Hledám mírně chodivého (asi staršího) spolucestujícího do party do Patagonie (Chile, Argentina) na měsíc, asi březen až duben 2022. Měli jsme jet (ve 4) loni, virus to znemožnil. Přílet do Puerto Montt, půjčení 2 aut, trajektem 3 noci do Puerto Natales. Odsud zpět na S přes Chile a Argentinu, itinerář a seznam výletů je připraven, pošlu. Asi na čas rozdělení na 2 skupiny (ta druhá je úplně nechodivá, hledám někoho k sobě). Ne do Ohňové země. Max. 1-denní chodivé výlety. Torres Del Paine, El Calafate,  Los Glaciares, Fitz Roy, Parque Patagonia, Puerto Rio Tranquilo, Parque Nacional Queulat, Chaitén, parque Pumalín, Hornopirén, ... .     Vodopády, výhledy na ledovce, jeskyně, termály, lesy, zvířata, ...  .

Hledám mírně chodivého(asi staršího) spolucestujícího - Patagonie(Chile,Argentina) jaro 2022

Založil(a) ve fóru Hledám spolucestujícího

17 reakcí

Hledám mírně chodivého (asi staršího) spolucestujícího do party do Patagonie (Chile, Argentina) na měsíc, asi březen až duben 2022. Měli jsme jet (ve 4) loni, virus to znemožnil. Přílet do Puerto Montt, půjčení 2 aut, trajektem 3 noci do Puerto Natales. Odsud zpět na S přes Chile a Argentinu, itinerář a seznam výletů je připraven, pošlu. Asi na čas rozdělení na 2 skupiny (ta druhá je úplně nechodivá, hledám někoho k sobě). Ne do Ohňové země. Max. 1-denní chodivé výlety. Torres Del Paine, El Calafate,  Los Glaciares, Fitz Roy, Parque Patagonia, Puerto Rio Tranquilo, Parque Nacional Queulat, Chaitén, parque Pumalín, Hornopirén, ... .    
Vodopády, výhledy na ledovce, jeskyně, termály, lesy, zvířata, ...

0

Naděždo, výzva... 😀

0 Citovat

Ahoj, do Patagonie bych určitě jel a jsem sám, společnost by mi nevadila... jen bych to viděl spíš na leden/únor (proč březen/duben? to mi přijde pozdě) a asi by mi stačily 3 týdny... Chodivý jsem docela dost. :-)

0 Citovat

@mirjur: Osobně bych asi jel v březnu, pokud bych tam jel znovu. Leden a únor je vrchol sezóny jednak zahraničních turistů, ale i Chilani mají prázdniny (asi i Argentinci). Na severní část té trasy je březen ideální (celý březen jsem trávil v okolí Puerto Montt a bylo většinou perfektní počasí), na jihu bude už o něco chladněji, ale tam mi 2x trochu sněžilo i těsně před Vánoci a v lednu u Ushuaii (vše na úpatí vysokých hor, ale v nízké nadmořské výšce), i když většinou jsem měl hezky. Duben by měl být na 1denní výlety taky OK a pro odolnější by nebyl problém ani stanovat a chodit na vícedenní túry.

Pro chodivého je podle mě škoda nejít na vícedenní túry, alespoň 2denní, aby si člověk užil lépe přírodu a třeba hory nasvícené vycházejícím sluncem zblízka (v Torres del Paine by to šlo při přespání v hotelu a výstupu pod věže za tmy, ale pod Fitz Roy už je to daleko). Jinde na této trase stačí 1denní. Je fakt, že byste se mohli rozdělit a ty jít 2denní a spolucestovatel dva 1denní.

