Ahoj, zajímalo by mě, kdo jste se teď odkud vrátil a jak se vám tam líbilo. Ať už to byl třeba pobyt v Chorvatsku, Římě nebo na Slovensku... Kolik tam bylo lidi, jak cestování v této zvláštní době šlo a s čím jste se potkali? Nebo naopak co vás nadchlo a překvapilo? Diky za jakékoliv zkusenosti. :-)  .

Kdo se teď odkud vrátil a jake to bylo?

Založil ve fóru Cestopisy

a v lepším případě se nedostane zpátky :)

0 Citovat

eliska.stichova napsal(a):

Ahoj lidi, chceme letět do Mexika (Cancúnu) z Vídně, ale možnost přestupu je pouze Frankfurt anebo pak Amsterodam / Mexiko City... 

Nevíte, jak je to s lety přes Frankfurt? Na stránkách MZV píšou, že pro Čechy není možný ani transit, nicméně třeba se to dá nějak ošulit tím odletem z Vídně :-) Díky za info.

Ošulit se to dá, ale nesmíš se divit tomu, když pak s tebou vyjebou.

0 Citovat

Tak mělo by být možné ještě letět přes CDG do MEX. Jen ty lety vychází o pár tisícovek dráž. Avšak Vítek v nedávném cestopisu tvrdil, že v Mexico City už otevřeli Teotihuacán, tak přílet přes MEX by mohl být fajn taky.

0 Citovat

Dobrovolně bych tedy přes CDG letět nechtěl....

0 Citovat

Já letěl jednou a čekal jsem peklo, a to překvapivě nenastalo. Ta necelá hodina na přestup stačila a v jiném terminálu jsem byl za nějakých 15 minut a letenku do Ria mi tak zpětně neuhradila Air France :(

0 Citovat

floodland napsal(a):

Dobrovolně bych tedy přes CDG letět nechtěl....

O úrovni bezpečnostních standardů na CDG lze s úspěchem pochybovat. 

https://onemileatatime.com/air-f...reenpeace/

0 Citovat

Můžete letět s Vídně přes Frankfurt, alespoň před dvěma týdny to tak bylo. Jen máte mít, coby občané 'virus variant ' země- negativní test. Letěli jsme takto z Krakova, test nikdo vidět nechtěl. Není to žádné 'ošulení ', zjišťovala jsem to před odletem a je to tak pro občany ČR zcela v pořádku. Mám to dokonce potvrzeno v mailu od Bundespolizei Frankfurt. Do 23.2.byla výjimka- let bylo možno začít i v Praze, pokud byl přestup ve Frankfurtu nebo v Mnichově, a let mimo Schengen. 

Jen nevyplňujte ten německý příjezdový formulář, pretože tam nenastupujete karanténu.

0 Citovat

No právě podle MZV by nás ve Vídni neměli vzít do letadla, pokud se letí přes Frankfurt... Tak si ještě nechám projít hlavou, zda to riskneme no... Díky moc za info @mandarinka to vypadá nadějně :)

0 Citovat

Jo, a ještě je varianta letu do Cancúnu přes Madrid nebo přes Istanbul, ani jedna ale není zrovna ideální (časově)... no bude to ještě zajímavý :D

0 Citovat

Netuším, zda se za tři týdny situace nějak změnila, kdyz jsme to zjišťovali my, tak na infolince MZV nám milá paní po poradě s kolegy řekla, že neví, a že si myslí, že je to tak 50 na 50;-)

Zavolejte si na českou Lufthansu, byli moc milí a nápomocní, řeknou vám, zda se něco změnilo. 

Odpověď Bundespolizei Frankfurt, můžete jim napsat na níže uvedený e-mail:

BPOLD FRA

KoSt Covid-19

Az. 18 04 00

 

Dear X X X,

 

In general at the moment there is a travel ban for persons departing from a virus variant area (defined by Robert-Koch-institut) to Germany according to § 1 (1) CoronaSchV. According to § 1 (2) CoronaSchV there are also exceptions for persons with a place of residence and a permanent right of residence in Germany. Furthermore, there are exceptions for persons, who only connect flights in international transit areas of german airports, for cargo transportations, for the return of aircrafts/ships/crews, for personal, whose entry is important from the point of public health, for ambulance flights, for flights carrying transplant organs and necessary personal, for transportations because of urgent humanity reasons and finally for transportations due to the order of International Atomic Ernergy Authority or United Nations and their organizations.

The CoronaSchV, which was originally valid until 17.02.2021, has been extended until further notice.

