Ahoj, zajímalo by mě, kdo jste se teď odkud vrátil a jak se vám tam líbilo. Ať už to byl třeba pobyt v Chorvatsku, Římě nebo na Slovensku... Kolik tam bylo lidi, jak cestování v této zvláštní době šlo a s čím jste se potkali? Nebo naopak co vás nadchlo a překvapilo? Diky za jakékoliv zkusenosti. :-)  .

Kdo se teď odkud vrátil a jake to bylo?

Založil ve fóru Cestopisy

@J0x: psal jsem pro zajímavost na chat webu mzcr, že link na ochranná opatření není funkční. Odpověděli, že o tom ví, omlouvají se za potíže a že to je nahlášeno k opravě... Uvidíme, jak jsou správci webu mzcr rychlí.

EDIT: jsou docela rychlí, ten link už funguje.

0 Citovat

Psal jsem jim dnes na FB; ještě že o tom aspoň věděli, kdyby ani to ne, to by bylo už docela blbý... 🤣

Čl. I odst. 2 chápu tak, že co není v seznamu zemí s nízkým rizikem, to obnáší test nebo karanténu při návratu, ledaže by hygienik usoudil, že je mu to u konkrétního volajícího buřt a nechá ho pobíhat po ČR jen tak, což se evidentně děje. 🤣
0 Citovat

Rhodos. Musím Řeky pochválit, jak to zvládají. Obsluha v obchodech, v restauracích a taxikáři  vždy mají roušku. Poctivě desinfikují stoly. Lidí je tu málo. Staré město v Rhodu je poloprázdné. Pohled z akropole v Rhodu na nové město byl úchvatný. Výšlap k pevnosti a akropoli v Lindosu byl v horku těžký, ale výsledek stál za to. Ale největší pecka je moře. Všem přeji krásné léto.

0 Citovat

Ahoj,má někdo aktální informace z Polska? Konkrétně Krakowa? Chtěl bych tam vyrazit na pár dní příští týden..

0 Citovat

Zakynthos - let z Vídně. Všechno v naprosté pohodě, na letišti, v letadle potřeba rouska. V obchodech také. Lidí celkem dost, hlavně Češi a Poláci. Letos byl a je Zakynthos asi dost oblíbený. Ceny stejné jako jindy, žádné výrazné slevy jsme nezaznamenali. Jediná změna že v tavernach byli vděční za každého hosta a snažili se. I kdyz jak jde. Objeli jsme temer vsechny plaze a vsechna zajimava mista. Ráda odpovím na všechny dotazy. 

0 Citovat

Madrid

Let z Vidne obsazen z 30%.

Toledo - bus tam/zpet obsazen z 30%, mimo centrum zavreno 90% vseho, mesto pusty a bez turistu uplne bez zivota, v restauraci jsme sedeli sami... nedoporucuji tam ted vubec jezdit

El Escorial - primestky vlak tam/zpet obsazenej na 30%, palac temer prazdny, v restauraci jsme sedeli sami

Segovia - bus tam/zpet uplne plny domorodcu, katedrala i pevnost otevrena, turisti jen spanelsky mluvici domorodci, za me best of celeho tripu

Madrid - pamatky otevreny jak co - nutne overit si co je/nemi otevreny, restaurace - kam prijdete tam si sednete, mhd plna, ale zadna tlacenka

Kompletne cely Madrid vsude s rouskou... i venku... v 40C da docela zabrat... az na vyjimky vsichni dodrzuji. V nekterych obchodech nutno pred vstupem pouzit dezinfekci (lidl/primark/atd.)

0 Citovat

Makarska poradne plna, 70 % Polaku, zbytek Bosnaci, Nemci.. V busech rousky uz skoro nikdo nema, v obchodech nutnost. Letadlo z Ktw - Spu kompletne plne tam i z5. Pri priletu do Spu nikdo po nás nic nechtel, jen ptal i kam mirime a chteli tel. Celkem draho, nic moc malá pizza okolo 60-90, zmrzka jeden kopecek 12 kuna. 

