Ahoj, zajímalo by mě, kdo jste se teď odkud vrátil a jak se vám tam líbilo. Ať už to byl třeba pobyt v Chorvatsku, Římě nebo na Slovensku... Kolik tam bylo lidi, jak cestování v této zvláštní době šlo a s čím jste se potkali? Nebo naopak co vás nadchlo a překvapilo? Diky za jakékoliv zkusenosti. :-)  .

Kdo se teď odkud vrátil a jake to bylo?

Založil ve fóru Cestopisy

Jo je to jak píše mikir, loď stojí 60 eur na osobu, zpáteční jízdenka. Za 100 eur bylo letadlo. Každopádně na Porto Santo je povinný PCR test, který vám zaplatí vláda, ale musíte ho udělat den předem ve Funchalu. S pojištěním spoluúčasti auta určitě souhlasím. Všude možně v nepřehledných úzkých místech jsou ještě odstavený auta a věcně se musíte vyhýbat protijedoucím autům, často i autobusům, takže o odření boku auta nebo uražení zrcátek není nikdy nouze. 

0 Citovat

Já mám celoroční pojistku u Worldwideinsure. Myslím, že to s dopravou nebude horší jak na Maltě :D.

0 Citovat

Doprava na Madeiře je v pohodě. Doporučuji co nejmenší auto, s libovolným motorem. Bacha na spojku, u toho našeho byla zhuntovaná a zabírala nahoře, blbě se s tím pak jezdí, zvláště na Madeiře. A také pozor na GPS navigaci, vybírat raději delší trasy, ale po lepších silnicích, abyste neskončili někomu ve dvoře :-)

0 Citovat

Doprava je v pohodě, mimo Funchal prakticky není žádný provoz a řidiči jsou fakt klidní a ohleduplní. Pastí jsou právě ty úzký prudký silnice, kde u nás by taková silnice byla jednosměrka se zákazem stání, tak tam je obousměrná a ještě jsou po straně zaparkovaný auta a do toho proti vám klidně může jet autobus, pak se opravdu vyhýbá na centimetry a chce to mít dobrý odhad na vzdálenost od boku auta. Další kapitola je pak parkování v centru Funchalu, je tam plno podzemních garáží, ale jsou tak stísněné, že i s malým autem je tam problém se vytočit a všude možně jdou vidět odřené zdi a uražené hrany sloupků :)

0 Citovat

Hlásím návrat ze Španělska. Let Malága - Vídeň s Wizzairem. Test ani jiné dokumenty nechtěli vidět ani na check in desce ani při vstupu do letadla.

0 Citovat

Tak to jen potvrzuje, že Wizz je v tomto směru zřejmě nejbenevolentnější, alespoň směrem z/do Vídně. Stejná zkušenost z minulého týdne z Mallorcy.

0 Citovat

mirjur napsal(a):

Tak to jen potvrzuje, že Wizz je v tomto směru zřejmě nejbenevolentnější, alespoň směrem z/do Vídně. Stejná zkušenost z minulého týdne z Mallorcy.

na letu z Vídně do Malagy testy i QR cody kontrolovali.

0 Citovat

Viden-Barcelona 7.5.2021 Ryanair - ani jedna jedina kontrola PCR testu kdekoliv po ceste.....

0 Citovat

Návrat včera z Mallorcy tam i zpět se Smartwings. Cesta tam Praha - Mallorca: na letišti v Praze před vydáním boarding passu hned kontrolovali PCR test. I když jsme se odbavili online, musíte jít k přepážce kde vás budou šikanovat a kontrolovat a pak vám teprve dají boarding pass. Při příletu na Mallorcu kontrolovali jak test tak asi čtyřikrát QR kod, který se musí vyplnit před příjezdem do Španělska. Na Mallorce vše funguje, roušky venku, pláže otevřené, restaurace zavírají v 5 odpoledne. 

Návrat zpět domů byl děs. Jelikož jsme prodělali COVID, měli jsme potvrzení dvojjazyčně od doktora, že jsme covid prodělali. Dle infa z MZV stačí tento formulář při vstupu do ČR, není potřeba nic jinýho. Nicméně jakmile se otevřela gate nechtěli nás, spolu s dalšími dvěma čechy pustit na palubu, jelikož jsme neměli negativní PCR test, ale jen toto lejstro který viděli evidentně poprvé. Zdržovali nás do poslední chvíle a volali kamsi, aby si to ověřili - vůbec netušíme kam. Nakonec nás pět minut před plánovaným odletem pustili do letadla. Takže doporučuji se připravit i na tuto situaci:(

0 Citovat

To máte za to, že lítate se "Smart"wings. Je smutné, že "národní dopravce" nezná ani zákony a nařízení státu, který mu velkoryse poskytuje státní dotaci, vlastně ne, půjčku.

