Ahoj, zajímalo by mě, kdo jste se teď odkud vrátil a jak se vám tam líbilo. Ať už to byl třeba pobyt v Chorvatsku, Římě nebo na Slovensku... Kolik tam bylo lidi, jak cestování v této zvláštní době šlo a s čím jste se potkali? Nebo naopak co vás nadchlo a překvapilo? Diky za jakékoliv zkusenosti. :-)  .

Kdo se teď odkud vrátil a jake to bylo?

Založil ve fóru Cestopisy

Wizz si to hravě obhájí. Rakousko z tohoto pohledu není žádnou tranzitní zemí. To platí pouze v případě přestupu na letišti. 

0 Citovat

1. FB mluvka Wizzu mi tvrdí, že oni to nijak neovlivní, protože agent na bráně je zaměstnanec letiště a ne jejich a že cestující může přes web podat stížnost.

2. https://www.mzv.cz/sofia/cz/konz..._23_4.html V odst. 1 je jasně napsáno, že občané ČR přijíždějící z ČR do Bulharska nemusí mít žádný papír. Sice pak zmiňují odlet z Vídně, ale s odkazem na předchozí větu, která zmiňuje cestující, kteří se zdrželi DÉLE než je doba trazitu (zde se tranzitem zjevně myslí obecně průjezd, nikoli výhradně let). V opatření č. 416, na které web MZV odkazuje, se píše: "4. По смисъла на тази заповед държавата (територията), от която лицето пристига,
е държавата (територията) - начална точка на неговото отпътуване, независимо от
престоя, свързан с транзитното му преминаване през други държави по време на
придвижването му.", tedy že pro účel tohoto nařízení se zemí, ze které osoba přijíždí (do Bulharska) myslí země, kde cestu začal bez ohledu na země, kterými po cestě tranzitoval. Dodatek k tomuto nařízení ze 16. 6. 2021 přidává do odst. 9 (seznam výjimek, které nemusí mít při vstupu žádný covid papír) další písmeno: „й) граждани на Чешката република и български граждани, пристигащи от Чешката
република.“, které výslovně jmenuje občany ČR a Bulharska přijíždějící z ČR. Původní opatření je ze 4. 6. a jeho "finální" (ovšem pouze podle jména) anglická verze visí na Timaticu. Nějak bych si vzhledem k výše uvedenému nebyl úplně jistý, že by z toho Wizzair (nebo letiště, na jehož zaměstnance to Wizzair svádí), jen tak vyklouzl.
Tyto informace jsem si zjistil předem a zaopatřil jsem se tak, aby nebylo snadné mi odepřít boarding, ale naštěstí jsem se nakonec vůbec kupodivu nemusel hádat, jenže co jednomu projde v pátek, nemusí druhému projít v pondělí, obzvlášť, pokud není na úřední obludu připraven. 😊

0 Citovat

Supervisor seděl přímo u gate, vůbec nikdo se sama nechtěl bavit. Bylo 20 min do odletu. Měli co dělat, aby to stihli. Já jsem jim rikala, ze mam informace z velvyslanectví ve Vídni, mavala jsem jim před ocima mobilem s narizenimi, info o tranzitu...ja jeste nevím co..  decka brečela, oni se chovali arogantně, ženská a brane furt hulakala scheise... no hrůza! Cestují hodně, ale toto chování jsem ještě nezažila. Podotýkám, te certifikát o 1.davce očkování je vůbec nezsjimal. A ten jsme si vzali jen pro jistotu. Stalo nás to letenky 2.den z Brna, ale vracíme se s Ryanair do Vidne a už teď se děsím. Loni ve Vídni bez problémů tranzit. Letos fakt vůbec nevím...

0 Citovat

Aha, tak to je dost smutné. Asi by bylo lepší přijít tam trochu dřív. Já jsem čekal zradu, tak jsem se pojistil. Každopádně zkus napsat stížnost Wizzu, za to nic nedáš. A taky na letiště za arogantní chování jejich zaměstnanců.
Jinak si nemyslím, že by Bulhaři měli při odletu dělat potíže. Ti snad aspoň vědí, že Rakušáci řeší věci až na místě.
Když jsme letěli tam, tak asi pár lidí nepustili, něco jsem zaslechl a hlavně jsme nabrali zpoždění.

0 Citovat

My byli na letišti 2 hod předem. Zrada přišla až při nástupu do letadla, což bylo jasné, že nic řešit nechtějí, byli nekompromisní. Jinak Bulhari při příletu nic, jen koukni na pasy.. mimochodem v Burgasu seděla ženská u stolečku připravena testovat..z těch zemi, které musí. Kdyby ti Rakusaci nabídli to stejný, člověk by zaplatil milion, jen aby odletěl. 

Takže asi je lepší si tady v BG nechat udělat PCR nebo antigen, nez  celou cestu nestresovat, co nás čeká? 

