Ahoj, zajímalo by mě, kdo jste se teď odkud vrátil a jak se vám tam líbilo. Ať už to byl třeba pobyt v Chorvatsku, Římě nebo na Slovensku... Kolik tam bylo lidi, jak cestování v této zvláštní době šlo a s čím jste se potkali? Nebo naopak co vás nadchlo a překvapilo? Diky za jakékoliv zkusenosti. :-)  .

Kdo se teď odkud vrátil a jake to bylo?

Založil ve fóru Cestopisy

Vídeň-Gran Canaria-Vídeň (wizz)

Ve Vídni na letišti kontrola ničeho jen letenka.

Po příletu na Gran Canaria jen kontrola jejich příjezdového formuláře. 

Cestou nazpět opět pouze letenka. 

 

Na ostrově se zdá že život funguje zcela normálně. Ve vnitřních prostorech nosí roušky, venku většina vůbec nic. Restaurace i bary otevřené. 

0 Citovat

Nedelni navrat FUE - MUC - KRK s LH. I pres online check-in chteli u boardingu videt vsechno znova (ID, test). Lety s rouskou, celkem casta kontrola. Transfer v MUC uz podle pravidel 2G s kontrolou pri vstupu (vstup do restaurace pouze ocko, resp. prodelani covid). Vecerni let do KRK pouze boarding pass, letadlo prazdne. Po priletu kontrola pasu a polskeho PLF, sluvko transit nestacilo. Obecne na Fue a Tenerife uvolnena atmosfera, rusno, velky provoz. Rousky vetsinou jen uvnitr. Restaurace a bary otevrene, bez kontrol. Auta pres Cicar 40 dnu predem na 7+3 dny (180 EUR + 90 EUR). Pozdeji uz nedostupne. 

 

0 Citovat

Dobrý deň,

Ja sa chystám v januári budúceho roku na dlhší čas vycestovať do Južnej Amerky. Rád by som navštívil krajiny ako Kolumbia, Ekvádor, Peru, Chile, Argentínu a Brazíliu. Poprípadne ešte uvidím aj Bolíviu a Uruguaj. Preto by ma zaujímala aktuálna situácia v jednotlivých krajinách. Aké sú vstupné požiadavky? Ako to tam vyzerá ohľadom COVID-19? A viete mi poradiť užitočné tipy, na čo si dať pozor v týchto krajinách, a čomu sa treba vyhnúť. Ďakujem Vám. 

0 Citovat

zdarec, nema nekdo zkusenost z posledni doby, jak to funguje v Cerny Hore? restrikce atd. dik

0 Citovat

Katowice-Barcelona-Katowice (Wizz)

Poláci před odletem chtěli vidět očkování/test a SpTH formulář pro Španěly, ale vybírali to tak random, někdo prošel jen s BP mi přišlo. Po příletu chtěli Španělé vidět jen SpTH (QR kód).

Ve Španělsku se nosí roušky uvnitř, venku vůbec, i když třeba na fotbale, kde bylo 74k lidí, museli mít roušky všichni (kontrolovali a upozorňovali, když někdo neměl), na druhou stranu nechtěl nikdo vidět test/očkování u vstupu, což jsem nečekal. Celkově ve městě hodně turistů. Po 23. hodině neprodali pivo ani v obchodě, na hotelu v baru ale v pohodě, tak nevím, jak to aktuálně mají. Pro vstup do restaurací není třeba ukazovat nic.

Před odletem v BCN chtěli jen BP, po příletu do Polska stačilo ukázat jen QR z Tečky (čekal jsem spíš polský příjezdový PLF formulář, ale po nás nic nechtěli, po některých ale jo, zase asi celkem random).

