Ahoj, zajímalo by mě, kdo jste se teď odkud vrátil a jak se vám tam líbilo. Ať už to byl třeba pobyt v Chorvatsku, Římě nebo na Slovensku... Kolik tam bylo lidi, jak cestování v této zvláštní době šlo a s čím jste se potkali? Nebo naopak co vás nadchlo a překvapilo? Diky za jakékoliv zkusenosti. :-)  .

Kdo se teď odkud vrátil a jake to bylo?

Založil ve fóru Cestopisy

KTW - DXB. Velmi přísná kontrola všech náležitostí i zavazadel (!) Polovina letadla (včetně nás) připlácela za příručák, který se byť o dva centimetry nevešel do klece.

Dubai během Expa rozvolnila. Party v plném proudu :) 

Jo, a Wizz už lítá na T2. Pořád ale lepší než Al Maktoum ...

 

0 Citovat

A stačil vám test z Česka? Na stránkách Emirates píšou jakési zmatené informace, že test musí být proveden v zemi odletu... 

0 Citovat

Vídeň - Mallorca - Vídeň (Ryanair) 17.-21.11.2021

Tam: ve Vídni jen kontrola BP, letadlo skoro plné, vyhodili mi z prostoru nahoře zavazadlo ať si ho dám pod sedadlo. V PMI kontrola španělského QR kódu.
Zpátky: kontrola BP a ID, letadlo skoro plné.

Na Mallorce roušky důsledně ve vnitřních prostorách, venku jak kdo, ale podstatně víc než v ČR. V menších městech měly některé hospody už po sezóně zavřeno, v Palmě všechno žilo.

Vyzkouším jak v praxi funguje pojištění Excessu. Snažili se nám auto vykrást, což se sice nepodařilo, ale poškodili při tom šroubovákem nebo páčidlem karoserii nad dveřmi řidiče i dveře samotné. Radši jsem druhý den zašel na policii kvůli vystavení protokolu pro pojišťovnu. EDIT: faktura z půjčovny je na 452 €.

Kromě toho jsme zažili na miniparkovišti pro pouhá 3 auta blízko jakéhosi vyhlídkového místa krádež peněženky z vedlejšího auta. Jeho řidič šel stejně jako my na tu vyhlídku, vzdálenou jen nějakých 20 m. On si ale na rozdíl od nás asi nezamknul auto. Z třetího auta co tam stálo někdo vyběhl, sebral pánovi z auta peněženku a ujel... Pán dostal hysterický záchvat, malou chvíli dokonce běžel za autem toho zloděje, ale samozřejmě neměl šanci. Všechna 3 auta byla ze stejně půjčovny... Takže na Mallorce velký pozor na zloděje!

0 Citovat

Kde máš pojistku? 

0 Citovat

@cali: přes HolidayAutos u AXA

0 Citovat

Od pátku do dneška v Krakově. Poláci nic neřeší, žádný kontroly testů či očko., roušky nejvíc v MHD, v obchodech nosí tak 80%, jak kde, čím větší obchod, tím míň roušek. Cesta tam RJ, zpět Flixbus, žádný kontroly. Nemám porovnání, ale zdálo se mi tam docela málo lidí, asi to vypukne až další víkend s adventníma trhama.

0 Citovat

Jan Vidim napsal(a):

Na Kanárech se s rouškama zbláznili, nosí je všude a navíc securiťáci na Tenerife je důrazně vymáhají na autobusových zastávkách a to i přesto že to není uzavřený prostor. Chtěl jsem se napít a hned přispěchal, že jestli chci pít, mám jít na ulici. Blbec. 

To jsi mu to nandal, Švejku! 

0 Citovat

Petr76 napsal(a):

To jsi mu to nandal, Švejku! 

Jestli jsi aktuálně přepracovaný lékař, tak snad mám pro tuto podivnou poznámku pochopení, ale jinak mi to od zdejšího největšího bojovníka proti represivním režimům moc nesedí.

