Ahoj, zajímalo by mě, kdo jste se teď odkud vrátil a jak se vám tam líbilo. Ať už to byl třeba pobyt v Chorvatsku, Římě nebo na Slovensku... Kolik tam bylo lidi, jak cestování v této zvláštní době šlo a s čím jste se potkali? Nebo naopak co vás nadchlo a překvapilo? Diky za jakékoliv zkusenosti. :-)  .

Kdo se teď odkud vrátil a jake to bylo?

Založil ve fóru Cestopisy

Korfu - nevi někdo jak to ted vypadá? Kolik turistů, zaplnění plazi, otevřené taverny....

0 Citovat

Sabino, pokud do "zakázané" země poletís ze zahraničí a stejně tak se i vrátíš, tak budeš v pohodě a česká jurisdikce tam nesahá, takže pokuty nebo nahlášení se bát nemusíš. Jen si u Zanzibaru pohlidej počasí, ať ti to tam neproprsi.

Eremi, je sice zvláštní doba, ty si snad nevazis lidí, kteří ještě chodí na šichtu a nedej bože makaj rukama... To by bylo na dlouhý rozhovor, ale asi jsi "moderní" člověk. Třeba se máš v životě dobře, "děláš" v open space kanclu nebo na ha ocku a ani nevis, že abys ty tak mohl fungovat, tak na tvou výplatu maka pět obyčejných lidí rukama. Třeba ten blbec, co každý den ráno peče 🥐

 

 

0 Citovat

Říká někdo,kdo se nestydel brát si do huby zdravotniky v době,kdy padali na hubu.

0 Citovat

Omlouvám se ostatním uživatelům, nepatří to sem, jen jsem se lehce někoho zastal a Eremi si dovolí mi vyčítat několik měsíců starý názor o tom, že odměnit by se měly i jiné profese a odměny jako takové nejsou zdravé, jen zvyšují inflační tlaky a trpký fakt, že  mnohé profese na odměny nikdy nedosahnou.

A už je to tady. Inflace, přesně jak jsem předpověděl, energie nahoru, potraviny, služby, nájmy, stavby, materiál... Zase jsem měl bohužel pravdu.

0 Citovat

Miguelas, no jasne, ten temer celosvetovy rust cen nekterych polozek zpusobily odmeny ceskym zdravotnikum.

0 Citovat

@Miguelas - Ty seš opravdu totální finanční negramot :D Odměny českým zdravotníkům zdražily celosvětově všechny suroviny  od ropy, dřeva až po stavební materiál. Jako tohle říct třeba děcko na střední, ok, nezná souvislosti, ale u dospělého zcestovalého člověka je to opravdu velice smutné.

Za co můžou odměny zdravotníkům dál? Za to že nejsou čipy do aut? Pád bitcoinu a dalších kryptoměn? Za to, že je Bořil dřevák?

0 Citovat

Jak je to s tím, pokud bychom letěli do Afriky (země s extrémním rizikem nákazy), ale přesedali v Dauhá. Byli bychom z pohledu Česká bráni tak, že letíme z Kataru nebo přímo z Afriky?

0 Citovat

nemate tam tiez nejaku podmienku ze jedno aka krajina na tranzit, ale zalezi od toho kde ste boli poslednych 10-14 dni?

0 Citovat

Klárka.k napsal(a):

Ahoj, má prosím někdo zkušenosti s cestou do země s extrémním rizikem nákazy? Konkrétně chceme vycestovat na Zanzibar a nyní je tam od české vlády zákaz, znamená to ale pro nás něco a doopravdy by nám na letišti mohli říct, že tam nesmíme?

 

Ja by som len dodal, ze pozor na cestovne poistenie. Niektore (nemam prehlad o vsetkych, ale moja urcite) maju vo vylukach akekolvek plnenie v krajinach, kde MZV zakazuje cestovat (ciernych)

0 Citovat

Klárka.k napsal(a):

Jak je to s tím, pokud bychom letěli do Afriky (země s extrémním rizikem nákazy), ale přesedali v Dauhá. Byli bychom z pohledu Česká bráni tak, že letíme z Kataru nebo přímo z Afriky?

Z Afriky

0 Citovat

Ahojte, nebyl nekdo ted v italii? Bergamo, Lago di Garda, Benatky nebo tak nekde?  Bude to v pohode?

0 Citovat

Bergamo by me taky zajimalo  vyplnuje se neco pri tranzitu ?A chteji neco kdyz neopustim letiste ?  A jak vypada cesta vlakem z Prahy do Berlina ?  Chteji pak neco ? 

0 Citovat

Byl jsem před měsícem v Bergamu, před 14 dny v Bologni a nikdo nic nekontroluje, prostě volný průchod z letiště, jako za starých časů. Teď jsem v Athénách a to samé, Řeci kontrolují jenom, jestli máš vyplněný PLF s QR kódem. Já měl QR kód začínající 7, manželka 4 a všechno jedno, prostě jen ukážeš a jdeš.