 

 

Best regards

On behalf

 

Julia Lehmann
­­­­­­­­­­­­­­­­­____________________________

 

Koordinierungsstab Covid-19

Bundespolizeidirektion Flughafen Frankfurt am Main

Postfach 75 02 64 | 60532 Frankfurt am Main

Email: bpold.frankfurt.kost-covid-19.anfragen@polizei.bund.de

0 Citovat

Podle Lufthansy by to pro nás mělo být naprosto v pořádku, jen je potřeba mít test, ten ale v Krakově nikdo vidět nechtěl:

 

Lufthansa is currently only allowed to carry the following booked passengers on departures (or travel commencements) from the countries of the  Virus Variant areas :

  • Passengers of other nationalities but only if they have a connecting flight to a Non-Schengen state (exception: China) and do not leave the transit area in Frankfurt or Munich (Exceptions are journeys started in Slovakia - here no passengers of other nationalities with connecting flights in Schengen- or Non-Schengen-states are generally permitted)
  • All passengers mentioned in the two points above must present a negative test result (PCR, antigen, RT-LAMP or TMA) at the time of departure, which is not older than 48 hours before the scheduled time of entry in Germany and complete an online registration on the site www.einreiseanmeldung.de (also valid for passenger with a connecting flight)

Ten registrační formulář ale nevyplňujte, týká se jen lidí, co nastupují v Německu do karantény. 

0 Citovat

O vikendu jsem byl na vylete ve Svedsku - tam vlaky pres Nemecko a Dansko, zpatky letadlem do polske Wroclawi a odtamtud vlakem do CR. Na celou cestu stacil antigenni test zdarma, ktery ale ve vlacich policie kontrolovala jak pri vstupu do Nemecka, tak pri vstupu do Danska a rovnez ve vlaku Kodan - Malmö pri vstupu na svedske uzemi. Takze risknout to uplne bez testu by nedopadlo dobre, takhle vsak nebyl problem. Pri odletu z letiste Stockholm Skavstva nikdo nic videt nechtel, po priletu do Wroclawi rychle zkontrolovali test a na nic vic se neptali, takze na pohodu. Ve vlaku do CR v krkonosske lokalce pres Szklarskou Porebu a Harrachov bez kontrol.

Ve Svedsku rousky dobrovolne, takze je nosi odhadem tak jeden clovek z peti. Nenosi se ani ve vlacich, ani v obchodech, coz se mi velmi libilo. 

Vsechny vlaky celou cestu poloprazdne az prazdne, v letadle jen okolo 50 lidi.

0 Citovat

A pro vstup do Polska je nutný test, i když jde o tranzit do domovského státu?

0 Citovat

To si nejsem s tim testem v Polsku v pripade tranzitu domu jisty, ale kdyz testy kontrolovali a ja ho mel, tak jsem jim ho radeji ukazal, aby byl klid. Je mozne, ze test v tomto pripade nutny neni, nevim, uz se v tech vsech opatrenich a zmenach docela ztracim a myslim, ze kolikrat uz presne nevedi ani urednici a policiste v danych statech, co zrovna aktualne plati pro jakou statni prislusnost za pravidla :-) .

0 Citovat

Ahoj, na kolik prosím vyjde ve Švédsku test a kde si ho ve Stockholmu zařídil ?

Díky V.

suomi.finland napsal(a):

To si nejsem s tim testem v Polsku v pripade tranzitu domu jisty, ale kdyz testy kontrolovali a ja ho mel, tak jsem jim ho radeji ukazal, aby byl klid. Je mozne, ze test v tomto pripade nutny neni, nevim, uz se v tech vsech opatrenich a zmenach docela ztracim a myslim, ze kolikrat uz presne nevedi ani urednici a policiste v danych statech, co zrovna aktualne plati pro jakou statni prislusnost za pravidla :-) .

0 Citovat

S těmi testy v Polsku je to celkem divné. Oficiálně být nemusí, pak ale musíš do 10 denní karantény (následující den po příletu) a pro trnzit už vůbec ne. Když jsme ale přistáli v Krakowě, taky jsme museli přes "pasovku" a tam chtěli testy. I Poláci z toho byli vyhukaní, proč jako... Tak jsem přišel s tím, že hned tranzitujeme do ČR. Celník, či co to bylo, nevěděl co s náma, tak volal svého nadřízeného, ten taky nevěděl, jestli nás muže pustit (i když podle oficiálních dokumentů pohraniční stráže ano). No nakonec jsem to nevydržel, vytáhl jsem potvrzení o prodělaném kovidu, oba dva orgáni se viditelně zaradovali a pustili nás do Polska... co se dělo s těmi ostatními nevím.

