Ahoj, zajímalo by mě, kdo jste se teď odkud vrátil a jak se vám tam líbilo. Ať už to byl třeba pobyt v Chorvatsku, Římě nebo na Slovensku... Kolik tam bylo lidi, jak cestování v této zvláštní době šlo a s čím jste se potkali? Nebo naopak co vás nadchlo a překvapilo? Diky za jakékoliv zkusenosti. :-)  .

Kdo se teď odkud vrátil a jake to bylo?

Založil ve fóru Cestopisy

PRG-KBP-PRG aneb Silvestr a Vánoce na Ukrajině. Z Prahy SkyUp pár dní před Silvestrem, na odbavení jen kontrola očkování, pojištění je nezajímalo. Na příletu na Boryspilu vojáci vychytávali lidi ještě před security kvůli kontrole pojištění, bez toho k security nepouštěli, jinak žádný zádrhel. Na místě klasika, roušky prakticky nikdo nenosil ani tam, kde by podle ukrajinských pravidel měl, s jedinou výjimkou kyjevského metra. Na Nový rok a na pravoslavné Vánoce byly v centru Kyjeva zavřeny stanice metra, kde je možný přestup mezi linkami, aby se tam neshromažďovaly davy slavících lidí. V meziměstských vlacích kontrolovaly děžurné*  očkování společně s jízdenkami, ale roušky nebo respirátory neřešily.

Zpět jsem letěl ČSA (pořád ještě lítají :-) ) Online odbavení nevydávalo boarding pas s poznámkou, že bude vydán na letišti kvůli kontrole dokladů.  Od 1.1. se na ukrajinských letištích znovu kontroluje infrateploměrem při vstupu na terminál. Na checkinu mi dle očekávání stačilo očkování + příletový formulář, ale po Ukrajincích chtěli i testy a možná ještě něco dalšího, protože se jich tam dost kvůli něčemu dohadovalo, tipuju, že kvůli výjimce z testů pro lidi s předchodným pobytem v ČR. Ti co měli roušky ještě museli ukázat respirátor. Na příletu do Prahy mi znuděný Slovák odmávl formulář, ale chtěl vidět ještě doklad o očkování nebo test, že prý od pátku novinka, nicméně nijak blíže to nezkoumal. 

* zajímal jsem se, jestli existuje ukrajinské slovo pro děžurnou a sice mají providnycju a čerhovu , ale ani jedno z nich nevystihuje tu roli báby s funkcí a neomezenou mocí nad pasažéry tak dobře jak ta ruská děžurna  :-)

1 Citovat

Budapest - Moskva s Wizzom:

BUD-VKO: BP vygenerovany online, netreba ist na checkin. Pri odlete kontrolovali iba PCR test, musi byt do 48H. V Moskve chceli iba prihlasovacie formulare, ani nepozerali ako su vyplnene. 

Moskva funguje bez QR kodov, treba ich vraj len do muzei a divadiel, tam sme tentoraz neboli.

VKO-BUD: Online checkin nefunguje, kazdy musi ist k pultu, kde vazili prirucnu batozinu, aj malu aj velku. Rozmery velmi neriesili. Okrem toho ziadna kontrola, ziadne ockovanie ani testy. Po pristati v BUD takisto len pozreli pas a pustili do krajiny.

Oba lety takmer na 100% plne, cele Rusko je do pondelka na celostatnej dovolenke.

1 Citovat

Nema nekdo zkusenosti s portugalskem? Cesta tam z VIE je mi jasna, ocko + pcr. Ale spise me zajima navrat lisabon > viden a pak tranzit do cr. Diky

0 Citovat

Letěli jsme 31.12. Chtěli vidět jen očkování a kontrolovali jen pohledem. Ale co byli nekompromisní, byl respirator, jen s rouškou odmítli několik lidí pustit přes boarding. Rozdali jsme všechny, co jsme měli. Ve Vídni jen Český pas a tranzit. Naštěstí byl otevřený i průchod na F, tak jsme si dali ještě jídlo v salonku.

 

0 Citovat

katowice Alghero, Ryanair, katowice kontrola testů, očkování ne... kontrola spíše trochu symbolická ale přede mnou polka neměla a nepustili ji... mi se podívali na qr kod ale neskenovali, ale šel jsem skoro poslední.. v Algheru vůbec nic, přímo do haly bez jakékoliv kontroly.. 