0 Citovat

Sever Portugalska, zatím ještě použitelný na rozdíl od Lisabonu, kde už začíná s opatřeními přituhovat. Turistů pomálu, i když v Portu už nějací jsou, většina míst byla dost pustá, nemluvě o hotelích. Atrakce v údolí Doura nebo třeba Bom Jésus nad Bragou prakticky nikde nikdo. Restaurace fungují, ale zpravidla je hodně prázdno a některé evidentně zkrachovaly nebo otvírají jenom pár dnů v týdnu. Velké překvapení, venkov je na rozdíl od Porta naprosto posedlý rouškami venku, nosí to i na pusté ulici a není výjimka ani sami v autě. Člověku je jich skoro líto, že se takhle trápí a stejně jim počty případů neustále rostou. Povinné je to ale každopádně jenom když nelze dodržet odstup a aspoň občas se všude najde někdo bez toho, navíc když to nenosíte, nikdo si vás nevšímá. V interiérech je to ale samozřejmost.

Obecně moc pěkný týden, ale kdo by tam chtěl vyrazit, tak opravdu dobře promyslet, covid tam bohužel rozhodně nemizí na rozdíl od nás nebo třeba Itálie. Německo dokonce od pondělí řadí Portugalsko mezi rizikové oblasti s mutacemi, takže nepustí do letadla směr Německo žádného cizince a to ani při transitu. My jsme se vraceli se Swiss, kde platila výjimka pro transitující z povinnosti mít test, velké dohadování nad webem Swiss na letišti, aby mě pustili do letadla. Po příletu do Prahy jsem se na danou stránku díval znovu a výjimka zmizela, hodně zvláštní. Doporučuju v dnešní době cestovat tam, kam jde letět přímo a pokud to nejde z Prahy, tak z Vídně, Němci s tím Portugalskem teď určitě zkomplikovali situaci hodně lidem.

0 Citovat

Hezky prisevek chudaci Portugalci , meli jsme letenky na konec cervna z Dublinu do Lisabonu a zavcas jsem je vymenil zdarma a ubytovani zdarma zrusil  Snad nebudou blbnout  jinde mame na cervenec Recko  ale az na druhou polovinu do 19.7. je porad bezduvodne cestovani z Irska vlastne zakazane i kdyz podle toho co jsem videl na letisti v Dublinu,  kdyz jsem se vracel z Prahy ,tak se mi nezda ze by se to nejak extra dodrzovalo , ale musi byt pak  tady karantena 14 dnu nebo po 5 dnech udelat PCR test zdarma 

Praha  je celkem v pohode i kdyz nam PCR testy kontrolovali dusledneji, nez pak v Dublinu a to jsem pro jistotu cestoval na cesky pas a ne na irsky . Prilet do Prahy mi taky prosel i kdyz jsem mel v starem mobilu jen antigen test ofoceny, ,protoze jsem nemel kde v Dublinu vytisknout vysledek co mi prisel na emeil 

Souhlasim ale s tim ze je lepe letet primym letem  nez nekde porad resit  neco s testy  Viden se asi pouziva hodne a ma pochopitelne vic moznosti nez Praha  Ryanair ale v posledni dobe sachuje dost s hodinama odletu a neco z Vidne i rusi Praha se mi casove taky posunula  nabizeji ale zmenu zdarma

0 Citovat

No a ještě lepší než přímý let je přímé auto, tam je buzerace ještě méně. Bohužel si to člověk pak odkroutí za volantem. A i tak se v některých zemích nevyhne potížím, např. s ubytováním nebo kontrolami na vstupech do památek, atrakcí atd. 

Já zatím držím jen Irbíl na podzim, do ničeho jiného se mi nechce. Už jen číst tady ty polodivoké zážitky a změny pomalu každý týden... 

 

 

0 Citovat

Kdo máte letenky do toho Portugalska s LH Group tak volejte na support a chtějte minimálně na ten let zpět rerouting na lety TAPu. Měli by vám vyjít vstříc vzhledem k nastalé situaci. 

0 Citovat

Ahoj,

dotaz na víceméně kohokoliv kdo se nedávno vracel z jiné než bezpečné země. Jak se kontroluje při návratu do ČR před nástupem do letadla např. certifikát o provedeném očkování nebo o prodělané nemoci? Předpokládám, že to stačí v papírové podobě a jen to tak rychle omrknou.. :-)

A nebo snímají ten QR kód?

Případně pokud máte tip na levné testování v Amsterdamu sem s ním. 

Ještě přemýšlím jak pořeším návrat. :-)

0 Citovat

No v Řecku papír sice omrkli celkem rychle, ale že prý ne e, po první dávce neplatí. Ale, že to ještě prozkoumají a volali někam a asi po 5 minutách "we are ok with this to board".

0 Citovat

Někdo kdo jel teď za nových podmínek z Ryanem z IT? Nehadali se a nechteli nic? Jestli mam za tyden shanet nekde test. Letime do Katowic a pak transfer.

