Ahoj, zajímalo by mě, kdo jste se teď odkud vrátil a jak se vám tam líbilo. Ať už to byl třeba pobyt v Chorvatsku, Římě nebo na Slovensku... Kolik tam bylo lidi, jak cestování v této zvláštní době šlo a s čím jste se potkali? Nebo naopak co vás nadchlo a překvapilo? Diky za jakékoliv zkusenosti. :-)  .

Kdo se teď odkud vrátil a jake to bylo?

Založil ve fóru Cestopisy

Dva tyzdne dozadu

Vieden - ohrid : ziadne buzeracie s letenkami a testami a inymi tlacivami. Proste online checkin, obcanka a leti sa

Na letisku v ohride meranie teploty velkymi termokamerami ale nic co by cloveka zdrzalo, na pasovke tetula cela happy,ze som si vypytal razitko do pasu

Aktualne

St naum - tushemisht : stacilo dat len pas, prejst bacaland a clovek je v albansku

0 Citovat

Aluška napsal(a):

To je divný, že je nechtěli pustit, nikde není psáno, že za turismem se tam nesmí... Mám letět v červenci a teď jsem znejistěla...dle jejich stránek, by to neměl byl rozhodně problém.


Ono podla pravidiel sa moze ist do Svedska a negativnym testom. Ale nasi zrovna natrafili na pracovnicku co nevedela pravidla, tak sa s nou museli chvilu hadat. Potom si vyziadali jej nadriadenych ktori ich pustili.

0 Citovat

Katowice do Alghero, nic, jen boarding pas, žádný test žádné potvrzeni registrace v Italii ani Sardinii, nic nechtěli vidět. 

 

0 Citovat

Cesta Praha-Frankfurt-Porto s Lufthansou. Fronta na check-in v Praze cca hodina, a to letěl jen CRJ900 pro 80 lidí (bylo úplně plno). Většina lidí tam byla  víc než dvě hodiny předem, podle mě zbytečný předstih, vyhrál ten, kdo přijel později.

U přepážky zběžný dotaz na to, jestli máme test a formulář, kontrola prakticky žádná. Ve Frankfurtu ale podrobnější kontrola u gatu, kde musel každý předem ukázat test a PLC. Antigen i PCR bez problému, formuláře z center, ne z očka. V Portu kontrola naprosto nulová, volný průchod z letiště.

Zajímavost byla, že z letadla z Prahy nás tak čtvrtina pokračovala do Porta. Kéž by nějaká nízkonakladovka zkusila linku Praha-Porto.

Jinak v Portu všechno otevřené, poměrně živo, ale je vidět, že turistů je málo a místní šetří, v restauracích hodně smutno. Roušky na ulici nosí tak 2/3 lidí, na prázdnějších místech méně. Když ji nemáte, nikoho to nezajímá, každý si hledí svého. Zatím maximálně pozitivní dojmy, můžu dát později info o okolí Porta a cestě zpět se Swiss.

0 Citovat

Dneska Vídeň - Santorini. Ve Vídni na letišti testy, formulář do Řecka. V Santorini se jen zeptali jestli máme QR kód z formuláře, ani si ho neskenovali a poslali nás dál. Test je vůbec nezajímal..

0 Citovat

Tak navrat do Irska , v Praze peclivejsi kontrola PCR testu nez pak v Dublinu  let Praha -Dublinu odhadem 70 lidi  V Irsku spis kontrola vyplneneho  prijezdoveho formulare a kde bude clovek na adrese  

Upozorneni na 14 dnu karanteny s tim, ze po 5 dnech je mozno absolvovat test  no myslim si svoje ,,, 

0 Citovat

Dnesni cesta Viden - Skiathos (Ryanair). Ve Vidni zbezna kontrola PCR testu a PLF registrace. Vysledek testu zkontrolovan asi tak za 1 sekundu, hlavni je ze je tam slovo negativni. Clovek by si to klidne mohl napsal sam (jenom zhodnocuji jaky k tomu byl pristup ze strany baby na prepazce a pak na letisti v Recku). Na Skiathosu kontrola QR kodu a zase magickeho slova negativni (jeste laxnejsi pristup nez ve Vidni).

Na Skiathosu je na muj vkus docela prazdno, spousta taveren a hotelu zavrenych. 

0 Citovat

Včera let Pisa-Praha (Ryanair).

