Ahoj, zajímalo by mě, kdo jste se teď odkud vrátil a jak se vám tam líbilo. Ať už to byl třeba pobyt v Chorvatsku, Římě nebo na Slovensku... Kolik tam bylo lidi, jak cestování v této zvláštní době šlo a s čím jste se potkali? Nebo naopak co vás nadchlo a překvapilo? Diky za jakékoliv zkusenosti. :-)  .

Kdo se teď odkud vrátil a jake to bylo?

Založil ve fóru Cestopisy

Madeira z Vratislavy přes Mnichov s Lufthansou. O Madeiře tady toho bylo napsáno dost, tak se spíš zeptám, proč patří Lufthansa mezi 5hvězdičkové aerolinky :) Na tak málo prostoru na nohy jsem zvyklý spíš z lowcostů.

0 Citovat

Michael. napsal(a):

Dnes návrat z Říma. 

Při příletu žádná kontrola příjezdového formuláře. 

Roušky uvnitř všude. Památky kontrola covidpassu (I forum romanum,  kde je člověk venku). V restauracích uvnitř také kontrola, venku bez kontroly. 

Při návratu na letišti 2x kontrola covidpassu, i když jsem to měl nahraný na boarding passu. 

Na letišti v Praze náhodná kontrola příjezdového formuláře. 

 

V Itálii jsem letos byla hned několikrát, byla to taková jistota. Na letišti po příjezdu po mě nikdy nic nechtěli. Nicméně kontrola covidpassů v interiérech je dost striktní a je to nejspíš to, co jim čísla nakažených drží dole. Ve vlaku a autobusu samozřejmě měla část lidí roušky pod nosem. Roušky... respirátory dobrovolně nosila jenom část lidí. Ty nám vnucují jenom tady v Česku a bylo to na prd. Celkově mají v Itálii dost rozumný systém, který sice neodpovídá situaci před covidem, ale očkované zbytečně neobtěžuje a nepraktikují kokotiny, jako je nošení roušek na ulici. Očkovaných je tuším skoro tři čtvrtě populace, oproti šedesáti procentům v Česku, takže velkou část neočkovaných tvoří děti. Kdo chce pořád platit za testy, většinou je udělají i v lékárně.

0 Citovat

Ešte k tej Malage , rozdávali tam letacky s tým že od 1.12. budú prevádzať análne testy na covid po vzore Číny , sú vypovedajucejsie , ale iba pre neočkovaných (možno chcú docieliť vetsiu ockovanost) a neviem či som to dobre pochopil aj análne kolíky spomínali ,predsa covid sa šíri aj pri prdikoch. A viete ako s tím niekto príde hneď sa toho ďalší chytajú . Čiže cestovaniu nazdar.

0 Citovat

Muze mi nekdo napsat zda po priletu do Polska ,nebo na Slovensko pripadme do Vidne a  pokracovani do CR verejnou dopravou hrozi neockovanemu karantena ?  Pripadme kdyz tam  zustane clovek na nocleh a pojede pak druhy den ? Diky  za odpoved  Letenky do Vidne ,do Polska i na Slovensko jsou po 5 eurech  z Dublinu 

U Slovenska mi tu jiz drive psal tonic o karantene  pro neockovane , Z Polska mi tvrdi kamarad ze  neockovany karantena   Viden jsem proveril jiz pred casem a prosli jsme jak nuz maslem  Tak cemu verit   Praha je snad  jedno z mala meste kde i pri letenkach po cele Evrope za 5 euro  stoji letenka minimalne 5 x a vice tolik 

0 Citovat

Coinneach napsal(a):

Madeira z Vratislavy přes Mnichov s Lufthansou. O Madeiře tady toho bylo napsáno dost, tak se spíš zeptám, proč patří Lufthansa mezi 5hvězdičkové aerolinky :) Na tak málo prostoru na nohy jsem zvyklý spíš z lowcostů.