0 Citovat

Vojta Horsky: test jsem ve Svedsku neabsolvoval, pouzil jsem test udelany v CR, byl to jen vikendovy vylet: patek rano test v CR, v poledne odjezd vlaky smer Nemecko, Dansko, Svedsko, v sobotu rano prijezd do Svedska, v sobotu pozde vecer odlet a o pulnoci ze soboty na nedeli prilet do Polska.

Obecne jsem mel ale ze vsech kontrol testu ve vsech zemich pocit, ze kdybych si test vyrobil sam a opatril jakymkoliv razitkem (treba Truhlarstvi Vanecek), v pohode by to proslo, nikdo to detailne nezkouma a cizinci se v razitku nevyznaji. Tim k tomu nenavadim, jen zkratka kazda kontrola testu ve vsech zemich byla otazkou tak 3 vterin.. 

0 Citovat

To je pravda, podle ceho teda nemecti celnici odhalili 3 falešné testy??....nebo ve Švédsku ty 2 “turistky”. 😂  Že by odstrasujici clanky ve snaze nahnat strach z pokut.

0 Citovat

Asi to byla dost odfláknutá práce...

0 Citovat

Ahoj všem, s přítelkyní plánujeme letět 6.5. do Lisabonu, nevíte jak na tom aktuálně Portugalsko je? Test si samozřejmě uděláme, spíše nás zajímá jestli jsou otevřené restaurace, obchody apod. Díky!

0 Citovat

https://covid19estamoson.gov.pt/...and-rules/

0 Citovat

ad Polsko 

Já to pochopil tak, že momentálně je de iure povolen jen tranzit z vážných důvodů (ne turismus, nákupy apod.) a vždy s testem. Čili odpadla možnost prokázat se papírem na prodělaný covid za posledních 6 měsíců. 

Ty důvody pro tranzit nejsou výčtem, ale asi dle uvážení orgánů na místě. 

0 Citovat

@Ahmad  Tak úplně nesouhlasím, to o čem píšeš je režim na pozemních hranicích Polska s okolními státy, ne na letištích a přístavech. "Cílem je zamezit tzv. zbytným cestám na území Polska (za jakýmkoliv účelem - například za účelem nákupu, turistiky vč. lyžování v PL horách, obchodním jednáním, které lze odložit atd.) z Česka, Slovenska, Německa i Litvy. "  ... každopádně příští týden to opět prověřim.

0 Citovat

Martin Vícha napsal(a):

@Ahmad  Tak úplně nesouhlasím, to o čem píšeš je režim na pozemních hranicích Polska s okolními státy, ne na letištích a přístavech. "Cílem je zamezit tzv. zbytným cestám na území Polska (za jakýmkoliv účelem - například za účelem nákupu, turistiky vč. lyžování v PL horách, obchodním jednáním, které lze odložit atd.) z Česka, Slovenska, Německa i Litvy. "  ... každopádně příští týden to opět prověřim.

Jojo, tak tak. 

 

0 Citovat

Včera večer jsem se vrátil z Tenerife, všech 10 dnů bylo krásně, luxus :) Sice tam teď Smartwings lítá furt, tak to tam byl doslova samý Čech, ale co se dá dělat :) na Kanárech relativně pohoda, i v jejich 3. covid stupni ze 4 jsou otevřené terasy restaurací (do 22h a max. 4 lidi u stolu), platí taky zákaz vycházení 22 - 6h.

Všude kromě pláže, bazénu nebo konzumace v restauraci se nosí roušky, všichni poctivě dodržují - několikrát projížděla po promenádě policie a kontrolovala to, dokonce i na jednom místě treku Chamorga-Roque Bermejo v pohoří Anaga, kde bych je teda opravdu nečekal 😂 Dezinfekce jsou všudypřítomné :)

Česko má Kanáry stále úplně nesmyslně v červené zóně, proto je třeba po příletu zpět do ČR do 5 dnů na PCR test a mít vyplněný příjezdový formulář (v Praze se kontrolovalo). Pokud letíte se Smartwings, tak ti chtějí test i před nástupem do letadla (stačí i antigen). Ve výsledku teda celkem 3 testy (ještě jeden PCR před odletem na Kanáry), ale i tak to rozhodně stálo za to :)

0