Ahoj, zajímalo by mě, kdo jste se teď odkud vrátil a jak se vám tam líbilo. Ať už to byl třeba pobyt v Chorvatsku, Římě nebo na Slovensku... Kolik tam bylo lidi, jak cestování v této zvláštní době šlo a s čím jste se potkali? Nebo naopak co vás nadchlo a překvapilo? Diky za jakékoliv zkusenosti. :-)  .

Kdo se teď odkud vrátil a jake to bylo?

Založil ve fóru Cestopisy

O víkendu jsme letěli Istanbul PRG - SAW kromě hodně letmého zkouknutí certifikátu při odletu v Praze, pak nekontrolovali nikde nic. V Istanbulu respirátory všude, ale jinak nikdo covid neřeší. 

0 Citovat

(ČR)-Wroclaw-Paphos-Wroclaw-(ČR) (Ryanair) 

Cesta tam na check-inu - kontrola PCR/antigen, Cyprus flight pass.

Po přistání rychlý, ale i důkladný PCR Test za 19 EUR. (Výsledek do druhého dne v sms)  

Cesta zpět - měli jsme polský PLF - nikdo vidět nechtěl, ve Wroclawy, chtěli vidět covid pass. 

Hranice ČR/Polsko samozřejmě nic.

Paphos liduprázdný, příjemné procházky, koupání už jen pro hoodně otužilé, ale vlezli jsme (vzduch 17c, voda 18c)

Perlička na závěr - cesta tam boarding 30 lidí, cesta zpět boarding 22 lidí :D

 

1 Citovat

Jak to tam je řešeno, ten test? To postupuješ nějak ve frontě? Dik.

0 Citovat

Ano, první se platí a skenuje cyprus pass a pak se jde za plentu na šťour, pak do příletové haly. Byli jsme poslední přílet a coural jsem se z letadla, čekačka byla asi 3 minuty. 

0 Citovat

Vikend v proslunenem Portu, za cele dva dny na nebi ani mracek. Odlet v patek vecer z Berlina, navrat ted v nedeli vecer opet do Berlina.

Ve vlaku EC z CR do Nemecka chodi vzdy mezi Bad Schandau a Drazdany policie a kontroluje dokumenty, ja se s nimi ale minul v prostoru na konci vagonu cestou na wc a to me nechali jit a pak uz ke mne do kupe neprisli. 

Odlet Berlin: kontrola ID, covid pasu a testu. Ja jsem ale po prodelani covidu a tito lide maji vyjimku a test mit nemusi, vsichni ostatni ano. Takze jsem test nemel, pani na gatu to pravidlo ale nevedela a overovala telefonem. 

Prilet Porto: kontrola covid pasu a osobniho dokladu, ze to souhlasi.

Odlet Porto: kontrola ID a covid pasu.

Prilet Berlin: bez kontroly, pouze kontrolovali hned u vstupu z letistni plochy do budovy obcanky nekterych vytipovanych lidi, ze pry nekoho hledaji.

Ted za chvili ve 21 hodin vlakem IC primo z berlinskeho letiste do Drazdan a odtamtud navazujicimi osobaky pres Bad Schandau a Decin domu do Usti.

Rousky v Portu v centru celkem dusledne, mimo centrum (sel jsem pesky podel reky k Atlantiku) skoro vubec.

 


img-20220122-145305.jpg
img-20220122-123619-4.jpg
img-20220123-114638-3.jpg
img-20220122-125433-3.jpg

4 Citovat

V sobotu jsme letěli s Lufthansou z Prahy do Namibie - první let do Mnichova zpoždění dvacet minut, třetí do Windhoeku osm hodin 🙈. Takže nám aerolinka poprvé platila hotel a přespávali jsme ve Frankfurtu. Ačkoli, když člověk musí vstávat ve 3:30, tak se možná ani o přespávání nedá moc mluvit ;). V Namibii jsme tak přišli o celý první den a doufám, že z nich vymlátíme kompenzaci, byla to prý kombinace závady na letadle a "night curfew", která se vztahuje na letiště. Máte někdo zkušenost s páčením peněz za zpoždění z Lufthansy? ;) Zatím mám zkušenost jen s islandským WOW Airem, kteří byli úplně v pohodě.

0 Citovat

Víkendová otočka s Ryanairem Praha - Varšava + Krakov - Praha.

V Praze před odletem nic kromě BP. Po příletu na Modlin "příjemně vystupující" pohraniční stráž a kontrola očkování vč. dokladu k němu. Na hotelu jak ve Varšavě tak Krakově kontrola očkování vč. dokladu. Ve Varšavě mohu doporučit Hampton by Hilton hned u paláce kultury a vědy, ceny do 1300 za 2 vč. snídaně.