 

0 Citovat

Martin Hrmo napsal(a):

Dobrý deň,

Ja sa chystám v januári budúceho roku na dlhší čas vycestovať do Južnej Amerky. Rád by som navštívil krajiny ako Kolumbia, Ekvádor, Peru, Chile, Argentínu a Brazíliu. Poprípadne ešte uvidím aj Bolíviu a Uruguaj. Preto by ma zaujímala aktuálna situácia v jednotlivých krajinách. Aké sú vstupné požiadavky? Ako to tam vyzerá ohľadom COVID-19? A viete mi poradiť užitočné tipy, na čo si dať pozor v týchto krajinách, a čomu sa treba vyhnúť. Ďakujem Vám. 

bude to chtít trochu pogooglit, případně v průvodcích jednotlivých zemí tady na CL je vždy sekce "Koronavirus" :)

0 Citovat

Let Praha - Riga a zpět s Ryanair 17.11. - 20.11.  

Při odletu z Prahy kontrolovali jen boarding pass při nástupu. Jinak nic, po příletu do Rigy po nás nechtěli vidět ani jejich příletový formulář. V Lotyšssku se všude nosí respirátory a do obchodů, restaurací a muzeí mohou jen očkovaní. Při odletu zpět do Prahy kontrolovali v Rize očkování, příletový formulář do ČR boarding pass. Boarding byl celkově dost zmatený, jelikož každý zaměstnanec kontroloval něco jiného. 

0 Citovat

Praha - Lisabon - Tenerife

Praze chtěli vidět těčku. V letadle TAPu rozdávali formulář, ale nikdo ho potom nekontroloval. V Lisabonu na můj vkus až moc lidí (více než když jsem tam byl letos v září). V MHD a obchodech roušky dodržují. Dokonce i taková individua u kterých by si člověk řekl, že v ČR by určitě roušky nenosili. 

Po příletu na Tenerife kontrola španělského formuláře. Roušky ve vnitřních prostorách, MHD a obchodech. U pláže v obchodech se suvenýry to tolik nehrotili, takže pokud tam byl někdo bez roušky, tak mu nic neřekli. To byly ale výjimky. Místní média jsem samozřejmě nesledoval, ale v podstatě nebýt roušek, tak jakoby tam covid nebyl. ( To samé by asi bylo tady, kdyby člověk nesledoval média).

Návrat přes Lisabon, opět před odletem kontrola tečky, v letadle celkem hrotili příjezdový formulář, ale stačilo říct, že ho máte online nebo tranzit a jako odpověď jim to stačilo. Opět ho po příjezdu do Portugalska nikdo vidět nechtěl.

Příjezd do ČR jen náhodná kontrola příjezdového formuláře. Byla tam jedna slečna a ta kontrolovala, koho stihla zkontrolovat. 

Upřímně mě nebaví vyplňovat příjezdové formuláře, když je nikdo nechce vidět. Takže do Portugalska jsem ho vyplnil jen při cestě tam, ale při cestě zpátky jsem se na to vykašlal. To samé s příjezdovým formulářem do ČR, který bych případně vyplnil na místě. Buď ať to důsledně kontrolují a nebo ať se na to vykašlou. Nebaví mě vyplňovat milion údajů (například třeba v italském fromulaři), když to pak ani nechce nikdo vidět.

A možná bych důsledněji kontroloval test/očkování i po příletu. Prostě obnovit pasovku i na terminálu 2. Hlavně na letišti se podívají jestli sedí jméno a QR kód a kdybych to zfalšoval, tak si toho podle mého ani nikdo nevšimne. Jen ve Vídni se agent na check inu podíval, zda to není jen "obrázek". Na jednu stranu chápu, že je to otrava, zdržovalo by to a nejsou na to lidi, ale prostě alespoň u toho cestování co nejvíce omezit pravděpodobnost toho, že se od někoho nakazím, případně to přinese do ČR.