Nebo snad myslíš, že nošení roušek na zastávkách má smysl? Naštěstí po zavedení u nás byla většina lidí dost rozumná, že to ignorovala. A co jídlo a pití v letadle? Taky bys byl pro vystoupení za letu při potřebě napití? (Je to jen vtip.)

0 Citovat

Pěkně si to tu nandaváte:-) Skoro jako SNOŠ a SPSNOŠ. 

0 Citovat

Teď jsem týden na galapagach a pro vstup jim stačí očkování. Roušky tu moc neřeší, teda kromě krámu a lodí. Málo lidí, takže super. 

0 Citovat

Ahojte, dnes navrat z malorky do tvrdeho rakouskeho lockdownu, na letisti v Palme jsme museli na check-in i bez zavazadel, kontrolovali covid pass a chteli doklad o opusteni rakouska (doklad o parkovani, listek na bus/vlak), velka fronta, ale slo to.

0 Citovat

Palermo - Budapest s Ryanom len covidpass. Na Sicilii sa to s opatreniami neprehana tj. ruska v obchodoch a doprave, QR v restauraciach a muzeach. Ludia nariadenia dodrziavaju, takze aky taky normalny zivot tam je. 

Budapest ziadna kontrola, radost cestovat. 

Edit: kuklace v KE na vlakovej stanici a pekne krasne ukazat vsetky dokumenty vratane ehranice. 

0 Citovat

včera návrat z týdenního výletu po USA

BER - MAD - BOS - PHL

BER jen zběžná kontrola ESTA, vakcíny a testu, španělský QR kód nikdo nechtěl, ač Iberia posílala extra mail, že si to má člověk vyplnit

MAD na gate nekonečná fronta a podrobná kontrola:
- ESTA, vakcína, test, CDC prohlášení

BOS - na imigrační žádná fronta, kontrola jen ESTA, otisky prstů, nikdo už COVID dokumenty nekontroloval (pro mě příjemné překvapení)

V US jsem měl vnitrostání přelet PHL - LAS - PHL se Spirit a na letu LAS - PHL jsem zažil něco, co jsem do té doby znal jen z novin. Jedna z cestujících už při nástupu byla dost hlasitá, čím byla intoxikovaná nedokážu posoudit. Personál jí už na zemi dvakrát upozornil, ať si nasadí roušku přes nos. Následně letadlo vytlačili z gate, začalo rolovat, ale po pár minutách jsme se otočili a vrátili se opět na gate. Tam nastoupil sekuriťák, kterou zmíněnou paní eskortoval dost nekompromisně z letadla...

Proticovidový odboj se tedy v US moc nevyplácí, pokud chcete doletět tam, kam chcete.

Zpáteční cesta PHL - JFK - HEL - BER

Na návratu žádná kontrola covidových dokumentů. Až v HEL na gate okometrická kontrola, že člověk má vedle pasu nějaký covid papír.

Celkově to bylo super se po roce a půl podívat zpátky do US a nakoupit si v TJ Maxx a dát si pár burgerů (v Americe mi vždycky chutnají mnohem víc). Covidová omezení veskrze žádná - restaurace, atrakce fungují normálně. Nošení roušek ve vnitřních prostorách se dodržuje.

 

0 Citovat

BTS-DUB-BTS 20-22.11. s FR. V BTS na odletu před security kontrola očkování a irského vstupního formuláře, dávají kartičku, že člověk je zkontrolovaný. V Dublinu jen kontrola pasu. Při cestě zpět v Dublinu jen kontrola pasu, zato v Bratislavě nepříjemná pomalá a důkladná kontrola očkování (při nefunkční tečce z důvodu asi výpadku ale neměl šanci to poznat) a slovenského příletového formuláře. Zajímavé, že nechtěl vidět doklad o opuštění Slovenska (třeba lístek na vlak).

Jinak v Dublinu moc turistů, perfektní už vánoční atmosféra. V barech důsledná kontrola očkování a ověření totožnosti. Za cenu 5-8 euro OW a to i na odlety v nejbližších dnech super deal.