Přejezd Varšava - Krakov vlakem, pouze kontrola jízdenek. Všude postačí klasická rouška. Při odletu z Krakova pouze BP a občanka. Po příletu do Prahy stačí ukázat příjezdový formulář, kde stačí viditelný QR kód.

1 Citovat

Vcera navrat z Barbadosu (VIE - AMS - BGI).

Cesta tam - osoby nad 5 let - ockovani, PCR test, jejich QR kod.

Cesta zpet - na Barbadosu hadka na letisti, ze test nepotrebujeme. Nastesti to pak pani vzdala a pustila nas. Coz bylo stesti, protoze jinak tu mistni opravdu vse hodne prozivaji a dodrzuji.

Na Barbadosu se nosi rousky, pri vstupech do obchodu / restaurace se meri teplota a je povinna dezinfekce rukou.

Tempo mistnich ve vsem je velmi velmi sve... Vecne uhonenemu Evropanovi casto tecou nervy...

Jinak ceny vysoke - hlavni jidlo v restauraci od 500 Kc / porce. U stanku se lze najist levneji. Pivo v obchode cca 40 Kc.

Meli jsme pujcene auto, takze jsme ostrov projeli. SV je nadherny, krasne vyhlidky na ocean.

Zkusenost z autopujcovnou pri vraceni auta neprijemna. Pry jsme auto poskrabali. Mame plne pojisteni, budeme resit.

Jinak to byla nase prvni zkusenost s Karibikem - oproti Indickemu oceanu more chladnejsi, i vecer to (pro vecne zmrzle zeny) bylo na delsi rukav.

 

Jinak ale super dovolena.

1 Citovat

Neleteli ste niekto v poslednom case do Norska? Ako je to s testom tam po prilete? Dostanem nejake potvrdenie? Uvazujem nad tym, ze by som ten test vyuzil na cestu do dalsej destinacie kam potrebujem antigen.

0 Citovat

Praha-Dubai-Colombo s Emirates

Očkování, test PCR, zpět to samé. 

Zpět to samé, takže očkování, test PCR, příjezdový formulář. Test a očkování vyžadovali při odbavení. Formulář až v Praze, včetně očkování.  Výsledek PCR testu v nemocnici v Negombu byl po 12 hodinách a osobní vyzvednutí potvrzení.

1 Citovat

Na cestu zpátky PCR test nebyl potřeba, nebo? Jako očkovaná se do ČR vracíte jenom s vyplněným formulářem a Emirates pokud vím požadují test pouze podle požadavků cílové země. 

0 Citovat

Mexico City-Madrid-Berlin s Iberiou

V Mexiku na check-ine pozadovali vyplneny prijazdovy formular, pri mojej argumentacii ze ide len o tranzit som neuspel, vsetci povinne, hotovo online na mobile do 10 minut. Pred nastupom do lietadla pred branou vyhlasili moje meno a dalsich cca 10 ludi (podla priezvysiek turisti) nech sa dostavia ku gejtu a tam pytali ockovaci certifikat/ test na kovid, len pozreli, neskenovali ho. Je to trochu podpasovka, neviem preco to nepytali na check-ine takto keby niekto nemal nic tak ho nepustia do lietadla, nastastie som mal certifikat.

V Madride kontrola ockovacieho certifikatu, opat bez skenovania, ani ho nepozrel

0 Citovat

Vídeň-Tirana-Vídeň

Ve Vídni jsem v pátek a pondělí měl trochu času, tak jsem prolezl trochu památky. Všude volno a chtěli vidět certifikát a dost často si ho i pípali. V Království železnic uplatněno 50 ČD bodů a mluveno slovensky. Ve vojenském muzeu u Hbf jsem 99% času byl naprosto sám. Surreální zážitek.

Albánie - na pasovce letmo zkontrolován certifikát. Pro let do Albánie vydán mobilní BP a nikdo nic nekontroloval. Pro let zpátky vydán taky, ale muselo se na přepážku pro mobilní BP. Kontrolována 3. dávka. Nic dalšího nechtěli. Ve Vídni pak fronta na tranzit, kde jsem ukázal očko cert (byla rychlejší jak na vstup do země).

Ještě zpátky k Albánii. Tam covid podle opatření skončil. Nikde certifikáty, nikde roušky, nikde dezinfekce. Všechno tam funguje normálně. Lidé milí a rádi za turisty. Většinou mluví i anglicky. Roušky se nosí jen na letišti, a to ještě jen tak z 3/4. 

