Ahoj, zajímalo by mě, kdo jste se teď odkud vrátil a jak se vám tam líbilo. Ať už to byl třeba pobyt v Chorvatsku, Římě nebo na Slovensku... Kolik tam bylo lidi, jak cestování v této zvláštní době šlo a s čím jste se potkali? Nebo naopak co vás nadchlo a překvapilo? Diky za jakékoliv zkusenosti. :-)  .

Kdo se teď odkud vrátil a jake to bylo?

Založil ve fóru Cestopisy

Cesta Vídeň - Lisabon kontrola testu, v salónku ve Vidni všechno funguje, nutný - test nebo potvrzení o očkování. V Sintře ani v Lisabonu žádni  turiste. Roušky v obchodech, muzeích a občas na ulici, hospody plne bez rousek. V Algarve voda 19 stupňů. Na letišti Lisabon salonek pouze za kontrolou na T1, člověk odlétající z T2 - ryanair se tam nedostane.  Návrat Lisabon-Vídeň ryanair vyžaduje pouze roušku, test není potřeba 

0 Citovat

@pokus takže Lisabon už lítá z obou terminálů? Blbý...

0 Citovat

Takže cesta Katowice-Oděsa-Katowice

V Katowicích P2 narvaná k prasknutí, naštěstí nám okolo jedoucí Poláci řekli, odkuď vyjeli...

V Katowicích na check innu kontrola testů, nasledoval lísteček se kterým vás pustí na security a odevzdává se při boardingu. Letadlo plné tak z 90%.

Při přistání v Oděse kontrola na pasovce testy + ukrajinské pojištění. Bez problémů akceptují test vytištěný z ocka.

V Oděse se roušky nenosí ani do obchodu, sem tam jí sice někdo má, ale je to vyjímka. Jinak všechno jede normálně.

Při odletu kontrola na check innu, nevím co kontrolují, já ukázal covid pass prodělání a ok, pak vám vytisknou BP, který ještě orazítkují jednou na security a jednou na pasovce.

Konečně rozumné duty.  Vodka Nemiroff 1l za 5e, 8 letý koňak 0,7l 10e...

Při boardingu se nehraje na priority a prošel každý, asi proto, že letadlo bylo plné tak z 50%.

Po přistání v Katowicích na pasovce dva krát dvě řady. Dvě pro lidi co mají dokumenty propouštěcí z karantény a dvě pro ty co jdou do karantény. V Polsku je teď povinná karanténa pro všechny, co přilétají z nonshengen a nejde ji předčasně ukočit testem. Z karantény "vysvobozuje" pouze prodělání, nebo plné očkování. Chtěl jsem zkusit jak je to z tranzitem, ale po naskenování pasu mi slečna za přepážkou řekla jen "ozdrowieniec" a pustila mě dál...ani jsem nemusel vytahovat covid pass. Netuším, jak to z pasu poznala...

 

0 Citovat

Martin Vícha napsal(a):

@pokus takže Lisabon už lítá z obou terminálů? Blbý...

dlouha rozmlouvá s picasnikem na check-in T1 nevedla k cíli nechápal,  že klient ryanair chce do salonku

0 Citovat

Je to tak, do ANA Lounge na T1 jsme vzdy zasli behem prestupu z Afriky do Vidne s TAPem. S Ryanairem z T2 se nikdy zadny salonek nekonal, protoze se v low cost terminalu T2 ani zadny nenachazi. Skoda.

0 Citovat

No jo, ale celý minulý rok se lítalo jen z T1, tak ses tam dostal. Očividně rozlítali už oba terminály...no co, stejně mi Lisabon na srpen už W6 zrušila... snad zůstane aspoň to Faro.

0 Citovat

Dialnica d2 z ceska domov. Policajti pytali ekarantenu. Nebola vyplnena, tak sup ho na parkovisko, cakacka 5min a bez ekaranteny pokracovanie dalej, ziadna dalsia kontrola

0 Citovat

Skiathos - Vídeň Ryanair. Na odletu v JSI  nechtěli vůbec nic, ani otázka na téma Covid, jen ukázat OP/pas a BP. Všechny cestující se snaží nacpat co nejrychleji do miniaturního východu, kde si u vchodu tužkou každého odškrtnou. Na priority nástup si moc nehrajou, jen zahlásí rodiny s dětmi a priority a všichni do jednoho busu. Ve VIE jen zamávat českým dokladem, otázka Czech Republic? a odmávnuto..

0 Citovat

Kontroluje v Praze při příletu z Shengenu někdo testy? Nebo stačí kontrola která se dělá v odletové destinaci?

