Ahoj, zajímalo by mě, kdo jste se teď odkud vrátil a jak se vám tam líbilo. Ať už to byl třeba pobyt v Chorvatsku, Římě nebo na Slovensku... Kolik tam bylo lidi, jak cestování v této zvláštní době šlo a s čím jste se potkali? Nebo naopak co vás nadchlo a překvapilo? Diky za jakékoliv zkusenosti. :-)  .

Kdo se teď odkud vrátil a jake to bylo?

Založil ve fóru Cestopisy

Liborek, co sa meni na prijazde na Ukrajinu? lebo na visitukraine.today som nic speci nenasiel

0 Citovat

Tak naše MZV výjimečně nespí, takže - https://www.mzv.cz/kiev/cz/viza_...renim.html

Změna platí pro neočkované cizince.

0 Citovat

tonic napsal(a):

Liborek, co sa meni na prijazde na Ukrajinu? lebo na visitukraine.today som nic speci nenasiel

Na visitukraine.today to ale je.

Změnili podmínky v tom smyslu, že pokud nejsi očkovaný, tak bez ohledu na negativní test před příjezdem musíš nainstalovat appku a do 72 hodin od příletu se nechat znovu otestovat nebo opustit zemi nebo nastoupit karanténu. Očkování je uznávané od dne druhé dávky, žádných 14 dní (nebo jiná lhůta) po druhé dávce.

0 Citovat

jaaaj, tak to pohoda, aspon pre mna a ostatnych co sa chystaju na den nezavislosti sa nic nemeni 

0 Citovat

tonic napsal(a):

jaaaj, tak to pohoda, aspon pre mna a ostatnych co sa chystaju na den nezavislosti sa nic nemeni 

Den nezávislosti bude veselý, díval jsem se před pár dny na Zelenského projev, co všechno nasliboval, to  bude jedna velká párty. Snad se to Putin nerozhodne zrušit :-)

0 Citovat

Zajimavost z Gruzie: neockovani cizinci (tedy ja) musi jit 3. den pobytu v Gruzii na PCR test. Hned po priletu me na letisti v Kutaisi odchytla agentka nejake laboratore, ze mam dat na sebe kontakt, oni se mi ozvou a test mi udelaji primo v miste, kde bydlim. A skutecne, jeste ten den se mi po WhatsAppu ozvali, ja jim rekl adresu, kde budu bydlet treti den (takova zapadla zaprasena slepa ulicka v Batumi), oni jeste, ze si mam vybrat cas, kdy za mnou maji prijet, tak jsem si urcil i cas a dnes tedy, 3. den, temer na minutu presne, jak jsem urcil, za mnou prijelo auto, ridic plus manazer v jedne osobe a zdravotni sestra a udelali mi testy primo na mem pokoji. A cena 80 lari, coz je 560 korun. To je take slusne, vsude se v oficialnich letacich pravi, ze prumerna cena za tyto testy je 150 - 200 lari. Vysledek mi poslou na mail do 24 hodin. A jelikoz v nedeli letim domu, pouziju ten test zaroven i jako povinny test pro navrat do CR. Takze spokojenost, dobrej VIP servis, Gruzie palec nahoru :-) 

0 Citovat

Neletel ted nekdo po 3.srpnu ze Spanelska (popripade Kypru ci Holandska) do Vidne? Maji byt povinne PCR testy pred odletem z techto zemi (nicmene tranzit by mel mit stale vyjimku). Nicmene zajimalo by me, zda to nahodou letistni personal stejne nechtel po vsech?


4ded3aa4-75d8-4c59-b830-02fa9d03a7e1.jpeg

0 Citovat

Jeste jedna vtipna vec: cesky priletovy formular dnes dopoledne nejak haproval a misto zobrazeni vyplneneho formulare presmerovaval na titulni stranku, takze ti, kdo nemeli screenshoty kodu nebo vytisk formulare museli vyplnovat na gate znovu. 

0 Citovat

Ivo napsal(a):

Neletel ted nekdo po 3.srpnu ze Spanelska (popripade Kypru ci Holandska) do Vidne? Maji byt povinne PCR testy pred odletem z techto zemi (nicmene tranzit by mel mit stale vyjimku). Nicmene zajimalo by me, zda to nahodou letistni personal stejne nechtel po vsech?

Budeme sa vracat s Cyprusu v pondelok. Potom dam info. Ale sme ockovany, takze by problem byt nemal. Rozhodne sa tu nebudem testovat pred odletom

Kazdopadne aj pokial clovek nie je ockovany, tak do lietadla ho vpustit musia s tym, ze test si urobi hned po prilete na letisku. Treba ale vyplnit ten Rakusky formular. No a vo Viedni potom povedat, ze tranzit a hura bez testu domov. Tranzit je stale vo vynimkach s cohokolvek.