0 Citovat

Jasne ze s deckama je jina situace, nez kdyz bych letel sam, ale za to scheize by to ta baba tezce zaplatila ,kdyz uz bych vedel ze je let v haji nechal bych zavolat policii  Myslim ,ze Ryanair chce po lidech jen to co je predepsane 

0 Citovat

Za nás něco řešili, ale naštěstí s někým jiným. Nešli jsme zdaleka poslední, tak nevím. Jak už jsem psal, když se mě agentka zeptala na covid lejstra, řekl jsem jí, že jsem český občan cestující z ČR a žádné potvrzení nepotřebuju a ona se naštěstí nezmohla na odpor. Pro případ srážky s blbcem jsem měl ale jeden papír připravený... 😉 Paní u stolečku v Burgasu očekávala taky lejstro (asi neřešila, která země vydala můj pas), ale ta si taky nechala stručně vysvětlit, že nic nepotřebuju pro vstup. Po cestě zpět taky nic nechtěli a Rakušákům stačí kouzelné slovo tranzit (teda pokud mezitím nezpřísní, že... ale vypadá to, že nic takového v plánu nemají).
Nevím, jestli je lepší si udělat test, já jsem to rozhodně nehodlal udělat. 😊 Nechceš si na to letiště zavolat a zeptat se?

0 Citovat

mikir napsal(a):

Jasne ze s deckama je jina situace, nez kdyz bych letel sam, ale za to scheize by to ta baba tezce zaplatila ,kdyz uz bych vedel ze je let v haji nechal bych zavolat policii  Myslim ,ze Ryanair chce po lidech jen to co je predepsane 


Náhodou souhlasím s mikirem, taky bych volal (a ideálně si agenty nahrál).
Jinak Wizzair taky tvrdí, že chce jen to, co je předepsané. Jenže zároveň tvrdí, že to není jejich vina, blablabla...

0 Citovat

Tohle se zdá jako ukázkové odepření nástupu na palubu. Pasažér vše splnil a oni ho nenechají nastoupit. 600 € za osobu jako odškodnění. To bych taky obsluze sdělil. Taky by nebyl od věci audio záznam události.

0 Citovat

Děkuji za názory, bohužel jsem problém nečekala, po utvrzeni od MZV a Velvyslanectví. Řešit to budu. Už jen proto, jak se chovali. Stalo nas to navíc 15k za letenky a to není málo. A hlavně máme 22 dní po 1.davce, to se pořád někde zdůrazňuje, tady to bylo k ničemu. "Complete vactination" ....smutné. že jsme nenastoupil, to musí být někde zaevidovane. 

A ještě otázka Timatic hovoří jasně?

0 Citovat

Timatic hlavně odkazuje na původní směrnici ze začátku června, resp. její anglickou verzi. Ty dva "čerstvé" dodatky (ve druhém jsou Češi výslovně zmiňováni) se v Timaticu jaksi neráčily objevit a jejich anglické verze se mi u Bulharů ani nepodařilo objevit.
https://www.iata.org/en/publications/timatic/

0 Citovat

Andrea: poptal jsem se na pár místech, výsledky vskutku legrační. 🤣
Wizzair tvrdí, že gate agenti jsou zaměstnanci letiště a oni nad nimi nemají žádnou moc. (A že máš použít ten jejich formulář na stížnosti.)

Letiště tvrdí, že gate agenti jednají jménem aerolinky a na základě jejích instrukcí.
Borcům z IATA se dá napsat a navrhnout aktualizaci informací v Timaticu a oni to "zváží". 

Asi bych nejdřív vyplnil ten formulář a kdyby to na Wizzair nezabralo, kontaktoval bych letiště a taky příslušný rakouský úřad https://www.bmk.gv.at/en/topics/...civil.html nebo dokonce evropský úřad pro ochranu spotřebitelů.
250 eur na osobu by vám snad mohlo pokrýt vzniklé náklady.
EDIT: Bylo by lepší si nechat odepření nástupu na palubu písemně potvrdit.

0 Citovat

V úterý jsem se vrátil z jednodenního vlakového výletu Praha-Erfurt. Zvlášť znepokojující bylo, že ve vlaku se vždy mezi Bad Schandau a Drážďanami objevili celníci nebo policajti, ačkoliv zrovna po mně nic nechtěli.

Během celého pobytu po mně nikdo nechtěl vidět doklady. V obchodech nebyl viditelně omezen počet lidí na m2. V restauraci po mně nikdo nechtěl zanechávat kontakt nebo test.

0 Citovat

Děkuji moc za radu a pomoc!

Určitě to použiji, jakmile budu zpět v ČR.