Další důvod, proč jet mimo hlavní sezónu, je, že bude asi nutnost rezervace déle dopředu místa pro auto na trajektu, ale i pro osoby to chce rezervovat s předstihem, zvlášť ve směru na jih, po kterém je větší poptávka, což se projevuje v ceně za auto a dřívějším vyprodání levnější varianty ubytování. Není to nic levného, ale člověk získá unikátní zážitky (a pokud vyjde počasí, tak krásné výhledy). Sdílené ubytování vyjde od 490 USD (včetně jídla, bez dalších příplatků) a za auto chtějí po přepočtu z CLP přes 11000 Kč: https://www.navimag.com/en/patag...of-chile  Samozřejmě i ceny a dostupnost ubytování a aut v půjčovně budou v hlavní sezóně vyšší. Kdo nechce kopírovat Přibáně s trabanty, měl by si půjčit min. SUV.

Přírodních krás je tam opravdu dost. Mé fotky jsi asi viděl:

https://www.zonerama.com/liborst...bum/681272

https://www.zonerama.com/liborst...bum/681290

0 Citovat

Aniz  bych chtel ,nejak  argumentovat  proti  Liborovym duvodum , ktere jsou logicke a  podlozene  i jeho zkusenostmi ,tak me to jen zaujalo ,protoze jsem jak v Punta Arenas ,tak  v Puerto Natales byl  i kdyz je to 19 let ,ale byl jsem tam prave v lednu a tak me zajimal soucasny rozdil cen ubytovani mezi  lednem a breznem , mrknul jsem na booking,com  a vidim ze ceny ubytovani  mezi lednem a breznem v obou tech mistech nejsou zadne , na pujcovnu aut jsem se nedival ,ja ty mista navstivil autobusem s Buenos Aires  a pak pokracoval pres Puerto Montt do Santiaga 

Ja tehdy vyuzival stan  a kempy a i vzhledem k predpokladanym zamerum  bych videl  radeji tu hlavni sezonu, tedy ten leden -unor ,ale je fakt ,ze doba pred 19 lety a  dnesek  se taky  neda asi srovnavat  ,navic ja byl v jizni Americe tehdy 5 mesicu ,tak me cas netlacil ,Pokud si pamatuju tak kratky vylet si do Ushuaie udelal tonic , nevim uz kdy ten tam byl 

0 Citovat

Vo februári som tam bol, 5 dní cca, ale to len čisto Ushuaia a okolie

0 Citovat

Díky za info, na to období usuzuji hlavně kvůli teplotám a stálosti počasí (+ délka dne), ale je možné, že v tom březnu/dubnu to bude ještě v pohodě. A argument, že mimosezónní ceny jsou nižší, je docela pádný, ale to jsem nezjišťoval. Taky se to odvíjí od ceny letenky, jaké se zadaří koupit.

0 Citovat

@mikir: Je logické, že s takovým předstihem není rozdíl v ceně. Kdo by si teď rezervoval ubytování na příští rok? Ceny spíš zvednou, až se budou zaplňovat. Do Pucónu (kus na sever od Puerto Montt) jsem přijel z Argentiny 29.2. a od toho dne, jak mi tam řekli, bylo po prázdninách s nižšími cenami a minimem domácích turistů.

Hlavně ale v těch oblastech je ubytování v nejvyšší sezóně asi často nedostatek, protože se nevyplatí mít tam kapacity a personál, když to má plné využití po krátkou dobu. V nejturističtějších místech je asi kapacit dost, ale ty levnější se rychleji zaplní a rezervovat dlouho dopředu by cestování dost svazovalo. Puerto Natales a Punta Arenas bych neřešil, ale většina cesty je po minimálně zalidněných oblastech.

Jak ses dostal z Punta Arenas či Puerto Natales do Puerto Montt? Po Ruta 40 busem? Po Carretera Austral, jak plánuje Mila_s autem zpět na sever, jsi asi nejel a trajektem už vůbec ne.

@mirjur: Stálost počasí je nejvyšší v lednu a únoru, ale východně od hor, což se týká jižních asi 2/3 této trasy téměř k Coyhaique, v té době celkem často velmi silně fouká vítr, že je někdy např. problém udržet auto na silnici. Mimo léto je silný vítr méně pravděpodobný. V dubnu je vyšší pravděpodobnost deště než v březnu (leden a únor je nejsušší), ale není to ještě tolik, jako v dalších měsících. Víc deště hrozí v severní části. Za letenku se dá ušetřit přejezdem ze Santiaga do Puerto Montt nočním busem, což je poklidná jízda po dálnici.