Pisa: ve městě jsme nenašli místo, kde by nabízeli antigeny. Pán, u kterého jsme bydleli, také o jiném, než na letišti nevěděl. Na letišti antigeny každý den od 8 do 14 (20€, platba kartou). My čekali celkem hodinu. Dejte si tam časovou rezervu. Ale snad nebudou brzy potřeba :)

U gatu kontrola antigenu a QR kódu (přijezdový formulář do ČR). Nekontrolovali důkladně, stačil ukázat kód.

V Praze zase jen rychlá kontrola QR kódu příjezdového formuláře.

0 Citovat

Vcera navrat z Bologni do Prahy. V Bologni velmi zbezna kontrola testu, prijezdovy formular videt nechteli. V Praze se jenom zeptali, jestli vse mam, a nechali mne jit. Nic jsem nemusel ukazovat. 

Cerveny kriz v Italii nabizi antigenni testy zdarma, bez registrace na pockani. Neni zadna registrace, je potreba vystat frontu, vysledky testu pak do 15 minut papirove i elektronicky.

Vcera cely proces v Bologni pred vlakovym nadrazim trval neco pres hodinu, cekani ve fronte + cekani na vysledek testu.

 

https://cri.it/tamponi-rapidi-gratuiti/

 

Roma Termini Milano Centrale Bari Centrale Bologna Centrale Stazione Cagliari Firenze Santa Maria Novella Genova Piazza Principe Napoli Centrale Palermo Centrale Reggio di Calabria Centrale Torino Porta Nuova Venezia Santa Lucia
0 Citovat

Ten příjezdový formulář se vyplní a přijde na e-mail QR kod? Ten stačí pak ukázat na hranicích a nic nemusím tisknout?

díky

0 Citovat

presne tak, nic netreba tisknout, formulare, vysledky testu, letenku, vsechno z mobilu

0 Citovat

díky, nějakou dobu už létám, ale v této (post)covidové době se už ztrácím, hlavně když vidím, jaké protichůdné informace odcházejí z vlády a ministerstev :-)

0 Citovat

Let Praha - Pisa : kontrola testu (stačí antigen) a italského příjezdového formuláře u gatu v Praze, v Itálii už jenom namátková kontrola pár lidí.

 

Let Benátky (Treviso) - Praha : Pokud nemáte očkování, stačí vám antigen.

- Otestovat se dá na letišti Treviso za 35 €, pokud nemáte např. příliš brzký odlet.

- Před nádražím St. Lucia testuje Červený kříž zdarma (stejně jako na některých jiných italských nádražích). Oficiální otevírací doba 8-14 h každý den, ale doražte nejpozději tak ve 12 h. Zaprvé vás čeká dlouhá fronta a zadruhé kolem 13 h řeknou, že dnes končí a máte přijít ráno.

- Informace o tom, že se lze v Itálii otestovat ve většině lékáren, evidentně v Benátkách neplatí. Všude vám jen nabídnou registraci v nějaké nemocnici, ale třeba až na druhý den.

- Poslední záchranou může být poliklinika Bielo Hub (nedaleko autobusového nádraží). Jen počítejte s cenou 50 € za antigen. A požádejte o potvrzení v AJ, protože vám ho dají jen v IJ.

Potvrzení o očkování při odletu z Itálie: Četl jsem hodně o problémech s potvrzením o očkování při odletu z Pisy. V Trevisu chce na check-in desku vidět QR kód českého příjezdového formuláře a očkování/test apod. Stačilo i potvrzení o první dávce. Víceméně se na to jen zběžně podívala a zeptala se, zda to stačí pro vstup do ČR. V Praze pak stačil jenom QR kód (nikdo ho ovšem neskenoval) a občanka.

0 Citovat

Praha - Řím - kontrola italského formuláře a negativního testu, v ČR jsme pak jen ukázali QR kod českého formuláře, test ani očkování nikoho nezajímalo

V Římě se roušky nosí tak trochu - vlastně jen uvnitř a tam, kde je víc lidí. Minimum lidí všude, ideální na prohlídku památek.

