nevidel tak prazdne parkoviste, konkretne P2. Odbaveni v pohode obsazenost cca 70 %, let v pohode nacas. Na letisti v KTW kontrolovali PCR test 1x v anglictine nutnost a dal uz klasika. Nejake sluzby jidlo fungovalo. Na Tenerife kontrola 1 sekundu pip na QR kod a cau.

Ubytovani jsme byli v Playas de las americas, za me pohoda parada, vetsine restauraci normalne otevrene, ctyri plaze, slunicko co vice si prat. Zpatky jsem videl poprve co znamena letiste duchu, odletali jsme v sobotu 25 po 19:00, zavrene uplne vse i 50 % toalet, letadlo obsazene max 20 % kazdy kdo chtel spal pres tri sedadla, celou cestu.

Plusy:

-Tenerife zavrene restaurace od 22:00 do 06:00 zadny ozrala nevyrvaval, tuc tuc atd, bozsky se spalo

- teplo slunicko, vsechny monstrozni komplexy ala all inclusive zavrene

- turistu cca o 90 % meně

 

Mínusy:

- Babis, kreten dal antigenni testy zdarma a kazdy louda se jde otestovat, slozite se najit termin pro samoplatce a nechat se objednat, nastesti do 24 hodin to prijde spise drive z pravidla mezi 21:00 - 23:00 v den testovani

- Spadia a jeji trapný word document z 1.A za 1500 Kc, neuveritelny dokonaly byznys bile mafie.

- vytisteny boarding pass neni potreba staci otevrit PDF, wizzair prokrastinace

Za me bych tento stav nechal co nejdele v cele evrope ve svete a ke kazde ceste si jen pripocital covid priplatek za 1500 Kc.


img-20201225-190255.jpg
img-20201225-190736.jpg
img-20201225-194353.jpg
img-20201225-194832.jpg

0 Citovat

Tuší někdo, jestli je teď po pozdně večerním přistání ve Vídni nějaká jiná možnost, než se vydat ihned autem domů? Měli bychom auto u letiště, takže při kontrole bychom řekli, že odjíždíme, ale přespali bychom v letištním hotelu, klidně de facto v karanténě, bez vycházení. Ale netuším, jestli by nás tam vůbec pustili, nemá někdo nějakou zkušenost?

0 Citovat

Tak to bych zavolal na ten hotel. Ve Vídni na letišti magoří totálně, zavřený všechny obchody, to jsem ještě neviděl. Kdo ví, co si ještě vymyslí.

0 Citovat

My jsme po příletu už neměli žádný spoj do ČR (ani auto), tak jsme přespali v airside na těch kožených odpočívadlech u gatů, rozhodně jsme nebyli jediní, spalo se parádně, v noci klid, lidi většina lidí bez roušek (rozestupy 20m a víc).

Ráno jsme prošli ven, tam kde jsou normálně ty kotroly dotazníků, nebyla ani noha, za 10 minut jsme byli na vlakovém nástupišti. Cesta do ČR bez problémů, dokonce i vlak Regijet do Brna jel načas, kontroly žádné.

0 Citovat

@Goro: prosím tě, kdy to bylo (datum) a o který spoj RegioJet se jednalo? Nám ho zrušili těsně před odjezdem a vymlouvají se na změnu jízdního řádu, tak třeba budu mít další protiargument.

0 Citovat

mirjur: jeli jsme ráno 22.12., prvním ranním RJ, odjezd z Vienna Hbf 6:39.

0 Citovat

aktuálně Egypt - hotel Fayrouz, Marsa Alam, individuální letenky z Polska včetně 20 kg odbaveného zav. / osobu 7tis., ubytování 10tis. / 14 dnů all inclusive, vzduch 27 st., moře 25 st., přístup do moře z pláže, uprostřed mola laguna na šnorchl, z mola na konci reef šnorchl i diving. Klídek, pohoda, 15 min pěšky zátoka Marsa Mubarak s dugongem i karetami, jídlo si nabíráte sami nebo obsluha,všeho dostatek, vše funguje, min lidí. Ohledně dotazu na výlety - byli jsme privátně 5 osob v Luxoru s česky hovořícím průvodcem = odjezd 4:30 ráno a návrat 21:00 ( místní archeolog, super výklad ), doprava minibusem pro 12 osob, takže dostatek místa, oběd, vstupy na památky v ceně ) cena 80 EUR / osobu x přes cestovku nebo agentury 95 - 170 EUR / osobu. Dá se domluvit vše za ceny, které v normálním režimu nikdy neuvidíte - potápění a šnorchl vyhlášené zátoky i ostrovy, výlety na památky, dokonce i služby ( např masáže ). Personál na hotelu v rouškách ( i na pláži ), všichni hosté bez...


fayrouz.jpg
fayrouz1.jpg
fayrouz2.jpg

0 Citovat

No tam to teda žije...