Jaká je na Madeiře aktuální situace s nošením roušek a kontrolou? Chtěli test před odletem zpět do ČR?

0 Citovat

Roušky nosili lidé všude, až z toho trochu mrazilo:) Skutečně poctivě. 

Já jsem očkovaný, takže stačil certifikát. Ten kontrolovali a byl podmínkou pro vydání palubního lístku.

0 Citovat

@mikir: Jak jsem včera psal z Vídně po příletu ze země mimo Schengen (nevím, jak ze Schengenu). Kdo nemá očkovací certifikát, musí prokázat tranzit. Na detaily jsem se neptal, ale předpokládám, že jízdenka na bus nebo vlak s odjezdem během několika hodin by stačila, ale ubytování v hotelu by neprošlo.

0 Citovat

Diky mrknu na ten odjezd minuly mesic jsme pres Viden leteli a stihli jsme jsme vlak v 19.10 pri priletu v 17.30 jenze ted tam je priilet az 21.55. respektive jiny den az v 22.20  Vlak uz je bez sance ale jeden myslim bus do Brna  neco asi i do Prahy  Slovensko asi zavrhuju  nasel jsem to zneni te jejich vyhlasky ale stejne ma obavu z karanteny   a Polsko taky neni jasne  ,kdovi ale co se stane jeste do konce listopadu

0 Citovat

mikir: posledni rijnovy vikend prilet do Polska (Katowic) z Gruzie. Po priletu do Katowic ve frontach pro cestujici, kteri nejsou obcany EU, byly pomale a asi podrobne kontroly a to bylo skoro cele osazenstvo letadla (gruzinsti chlapi, kteri prileteli na praci do Evropy). Ja s rodinou jsme si stoupli do kratke fronty pro obcany EU, kde krome nasi rodiny bylo jen nekolik malo Polaku / Cechu a tam nam zkontrolovali jen obcansky prukaz a volna cesta ven bez dalsich otazek.

0 Citovat

Diky  asi koupim jak Krakow tak Viden a jednu pak vymenim treba i s doplatkem za neco jineho 

0 Citovat

mikir napsal(a):

Diky mrknu na ten odjezd minuly mesic jsme pres Viden leteli a stihli jsme jsme vlak v 19.10 pri priletu v 17.30 jenze ted tam je priilet az 21.55. respektive jiny den az v 22.20  Vlak uz je bez sance ale jeden myslim bus do Brna  neco asi i do Prahy  Slovensko asi zavrhuju  nasel jsem to zneni te jejich vyhlasky ale stejne ma obavu z karanteny   a Polsko taky neni jasne  ,kdovi ale co se stane jeste do konce listopadu

V 23:35 ti jede přímo od letiště ve Vidni RegioJet směr Krakow (přes Ostravu Svinov) a některé dny Flixbus v 00:05 směr Ostrava - UAN

0 Citovat

@mikir - do Brna jezdí v noci (0:20, 4:00) z vídeňského letiště také Gepard Express, ale stojí to nějakých 390 Kč.

0 Citovat

Diky na Gepard jsem se dival  ,nakonec jsem Polsko nekoupil  skocila tam cena ,tak jen ta Viden za 5 euro  .ale ja nepotrebuju hned po priletu Ostravu  Flixbus jede Prahu driv  a nemusim nikde v noci cekat na ne zrovna bezpecnych mistech  Radeji bych sice jel vlakem nez ta  D1 ale co uz nadelam 

0 Citovat

@mikir: D1 v noci je v pohodě. Teď nejsou ani uzavírky.

0 Citovat

Po roce konečně zase Londýn, cesta v pátek z Prahy s BA. Check-in se dal udělat online s pomocí aplikace Verifly, šli jsme ale normálně na přepážku. Kontrola PLF i certifikátu o očkování, ne nějaká moc důkladná, ale byla. Boarding už jako dřív, jen vyvolávání po skupinách, výstup také po řadách. Na Heathrow kontrola naprosto nulová, velmi rychlý průchod skrz automatickou bránu.