0 Citovat

V sobotu prilet ze Zadaru (uz druhe Chorvatsko za za 14 dnu), cesta v pohode, cesta tam letadlo plne cca 2/3, zpatky skoro plno.. Byli jsme v Zaton Holiday Resort a v podstate se na cely Covid19 z vysoka s**e, rousky se nosi jenom v supermarketech, jinak vsechno frcelo jak za starych casu, od tohoto vikendu meli mit 100% plno, ale na posledni chvili pry bylo dost ruseni, kvuli novym pravidlum a obavam z Delty. Letenky jsme koupili skoro zadara pro celou rodinu (2 dospeli a 2 deti), ale meli jsme na miste auto a leteli jsme v podstate jenom s kocarkem, kramama pro zabaveni deti do letadla a par blbostma v kapsach

Pri odletu chteli videt ockovaci certifikat (uprimne moc nechapu na co - ale meli jsme oba s manzelkou Tecku s nahranym ockovanim) a to pani na gatu stacilo - podle vsech informaci jsme nemeli nic potrebovat, ale je v tom proste zmatek, jestli mate za sebou ockovani / covid / test, vezmete si to urcite sebou, v dnesni dobe je mozne vsechno - jak pise vlk o par threadu vyse.

Pri prvni ceste (pulka cervna tam) jsem vyplnoval ten navratovy formular do CR, ted jsem se na to vykaslal, stejne bylo Chorvatsko zelene a ja ockovany, takze zcela zbytecna byrokracie a to me nebavi (ani uz nesleduju, jestli to jeste nekdo vyzaduje). Prvni cestu jsem absolvoval tam i zpatky autem (Istrie - Vrsar & Umag) a nikde jsem nevidel jedineho policajta, jen na Chorvatske hranici docela buzerovali, nekolik aut obratili zpatky do Slovinska (sami cizinci) - my jsme meli pripravene Enter Croatia formulare i doklady o ockovanich / testech, ale jak videli nove auto s rakvi a 2 detma, jen typek mavnul at jedeme - loni si nas vsechny zapisovali a kontrolovali, letos nikdo nic neresil (ale to uz se klido mohlo zmenit). Kolega co se vracel autem rikal, ze hranice zpatky o vikendu celkem peklo (oba smery, dolu samozrejme horsi), nejrychlejsi cesta do Prahy pres Madarsko, je tam zase otevreny novy kousek dalnice.

Uprimne me obe cesty moc nenadchly, napoprve jsme byli Resort Belveder Vrsar (hnusna plaz a nic moc restaurace, pokoj za 6k na noc docela prumernej) a Airbnb v Umagu (docela hezkej baracek za 1,5k na noc u mistnich), napodruhe ten Zaton Holiday Resort (6k noc za 3kk s terasou - na Chorvatske pomery slusna restaurace v arealu, hnusna plaz a v cene preplnenej akvapark, ze kteryho byli nadsene deti). Vsechny hezky dovoleny z Chorvatska mame z Omise a okoli, loni a letos jsme poprve zkouseli zustat vic na severu a celkem bida, taky kombinovane tema prisernyma resortama kvuli detem.

Zpatky nikdo nic videt nechtel (samo krome dokladu), leteli jsme na T1 a autem taky nic, nevidel jsem v CR za celou cestu tam a zpatky jedinou svestku :)

0 Citovat

Ja nevim, ale vratit se z dovolene se slovy hnusna plaz atd…. Tak bych podruhe uz nejela😂.. a kvuli detem jsme nikdy nejeli do rezortu, deti to nepotrebuji, ja bych silela…. Do Chorvatska me nikdo nedostane a do Bulharska taky ne.😂

0 Citovat

Andreko, pojem hnusná pláž je subjektivní a každému se líbí něco jiného. Někomu široká písečná, jinému úzká oblázková, já nejvíc miluju úzké pláže s kokosovými palmami padajícími do moře, a ani tam nemusí být dobré koupání...

Na druhou stranu dnešní RJ do Splitu byl beznadějně vyprodaný.

0 Citovat

1/ Vídeň - SICÍLIE - Catanie: před vstupem na palubu Wizzair nechtěl vidět vůbec žádné covid doklady (negativni test/očkování..), dokonce ani pas (ID). Boarding jak z rychlíku. 

Po příletu do Catanie absolutní nic (žádné kontroly testů, kontroly QR kódů, měření teploty), prostě jako za starejch časů. Žádné měření příručnich zavazadel.

2/ SICÍLIE - LIPARI - všechny trajekty naprosto bez problémů (žádné covid opatření mimo roušky).