0 Citovat

Ja som dnes videl rakúske Alpy bez testov a karanten :D

 


1200511-edited.jpeg

0 Citovat

@Petr

Dělali jste si test tady, nebo jste využili nabídku testů po příletu na letišti?

0 Citovat

tonic napsal(a):

Ja som dnes videl rakúske Alpy bez testov a karanten :D

Asi z Kamzika (439 m) nebo z Devinske Kobyle (514 m) ?!

0 Citovat

goro: díky, to je přesně ten vlak, který nám 13.12. nejel... a operátor na lince RJ tvrdil, že už je měsíc zrušený.

0 Citovat

Včera odpoledne byla x kaváren, obchodů ve Vídni na letišti otevřených.

Martin Vícha napsal(a):

Tak to bych zavolal na ten hotel. Ve Vídni na letišti magoří totálně, zavřený všechny obchody, to jsem ještě neviděl. Kdo ví, co si ještě vymyslí.

0 Citovat

@Jakub Langer  - z Devinskej Kobyli:)

0 Citovat

Vrátil jsem se právě od pojízdné pivní prodejny. Cesta tam i zpět (50m) v pohodě, testy ani roušky nebyly potřeba... Už se těším na košt.


1609262445301.jpg

0 Citovat

Tak to závidím. Mně pivo právě došlo a žádná pivní prodejna sem nejezdí. Klidně bych ušel i pár km. Zřejmě chybný výběr bydliště. Chce to změnu :-) Tož pokoštuj.

0 Citovat

@Надежда - fotky jsem dělal v rámci "home office" přímo z lehátka na pláži, nikdy nefotím jiné lidi. Kapacita hotelu 1000 osob, obsazenost dle recepce 415 osob k dnešnímu dni - češi, poláci, švýcaři, němci ( dle počtu v tomto pořadí ).

@deny - testy zásadně v čr, pokud máte dopředu, jdete hned dále, ostatní čekají na odběr testů a nevím, jak dlouho. Za poslední měsíce jsme byli egypt vícekrát, dle info od lidí, kteří zde žijí a organizují transfery a výlety pro turisty - stovky poláků po příletu pozitivní test a následná karanténa, češi v jednotkách osob. Nemá smysl snažit se ušetřit ( v egyptě pcr test 30 usd ) a pak být na pokoji zavřený 10 dnů či déle. V posledních 3 měsících reálná zkušenost na 3 hotelech, všude se personál snaží, jak to jde a neví ( nechápe ), co se v evropě děje, i když musí nosit roušky a ti na barech a v restauracích proti nim ne...jen malý příklad - denní mzda ( pracovní doba 9 - 22 ) fix 3 usd, 3% z income hotelu ( pokud jsou hosté ) + tips dělené na veškerý personál. Reálně zde normální lidé nemají kvůli stávající situaci základní prostředky na obživu sebe i svých rodin, týká se i personálu na hotelech a resortech, postupně se vše zavírá.

0 Citovat

Návrat z Ukrajiny, proletěn covid voucher ČSA, dokud ještě ČSA existuje.

Na příletu kontrolují testy a covid pojištění, bez toho je třeba nainstalovat do mobilu sledovací apku a do obdržení výsledků testu se přes ni hlásit. Testovacích míst na Boryspilu je dost a po úplně prázdném T1 v Praze byl Boryspil plný lidí dost šok. Roušky jsou povinné v obchodech a dopravě, jinak to mají místní celkem na salámu, přednovoroční supermarkety samozřejmě narvané k prasknutí. Vánoční trhy se svařákem na Sofijském náměstí hlava na hlavě, Dědové Mrázové a Sněhurky a obdobné postavičky bez roušek objímali děti i dospělé. Nejsou tam koncerty a jiná vystoupení, tak to není považováno za "veřejnou akci", na kterých je povoleno 20 lidí. Stromeček letos mají fakt krásný. V kyjevskopečerské lavrje jen pár lidí, ale hodně kostelů v areálu bylo pro veřejnost uzavřeno nebo zpřístupněno jen částečně, jeskyně s ostatky svatých překvapivě plně v provozu a poutníci líbali rakve jako obvykle. Víra tvá tě ochrání. Muzea jsou zavřená buď úplně nebo s omezením počtu návštěvníků. Pořád platí, že 8.1. začne něco, čemu vláda říká měkký lockdown, kdy se zavře skoro vše s výjimkou potravin, lékáren a nemocnic, benzínek, bank a úřadů. Hotely budou fungovat, restaurace ne (s výjimkou okýnek a rozvozů), veřejná doprava bude taky fugovat. Na Majdanu se proti tomu protestuje.