0 Citovat

Praha - Victoria Falls - Cape Town - Praha

Praha - Victoria Falls bez problémů. Kontrola testu na odletu, to samé při přestupu v Johannesburgu a při příletu do VFA. Na letišti vyplnění vstupního formuláře a měření teploty, Kaza vízum na letišti za 60 USD (platí i pro vstup do Zambie). Ve VFA většina obchodů funguje, při vstupu kamkoliv desinfekce rukou u vchodu a měření teploty při příchodu, roušky všude, byť je většina nosila pod nosem (při 38 stupních ve stínu se nelze divit). Turistů minimum, vše téměř pro sebe (i v hotelu, u bazénu 3 dny téměř sami), úplná pohoda a relax bez davů. Pro výlet do Zambie na druhou stranu vodopádů test (použit i pro cestu do JAR, platnost 72 hodin - zajistil hotel za poplatek 70 USD s odběrem v hotelu) a vyplňování vstupních formulářů tam i zpět, na hranicích vždy sami, přeprava taxíky (20 USD za zpáteční cestu). Nabízeči všeho možného včetně starých miliardových bankovek všude, stačí lehký ignor a odcházejí s větou Czech Republic - No business :-)

Victoria Falls - Cape Town s kontrolou testů na odletu ze Zimbawe a na příletu do Jihoafrické republiky, vízum pro Čechy není potřeba. V JAR všechno funguje, opět kontroly u vstupů do obchodů a desinfekce všude, roušky všude. Všichni všechno dodržují a nikdo nic neřeší, žijí s tím v pohodě. 

Cape Town - Praha odbavení v pohodě, při čekání v salonku hodinu před odletem dorazila agentka, že jsme neukázali test (pro návrat do ČR není pro očkované vůbec potřeba). Po dotazu, kdo ho po nás chce (JAR nebo aerolinka) odpovězeno, že ho potřebujeme pro návrat do ČR. Důrazně jsem se snažil vysvětlit, že naše úřady ho nevyžadují. Agentka byla neodbytná a jelikož zbývala hodina do odletu, jsem to vzdal při představě, že bychom neodletěli vůbec, odvedla nás přes celou kontrolu zpátky do odletové haly na ATG test (po 10 minutách jsme odcházeli s potvrzením o negativním výsledku a o 400 ZAR - 600 Kč lehčí). Poté nás rychle přes kontroly provedla zpátky k letadlu. 

I přes negativní zážitek před odletem úžasná dovolená v teple a bez řešení čehokoliv :-)

 

0 Citovat

Před pár dny jsem se vrátil z Brazílie a opravdu super zážitek. Bude to po částech na mém webu - alkoholdrink.cz a později plánuji i cestopis sem.

 

0 Citovat

Libor_S napsal(a): Nebo snad myslíš, že nošení roušek na zastávkách má smysl? Naštěstí po zavedení u nás byla většina lidí dost rozumná, že to ignorovala. A co jídlo a pití v letadle? Taky bys byl pro vystoupení za letu při potřebě napití? (Je to jen vtip.)

Pokud je někde jako host, měl by se podle toho chovat. 

0 Citovat

Právě jsem se vrátil z výletu není důležité odkud kam. Někde nechtěli vidět nic, někde cast a někde vše z povinných dokumentů pro vstup/výstup z dane země. Takže za mě zadne překvapení. Samozřejmě vše může být během sekundy jinak, záleží na momentálni náladě urednika dokumenty kontrolovat v mezích konkrétní země. 

0 Citovat

Ještě dodám, ze ve státech kde byla nějaká vymahatelnost opatření pod hrozbou vysokých pokut jsem vše poctivě dodržoval. V zemích kde to uplne nefungovalo... Jsem bojoval za svá lidská prava🙂

0 Citovat

Petr76 napsal(a):

Pokud je někde jako host, měl by se podle toho chovat. 

Však jasně. A když se omylem zachová nevhodně oproti místním zvyklostem, tak ať si to odnese dle místních zvyklostí:

https://www.irozhlas.cz/zpravy-s...231800_kro

0 Citovat

 KRK-MRS-ACE-BTS za víkend.