Návrat dnes - v algheru Green pass ve všech restauracích i pidi kavárnách.. stejně tak ho chtěli při vstupu na letišti.. do letadla jen letenka a ID..v Polsku pak Green pass.. v letadle přesně 25 osob! Můj rekord v minimálním počtu cestujících..  a konec ledna byly letenky  za 50 zlotych zpáteční! Prodloužený víkend.. pecka..

0 Citovat

6.-9.1. Praha-Dublin-Praha. Na odletu kontrola PLF a testu, v Irsku nic, volný průchod ven. Dnes kontrola očkování i PLF, a to v Dublinu i Praze. V Irsku pohoda, turistů pomálu, ale ve 20 zavírají hospody, tak je potřeba se tomu trochu přizpůsobit 😉

0 Citovat

Víkend v Luganu: slunečno ale chladno. V centru na pěší zóně přikázané roušky, dodržuje se na půl. V hotelech a restauracích striktní kontrola certifikátů. Wellness, bazén: 2G+(očkování plus test). Jižní strana Alp bez sněhu. Nafta na dálnici u Bellinzony za 2 franky (=2 eura), wtf?

0 Citovat

[citace="templetaps"]

Probíhá to asi takto... tam, kde jezdí policie (obydlené oblasti, nádraží, přístavy, atd.) se roušky nosí, tam kde policie nejezdí se roušky nenosí (pláže, džungle, ostrovy)

0 Citovat

Vcerajsi odlet z Armenska do Viedne s Wizz (aj ked to uz asi bude jedno, kedze wizzair az do konca marca si dava pauzu od Jerevanu). Zalezi od agenta ..

Pri jednom okienku len pozreli ockovanie a vybavane.

Ale v mojom pripade najprv chcel vidiet boarding pass, ktory sme samozrejme nemali, kedze v appka vygeneruje po checkine len informacne PDF ze mame ist na checkin. Tak som mu aspon povedal cisla sedaciek a ok. Potom ze ideme na Slovensko, transit. No a ze kde mame PLF. Ved do Rakuska netreba PLF ked prec.. a on zrazu vytiahol stranku slovenskeho PLF :D Tak som mu ukazal nejake SMS po slovensky z ehranice a bol spokojny aj ked nicomu nerozumel. 

0 Citovat

VIE-FCO-PRG s W6. Řidič RJ se zeptal, jestli máme certifikát, stačila mu kladná odpověď, ale někomu jinému ho asi i kontroloval. Ve vídeňských vlacích jsme žádného kontrolora ničeho nepotkali. U brány chtěli naskenovat jen boarding pass. Na FCO po příletu žádná kontrola. Certifikáty skenovali v muzeích, restauracích a v hostelu. Odlet - kontrola certifikátu (nevím proč) a BP, přílet do Prahy - vizuální kontrola PLF.

0 Citovat

Dneska návrat z Malty, cesta tam BTS -MLA - všichni povinně na check in pro razítko, že máme zkontrolované dokumenty (plf a očko), na gate pak už jen BP a doklad. Salonek otevřený, vstup na Mastercard World od KB zdarma, byli jsme tam sami. Cesta zpět MLA - VIE s Air Malta, šel udělat on-line check in ale stejně nás vrátili ze security na přepážku, kde zkontrolovali jen doklad totožnosti a vytiskli papírové letenky, ve Vídni nás to vyplivlo u gate, takze asi by šlo jít i do salónku, nezkoušeli jsme. U celníků jen český pas, tranzit a volný průchod.

0 Citovat

Let Budapest-Berlin s Wizzair
nic nikto nekontroloval, v Madarsku zaviedli nosenie rusok v interieri.
Wizzair strasil vstupnym formularom do Nemecka ale pisal som tam a uradnik mi odpisal,, ze pokial je to tranzit tak ziadny vstupny dokument netreba! Tak som to vyjadrenie vytlacil keby bolo treba, myslim že autobusom to bude este jednoduchsie.
Pozor v Berline pytaju ockovaci certifikat pri vstupe do restauracii (vyskusane kebabaren, McDonald, pizzeria, dokonca aj v cinskej restauracii)

0 Citovat

vratila jsem se z Mexika a bylo to super. Test ani zadne formulare netreba. Jen ockovani tam i zpet rychlym okem. Dokonce ani tu neprustrelnou vestu jsem nepotrebovala, jak mi tady radil nejaky “vědec” :)

0 Citovat

A s jakou aerolinkou a odkud? 