0 Citovat

Měl jsem na mysli spíš letenku odsud do Argentiny/Chile. Když bude za 10k na leden, koupím na leden, když bude na březen, koupím na březen, bez ohledu na počasí.

0 Citovat

Mají ty 4 dny na trajektu nějaký smysl? Není lepší doletět až na jih a půjčit tam auto jednosměrně? Přirážka za one-way je pěkná pálka, ale určitě to vyjde líp než trajekt. Nebo je ten trajekt tak úžasná záležitost?

Osobně plánuju Patagonii v campervanu - odpadnou starosti s hledáním ubytování.

0 Citovat

@Libor_S  no ja se prave dival jen na Punta Arenas a  Puerto Natales a tam jde neco rezervovat  i dlouhodobe dopredu s moznosti zruseni a bez platby predem,  ty ostatni mista chapu ,ze se pak omezuje tim flexibilita cesty  ,coz je v horach spatne , ale prave i proto bych preferoval ten leden a unor ,ze pak jde spat ve stanu  i v tech horach a neni nutne se vracet do civilizace ,ale asi to jde  i v tom breznu , nejspis je to ale o tom, jak pise mirjur  s tou letenkou ,to je asi stezejni financni naklad  a samozrejme to auto

A ano pamatuju si na tu situaci tehdy presne ,zkousel jsem stopa ,ale bohuzel  se nedarilo , tak jsem to nakonec vzdal a jel busem pres Rio Gallegos ,tedy stejnou trasou jak jsem prijel do Punta Natales 

0 Citovat

Tak se mnou nepočítejte.

0 Citovat

Надежда Константиновна Крупская napsal(a):

Tak se mnou nepočítejte.

 

😁😁😁

0 Citovat

@mxp: Trajekt asi nemá smysl pro každého, zvlášť při nedostatku času a zájmu o projetí Patagonie aspoň v jednom směru po silnici, ale hodně lidí to považuje za jeden z nejlepších zážitků z Patagonie. I já to mám za jeden z top zážitků nejen z Patagonie, ale i z 13 měsíců v Jižní Americe, a to hlavně díky tomu, že vyšlo mimořádně dobře počasí (takové ani zkušená posádka nezažila na odbočce k ledovci a kromě jednoho nočního přechodu fronty nepršelo, nefoukal moc vítr a hory většinou nebyly zahalené do mraků). Když vyjde počasí, výhledy cestou od jihu můžeš vidět na mých fotkách od č. 43 do 60: https://www.zonerama.com/liborst...2/27556359

I při běžném počasí je zážitek plavba krásnou neobydlenou krajinou mořskými průlivy (někdy dost úzkými) a fjordy při odbočce k ledovci nebo v závěru. Pozoroval jsem např. vícekrát plejtváky malé (kapitán či důstojníci na zajímavosti upozorňují). Krátce na severu a asi na 12 h. uprostřed se jede okrajem oceánu bez ochrany ostrovů, takže si tam často lidi užijí řvoucí čtyřicítky (Roaring Forties), což nepatří k příjemným zážitkům, ale dá se na to dobře vzpomínat. Přes den se může chodit (bez příplatku) do řídící kabiny lodě a povídat si s důstojníky (i anglicky). Pořádají přednášky vědců (členů posádky) o přírodě Patagonie a Antarktidy nebo promítají o tom dokumenty. Jinak tam není žádný luxus a zábavní programy jako na výletních lodích. Plavba trvá asi 70 h. tj. 3 dny a 3 noci (cestou na sever 4 noci, kdy se první a část poslední noci stojí v přístavu, pokud není zpoždění).