 

 

 

0 Citovat

Jak jsi řešil ubytování? Jeho vyšponované ceny mě od Dublinu odradily, když jsem dva týdny zpátky koukal na letenky.

0 Citovat

Michale, cena za pokoj na dvě noci vycházela nejlevněji na 8000. Nejsem hostelovy typ, ale i tam pod 1000 na noc se neslo dostat. Vyřešil jsem to elegantně po večerním příletu spaním na letišti, T1 nahoře jak jsou zradelny, vybaven jsem byl borovičkou půl litru za 5.20 ze slovenského duty, ráno do města a večer zpět na letiště a to samé, odlet byl dnes ráno. Spar na letišti zavírá už v 19 a v tom druhém obchodě u bus nádraží nejlevnější flaška vína 12e. Ve městě jsem na další noc kupoval pro sebe v Tesku nejlevnější dvě láhve vína po 4e každá. Spolu se mnou tam "nocovalo" každý den odhadem tak 50 lidí. Po 10 večer už nechodili ani policajti.

0 Citovat

Díky za info. Tomuhle scénáři jsem se chtěl vyhnout. Nebýt nikdy v Dublinu a být sám, možná bych to zvážil.

0 Citovat

Irácký Kurdistán 

Turecko/Irácký hranice 3 hodiny čekání skenování covid passů, víza. 

Žádný restrikce covid tam neexistuje. 
Nádherná oblast, všichni milý, pohostinný. 
 Cesta zpět Irácký/ Turecký hranice cca 10 hodin čekání na hranicích v Turecku žádný skenování. 
Při cestování veřejnou dopravou v Turecku je potřeba HES code. 

0 Citovat

 

@Miguelas

Zajímavé, že nechtěl vidět doklad o opuštění Slovenska (třeba lístek na vlak).

A naco by to chceli vidiet, ved ockovanie si mal

0 Citovat

dnes návrat z azorů s ryanair. ponta delgada jen letenka (v mobilu) a ID, velikost zavazadel nikdo neřešil..letadlo plné, přestup Lisabon, při příletu nic, při odletu do Vídně zase jen letenka a ID, letadlo zase skoro plné...Vídeň jen ID, ukazoval jsem i tečku, ale ani se nedíval, jen se zeptal jestli hned jedeme do ČR... mám to blíže domů přes Slovensko - hranice rakousko-Slovensko (u Bratislavy) volně průjezdné

0 Citovat

cali napsal(a):

Pěkně si to tu nandaváte:-) Skoro jako SNOŠ a SPSNOŠ. 

+42 😁

Tohle by nedal ani  stopařův průvodce galaxií 🙈😁

0 Citovat

Libor_S napsal(a):

[citace="Petr76 "]

To jsi mu to nandal, Švejku! 

Jestli jsi aktuálně přepracovaný lékař, tak snad mám pro tuto podivnou poznámku pochopení, ale jinak mi to od zdejšího největšího bojovníka proti represivním režimům moc nesedí.

Nebo snad myslíš, že nošení roušek na zastávkách má smysl? Naštěstí po zavedení u nás byla většina lidí dost rozumná, že to ignorovala. A co jídlo a pití v letadle? Taky bys byl pro vystoupení za letu při potřebě napití? (Je to jen vtip.)

[/citace]

Libore, šetři energii. Tohle je marný, marný a ještě jednou marný!

0 Citovat

Ale vdaka za taketo hysterky, aspon sedia vecinu doma na prdely a mi mame "skvelu sezonu" :-))

0 Citovat

No nenazvala bych to skvělou sezónou, zrušili mi v první polovině roku dva lety a to jsem oproti jiným dopadla dobře... ale cestovala jsem nakonec dost. Tak do května to bude improvizace, ale jinak jako na teplé měsíce se jako očkovaná můžu bát tak maximálně toho, že po mě budou chtít test navíc, ne rušení letů.

0 Citovat

Pokud se bavíme o příštím létu, tak to bude chtít nechat se ještě párkrát opíchat, než bude člověk zase považovaný za očkovaného. Přeci jen těch nasmlouvaných dávek jsou miliardy.

0