V Londýně si užívají vysoké proočkovanosti, roušky akorát v mhd a to zdaleka ne všichni, krásný svět. Bohužel kvůli lockdownům zkrachovalo docela dost obchodů včetně třeba Topshopu nebo kromě jedno všechny OD John Lewis. Po městě je živo, ale turistická místa kromě víkendů zdaleka nejsou přeplněná a pořád je to ve srovnání s dobou před covidem klidný Londýn, který moc stojí za to vidět.

Jediná daň je pořád nutnost absolvovat Day 2 test, od konce října ale konečně stačí jen antigenní test, klidně samotest. My jsme měli za £19 z testingforall.org, přišel den po příjezdu do hotelu. Balíček se na webu aktivuje, provede se odběr (bez dozoru) a pak se jen vyfotí a odešle výsledek. Ta pětistovka a 15 minut za Londýn stálo.

Cesta zpět v pondělí z pořád poloprázdného Heathrow, kontrola covid papírů nulová, akorát pas při check-inu. Letadlo zase plné, je skvělé vidět, že BA už ty dva/tři lety denně do Prahy naplní. Na Ruzyni u některých přepážek velmi důkladná kontrola všeho (a tedy fronty šly velmi pomalu), u některých jen pas (a fronta šla velmi rychle). All in all skvělý prodloužený víkend a všem cestu do Anglie doporučuju. Záměrně píšu do Anglie, Skotsko bohužel pořád vyžaduje PCR test.

0 Citovat

Docela me to zajima i kdyz bych nenapsal Londyn konecne a nejak nechapu proc BA  kdyz  treba vcera byl k mani  Londyn z Ostravy  nebo z Brna  za 129 Kc jedna cesta  Ja mohu z Irska do Londyna bez testu a bez vyplnovani cehokoliv i jako neockovany Ovsem treba  pri letu z CR i kdyz bych hned pokracoval do Irska  bych nejspis ten Day 2 test mit musel  dokud to takhle bude tak ani tech 19 liber se mi nevyplati   I kdyz bych konecne nemusel letet jen Dublin ale mohl bych i Cork odkud mam pak domu 45 minut  Nejak taky nema,m chut podporovat tuhle magorinu kdyz z CR budu mit PCR test ktery mi bude platit  72 hodin abych  jeste delal  pro Day 2  dalsi test kdyz uz davno v Londyne nebudu  Nejde o nic vic nez sproste tahani penez lidem s kapsy 

0 Citovat

Nevím, proč bych měl letět zrovna do Londýna z Brna nebo Ostravy, když z Prahy máme několik letů denně. A potom skončit v polích na Stanstedu, odkud stojí vlak do centra minimálně £15. Cesta s BA je obecně příjemnější a mají navíc v ceně příruční zavazadlo, takže když to člověk koupí s předstihem, dokážou být se vším všudy i levnější než Ryan.

0 Citovat

Tak ona z Prahy  byla tusim letenka za 199 Kc Prijemnejsi v cem ? A prirucni zavazadlo 8 kg ? To mi  Ryan taky prepravi  jen to budu muset nacpat do mensiho rozmeru  A Heathrow je v centru ? O tom nic nevim ,ale nic ve zlem kazdy strujcem sveho stesti   Ja jsem vseobecne  zastance potrestat ty potrhle Anglicany za Brexit a nedat jim vydelat nic 

0 Citovat

Praha - Miami přes Zurich se Swiss 🇺🇸 

Letěli jsme dva očkování dospělí a dvě neteře (13, 11 let), bez očkování, ale mají US pasy. 

Pro dospělé bylo třeba mít certifikát o očkování, vyplněný formulář do Ameriky, estu, formulář do Švýcarska i v případě transitu a antigenní test, ne starší než tři dny před odletem. Test může být samozřejmě i PČR, my měli antigen.

Neteře jako neočekávané musely mít jen ten antigenní test, ne starší než den před odletem, americký formulář a formulář na transit. 