Ještě nás čeká cesta zpět do Vídně, tentokrát s Ryanair. Asi raději otestovaní🙄

Andrea

0 Citovat

K těm agentům na gatu asi toto. Když jsem si na letišti v Praze stěžoval, že se mnou holka na checkinu mluví slovensky, tak mi bylo řečeno, že checkin personál patří pod leteckou společnost a že oni s tím nic nemůžou dělat. Otázka je, jak je to na jiných letištích. Ale pokud platí, že personál na gatu byl wizzu, tak to bude těžší, protože Wizz si může upravit podmínky pro vstup jak bude chtít. 

0 Citovat

Wizz tvrdí, že agenti jsou zaměstnanci letiště a nemá nad nimi kontrolu. Letiště naopak tvrdí, že agenti pracují pro aerolinku a řídí se jejími pokyny. 😆

Wizz taky tvrdí, že si má člověk sám ověřit, co pro vstup do dané země potřebuje a bez toho nemusí být vpuštěn na palubu. Taky jsem nikde neviděl zmínku, že by Wizzair vyžadoval něco navíc.

0 Citovat

Nejel někdo teď vlakem cestu ČR - Maďarsko a zpět ? Nějaká kontrola někde nebo na to kašlou?

0 Citovat

sice uz to bude dva tyzdne ale vo vlakoch na trase Bratislava Praha a Budapest Bratislava nikto nekontroloval

0 Citovat

Travelmuende Skandinavienkai na výstupu kontrola ID a negativních testů, příp. certifikátů. 

Malmö na vstupu nic. 

Švédsko normální starý svět, jak už tu několikrát bylo popsáno. 

0 Citovat

Včera let Praha- Stockholm Skavsta na gatu kontrola testů, očkování, prodělání nemoci. Letadlo asi skoro plný, nevím přesně, protože jsem nastupovala jako poslední a seděla vepředu. Na Skavstě kontrola dokladů a testů. Jinak potrvzuju slova Ahmada, tady je svět v pořádku, žádný roušky, hospody plný, snídaně švédský stoly, každej si nabere sám, co chce, paráda, k tomu nádherný počasí. Zase se mi nebude absolutně chtít zpátky do toho "našeho" blázince :-(. 

0 Citovat

Ahoj, Letěl teď, prosím, někdo z vás ze zahraničí s Wizz do Polska a pak směr ČR? Potřebovali jste testy, aby vás pustili do letadla? Email od Wizz je poněkud zavádějící, vyhrožují karanténou v Polsku, ale poslední věta je, že když nesplníte podmínky, že vás nepustí do letadla...

0 Citovat

KORFU

Cesta tam - důkladná kontrola qr kodu, ockovani/testu u nas na checkinu, v Řecku chtěli vidět oboji. Neviděl jsem, ze by nekoho namátkove vybírali.

Pobyt tam - rousky uz jsou povinné pouze uvnitř. Lidi asi ještě min, ale je vidět že se to postupně vrací do normálu. Vylidnena jsou hlavně letoviska, kam jezdi nejvic Britové. 

 Cesta zpět- kontrola testu/ockovani a príjezdového formuláře na checkinu, v Česku stačilo jen ukázat,  že to máte.

I podle počtu letu na obou letištích se situace z loňskem vubec neda srovnat

0 Citovat

Wroclaw-Chania-Wroclaw 

Stejná písnička - první všichni k přepážce kontrola QR kódu + testy, totéž zrychleně znovu po příletu. Cesta zpět - v Řecku bez kontrol, v letadle vyplnění nějakou obecného formuláře, který za letu vybírali. Ve Wroclavy vojáci - i přes to, že jsem říkali "transit" chtěli "něco" vidět - neměli jsem důvod se hádat, i když by to asi vyhádat šlo - ukázali jsme covidpass po očkování a šup dom. Na hranicích samozřejmě nikdo, ale příjezdový formulář jsme si udělali. 

Pláže/ubytování/obsazenost letadla na úrovni mimosezóny - možná ani to ne. Roušky venku nikdo, na hotelu a v restauracích ojedinělě, v obchodech/letadle ano.

0 Citovat

Dobrý deň,

Ja sa chcem informovať. Na budúci mesiac letím na Maldivy. Ja som úplne zaočkovaný 2 dávkami vakcíny. Zaujímali by ma vstupné požiadavky na Maldivy, hlavne či aj ako zaočkovaný potrebujem PCR test. A rád by som vedel, nakoľko mám zabezpečené ubytko v penzióne, tak či pri odlete domov budem potrebovať PCR test. A kde na Maldivách si ho môžem dať spraviť  a za koľko. Ďakujem.

0 Citovat

Ahoj, nemáte někdo informace jak je to nyní na Korsice ? Chceme jet po vlastní ose trajektem z Livorna. Máme již obě dávky Pfizeru od března, tak by nejspíš neměl být problém podle toho, co jsem četl. Nebo má někdo čerstvou zkušenost ? Díky 

0