0 Citovat

Ahoj, právě jsme dorazili z Malty, letěli jsme z Vídně, jediná nepříjemnost byly roušky od vstupu na letiště ve Vídni až na Maltu, ale jde to vydržet. Ve Vídni všechno v pohodě, v letadle sice celou dobu svítila signalizace o připoutání se, ale na WC se dalo jít normálně. Při check-inu nás Ryanair rozsadil, i když jsem všechny sedačky vybookoval až na dvě vhodně umístěné, stejně nám to přidělilo jiné sedačky, které vybrat ani nešly. Ženu to posadilo k exitu a nejstarší dceru do druhé řady, kde byla sama a letuška k ní hned po nástupu sama přesadila manželku. Na Maltě nás prvních pár cestujících  nejprve pustili z letadla, až potom si vzpomněli na COVID formuláře, zbytku letadla je rozdali a čekalo se, až je vyplní. Za námi došli do autobusu a rozdali formuláře. My (jako jedni z mála v letadle) jsme je měli vyplněné (i když Ryanair posílal asi 3 maily, kde na to upozorňoval). Po odevzdání prvního formuláře nás autobusy dovezly do budovy letiště, kde si to většina lidí zopakovala s druhým formulářem, my ho jen odevzdali a šli dál. Z příletové haly se musí ven z budovy a pak se lze vrátit do stánků autopůjčoven a prodejny karet na autobus. Na Maltě se musí roušky nosit v obchodech, autobusech a některých vnitřních prostorách, jako jsou muzea. Téměř všichni to dodržují. Jen na trajektu na Gozo je na otevřených palubách skoro nikdo neměl. Památky jsou normálně otevřené, jen někde měří teplotu a někde chtějí vyplnit formulář s kontakty (neověřují to). Sranda byla, když nám v Rotundě v Mostě zkusili změřit čelním teploměrem teplotu, dětem to něco naměřilo, ale u mne u zpoceného čela teploměr odmítl cokoli ukázat. Je to jen takové měření, aby se něco dělalo. Jinak na některých plážích lidí o hodně více než loni v říjnu, ale na památkách téměř nikdo, tam, kde jsme vloni museli čekat na dobrou fotku, tak teď nikde nikdo (například Citadela na Gozu). Do autobusů se dá dostat v pohodě i na dříve problematických místech (například Azurové okno - vloni se polovina lidí do autobusu nevešla, letos nás nastupovalo asi 10). Odlet bez problémů, jedině roušky a polovina přelepených sedaček byla navíc proti normálu. Ve Vídni dva vojáci s teploměrem zkoušeli náhodně měřit teplotu, ale jak uslyšeli o Maltě, ztratili zájem. Takže dovolená parádní, omezení minimální, děti byly nadšené.

0 Citovat

Nebyl někdo v posledních týdnech na Mallorce? Jde mi hlavně o to, jestli je Mallorca přeplněná lidma jako v posledních letech?

0 Citovat

Dobrý de, bola som v Slovínsku  od 30.7.-2.8.2020, cez cestovku , cesta v pohode akurát sme museli vystúpiť y autobusu na hranici 

v Slovínsku , išli sme cez Rakúsko a kontrolovali nám doklady 

bola to poznávačka , turistou je pomenej aj na vychytených miestach , v Portoroží bolo pri mori už hodne ludí  cesta späť v poriadku bez kontroly.Rúška sa nosia v obchodoch a v jaskyni sme mali tiež .

0 Citovat

Vcera som sa zastavil na sivej brade.

Turistov minimum, vsetci bez ruska.

Pod kopcom chutny pramen. 

Odporucam sa zastavit aj na blizkom salasi, su tam aj ovecky

0 Citovat

Pátek Vídeň - Gdansk. Ve Vídni na letišti roušky celou dobu. Klimatizace spíš vypnutá. Dost nepříjemné teplo.

Při nastupování nikdo neřešil doporučený PLC ani nikdo nic neměřil. Let plný tak z 30%. Možné si přesednout. 

Na příletu nikdo neměřil teplotu ani nic nekontroloval. Šlo se po ploše, tak během pěti minut venku z haly. 

V trojměstí je venku tolik lidí jako by žádná korona nikdy nebyla. Ale taky tu ve srovnání s Českem i Rakouskem slyším minimum kašlajících lidí. Cynik by řekl, že svět je ještě někde v pořádku. 


img-20200807-160337.jpg
img-20200807-153853.jpg

0 Citovat

Dobrý den, 

Nevrátil jste se teď náhodou někdo z Lisabonu? Máme let příští týden, tak shanim nějaké info, jak to tam vypadá. Nejenom ohledně korony, ale i jaké jsou tam aktuálně ceny :) Případně, pokud máte nějaké rady, co určitě vidět nebo na co se radši vykašlat, ocením vše😊 předem děkuji:) 

0 Citovat

Katowice-Split W6 V Katowicích vstup pouze na letenku a termokamera. Let plný, systém záměrně rozsazuje tak, aby nebylo možno koupit jen jedno sedadlo. Kontrola rozměrů zavazadel.

Split neřeší nikdo nic, vstup na letiště volný, žádná kontrola velikosti zavazadel, let taky plný, rozsazování opět tak, aby nešlo obejít zakoupením jednoho sedadla. 

Oba lety pod rouškou, při cestě do Katowic se vyplňoval lokalizační formulář.