Při odletu ani při návratu do Prahy nebylo otevřené testovací místo v neveřejné části T1, podle informací z infostánku ho provozovatel  už prakticky neotvírá. Testy po návratu tedy buď ve veřejné části nebo někde mimo letiště.

0 Citovat

Tak hlasim postrehy po prvnim tydnu z Jihoafricke republiky. Zivot tu funguje zatim docela normalne. Ale rousky povinne uplne vsichni a uplne vsude. Dezinfekce rukou pred kazdym obchodem, v hotelich atd. Je to az tak, ze dezinfikuji propisky pri vyplnovani formularu. Covid formularu taky vyplnujeme hojne. Zakaz prodeje alkoholu uplne vsude. Zakaz vychazeni od 9 vecer do 6 rano. Na dalnici nas zastavivali policajti pred Joburgem, ze nesmi po 9 nikoho pustit dal. Nakonec nas jako turisty nechali jet. Dodrzuje se to vsude, i v Krugerove NP. Brany z kempu do parku otviraji presne v 6. 

0 Citovat

A tomu říkáš, že život tu funguje zatím docela normálně 😆

0 Citovat

ked to je normalny zivot, tak u nas teda asi ani ziadna pandemia nie je

0 Citovat

Minuly tyzden sme sa vratili s Maldiv. Cesta s QR klasika. Rusky, v lietadle aj stity. Pred odletom kontrola QR kodov, PCR testov, a rezervacie ubytovania. V dohe pri prestupe stity dole kvoli meraniu teploty. 

Prilet do Male opat meranie teploty, kontrola QR kodov. Boli sme na lokalnom ostrove Thoddoo. Na ostrove rusky povinne vonku. V ubytku sa odkladali. Tak isto aj na plazi, a pri vyletoch. Pred obchodmi dezinfekcia, ale zase sa to neprehana. Turistov minimum, i ked na Vianoce zacali pribudat. Plaze skoro prazdne. Domaci povacsine velmi mili. Moznost nakazy naozaj minimalna. Pred odletom naspat opat kontrola QR kodov .  Jedinym negativom je povinnost absolvovat PCR test pred odchodom s ostrova. Pri rezortoch test pri navrate netreba. Celkovo obrovska pohoda v porovnani s tym co sa deje tu. Hned by sme sa vratili.

 

0 Citovat

Tenerife, roušky všude na ulici ve městech, vesnicích, striktně to dodržují, málokdo si roušku sundá na procházce po plážích, někdo nosí roušku i totálně v přírodě v národních parcích. Do  obchodu jen s desinfekcí rukou a v rukavicích, tak to hlídají, sjede vám rouška o 0,5cm pod nos a hned jste upozorněni. Restaurace fungují jen na zahrádkách 50% kapacity, takže ač tu je minimum lidí, je problém si večer sednout na večeři. Ale jinak kromě hlavního města, je tu mrtvo, i když to nedokážu porovnat, jak to vypadá normálka, ale včera jsme na 15km trase v parku Anaga potkali za 6h. kolem 10 lidí. Počasí se od úterka umoudřilo, ale na plavky jsem ještě nesáhla :-)  na tričko už je, ale od soboty do pondělka byla kosa na bundu a zítra má zase pršet a ochladit se :-(. 

0 Citovat

ad Tenerife. Zaviracka 22h, lidi vice nez v listopadu, ale stale velmi malo. Na Teide kosa a vitr (neprekvapive v lednu v 2500mnm nebo kolik je to u dolni stanice), lanovka jeste do predvcera nejela kvuli vetru. Policie zavrela zasadni podnik Gramophone Bar v Puertu, udajne obsluhovali sedici hosty vevnitr. Opet pocasi na severu lepsi jak na jihu. Vlastne vsechno je na severu lepsi jak na jihu. Vyjma cesty na TFS ci do pristavu. Skoro porad cervena vlajka na plazch i piscinas naturales.To nasazovani rousek na treku pri spatreni turisty v protismeru moc nechapu, lec respektuju. Letadla zaplnena tak ze 2/3. Lauda vyrazne pohodlnejsi nezli Wizz - oboje jejich "byznys" u exitu, kdy kolena nemam vrazena v zadech nestastnika prede mnou. A nejsou tam ani ty kovove prepazky mezi sedadly se skladacim stolkem jak v prvni rade.

0