Bankomaty chtějí poplatek za výběr. Bezpoplatková je snad Credins bank. MHD je punková. Něco jako jízdní řád nebo schéma linek neexistuje. 

Počasí bylo parádní. Blankytná obloha a kolem nuly. Blbé je to u ubytování. Dvakrát byla na pokoji jen stropní klima a žádný radiátor. A klimou u stropu se fakt blbě vytápí.

3 Citovat

On v Albanii ani nikdy poradne covid nezacal.. Utekl jsem tam nekolikrat za posledni 2 roky nasat atmosferu predcovidoveho sveta a vzdy maximalni spokojenost a na covid jsem si vzpomnel vzdy az po tydnu na letisti pred vstupem do letadla :)

1 Citovat

Zrovna jsme se vrátili z lyžování v Itálii, autem (Mnichov - Brenner). Přes hranice průjezd všude volný. Na lyže jen očko/po covidu, každý den bylo nutné znovu odpípnout na skipasu, pakárna. V restauracích nekontrolovali nikde. Respirátory na vlecích řešili jen u páteřních lanovek v údolí, jak se zajelo k vleku kousek vejš, už nikdo neřešil. Pak začali hlásit, že roušky už jsou povinný i venku a má se v nich i lyžovat po celý Sella Rondě, na což všichni kašlali. Omezení kapacity vleků si vykládal každý provozovatel po svém. V dobytčáku člověk stál standardně na jedný noze a ještě ne na vlastní.

0 Citovat

Breathe napsal(a):

Na cestu zpátky PCR test nebyl potřeba, nebo? Jako očkovaná se do ČR vracíte jenom s vyplněným formulářem a Emirates pokud vím požadují test pouze podle požadavků cílové země. 

 

Emirates test vyžadují i při cestě zpátky. Ty se neřídí požadavky cílové země. Ale například u Qataru test nechtějí

0 Citovat

To platilo dřív. Nyní podle informací na oficiálním webu se Emirates řídí požadavky cílové destinace s výjimkou několika zemí, kdy je PCR test nutný i při přestupu: Velké Británie, Angoly, Bangladéše, Indie, Libérie, Nepálu, Pákistánu, Sierry Leone, Srí Lanky, Súdánu, a pár dalších afrických zemí. Tudíž ze Srí Lanky, odkud cestovala paní Vladimíra, opravdu PCR test potřebovala.

1 Citovat

Mig21 napsal(a):

Mexico City-Madrid-Berlin s Iberiou

V Mexiku na check-ine pozadovali vyplneny prijazdovy formular, pri mojej argumentacii ze ide len o tranzit som neuspel...

Německý formulář? Co jsi vyplnil do adresy v Německu? Mně dali v této situaci v Hurghadě papírový formulář, ale nikdo ho pak vidět nechtěl.

0 Citovat

to @Libor_S Německý formulář? Co jsi vyplnil do adresy v Německu? 

Nie Nemecky formular netreba ked tranzitujes a do 24h opustis krajinu.

Vyzadovali len vstupny formular do Spanielska

0 Citovat

Přílet ze Zanzibaru, letmá kontrola QR kódu, očkování a pasu. Jinak za 10 vteřin hotovo. 

Jak bylo několikrát psáno, tak na Zanzibaru covid v podstatě "neexistuje". 

Před odletem kontrola PCR testu. Po příletu kontrola PCR testu jen jestli je tam slovo "negativni" . 

Vízum možné platit kartou i v hotovosti. 

0 Citovat

Travelhack pred odletem: Nechat se ockovat a udelat si PCR, tak se da letet kamkoliv a oboji je zdarma! 

1 Citovat

Jerevan - Vídeň - Praha (Austrian). V Jerevanu kontrola očkování, ve Vídni taky, v Praze letmo kontrola PLF (ne čtečkou) a pasu. V Jerevanu mě ve 4 ráno nechali půl hodiny přebalovat krosnu, abych na ní neměl připnutej batoh, i když byl úplně prázdný. Super zkušenost :-D

0 Citovat

AlejandraS napsal(a):

Travelhack pred odletem: Nechat se ockovat a udelat si PCR, tak se da letet kamkoliv a oboji je zdarma! 

Skvělý travelhack, Sašo, díky! Pak tedy úplně odpadá studování různých přijezdových podmínek a restrikcí ... Luxusní a navíc vůbec nezatíží peněženku 😁

1 Citovat

Aaa… vemeno se ozvalo

6 Citovat

[citace="Dimiku"]

Nezatizi, PCR udelat v PDF editoru a ockovani je zadaro.

Jsi magor

3