0 Citovat

@torpy68: je nutné vyplnit při letu z Kypru do Vídně pre-travel clearance formulář na  https://entry.ptc.gv.at/en.html ? Podle toho co se na https://entry.ptc.gv.at/en.html a https://www.austria.info/en/serv...egulations píše, by to nutné být nemělo.

0 Citovat

Jsou ted nejake aerolinky, co vyzaduji na palubu testy nebo jine podminky (mimo respiratoru) nad ramec zeme priletu? (po Evrope)

0 Citovat

divan napsal(a):

@torpy68: je nutné vyplnit při letu z Kypru do Vídně pre-travel clearance formulář na  https://entry.ptc.gv.at/en.html ? Podle toho co se na https://entry.ptc.gv.at/en.html a https://www.austria.info/en/serv...egulations píše, by to nutné být nemělo.

Nutne by v pripade tranzitu nemelo byt nic, spis me zajimalo, jestli to letistni personal nezacal vic hrotit na priletu z techto 3 zemi do Vidne, tzn. zda nezacal striktne po kazdem chtit test bez ohledu na nejaky vyjimky. Ostatne v tech omezenich se uz nemuze vyznat vubec nikdo, takze bych tento pristup i osobne chapal, byt z pohledu cestujiciho to je frustrujici.

0 Citovat

@Ivo: vidím to naprosto stejně - v těch všech omezeních, vyjímkách, formulářích atd. se nemlže vyznat snad už vůbec nikdo. Bohužel na ten chaos pak doplatí cestující.

0 Citovat

Ved v tych dokumentoch je jasne pisane, ze aj ked nemas nic, tak staci vyplnit pre-travel clearance do Rakuska, a musia ta pustit. Test si potom robis hned na letisku. Ockovany nepotrebuje nic. 

Tranzit by mal byt uplne mimo,  prinajhorsom vyplnim ten formular. 

Je fakt, ze v tom je strasny gulas, ale zase nemyslim, ze budu chciet test pred odletom po vsetkych. V pondelok sa rano dozviem ako to je. Potom dam info.

0 Citovat

Ivo napsal(a):

Neletel ted nekdo po 3.srpnu ze Spanelska (popripade Kypru ci Holandska) do Vidne? Maji byt povinne PCR testy pred odletem z techto zemi (nicmene tranzit by mel mit stale vyjimku). 

5.8.2021 BCN-VIE kontrola pouze BP.

0 Citovat

DIDAS napsal(a):

5.8.2021 BCN-VIE kontrola pouze BP.

Ahoj, co to je prosim BP? 🙂

Diky

0 Citovat

Boarding pass. Člověče, jsi už asi čtvrtý nebo kolikátý, kdo se tu zaregistroval jako Michal, což je i jeden z nejaktivnějších přispěvatelů. Bohužel zdejší admini nejsou schopni zamezit takové registraci, tak pokud tu chceš přispívat dál, změň si trochu nick.

0 Citovat

PRG-RIX-PRG Ryanair:

Před odletem z PRG kontrola covid pasu a loyšského příjezdového formuláře, v Rize bez kontroly čehokoliv.

Před odletem z RIX všichni musí na check-in, který se otevírá přesně 2 hodiny před odletem. Kontrola českého PLF, v Praze průchod kolem policajtů bez kontroly.

V Rize vše funguje podobně jako před covidem, ale do restaurací je třeba covid pas (česká "tečka" funguje) - kontroluje se vždy, někdy chtějí i kontrolu ID. Zahrádky jsou bez kontrol.  Byl jsem svědkem, že hosti se dožadovali vstupu do restaurace bez covid pasu, hádka skončila za asistence policie. Pokud restaurace nebo bistro nechce řešit kontrolu hostů, prostě má uzavřeny vnitřní prostory.

Do muzeí je pravděpodobně potřeba také předchozí rezervace, ale nebyli jsme.

Roušky se nosí poctivě všude uvnitř.

Za mě doporučuji: krásné zelené město, příjemní lidé, výborné jídlo a super klima (žádné vedro jako na jihu Evropy) :-)

 

0 Citovat

Ale sak tento michal vyzera ako francuzska mon cheri, neni treba nic menit :) 

0 Citovat

Le Bordoux Passe

0 Citovat

Právě se vracím ze Severního Porýní-Vestfálska. Očkování chtěli vidět jen v hotelu. Jinde ne. 

Vlaky ICE fakt narvané. Někdy i lidi stáli a seděli na zemi. Docela často se využívaly rezervace a vyhodili vás tak z místa. Na displejích nad sedadly dost často informace o rezervaci chyběla. Ani u ČD ani u DB nechtěli vidět doklad totožnosti.

