Ahoj rád bych se zeptal jestli a jak se někomu v posledních měsících podařilo dostat do Běloruska. Snad jediná možnost, kterou jsem našel na internetu je letět zdlouhavě a hlavně draze přes Istanbul. Pokud někdo ví o jiné možnosti budu mu velmi vděčný. Předem díky   .

Bělorusko nyní

Založil ve fóru Cestopisy

14 reakcí

Ahoj rád bych se zeptal jestli a jak se někomu v posledních měsících podařilo dostat do Běloruska. Snad jediná možnost, kterou jsem našel na internetu je letět zdlouhavě a hlavně draze přes Istanbul. Pokud někdo ví o jiné možnosti budu mu velmi vděčný. Předem díky 

0

Přes Moskvu se ještě pořád dá.

1 Citovat

Zdravím, nejsou tu nějaké aktuality k tomu, jak se dá dostat do Běloruska? Už i po zemi nebo stále jen letem přes Turecko?

 

0 Citovat

da sa po zemi, ale teda ze su dlhe cakacky. 

Belarus is still open and you can visit Belarus, but please keep in mind that border waiting time can last longer than before (around 2-10 hour depends of situation) Sorry for delay, tourism in Belarus now is almost not working, because almost no tourist from EU.

 

busy by mohli rychlejsie, z Terespolu stale premava, co som pred par rokmi vyuzil

https://www.facebook.com/nowickibus/

bez viz by to stale malo fungovat

https://www.facebook.com/bezviz.by/

 

 

 
0 Citovat

 A co Rusko? 

1 Citovat

Ve dnech 12.7-17.7 se ve Vicěbsku koná každoroční Slavjanský bazar. Pro lidi se vstupenkou je bezvízový vstup do celého Běloruska ve dnech 4.7-23.7. Příjezd do Běloruska musí být před datem konání akce, na kterou je vstupenka. Více na https://fest-sbv.by/news/na-fest...bez-vizy-2

Další možnost je to, co psal víše tonic. To se ale nevztahuje na celé Bělorusko, ikdyž došlo v minulých letech k rozšíření.

Bezvízový vstup je možný i letecky (loni došlo o rozšíření i na oblastní letiště - ne, že by to mělo nějaký význam, stejně tam nic nelétá). Jde to s Belavií přes Turecko, kavkazské, nebo středoasijské státy, ale vychází to cenově špatně. Není dobré létat přes Rusko kvůli zóně volného pohybu a způsobuje to velké problémy.

Ale počítej s tím, že budou různá omezení kvůli současné situaci. Ne všude půjde platit kartou nebo vybírat z bankomatu a zároveň je lepší nevozit moc hotovosti.
Mezinárodní vlaky do Běloruska nejezdí a musí se jet autobusem. Ceny taky nejsou nejnižší.


1 Citovat

Muzu potvrdit to, co zminila Eliana ohledne prekroceni hranice z Ruska.

Prijezd do Beloruska z Ruska je znacne problematicky, protoze zeme funguji v rezimu volneho pohybu, ktery se ale nevztahuje na cizince. Jinymi slovy byste jako cizinci meli projit hranicni kontrolou pri prekroceni hranice mezi Ruskem a Beloruskem, ale kvuli tomu rezimu tam oficialne bezna hranicni kontrola neni pritomna. Sam jsem par let zpet letel z Minsku do Moskvy a zpet a puvodne me nechteli ani pustit do letadla. Resil to muj belorusky zamestnavatel a nakonec jsem letet mohl, ale nejsem si jisty, jak by to dopadlo, kdybych v te dobe v Belorusku nezil a nepracoval.

0 Citovat

Sue Ellen Ewing napsal(a):

 A co Rusko? 

 

Tak naši kolaboranti tam chodia normálne na rôzne prokremeľské akcie, stačí teda len vybaviť víza. A potom buď cez Belehrad, Turecko alebo Arménsko/Kazachstan letecky alebo cez Pobaltie autom.

1 Citovat

Moznosti zalezi na obcanstvi / vizech.

moralfag: do Beloruska bych nyni jet skoro nikomu nedoporucoval

1 Citovat

Tak som cez vikend odskrtol svoju poslednu europsku krajinu, busom z Litvy do Grodna a spat, bez viz stale v pohode funguje.

Cakal som teda vselico ale nakoniec to bolo v pohode aj tam aj naspat, ziadne natahovacky na hraniciach. Hotel booknuty mailom, bankomat normalne dal ruble na prvy pokus, vsetko ako keby sa nic nedialo.

1 Citovat

A můžu se zeptat, jakou máš banku? Případně jestli si nevzpomeneš, co to bylo za bankomat? Rýsuje se cesta do Minsku, tak by se šiklo detailnější info. Například Komerční banka na supportu odpověděla, že její karty tam fungovat nebudou…

0 Citovat

Bola to mbank karta a bankomat Belarusbank. Pre doplnenie bez poplatku za výber. 

0 Citovat

OK, mBank mám, vyzkoušíme. Díky 

0 Citovat

Byla jsem v Bělorusku naposled ještě přes srpnem 2020, tak nemůžu psát z vlastní zkušenosti, ale známí Bělorusové tvrdí, že by mělo záviset podle sankcí na konkrétní banku. Týká se to jak výběrů, tak plateb v obchodech, kde to závisí na bance od které mají terminál. Taky by mohly být problémy s platbami z EUR účtů. Vždycky je rozhodně lepší si brát víc karet od různých bank.

miro giggs: S jakou společností jsi tam jel? V současnosti toho na výběr moc není. Navíc ještě za vysoké ceny.

0 Citovat

Z Litvy som šiel s Grodnooblavtotrans, klasika Sprinter išlo nás 6, naspäť som šiel s Favorit, to bol trošku väčší minubus, išlo nás 15. Ten Favorit má viac spojov denne. Teda všetko linka Vilnius-Druskininkai-Grodno. Ja som šiel z/do Druskininkai kde som nechal svoje auto. Okolo 13e jednosmerka.

Na hranici som ešte videl poľský Sprinter Bialystok-Grodno. Čo som začul spolucestujúcich, tak že na Terespoľ-Brest sa niekedy aj autobusom čaká cez 20h. 

1
14 reakcí