Jinak Trogir i Split plný Poláků, čeština občas. Ve Splitu jako by žádna korona nebyla... párty celou noc. Vůbec se mi nechtělo z lodi. Ceny obvyklé, žádné slevy, ale taky žádné nastřelené. Roušky  nosí do obchodů 90% lidí.

Jachet tak na 50-60% normálu.

0 Citovat

Ahoj, v červenci jsem byla 2 týdny  v Portugalsku, a naprosto super. Let s Lufthansou v klidu, Portugalci zlatí jako obvykle. V Lisabonu disciplinovaně roušky v MHD, jinak úplně prázdno. Na plážích místní a všichni v pohodě. 

0 Citovat

A ještě otázka, jestli někdo víte, jak to aktuálně vypadá v Římě. Pojedu v září, dám vědět.

0 Citovat

Teď jsme v Římě a docela pohoda. Úplně liduprázdno sice není, ale turistů ubylo hodně výrazně. Většinou Italové, často je taky slyšet španělština.


  • Pokud jsme někde čekali frontu, tak nikdy ne dýl než 15 minut.
  • Skoro u každého vstupu měří teplotu. Pokud máte více než 37,5 °C, nepustí vás dovnitř.
  • Roušky povinné ve všech interiérech včetně MHD, restaurací, obchodů, památek... Italové dodržují skoro bez výjimek, docela často nosí roušku i venku.
  • Dezinfekce skoro u každého vstupu, většina lidí používá.
  • Až na vyjímky památky fungují. Na internetu doporučuji zkontrolovat pravidla jednotlivých institucí, ale... Nakonec třeba po příchodu zjistíte, že vstupenku lze koupit na místě, i když oficiální web tvrdí, že pouze online rezervace předem. A často ani samotní zaměstnanci neví, jak to vlastně je (u Kolosea týpek kontrolující vstupenky tvrdil, že lístky jen online, ale 200 m od něj byla otevřená pokladna). Někde platíte poplatek za online rezervaci, jinde vám zase naúčtují příplatek, že nemáte vstupenku koupenou předem. 🤷🏼‍♂️

0 Citovat

Tak jsem absolvoval Zakynthos, lidí v ulicích relativně míň, restaurace a bary poloprázdný...


No a pláže asi takhle :-D

https://abload.de/img/img_202008...6t0kmc.jpg


Podotýkám, že jsem prázdný pláže nečekal a tak nějak jsem tušil, že fotky na sociálních sítích jsou buď upravený a nebo vyfocený brzo ráno. Mám na mysli tu "jedinečnou a neopakovatelnou atmosféru bez turistů" :-D Tak jako na fotce to vypadalo skoro na každé pláži, včetně těch, kde bych ani tolik lidí nečekal :-) Vlastně bez lidí (občas) byly jen pláže, na který se muselo třeba doplavat.


Jinak mně Zakynthos moc nenadchnul, příroda a pláže (až na pár vyjímek) nic moc a celkově tam ten masovej turismus (moc lidí na malej ostrov) byl docela cítit. V běžné hlavní sezoně to tam musí být horší než na Mallorce :-)



 

0 Citovat

Včera 10.8. let Porto-Vídeň, letadlo plné tak z 1/3, v Portu vše OK, ale ve Vídni při příletu o půlnoci docela nepříjemná kontrola při odevzdávání dotazníků. Jinak  v Portu v metru všichni roušky, i na letišti a v letadle, ve městě kupodivu hodně turistů hlavně francouzsky mluvících, roušky půl na půl, především turisté.

0 Citovat

O jakých dotaznících je řeč? Kde jste je vzali? Díky.

0 Citovat

Na stolku před kontrolou, byly jenom v němčině, tak jsme vyplnili jen to, co jsme pochopili jistě a zbytek si voják opsal z občanky a řekl, že to není problém.

Edit: jenom bylo legrační, že se divil jízdence v češtině, ale rozchodil to.

0 Citovat

Sardinie. Cajk

0 Citovat

Ahoj, v pondělí máme letět Vídeň - Porto, v neděli pak Lisabon - Vídeň. Máte, prosím, aktuální info, jak to vypadá s kontrolami na letištích? Předpokládám, že cestou tam bude asi vše ok, ale jedná se mi spíše o cestu zpět - máme přiletět 22.20 a jsme dohodnuti s rodinou, že nás vyzvednou na letišti. Myslíte, že budou dělat úředníci problém s tímhle způsobem tranzitu z Rakouska? Nejsem si jistá, jak jim dokázat , že nebudeme pobývat na jejich území bez platné jízdenky do ČR. Předem díky za rady! 