RK-MRS s FR. Až na to, že Flix z OV měl hodinu zpoždění, tak nebyl čas na salónek (ta fronta před ním stejně nevestila ní dobrého). Tak v KRK jenom kontrola ID a BP. V MRS na letišti je kovid pas, ani Francouzské čestné prohlášení nezajímalo, jen si naskenovali pas a přání hezkého pobytu. Za to ve městě samotném se bez něj neubytujete, poctivě skenuji a kontrolují, ani se nedostanete na vánoční trhy, které jsou za plotem 🤮 ani jsem tam nešel. 
MRS-ACE s V7. V MRS  kontrola ID, BP a španělského QR kódu. Na ten se mi napsalo Transit (nezadal jsem ubytování) tak chtěla slečna při kontrole v ACE ( normálně jenom QR a pas) vidět i odletovy BP.  Později jsem zjistil, že jsem ji ukázal ten KRK-MRS, ale slečně to evidentně stačilo. 😁
Lanzarote pohoda, roušky tak napůl, ale nikdo neprudil. Ta 10km procházka kolem pobřeží v kanárském slunci mi bude tak na týden dobíjet baterky v tom zimním hnusu. Salónek pohoda, samoobsluha, bufet, možnost si prihrat chlazené těstoviny, lasagne a podobně, terasa s výhledem na plochu. - jenom červené víno 😢 při odchodu jsem sestatnil nějaké nealka + jídlo a nikdo neprudil, dostal jsem ještě papírový sáček... škoda, že jsem si nevzal i to víno 😁
ACE-BTS s FR při odletu kontrola pohledem kovid pasu, ID a slovenského QR. Při přistání v BTS vůbec nic, volný průchod... jako by žádný slovenský lockdown neexistoval. Takže kdybych si idiotsky nenechal ujet RJ do Brna (společně s párečkem Francouzů - ty to asi bude mrzet víc), protože jsem čekal na starém autobusaku, tak by všechno klaplo, jak mělo 😁. 

0 Citovat

Vikend na Tenerife. Neockovany, antigenni test jsem si udelal ve ctvrtek odpoledne. V patek vlakem Usti - Praha - Bratislava, bez kontrol. V Bratislave okolo pulnoci 3 km pesky z hlavaku na autobusak, zadne policejni hlidky kvuli lockdownu, klid. Pak autobusem na letiste Viden. Po prejeti hranic do Rakouska nastoupili do autobusu vojaci na kontrolu covid dokumentu. Mel jsem antigenni test, ale chtel jsem si v praxi overit, ze ho jakozto tranzitujici do Rakouska nepotrebuju a ukazal pouze letenku. V pohode proslo. Na odletu z Vidne pouze kontrola letenky a obcanky. Na priletu na Tenerife jenom kontrola spanelskeho prijezdoveho formulare, nic vic.

Na Tenerife parada, koupacka v oceanu (21,5 stupnu voda), vzduch 22, slunecno. Prespal jsem v kroviskach pod sirakem v malem cyklospacaku, nejnizsi nocni teplota 17 stupnu, nadhera. Rousky venku temer nikdo.

Na odletu zpet do Vidne pouze velmi rychla letma kontrola letenky a obcanky. Prilet do Vidne - vojaci chteli obcanku a covid dokumenty, jakmile jsem jim ale dal obcanku, hned se zeptali zda pokracuju dale do CR a pustili me bez dalsi kontroly. Z Vidne do CR bez kontrol. Takze antigenni test jsem za celou dobu ani nepouzil, nikdo ho nechtel. 