0 Citovat

Martin Vícha napsal(a):

To máte za to, že lítate se "Smart"wings. Je smutné, že "národní dopravce" nezná ani zákony a nařízení státu, který mu velkoryse poskytuje státní dotaci, vlastně ne, půjčku.

 

tak Smartwings snad lety na Mallorce neodbavuje, ne?

0 Citovat

Navrat z vikendu na Malte. Tam odlet s Ryanairem v patek z Poznane (popisoval jsem v kapitole Ryanair, ze jsem na Maltu odletl bez povinnych PCR testu a testovani absolvoval zdarma po priletu na letisti na Malte, vysledek byl za par minut hotov, pohoda).

Na Malte uplne vsichni zodpovedne nosi rousky. Bylo sice 27 ve stinu a slunce palilo naplno, na ulici nebyl ale jediny clovek, ktery by nemel rousku nebo ji mel nejak stazenou na bradu).

Navrat z Malty v nedeli pozde vecer opet s Ryanairem, tentokrat do polskeho Gdansku. Behem letu klasicky vybraly letusky vyplnene prijezdove formulare pro vstup do Polska. Po priletu do Gdansku kupodivu nasledovala hranicni kontrola, ackoliv je Malta v EU i Schengenu. Vsichni museli vyplnit nejaky papir se jmenem, cislem dokladu a na jake adrese budou travit karantenu. Ty papiry byly spolu s propiskami volne na stole tesne pred hranicni kontrolou, vsichni to vyplnovali (bylo to neco jineho, nez ty prijezdove formulare, ktere si lze vytisknout z Ryanair covid updates). Pochopil jsem ale, ze kdyz pokracuju dal pryc z Polska do Cech, ze se me ten papir netyka. Sice jsem ho radsi vyplnil, celnik ho nejprv zkoumal a chtel videt i test na covid, ovsem kdyz jsem rekl, ze pokracuji dal do CR, hned me pustil a ani si ten papir o karantene nevzal a test uz take nechtel videt. Pohoda. Ted jeste vlakem pres skoro cele Polsko z Gdansku na Wroclaw, Jeleni Horu a Szklarskou Porebu a pres Krkonose projet lokalkou do Cech, to uz me zadne kontroly necekaji - nekolikrat vyzkouseno. 

0 Citovat

7.5 BCN-VIE s Ryanairem (potazmo Laudou). Let plny cca z 1/3. V BCN prudili ohledne tasek navic (dlouho jsem to u Lowcostu nezazil, prisly mi dost benevolentni posledni dobou). Dale nam vnutil rakousky prijezdovy formular na gatu i pres to, ze jsem mu rikal, ze tranzitujem. Testy videt nechteli. Ve Vidni vojaci prednostne vzali ty, co tranzitovali (cca pulka letadla). Stacilo ukazat zahranicni obcanku a potvrzeni z parkovani, ale to ani nezkoumali, za 10s projita kontrola. Na hranicich do CR klasicky ani noha. 

0 Citovat

Něco novýho, že musí být při příletu do Vídně testy? Viz. ta věta "testy vidět nechtěli"

0 Citovat

Aluška napsal(a):

Něco novýho, že musí být při příletu do Vídně testy? Viz. ta věta "testy vidět nechtěli"

Nene, nic. Ale tusim, ze nekdo tu psal, ze po nem pri letu z Mallorcy do Vidne testy videt chteli, az pri slove “tranzit” rezignovali. 

0 Citovat

Návrat z Tanzánie z Dar es Salaam. Na letisku rúšky iba zamestnanci, ale buzerácia strašná. Napriek tomu, že sme ukazovali najnovšie podmienky na tranzit cez Rakúsko, že nepotrebujeme ani testy, ani registráciu, sme strávili 30 minut hádaním sa s nepríjemnou ženskou na kontrole č. 1. Nakoniec sme na drzovku prešli s tým, že pokračujeme vlakom a vlak stojí v tranzitnej zone. Na to už nemala argument. Pokračovalo to kontrolami PCR testov č.2 pri odovzdávaní batožiny, č. 3 pri vstupe do departures zóny a č.4 pri pasovej kontrole, odkiaľ nás odviedli k nejakej policajnej šarži do kancelárie. Ten bol nakoniec jediný v poho. Do lietadla sme dobehli  až pri zatvárani gate, asi preto nebola kontrola č. 5. Počas letu polka ľudí bez rúšiek a Ethiopian air naozaj nejako extra nič neriešia. Jedlo, alkohol, kto si koľko vypýta. Vo Viedni vojak len mrkne na pas, kontrola vo vlaku žiadna. V Tanzánii napriek tomu, že nová prezidentka začala pritvrdzovať, stále život bez akýchkoľvek obmedzení. Napriek povinnosti PCR testov tam, stále sa oplatí, ak chcete žiť ako pred covidom. 