0 Citovat

Austrian z Vidne ;)

0 Citovat

Kdo víte, prosím o odpověď ohledně podmínek návratu z Mexika do ČR přes Rakousko - neočkovaní , přímý let Vídeň-Cancún-Vídeň s Austrian air. ( LH ), při zpáteční cestě z letiště Vídeň hned autem přes SK domů, na stránkách LH se píše: Transiting Austria to a destination outside of Austria is possible, regardless of nationality or destination and does not require a medical certificate or the Pre-Travel Clearance registration for Austria. Znamená to, že pro zpáteční let není potřeba nic, ani antigen nebo PCR - co znamená "medical certificate"?

0 Citovat

Dneska návrat ze Srí Lanky s Qatarem. Při cestě tam kontrola PCR testu, očkovacího certifikátu a víza. Při příletu chtějí vidět vyplněný dokument Health declaration (dá se vyplnit předem) a certifikát.  Při cestě zpátky jen kontrola v Praze, že má člověk vyplněný příletový formulář a opět certifikát.

Jinak na Srí Lance se roušky nosí téměř všude. Odkládají se při jídle nebo na pláži. Turisti (především rusáci) to ale zrovna nedodržují. Místním se to nelíbí, ale nic moc s tím nenadělají. Některé hotely chtějí vidět očkovací certifkáty, ale jsou ty, které jsou určené pro karanténu.

0 Citovat

Pozdrav iz prve klase u Dubai iz Melburna. Ne preporučujem putovanje u Australiju.

https://www.flightradar24.com/UAE409/2a836381

2 Citovat

Vikend v Dublinu. V Praze kontrola covid pasu (mam prodelany covid) a irskeho prijezdoveho formulare. V Irsku na priletu jen obcanka.

Rousky v ulicich podobne jako u nas - takze jen minimalne par lidi a vetsinou jeste na brade. Zadne davy turistu, takze vse na pohodu.

Na odletu v Dublinu kontrola covid pasu. V Praze na priletu kontrola jak covid pasu, tak i prijezdoveho formulare. Prijezdovy formular uz hodne dlouho nevyplnuju a ukazuju jeden muj stary nekdy z cervence - pokazde to projde, nikdo ho detailne nezkouma, jen ocima koukne na kod.

2 Citovat

Predlzeny vikend 13.-16.1. v Neapole z Viedne, s Wizzair. SK-AT hranice kontroluju vojaci, ked sme povedali, ze letime do ITA, nechcel vidiet ziadne dokumenty. Na Schwechate kontrola BP, očkovaci certifikat, test a obciansky/pas. PLF nekontrolovali ani na letisku v Neapole. 

V ITA sa nosia respiratory velmi poctivo, v interieroch vsetci, vonku tak 99% ludi. Kontrola green passu v restauraciach aj pri vstupe do pamiatok (aj Pompeje, ktore su cele exterier) . 

Pred odletom z NAP kontrola BP, obcianky, green passu. Na Schwechate tranzit bez kontroly dokumentov. 

 

0 Citovat

[citace="Petr _70"]

Nikdo nic nechce. Ve Vídni do fronty "tranzit" ukázat pas a hotovka.

0 Citovat

@jelinekkm:  díky za odpověď, ve Vídni rozumím. A při odletu z Cancúnu během check in, aby nás pustili do letadla?

To by byla dnes snad jediná destinace na světě, kam můžeš přiletět bez očko, testů a všech restrikcí a to stejné zpět, pokud letíš přes Vídeň jako transit a do ČR přijedeš z letiště autem...

0 Citovat

[citace="Petr _70"]

V Cancún bylo potřeba jít udělat check-in na přepážku, co se covidu týče, tak nechtěli nic vidět. Až před gate chtěli vidět, že má člověk vyplněný nějaký covidový formulář. Měli online verzi, do které se teda nešlo moc dostat, tak jsme vyplňovali papírovou verzi. Před gate jsme tím jenom zamávali a nikdo nic nekoumal.

0 Citovat

O víkendu Praha-Krakov a zpět. Za celý víkend chtěli vidět COVID dokumenty jen v hotelu a to by jim nejspíš stačilo říct jen, že je mám a ne ukázat. Nikde v restauraci, na památkách nebo v dopravě nechtěli nic. Tam nočním vlakem v celou dobu prázdným kupé. Zpátky letecky. Vydán mobilní BP a ani v Krakově, ani v Praze nikdo nechtěl vidět PLF ani covid papíry.

0 Citovat

Dneska Mexico City-Madrid-Viden

v MEX pouze kontrola Covid pasu, Madrid nic a doufam, ze ve Vidni pouze sedneme na vlak do Lince a CB

0