0 Citovat

Kodaň - Praha

Příšerné divadlo a hádka s dementíma agentama na gatu, kdy po všech chtěli PCR test a přes to nejel vlak. Na to, že z Dánska do ČR pro očkované platí výjimka a žádný test není potřeba vůbec nebrali zřetel a furt dokola chtěli vidět PCR test. Nenechal jsem se se odbýt a po telefonátu bůhví kam mi řekli, že mám štěstí a že mě tedy pustí i bez testu. Další věc co mě nasrala: Přítelkyně co letěla se mnou je Slovenka a holka z gatu rovnou vystartovala že slováci do ČR vůbec nesmí a že ji tedy nepustí. Po další hádce pak, že tedy prý ať ukáže povolení k trvalému pobytu, což samozřejmě nemá. Na argument, že v rámci EU přeci žádný povolení k pobytu neni potřeba, jen řekli, že to není pravda. Říkáme tedy, že jde tranzitovat na Slovensko, načež chtěli vidět jízdenky, tak říkám že autem a na to opět chtěli písemný důkaz :-):-):-) Nakonec se uspokojili s podpisem ve firemním mailu kde má pražskou adresu firmy. Prostě totální divadlo. Bohužel cca 20 dalších lidí takový štěstí nemělo a byl jim odepřen boarding a zůstali čumět v hale. 

 

0 Citovat

Praha - Řecko (Rhodos)

Cesta tam: PCR test + nutno vyplnit formulář. Na letišti pak kontrolovali obojí. Tip: Pokud nemáte odbavené zavazadlo, stejně si jděte stoupnout k přepážce na odbavení kufru, protože tam kontrolují PCR test a QR kód z formuláře, dají vám pak do ruky malý papírek, který pak ukážete při vstupu do letadla a nebudou muset vše kontrolovat až letušky. Kdyby to tak udělal každý, značně by to urychlilo nástup do letadla. :) A pohlídejte si, že sedí čas, kdy jste šli na test a čas, kdy přistanete v Řecku - kontrolují to a jeden pár na letišti s tím měl problém (myslím, že nedoletěli).

Při přistání v Řecku opět kontrola - chtěli vidět pas, PCR test a QR kód.

Před odletem jsme museli ještě na jeden test (antigen 20 €, PCR 40 €). Je nutné objednat se předem telefonicky. Oproti Česku to moc zmáknuté nemají. Žádné, že člověk přijde, udělá se stěr a nazdar. Na stejný čas, jako nás objednali ještě asi dalších 15 lidí. Všichni jsme společně čekali před klinikou. Pak jsme šli dovnitř vyplnit formulář, pak společné čekání, poté si nás volali na pokladnu, kde se zaplatil poplatek a přepsali údaje do PC. Pak zase společné čekání, pak si nás zavolali do ordinace na stěr, pak zase 20 minut společné čekání a pak si nás zavolali do jiného patra na jinou recepci k vydání výsledků. 

Na letišti pak před odletem zase kontrolovali negativní test a vyplněný formulář pro návrat do Česka. Opět - i pokud nemáte kufr, zajděte si na přepážku, kde toto zkontrolují a dají vám papírek s potvrzením, že už máte vše zkontrolované -> pro vstup do letadla.

V Česku už kontrolovali jen QR kód vyplněného formuláře. Test ani očkování neřešili.

---

Potkali jsme se na místě s Čechy, kteří už měli po očkování a pro ty jsou podmínky lepší. Žádné testy. Na cestu tam i zpět stačí vyplnit jen ty formuláře.

Na ostrově jinak docela mrtvo. Hodně podniků a hotelů zatím nefungovalo (nevím, zda dočasně, anebo jestli zkrachovali). V obchodech a hotelech se opatření dodržují hodně (personál roušky, dezinfekce všude, čištění povrchů, ...), v restauracích a venku - jak kde. Se snídaněmi to bylo také různé - v jednom hotelu bufet s tím, že jsme měli roušky a rukavice, ve druhém sice byl také bufet, chodit jste kolem něj mohli, ale nesměli jste si nic sami nabrat. Zavolali jste personál, řekli či ukázali, co chcete nabrat a nabrali vám to.

0 Citovat

Takže zásadní problém jsou ty lety do Prahy, jak tak sleduju.

0 Citovat

Ještě přidám další info k Dánsku a Švédsku. Let z Prahy do Kodaně plný cca na 75%. Na gatu kontrola očkování, případně testů. Po ukončení nástupu začly chodit polský letušky a začaly náhodně prudit lidi ať ukážou boarding pass a přesunou se na místo, který mají na boarding passu, což způsobilo pár minut zpoždění. V Kodani až úplně na výstupu v příletové hale dvě nesmělý holky, který se stydlivě ptaly náhodně lidí jestli přiletěli z Prahy a posílaly je na test. Nás si ani nevšimly a prošli jsme volně.