3/ SICÍLIE Catanie - Milan Malpenza s Wizzair: před vstupem do letištní haly naprosto chaotická a nekonečná fronta na nevím co - po asi hodině venku jsem přišla do terminálu bez jakéhokoli ukazování dokladů nebo měření teploty. Jinak vnitrostátní let zcela bez kontrol testů nebo čehokoliv jiného než ID a letenky. Zpoždění letu 1h - letiště Catanie v dopoledním čase extrémně poddimenzované (doporučuji raději přijít dříve a pokud nechcete v Miláně sebrat běžecký rekord Usainu Boltovi - rozhodně si nekombinovat lety s přestupem 1h a10 minut = můj případ). Žádné měření příručnich zavazadel.

4/ MILAN Malpenza - Vídeň s Ryanair: žádné kontroly testů, jen ID + letenka. Žádné měření příručnich zavazadel.

5/ Vídeň  - tranzitující občané ČR naprosto nekomplikovaný odchod bez jakéhokoliv zastavení. 

Vídeň hlavní nádraží - kontrola testů od jakýchsi brigádníc v trikotu místního dopravního podniku. Cokoliv jim ukažete (klidně účtenku od bot), stačí.

Vlak Regiojet Vídeň - Brno: žádné kontroly testů, roušky jen do otevření bussiness lahvinky šampaňského. Sortiment občerstvení (jídla) prakticky na nule.

 

SICÍLIE podruhé boží, 6 navštívených LIPARSKÝCH OSTROVŮ topka, která ale rozhodně není ZA KAČKU 🙈

0 Citovat

MIGUELAS napsal(a):

Andreko, pojem hnusná pláž je subjektivní a každému se líbí něco jiného. Někomu široká písečná, jinému úzká oblázková, já nejvíc miluju úzké pláže s kokosovými palmami padajícími do moře, a ani tam nemusí být dobré koupání...

Na druhou stranu dnešní RJ do Splitu byl beznadějně vyprodaný.

 

Jasně, já mám představu o hnusné pláži, široká dlouhá plná lehátek, lidí jak sr...celkově ty masovky. A taky, pokud kupuju hotel za 6k/noc...tak si vybírám i pečlivě místo a okolí.

0 Citovat

Na Chorvatsko porad nedam dopustit ,nechapu jak muze nekdo nadavat ,snad jedine na to ze Chorvati proste po vstupu do EU zpychli a maji premrstene ceny Navic jsou zvykli na to ze na ten sever jezdi hodne Nemci a ti maji vetsinou dost penez na utraceni 

Vybral bych vic ostrovy  kdyz uz sever tak Rab nebo Losinj  Jinak ale radeji  Hvar ,Bol,Vis ,mozna i trochu opomijenou Soltu  nebo pak dal Mljet ,Lastovo ..pripadne kdyz uz neco u Zadaru tak Murter , Dugi Otok .  Proc resort v Chorvatsku to nechapu a aquapark taky ne  decka se muzou vyblbnout v mori az az ale jasne kazdy podle sveho gusta 

0 Citovat

Výjimečně musím souhlasit s Mikirem. Chorvatské ostrovy jsou super, hlavně ty bez mostů. Dají se najít prázdné pláže i ve vrcholné sezóně. Docela by mě zajímalo, kdo z lidí, kteří Chorvatsko kritizují, byli někdy na nějakém (chorvatském) ostrově :-)

0 Citovat

Naprosto souhlasím. Vždy, když čtu takové hejty na Chorvatsko, tak si říkám, kam že ti lidi do toho Chorvatska jezdí....

0 Citovat

Tak let Budapešť lisabon s wizz. Cesta z Ostravy směr bumbalka-na hranici kontroly asi jen namátkou..pak přechod do Maďarska u Bratislavy bez kontrol. Na hranicích chtěli za měsíční maďarskou známku 20 euro a hotově,  teď bych volil přes net..záchody MOL placené-buď 100 forintu nebo 1 euro! Vyderaci...na dálnici strašně moc aut, kolona naštěstí až kolem Budapešti..parkování přímo na letišti 10 dní za něco přes 600 Kč,  dobrá cena.. po předchozích zkušenosti jsem se raději ptal hned na check inu jestli musíme taky, když už vše máme...prý jo, ale pak už klasicky až k bráně a ti co neměli papír pro Portugalsko tak ho asi vyplňovali až na boardingu..salónek MasterCard nic slavného ale pár lidí a vstup na world elite mi to neodecetlo..přílet lisabon,  nikdo nic nechtěl... v Maďarsku bez roušky na letišti všichni, v Lisabonu všichni s..