0 Citovat

 Formuláře pro vstup do Rakouska mi WIZZAIR poslal předem emailem, pak je taky letušky rozdávaly v letadle nebo byly i k dispozici před tou kontrolou (já jsem si je taky předem stáhla z rakous.webovek, které tady ve Foru byly uvedeny).Ptali se jestli se zdržíme, řekla jsem, že hned odcestujeme do CZ, chtěli vědět jak, uvedla jsem že vlastním autem, které máme zaparkované u letiště. Doklad nechtěli. Pokud řeknete, že vás příbuzní čekají před letištěm a ihned pokračujete bez zastávky do CZ, myslím, že to bude OK. Všimla jsem si, že po těch, kteří uvedli, že se v Rakousku zdrží, chtěli přesnou adresu jejich pobytu včetně např.čísla bytu.

0 Citovat

anet.kramova napsal(a):

Dobrý den, 

Nevrátil jste se teď náhodou někdo z Lisabonu? Máme let příští týden, tak shanim nějaké info, jak to tam vypadá. Nejenom ohledně korony, ale i jaké jsou tam aktuálně ceny :) Případně, pokud máte nějaké rady, co určitě vidět nebo na co se radši vykašlat, ocením vše😊 předem děkuji:) 

Vypadá to tam malinko opuštěně až na ta nejprofláklejší místa jako je hrad nebo belémská věž + část tramvajové linky 28E blíž k centru.
Pokud jde o roušky, nosí se přinejmenším v hromadné dopravě, obchodech, muzeích atp. a vlastně i v restauracích při příchodu a jiných činnostech než sezení u stolu. Portugalci berou nákazu celkem vážně, takže krom policajtů na ulicích se i dodržuje zákaz prodeje alkoholu v obchodech po 20. hodině a jsou kvůli tomu večer zavřené i některé známé podniky, jako např. A Ginjinha.
Pozor na zkrácenou otevírací dobu památek! Než se někam vypravíte, tak si otevírací dobu raději ověřte, ať tam nejedete moc brzo nebo pozdě. Příklady: Belémská věž, Muzeum kachliček, Hrad sv. Jiří.

Pozor na zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti!
Ceny v pohodě v supermarketech, ve večerkách dražší, prostě jako u nás. Láhev vína se dá sehnat v sámošce od eura a půl, Porto nebo Madeira od 4, Kačce by se tu jistě líbilo. 😄 V některých restauracích mají denní menu za cenu kolem 10 eur, v RC Restaurante za 5 i s kávou, nápojem a chlebem (doporučuju, žádné levnější jsem jinde neviděl a přitom tam vaří dobře). V obyč. jídelnách, jaké jsou např. hned vedle přístavu Cais de Sodré, mají různá "ekonomická menu" za pár eur - sendvič (např. bifana) s polívkou nebo nápojem.
Některé památky jsou částečně uzavřené, např. již zmiňovaná věž, jde jít jen do prvních 2 pater, ale na věž samotnou už ne, taky camera obscura na hradě je zavřená. Některé tržnice mají taky omezený provoz, např. Mercado do Santa Clara - uvnitř zavřeno, venkovní část a okolní pouliční tržnice funguje, Mercado de Campo de Ourique funguje, ale moc prodejců tam není. Mercado da Ribeira ještě ujde, jen vedlejší  Time Out Market je klasická past na turisty.
Zajímavá místa, která můžu doporučit: Museu Nacional do Azulejo (kachličky), Museu da Marioneta (loutky), Castelo de S. Jorge (hrad), Estufa Fria (botanická zahrada), kostel svaté Engrácie alias Národní Pantheon, hřbitov Prazeres, nedělní trh Feira de Relógio (7-14h, začíná za stanicí metra Bela Vista a táhne se kilometr na sever po uzavřené silnici, kromě hader apod. tam je i dost stánků s ovocem, zeleninou a fastfoody - dobré jídlo za pár eur). Staré tramvaje jsou super, 28E není tak narvaná jako normálně a 24E (nejnovější linka se starými tramvajemi) byla v podstatě prázdná. Lanovky (51E, 52E, 53E) jsou taky super a můžou se hodit i výtahy (klasický Santa Justa 54E a moderní po cestě na hrad, které jsou zdarma: Elevador do Castelo + Elevador da Baixa).
Ubytování jsme sehnali pod 800 Kč za noc i s vlastní koupelnou, nic levnějšího jsem na Bookingu zrovna nenašel a bylo fajn (V Dinastia Guesthouse).
Některé restaurace se na první pohled podobají spíš našim putykám nebo jídelnám, ale přitom tam vaří dost dobře, takže varuji před povrchním odsouzením. 😊 Příklady: Casa das Bifanas, Padaria do Povo (na domě dokonce není poznat, že je uvnitř restaurace, pokud nenakouknete na nápis do chodby nebo nezvednete oči až pod střechu, kde je obří nápis) nebo Restaurante Rodas.

0