0 Citovat

Ta Itálie a taky Německo při tranzitu by mě taky zajímaly - zda je nutné při tranzitu do/ze země mimo EU vyplňovat jejich dPLF formálář nebo mít nějáký test? Budu mít v době cesty 22 dní po 1.očkování,ale to asi těžko bude stačit....díky za rady

0 Citovat

Byli jsme na par dni na Sicilie, odlet z KTW. Letiste se vratilo do starych koleji pred covidem v poctu cestujicich. Konktetne P2 opet narvana, tezko uz se hleda volne misto, pocitejte s tim. Pred odletem do Catanie povinna kontrola na gatu, testy jestli jsou ok, letenky, chaos, pul hodiny zpozdeni oproti planovanemu odletu, pote security, scan letenky a hurra do letadla obsazenost cca 80 %. Stejne procedura je i v Krakove do Malagy napr. Na Sicilii nas drzeli 10 minut v letadle a pote cau, bez kontroly utek. Etna mrtvo, bez cekani prazdne parkoviste, prazdna lanovka, vecer v 22:00 si i vybouchla🙂. Odlet zpatky zpozdeni vlivem pocasi 2 hodiny, obsazenost 50 %, hazelo to letadlem na vsechny strany, blesky co par vterin, divne to pocity. Ano byl to Tornado CR den. V KTW Polska vojenska krawka chtela test, po tretim opakovani slova tranzit se nas jeji kolega zastal a pustil nas, vse je ok. Ukazal jsem listek P2 a klice. Polaky kontrolavali peclive co kus.

 

0 Citovat

Dolphi, a vyžaduje něco Ryanair při boardingu nebo jen kontroluje požadavky cílové destinace? Vracíme se zítra z Pescary do Prahy, ČR nepozaduje test, takže lze letět bez něj? Na stránkách nic moc nemají... díky.

dolphi napsal(a):

Byli jsme na par dni na Sicilie, odlet z KTW. Letiste se vratilo do starych koleji pred covidem v poctu cestujicich. Konktetne P2 opet narvana, tezko uz se hleda volne misto, pocitejte s tim. Pred odletem do Catanie povinna kontrola na gatu, testy jestli jsou ok, letenky, chaos, pul hodiny zpozdeni oproti planovanemu odletu, pote security, scan letenky a hurra do letadla obsazenost cca 80 %. Stejne procedura je i v Krakove do Malagy napr. Na Sicilii nas drzeli 10 minut v letadle a pote cau, bez kontroly utek. Etna mrtvo, bez cekani prazdne parkoviste, prazdna lanovka, vecer v 22:00 si i vybouchla🙂. Odlet zpatky zpozdeni vlivem pocasi 2 hodiny, obsazenost 50 %, hazelo to letadlem na vsechny strany, blesky co par vterin, divne to pocity. Ano byl to Tornado CR den. V KTW Polska vojenska krawka chtela test, po tretim opakovani slova tranzit se nas jeji kolega zastal a pustil nas, vse je ok. Ukazal jsem listek P2 a klice. Polaky kontrolavali peclive co kus.

 

0 Citovat

lma napsal(a):

Dnes návrat z týdenního okruhu hlavně po severu ČR - Jáchymov - Karlovy Vary- Liberec - Praha vše vlakem něco málo busem. Velmi kamarádské ceny 4* ubytování v KV a Praze kontrast z Libercem ,kde jsem za stejnou kategorii platíl více jak jednou tolik.

Všude pár lidé na Klínovci skoro ani noha.

Překvapilo mě jak v hotelích žerou ty nesmysly a chtějí očkování /testy navrch to celkem študují - čest vyjímce hotelu v Liberci !

Roušku/respirátor jsem opět nechal cíleně doma..... jako denně přibývá pár desitek nakažených v nemocnici leží s kašlíkem 80 lidí a tady si pořád hrajeme na nějakou pandemii ?!?! Navrch mám ukončené očkování ,tak nevidím už vůbec žádný důvod proč bych měl šaškovat s hadrem na hubě !! A i bez hadru všude naprosto bez problému nikdo to neřešil (nebo nechtěl) až na jednu vyžranou slepici v obchůdku v Jáchymově ,tak jsem to zboží nechal na pultu a odešel středem ..

 

Třeba proto, že i plně očkovaný můžeš vesele přenášet a úspěšně nakazit někoho, kdo ještě očkovaný není, ty magore?!

0 Citovat

cez vikend na otocku Varsava s Ryanair. Poliaci po prilete pozeraju ockovanie (treba dve davky a + 14 dni) / anitgeny. Kto nema tak ten asi ide vedla vypisat kde bude v karantene. 
Cestou naspat teta na Modline chcela vidiet tiez nejaky dokument, ukazali sme ockovaci certifikat aj ked by to malo byt uplne jedno ale ved co sa budeme hadat. 

Vo Varsave sme asi mali jedini respiratori, vsetci maximalne chirurgicke ruska (MHD, obchody a pod.)

0