0 Citovat

Vrátila jsem se minulé úterý z Mexika. Co se stalo na cestě tam, si můžete přečíst v mém TR na airways, zde je odkaz:   https://forum.airways.cz/viewtop...mp;t=10676

0 Citovat

Mě pořád fascinuje, jak tu skoro všichni ostatním hrozně chtějí říct, že test ani očkování nikdo při cestě nepožadoval. Bohužel to něco vypovídá o mentalitě našinců. Jak se s případným podváděním vypořádá vaše svědomí, to už je na vás. Mě zajímá jenom to, že je otázka času, kdy se proflákne, kam až se dostal nějaký neočkovaný netestovaný Čehůn, protože mu nestál někdo za prdelí, a ovlivní to negativně podmínky pro nás ostatní.

0 Citovat

Tak po mně včera večer po příletu z Maroka ve Vídni chtěli potvrzení o vakcinaci, i když jsem jen tranzitoval...

0 Citovat

Tak ja jsem vubec nic neporusil a ridil se vsemi pravidly vsech zemi po ceste a rozhodne nikde s nicim nepodvadel a mam radost, ze ne vsude clovek narazi na hysterii, takze at si covid fanatici typu Alena Svobodova treba trhnou nohou. A klidne se do mne pustte i ostatni podobni, ze jsem si dovolil nejit na DOBROVOLNE ockovani a dokonce i nekam vyrazit a nekoukat doma do zdi. 

A nevim, z ceho mate strach, kdyz jste prece ockovani. Ach jo, jak dlouho jeste bude trvat to rozdeleni spolecnosti, kdy my neockovani jsme pro spoustu spoluobcanu nejnizsi a opovrhovana kasta? 

0 Citovat

Aleno, vy tady někoho takového vidíte? I suomi píše, že ten test měl. Návíc i kdyby ho neměl, tak při cestě do Vídně by nic neporušil. Diskutabilnější by bylo překročení hranice ČR hromadnou dopravou.

0 Citovat

A nevim, z ceho mate strach, kdyz jste prece ockovani. Ach jo, jak dlouho jeste bude trvat to rozdeleni spolecnosti, kdy my neockovani jsme pro spoustu spoluobcanu nejnizsi a opovrhovana kasta? 

Kristaboha to fakt po dvoch rokoch nechape zakladnu premisu, ze ide o to, aby takyto hrdinovia nezablokovali nemocnice tak ako sa opat deje v nasich krajinach? A ano, naozaj sa neda zaucit robotnika od pasu obsluhovat plucnu ventilaciu za tyzdenny vecerny kurz. Najma ked uz ste na ventilacii, tak na 50 percent uz nie ste.

0 Citovat

Diky Martine za podporu, jo jo, to je vlastne pravda, navrat do CR jsem porusil v tom, ze uz jsem nemel v tu chvili platny test. Ale stejne jsem se hned dnes rano testoval v praci a negativni... Jsem rad, ze aspon nekdo vidi situaci trochu s nadhledem a realne, diky.

0 Citovat

@tonic vím že to sem nepatří (covid), ale sakra ukaž mi, kde nenaočkovaní lidi do cca 40let věku způsobují přeplněnost nemocnic? A to, že tam jsou nenaočkovaní 50-xx, kteří skutečně zpusobují přeplněnost nemocnic, za to můžou hlavně oni. Navíc, jak se ukazuje, tak i plně naočkovaný tu nemoc může předávat klidně dál... ale fakt mě už to nebaví, toto vlákno plevelit kovidem.

@suomi.finland  Nemáš zač, mě už ta hysterie fakt taky vytáčí. Já jsem třeba po prodělání i jsem naočkovaný, ale plně respektuji a chápu, když se někdo (řekněme do těch 45 let života) nenechá naočkovat, protože to je dobrovolné očkování.

0 Citovat

Alena Svobodová napsal(a):

Mě pořád fascinuje, jak tu skoro všichni ostatním hrozně chtějí říct, že test ani očkování nikdo při cestě nepožadoval. Bohužel to něco vypovídá o mentalitě...

Tady sa iba informuje,a realita je vždy lepšia než blabla pred cestou (aby si sa poradil s právnikom pri všetkých tich oficialitach ) To by sa tak necestovalo a mohlo celé odvetvie .....

0