Otázka je, jestli se tam běžně půjčuje auto nebo dokonce campervan jednosměrně. Před 9 lety nebylo běžné půjčovat si v Patagonii auto a campervan jsem tam snad ani neviděl. Carretera Austral má stále dost nevyasfaltovaných úseků a jeden 72 km je i na Ruta 40 v Argentině, kudy je nutné projet (ale už se to dost zlepšilo od cesty mé nebo trabantů, kdy bylo asfaltu minimum, co jsem se díval). Nechtěl bych zažít třeba 120 km/h vítr z boku v campervanu, jak tam někdy v létě bývá, ale jinak by bylo pěkné takto cestovat. Alternativou je jet na jih přes Chile po jezero General Carrera a vrátit se po Ruta 40 přes Argentinu, případně při nedostatku času procestovat jen jih Patagonie.

@mikir: To jsi toho z Patagonie moc neviděl - kromě těch 2 měst a možná okolí jen cesta busem po nepříliš zajímavém východním okraji daleko od hor. Při spaní ve stanu je třeba počítat i v létě, že bude trochu pod nulou. I když je to jen kolem 700 m n.m., je to kousek od Jihopatagonského ledovcového pole (rozloha přes 12000 km2) a z něj odtékajících ledovců. Sněžilo mi i odpoledne po teplém slunečném dni, když zafoukal vítr a přišel mrak (pod Cerro Torre to byla i chumelenice).

@mirjur: Jestli poletíš jedině s takto levnou letenkou, kdy je asi třeba kupovat rychle, těžko se zesynchronizuješ s dalšími lidmi na podobném termínu. Komplikace je i asi nutnost rezervace trajektu s větším předstihem a že jezdí jen 1x týdně.

0 Citovat

@libor_s: skutečně to vyplývá z mého příspěvku? Tak to tedy myšleno nebylo...

0 Citovat

Na listopad mám letenky do Chile z Berlína s LATAMem a dvouma odbavenyma kuframa. Routing máme BER - SCL - CJC (Calama) tam 6 dní, pak CJC - SCL - BBA (Balmaceda) tam 8 dní a pak BBA - SCL 8 dní a zpět SCL - GRU - LHR - BER. Stalo to 17,5k. Není to žádná pecka, ale s 2 kuframa a vnitrostatnima preletama mě to přijde fajn... Šla tam zakomponovat i Punta Arenas za podobnou cenu... 

 

0 Citovat

@Libor_S: Díky za vysvětlení a fotky. Ty kopce z hladiny vypadají fakt masivně. Campervany jsou tam teď na vzestupu, myslím. Vloni jsem plánoval zatmění a cestu dolů na jih a campervan by se býval dal půjčit jednosměrně (za mastný příplatek). Já se tedy díval jen na směr S/J, ale předpokládám, že by se něco našlo i ve směru opačném. Často jsou stavěné na bázi velkých pickupů 4x4, takže nezpevněné silnice by neměl být problém. Akorát jsou většinou vhodné pro 2-3 lidi. Pro 4 už se hledá hůř něco, co by poskytlo aspoň trochu pohodlí.

0 Citovat

@Libor_S   mas pravdu, jen okoli Punta Arenas a  Puerto Natales, kdy jsem se vracel na noc do kempu ,Chtel jsem dat Ushuaiiu ,ale vylet byl na moc drahy  stejne jako Torres de Paine  ,ono to tak ale bylo podobne po cele jizni Americe ,akorat v Santiagu jsem byl 3 tydny kdy jsem tam nasel brigadu  a  pak  asi mesic  v La Serene ,kde jsem si taky neco privydelal, jeste pak v Bolivii v  La Pazu  jsem se zdrzel,  abych dal Chacaltayu  s tou uz dnes  neexistujici  nejvys polezenou sjezdovkou na svete 5350 m,n,m, nejake dny na Titicaca  a pak v Cuscu  .Lima  a Equador  Quito  taky nejake dny s vylety na rovnik apod, V te oblasti o ktere je rec jsem udelal jeste turu v oblasti Bariloche zimni lyzarske stredisko bylo v lete bez lidi  Navic jsem priletel  do Buenos Aires na konci roku 2001 kdy byl v Argentine statni prevrat takze spis jsem spechal pak do Chile ,ale v Patagonii jsem se dlouho nezdrzel  

0
17 reakcí