Roušky se v Dánsku pořádně nosí jen na letišti. Sice se mají nosit i v MHD, ale když člověk sedí, tak ji mít nemusí. Ve výsledku je 90% lidí nenosí ani v tom MHD. V památkách po nás všude chtěli ke vstupu ukázat očkování nebo test. Večer pak nastal masakr a všude bylo milion lidí, obrovský davy, fronty u všech stánků, všude party, opravdu hodně opilí lidé. V Mikkeler Baghaven bylo určitě tak 1000 lidí, fronty na pivko na 30 minut a lidi seděli všude, kam jsme dohlédli. Později pak opilci skákali s pivem v ruce z mola rovnou do moře a i nějaká sanitka a záchraná akce hasičů z vody byla :D Jinak přes den neskutečný vedro kolem 30 stupňů, jeli jsme s koupat na pláž na Amager Strand. Na pláži taky hlava na hlavě, všichni se koupali, voda příjemná na ochlazení, dalo se bez problému plavat.

Další den vlakem přes most do Malmo. Na Švédské straně zastavili policajti vlak a kontrolovali občanky, na cestě zpět z dánské strany kontrola žádná. Při vstupu z Dánska do Švédska platí výjimka a nemusí být negativní test a ani ho nikdo vidět nechtěl. Ve Švédsku opatření opět nula, roušky už vůbec nikde. Teoreticky jsou omezený kapacity ve vnitřních prostorech, ale nikdo neřešil. Opět strašně vedro, na pláži v Malmo narváno, voda ještě teplejší než v Kodani, na tabuli měli napsanou teplotu vody 19 stupňů.

Let do Prahy extempore na letišti v Kodani viz můj předchozí příspěvek. Letadlo tentokrát už téměř plné a volných jen pár míst. V Praze klasika znuděnej policajt v budce, stačí říct dobrý den a zamávat s QR kódem. Není ani potřeba zastavovat jen plynuje projít kolem budky :D

0 Citovat

Nikki: na kterou kliniku na Rhodosu jste se objednali na test? A nedělají antigen třeba taky na letišti? Díky 

0 Citovat

@Matej15

to by mohli uhrat kompenzaci za odepreni nastupu na palubu…jinak teda des bes, k cemu jsou podminky, to aby si clovek vzal tisteny papiry o vstupu do zeme z oficialnich webu🙄

0 Citovat

Teď čtu to Dánsko..nějaká novinka v tom kdo kde sedí...? Letěl jsem minulý týden z alghera s Ryanair..normálně se snažím vždy nastoupit jako poslední a sednout na první volnou trojku co narazím.. Teď poprvé se letuška ptala jestli to je moje místo a ať si sednu na svoje...

0 Citovat

To s těma místame je u letů(co jsem vypozoroval), které nejsou plně vytížené. Většinou se první a poslední řady automaticky nepřidělují, takže okamžitě ví, že tam nikdo nemá sedět, nebo že tam sedí jen pár lidí. Ale "problém" bývá jen při startu, když už letíte, nikdy nebyl problém se přesadit, aspoň co jsem zažil já. Letuška mi říkala, že to je kvůli vyvážení při startu.

0 Citovat

Přesně tak, personál dokonce kvůli tomu sám pasažéry přesazuje zleva doprava, zezadu dopředu... Já si většinou sedám na přidělené místo a přesednu si, jakmile hlásí boarding completed.

0 Citovat

Český Krumlov o víkendu: vedro jak sviň. Na ubytování nikoho nezajímaly nějaké testy. Lidí tak 50% oproti normálu. Všude různé trhy jakoby už žádná korona nebyla. Nikde žádné skupinky Japonců a Číňanů. Ceny v restauracích na značně sebevědomé úrovni. Jen pivo kolem padesáti bylo v normě. Jinak počítejte s 500 Kč za jeden chod a pití pro dva. Na zámku nebylo problém získat lístky na prohlídku ani těsně před zavíračkou.

Hluboká: opět bezproblémové koupení lístků, městečko pod zámkem celkem žije.

ČB: v neděli odpoledne komplet mrtvé. Problém najít v centru restauraci. Ty, co tam zůstaly a byly otevřené, tak měly značně sebevědomé ceny jak v ČK. Inu, jsem zkažený z Prahy, kde restauratéři pláčou, že už nemají turisty k oškubání a šli s cenami dolů.

0 Citovat

 

ČB: v neděli odpoledne komplet mrtvé. Problém najít v centru restauraci. Ty, co tam zůstaly a byly otevřené, tak měly značně sebevědomé jak v ČK. Inu, jsem zkažený z Prahy, kde restauratéři pláčou, že už nemají turisty k oškubání a šli s cenami dolů.

[/citace]

V Masných Krámech ceny nejsebevědomější? 

0