Výlukové spojení z Ústí do Drážďan - před nádražím autobus. Do jednoho se vešel celý vlak a ačkoliv to podle ČD vypadalo, že náhradní vlak z Drážďan na Berlín se nestihne (autobus - příjezd 9:00, vlak odjezd o 5 minut dříve), tak se stihnul s rezervou 20 minut.

0 Citovat

Dnes přílet z Varny. Tam vše v pořádku, na všechna opatření víceméně dlabou, i průvodčí v autobuse, která snad kromě hotelové služby na snídani měla roušku, jí měla opravdu proklatě nízko. Oproti loňsku ubylo otevřených restaurací, k mé radosti i motorizovaných sportů na pláži. Lidí tak nějak stejně, nejvíc Rusů a Rumunů. Dnes na checkinu mně borec povídá, když chtěl ukázat český příletový formulář, kde že je moje jméno. S klidem jsem mu odpověděl, že v tom QR kódu, tak pokýval hlavou a ok. Jinak pro mě naprosté zjevení byla Business Lounge,  jejíž větší část, notabene s výhledem na plochu je kuřácká a rčení "hulí jako Bulhar" tu je opravdu naplněno. Z 5 lidí 3 kouřili, já byl ten jeden nekuřák. Jídlo mizerné, resp. jen sušenky, oříšky, mufiny, zato chlastu dost. V dobách necovidových tam údajně barman mixoval coctaily. 

0 Citovat

Dnes návrat z Rumunska.

Formality:

- Po příletu do Bukurešti chtěli vidět jen pas, jinak nic, takže u formuláře jsem se rozčiloval den před odletem zbytečně.

- Dnes před odletem na odbavení chtěla ženská vidět, že mám vyplněný český formulář, bez toho mi odmítala předat palubenku. Chtěl jsem jej vyplňovat až při čekání na letadlo, ale ok. Pak taky chtěla vidět očkovací certifikát - zkontrolovala jen pohledem, bez kontroly QR kódu. Po příletu do Prahy kontrola pasu.

Jinak Rumunsko žije - Bukurešť i Brašov, kde jsem byl, fakt večer ožijí, takže po pár měsících v izolaci u nás jsem si připadal jak v jiném světě. Roušky se nosí uvnitř, ale určitě ne všichni, spousta lidí pod nosem. Dezinfekce jsou všude u dveří jen na okrasu stejně jako u nás. Používal jsem je snad jako jediný :-)

Covid beru vážně, ale hysterii s testováním každý 2. den jako na západě Evropy, co jsem slyšel od známých, tím si fakt už dovolenou kazit nehodlám. Rumunsko můžu doporučit.

0 Citovat

Vcera navrat s Pafosu do Viedne. V Pafose vsetci povinne k prepazke, ale kontrolovali len BP inak nic. Niektory mali aj testy, ale vobec ich to nezaujimalo. Prilet do Viedne klasika. Tranzit stale funguje rovnako. Za 2 minuty sme boli vonku. Inak na letisku vo Viedni velmi malo ludi. Na Cypre vsetko funguje. Rusko som mal za 10 dni asi 20 min. Nosi personal v restauraciach, a ostatnych sluzbach. V niektorych restikach chceli vidiet flightpass, niekde sa len opytali a vidiet nechceli. Celkovo ludi nebolo uplne malo, ale na vrchol sezony to nevyzeralo. 

Na Slovenskych hraniciach vosla do busu policajtka. Zakricala nacely bus: Mate e-hranicu? A to bolo vsetko.

Este by ma zaujimalo.. Lietadlo na  ceste s Vie do Pfo muselo s dovodu medical emergency divertovat do Sofie. Tym padom nam na odlete s Pfo vzniklo 2 hodinove meskanie. Chapem to spravne, ze v takomto pripade nie je narok na kompenzaciu ani keby to meskanie bolo napriklad 4-5 hodin, alebo viac? 

0 Citovat

Prechod gradiste - stare gradiste.

Tentoraz minibusom 

Na strane bosny, vyzbieranie pasov vodicom, po par minutach vsetko ok.

Na chorvatskej strane som bol moc aktivny a dal colnikovy aj listek na vlak zo zahrebu. Ten zrejme prepocul slovicko tranzit a snazil sa skenovat qr kod listku, co mu neslo.si myslel, ze to je cipovaci pas.

Nakonec opat opakujem slovo tranzit a uz som v chorvatsku. Listek na vlak ani nekukal, mimo qr kodu keremu nerozumel.

Holandania mali len ockovaciu knizku,tu colnik skenoval.

Dalsi ludia qr kody, nacitanie citackou.

Ludia v zahrebe nosia rusky vnutri, uz sa tesim na slobodne orbanovo kralovstvo :)

0