 

0 Citovat

andreko napsal(a):

Diky. Jeste taky koukam pujceni auta, jsme zvykli na celkem nizke ceny, vzdycky neco najdu za par korun. Nevim, jak se to tu pohybuje pri objednani online predem, vyzvednuti a vraceni na letisti FNC. Zatim mi to hazi tyto ceny kolem 30€/den minimalne🙄😂. Jednu jedinou jsem nasla pod 20€/den. 
Nevite nekdo jak se pohybuji ceny, cekat jeste? Srpen- zari.

Jako ona ta cena je vyšší než jinde, ale zase na druhou stranu když jsem viděl, jak tam dostávají záhul brzdy, spojka a koneckonců i motor točením na vysoký otáčky, tak ty vyšší ceny chápu, protože ty auta jsou brzo na odpis. Naše auto mělo najeto 30 tisíc a spojka byla těsně před smrtí a brzdové kotouče to mělo už nové. 20 eur v hlavní sezoně si myslím že je dobrá cena, každopádně ještě je na to čas. 

0 Citovat

Ahoj 😊 chtěla bych se zeptat, s jakou spolecnosti jste ted nekdy leteli nebo poletite na Maltu a odkud ? Meli jsme letet v cervenci s Air malta z Prahy a uz nam to po pate zrusili, takze hledam zda ma smysl menit zase termin

Dekuji 😊

0 Citovat

Lenka207: ted v patek s Ryanair z polske Poznane, navrat v nedeli vecer rovnez s Ryanair do polskeho Gdansku. Podle mne lety, ktere ma ted Ryanair vypsane na leto na Maltu, se urcite rusit nebudou.

0 Citovat

Ahoj, nemá někdo aktuální zkušenost s návratem z Ponta Delgada do ČR? Vyžaduje někdo a kontroluje AG test? Popřípadě kde lze AG test na ostrově zařídit? Díky.

0 Citovat

Včera návrat Vuelingem z Ibizy přes Barcelonu do Vídně, poté vlakem do Česka. Na Ibize ani v Barceloně nechtěli vidět nic, ve Vídni stačilo říct, že pouze tranzitujeme a byli jsme ihned vpuštěni. Ve vlaku nikdo nic vidět nechtěl. 

0 Citovat

Fuerteventura

Let tam- na checkinu důsledná kontrola pcr testu, qr kodu.  Po příletu na letisti kontrola qr kódu a každému druhému zkontrolovali pcr, povinnost kontrolovat pcr mají ubytovací zařízení. 

Na ostrově je ještě malo turistů (ale určitě víc než např.na tenerife v rijnu), povinnost rousek , nemusi být na pláži a v hotelu na lehátku či když jdeš k bazénu. Zakaz vycházení po urcite hodine zrušen. Nektere obchody, restauracíe zavřene, některé vypadaly ze na vzdy, smutný pohled .  Spousta míst kde není problém zaplatit si pcr ci antigen test. 

Let zpět- na letisti rousky pod bradou pouze ve frontě u letu do Prahy, ostraha letiště za to napomina, odberove místo i na letisti, na checkinu kontrola testu/ockovani, přiletoveho formuláře do cr, po příletu chtěli opět videt priletovy formulář, test/ockovani

0 Citovat

Včera návrat z Mallorcy do Vídně s Wizz. Na cestě tam kontrola PCR testů u gate, ale jen velice zběžně (kontrolují v podstatě pouze políčko negative), po příletu chtěli QR kód.

Na cestě zpět nechtěl vidět nikdo nic, po příletu do Vídně rovnou posílali lidi s tranzitem uličkou pryč, jen rychlý pohled na občanku.

Na Mallorce se nosí roušky uvnitř i venku, dodržuje tak 95% lidi. Na pláži nenosí vůbec nikdo. Restaurace otevřené, hotel s polopenzí - funguje bufet, lidi si mohou nabírat sami.

Celkově jsem ráda, že jsem aspoň na 4 dny vypadla a doporučuju každému 😉

0 Citovat

V sobotu autem do Rakouska, na hranicích nikdo nebyl, v Rakousku venku skoro nikdo roušky neměl, restaurace fungují, roušky nosi jen v obchodech.  Cesta zpět přes Německo, z Rakouska průjezd hranicema volný, až kus dál na dálnici stála policie se samopalama a celníci, stavěli asi jen namátkově, nás odmávli, ať jedem dál, žádné fronty.  V Německu striktně respirátory všude.  Zato z Německa do Rakouska byla dvoukilometrová fronta ve dvou pruzích a konrolovali každého.  Z Německa do Čech jsme si ani nevšimly, že už jsme v Čechách, nikde nikdo.

0 Citovat

Ahoj , 

je při letu z Bulharska do Vídně  třeba test ?

 

0