Swiss má možnost dokumenty poslat na kontrolu už online dopředu, když si děláte check in. Do 12 hod vám je zkontrolují a máte šanci doplnit, když něco bude špatně. Mně kontrolou neprošla jedna neteř, která měla papíry vyplněné úplně stejně jako ta druhá, takže to spíš způsobilo nervy. 😁 nicméně slečna na přepážce jen zkontrolovala, že opravdu všechno máme a bylo hotovo. Ostatní pasažéry, kteří už systémem prošli, nekontrolovala. 

Vše kontrolují už na přepážce v Praze, nikde jinde už jsme nic neukazovali. Imigrační kontrola byla pohoda. Jen na celé letadlo jeden úředník, takže dlouhé čekání. 

Na obou letech swiss vyžadoval roušky, letušky upozorní, když je pod nosem. Takže na uši je to fakt náročný! 

Snad pomůžu :) 

0 Citovat

Určitě to někomu pomůže...ale Zurych fakt bije do očí. Nejvíc to připomíná Hurvínkova psa. :)

0 Citovat

Ve středu návrat ze Sicílie. Let VIE - CTA  a zpět. Tam bez jakékoliv kontroly covidpasu i jména na BP. Zpátky kontrola jména na BP, ve Vídni kontrola OP (fronta na 5 min) - při přečtení CZ jen vrácení s pokýváním a slovem tranzit. Pandaparken bez problému (čekání na odjez na/z letiště max. 5 min).

Počasí na východu Sicílie celodenně 20-22°C a dost vlhko v horách chladněji. V turistických destinacích (Taormina) většina služeb a obchodů zavřena. Na Etně je z důvodu její aktivity omezen vstup bez průvodce do 2500 m.n.m. a i s průvodcem jen do 2700 m.n.m.. Památky poloprázdné, ve všech důkladně skenovali covidpasy (dokonce i v kostele v Katánii). Půjčení auta u italycarrent bez problému (zaujalo mě, že chtěli ať si kontrakt na půjčení podepíšu u nich na přepážce na svém zařízení, kam mi ho poslali mailem). 

0 Citovat

tereza-c napsal(a):

Na obou letech swiss vyžadoval roušky, letušky upozorní, když je pod nosem. Takže na uši je to fakt náročný!  

Tak tady bych já doplnil ještě jednu zkušenost z cesty s BA do Londýna, roušky se vůbec neřešily, ani na cestě tam, ani na cestě zpátky. Je vidět, že palubní personál je zvyklý na život v zemi, kde už roušková hysterie dávno pominula. Stejně v letadle všichni každou chvíli jedí a pijí, tak je to úplně jedno.

Zajímala by mě zkušenost z letů s SAS, tam bych taky čekal podobný přístup.

0 Citovat

Včera let PGR-BLQ. V Praze jen kontrola palubní vstupenky, covid pas nikoho nezajímal. V BLQ kontrola vůbec žádná. Jinak v Itálii není taková covid hysterie jako v ČR, nebo v Rakousku. Pouze při vstupu do většiny restaurací chtějí vidět green pass, ale nikde neporovnávali s ID, takže je jedno čím se prokážete :)

0 Citovat

vondrdo1 napsal(a):

Včera let PGR-BLQ. V Praze jen kontrola palubní vstupenky, covid pas nikoho nezajímal. V BLQ kontrola vůbec žádná. Jinak v Itálii není taková covid hysterie jako v ČR, nebo v Rakousku. Pouze při vstupu do většiny restaurací chtějí vidět green pass, ale nikde neporovnávali s ID, takže je jedno čím se prokážete :)

Mám to říct já, nebo udělá někdo jiný?

Tak jo, udělám to. Laskavě Čehúny nenávádějte, jak něco ochcat. Nejde o nějaké kouření za školou a ještě budou dělat ostudu, až se na to v Itálii přijde.

0 Citovat

LOL

0