0 Citovat

Další den lisabon funchal s tap..v Lisabonu lounge Ana otevřen od 6...nějaké sendviče, něco málo sladkého, platit bych za to nechtěl..:) při nástupu jen letenka a pas..přílet Madeira -dotaz jestli jsme očkováni nebo test když jo tak Další dotaz jinde zda máme kód madeira safe..pak ven z letiště a ještě kontrola uvedených údajů...celé celkem rychle- poznámka:aplikace madeira se spustí celá až po té poslední kontrole a pak naskacou body..

0 Citovat

Martin Vícha napsal(a):

Naprosto souhlasím. Vždy, když čtu takové hejty na Chorvatsko, tak si říkám, kam že ti lidi do toho Chorvatska jezdí....

Psal jsem, ze hnusna byla ta 2 mista, na kterych sem byl letos - je tam dokonce odstavec, ve kterem pisu, ze vsechny hezke dovolene v Chorvatsku mame z Omise a okoli - co se ostrovu tyka, byl jsem na Krku (podprumer) a Maly Losinj (prumer), Omis zatim nejlepsi co jsem v Chorvatsku videl - bohuzel z nekolika duvodu to letos logisticky neslo.

0 Citovat

@kickass1 já to nepsal přímo na tebe ( tys to podal celkem jasně) ,ale tak celkově jak čtu. Jak se někde objeví "Chorvatsko" tak se tam sesypou hejtři... Jinak Omiš je i moje oblíbené místo, jen Cetina tam celkem ochlazuje vodu. Ale ty divoké pláže vzadu za Brzetem, ty jsou top. A posedět večer u Zvizdana na břehu... Sakra, kdy to letí?

0 Citovat

Berlin-Tirana-Berlin 

Do Nemecka autem a do Tirany s Wizzairem - zadne testy, nic.

Zpet do Nemecka Wizzair - vyzaduje se covid test ci ockovaci certifikat - kontrola na letisti v Tirane i v Berline. Z Berline do CR autem zadne kontroly.

V Albanii zivot jako pred covidem. Rousku za cely tyden nemel jediny clovek. 

0 Citovat

Martin Vícha napsal(a):

@kickass1 já to nepsal přímo na tebe ( tys to podal celkem jasně) ,ale tak celkově jak čtu. Jak se někde objeví "Chorvatsko" tak se tam sesypou hejtři... Jinak Omiš je i moje oblíbené místo, jen Cetina tam celkem ochlazuje vodu. Ale ty divoké pláže vzadu za Brzetem, ty jsou top. A posedět večer u Zvizdana na břehu... Sakra, kdy to letí?

Je pravda ze je tady urcity typ lidi, co se po prvni navsteve Bali, kde prespej v hostelu (a dokonce letej s prestupem v Londyne nebo Parizi !!!) a projedou si vsechny turisticky pasti na motorce a pak maj sklony delat z ostatnich pastikare, pritom nevidi, ze nejsou o nic lepsi nez my, co si umime najit ty "svoje" mista i v Chorvatsku (a ja mam konec koncu par z nich kam obcas utikam "na cesty" i okolo Prahy)..

Kazdopadne jsem jeste do sveho postu zapomel napsat, ze rousky v Chorvatsku uz nosi akorat uvnitr ve vetsich kramech, ale kdyz sem videl cca 1000 lidi (ten Zaton Holiday Resort je fakt obrovsky) skakat na vecernim animacnim programu, tak sem si na Covid po tydnu vzpomel a doufam, ze se vsichni domu letos vratime z dovolene safe & sound - ja jdu na druheho Pfizera zitra odpo.. ;)

0 Citovat

Dnes návrat z Říma - Ciampino. Chtěli vidět jen boarding pass, nic jiného, na občanku pouze letmý pohled z dálky, mohla jsem projít s jakoukoliv průkazkou s fotkou. Očkování, testy - nezájem, projít mohl kdokoliv. V Praze na Ruzyni nechtěl nikdo nic.

Řím skvělý, turistů málo. Roušky v MHD, obchodech a památkách, u některých vstupů měření teploty.

0 Citovat

Vcera navrat s rodinou Lipsko - Antalya (Kemer) - Lipsko.

Rusaku 95%, nutny PCR pri navratu - na hotelu odber, cena za jeden PCR 17Eur!!! Naprosto jina cena zajezdu s DE cestovkou jak cesi s ceskejma se kterymi jsem mluvil...

vzduch 33-35, bazeny 31, more krasny cisty oblazkovy 26, lidi dost, nas hotel plny

tam turecke prijezdove formulare kontrola plus antigeny, nazpet nemecke prijezdove plus ty PCR opet kontrola - v Lipsku az buzeracni, vzhledem k 7 letum denne tam na letisti evidentne zabaveni cajtu pred nudou...

0