Ahoj, hľadám dvoch spolucestujúcich na cestu do Namíbie na cca 16 dní. Vyrazili by sme z Cape Townu (prílet). V Cape Town plánujem ostať 3 dní a potom na sever smer Namíbia: Orange river, Fish River Canyon, Namib desert, Ethosha NP -Windhoek Odlet). Plánujeme prenajať auto a cestovať spanie v kempoch. Podrobnosti cez email. Kontakt: namibia.2022.trip@gmail.com    .

Namibia-Južná Afrika – júl 2022

Založil ve fóru Hledám spolucestujícího

Ahoj, hľadám dvoch spolucestujúcich na cestu do Namíbie na cca 16 dní. Vyrazili by sme z
Cape Townu (prílet). V Cape Town plánujem ostať 3 dní a potom na sever smer Namíbia: Orange river, Fish River Canyon, Namib desert, Ethosha NP -Windhoek Odlet).

Plánujeme prenajať auto a cestovať spanie v kempoch.

Podrobnosti cez email. Kontakt: namibia.2022.trip@gmail.com

 

0

Já nepojedu, ale mám dotaz. Auto jde vrátit v jiné zemi?

0 Citovat

@Libor_S: Taky mě to zajímalo, udělal jsem pokus a mělo by to jít.


inkedsnimek-obrazovky-2022-01-20-214119-li.jpg

0 Citovat

Augrabies Falls 🤩

0 Citovat

@divan: Podíval jsem se na web Europcaru a jde to, ale za příplatek one way fee 7950 ZAR (kromě cross border fee 1330 ZAR, což se musí platit i při vrácení v JAR). To by vyžadovali určitě i při rezervaci přes Rentcars či podobnou firmu. Je fakt, že ve více lidech by to nebylo tak hrozné a při nedostatku času se to vyplatí a ani nic jiného nezbývá, pokud chce člověk projet při jedné kratší cestě tuto oblast.

Spíš bych viděl jako problém riziko, že nebude platit pojistka při ježdění na nevyasfaltovaných silnicích v Namibii (nevím, jestli se jim tam dá vyhnout, krátký úsek by možná nevadil) s běžným autem, pokud by se nevzalo aspoň SUV. Europcar to má v podmínkách v bodě 12.5.9, že neplatí při jízdě po nevhodné silnici pro typ vozu a že posouzení vhodnosti je na Europcaru. Jiné půjčovny to budou mít podobně.

0 Citovat

V tomhle případě je nejlepší si půjčit Toyotu Hilux, nebo něco podobného se stanem na střeše. Pak neřešíš šotolinove cesty v Namibii, jsou tam pouze některé cesty ve vylukach. 

0 Citovat

Pokud si dobře vzpomínám, nezpevněných cest je v Namibii většina. Toyota Hilux se stanem je jasná volba, už kvůli tomu, že cesty občas kříží koryto mělké řeky a nejsou tam mosty.  S autem 4x4 není problém, s běžným autem bych si to netroufla. 
https://www.cestujlevne.com/cest...estu-589 

0 Citovat

Terénní auta se stanem na střeše jsou běžné v Namíbii, ale nevím, jestli v Kapském městě. Půjčení jednosměrně může být tak ještě složitější. Vzhledem k vysoké ceně za jejich pronájem by se nevyplatilo s nimi trávit čas v JAR. Nízkonákladovější kompromis bych viděl v SUV (měl by stačit většinou pohon 2 kol, aspoň z mých zkušeností z Austrálie, která má podobné cesty a geografii) a spaní ve stanu na zemi v kempu.

Odkaz nefunguje.

0 Citovat

@Libor_S: tvůj dotaz zněl, jestli jde vrátit auto v jiné zemi a odpověď zní, že to jde. Za jakých konkrétních podmínek je další věc. Jestli by to bylo cenově/organizačně/jinak schůdné musí zvážit a vyzkoumat ten, kdo do toho skutečně půjde.

0 Citovat

@divan: Já vím, jak zněl můj dotaz a dál jsem to snad rozvedl jasně (protože by mě to někdy v budoucnu zajímalo), aniž bych chtěl zpochybňovat tvou reakci, takže tento tvůj příspěvek je poněkud zbytečný.

0 Citovat

V JAR ti stačí normální osobák. Kdo má zájem o Namibii, je lepší si půjčit auto až tam a rozhodě jedině offroad.

0 Citovat

Měl jsem auto - normální osobák půjčené v JAR a projel jsem s ním Botswanu a Namibii. Po prašných cestách jsem ujel stovky kilometrů bez sebemenšího problému. Takže za mě - dá se s obyčejným osobákem.

0 Citovat

Byly s tím spojeny nějaké administrativní záležitosti, poplatky, problémy na hranicích...?

0 Citovat

Obyčejným osobákem se toho dá projet hodně viz třeba trabanti nebo cesta českého páru běžnou Octavií kolem světa. Sám s tím mám taky nějaké zkušenosti jako 650 km bez asfaltu v Jižní a částečně střední Austrálii, kdy jsem to navrhnul spolucestovateli majiteli staršího 5metrového kombíku (tj. ne z půjčovny, jeli jsme 4 s plným kufrem). Nebo asi 400 km na Yukonu a Aljašce, výjezd v Ománu nebo nedávno 20 km na Sahaře viz fotky.

Je tam ale obvykle riziko, že nebude platit pojištění. Offroad nebo aspoň lepší SUV má většinou odolnější podvozek, pneumatiky atd., takže se tím snižuje pravděpodobnost poruch a prasklých pneu, které jsou nepříjemné, i když pojistka platí. Já teda s půjčeným autem problém naštěstí neměl, ale další cesty po Austrálii jsem jezdil s offroadem nebo SUV. Mj. se v nich dalo pohodlně spát po sklopení zadních sedadel (v 1. jsem měl i "postel").


screenshot-20220121-135817.png
screenshot-20220121-140133.png
screenshot-20220121-140458.png

0 Citovat

Já jsem jela s Polem půjčeným v JAR přes Botswanu, Zimbabwe a Svazijsko až k Viktoriiným vodopádům a zpět, cca 8.500 km. Do některých parků v Botswaně tě s tím nepustí (Okavango), a také dost trpí podvozek. Ale dalo se. Do té Namibie to ale nemá smysl osobákem vůbec zkoušet.

1 Citovat

@mirjur: Co si vzpomínám, nic navíc jsem neplatil, jen jsem musel mít z půjčovny nějaké lejstro, že s ním můžu do Namibie (ale ani to, myslím, na hranicích nekontrolovali). Do Botswany nic nechtěli.

Já pojištění neřeším, žádné si nepřiplácím a (klepu na dřevo) jsem zatím v plusu.

0 Citovat

Nějaký papír na přejezd hranic z JAR, aby mimo zemi platilo pojištění a člověk neporušil podmínky půjčovny, je třeba a stojí asi těch 1330 ZAR. To platí už mnoho let, kdy jsem to zjišťoval, a u různých půjčoven. Pochybuju, že by to nějaká dělala zdarma, i když ceny se mohou lišit.

0 Citovat

Chceli by sme požičať suv zo stanom na streche. Toyota Hilux by bola asi najlepšie riešenie.

0 Citovat

Do JAR staci klasickej osobak. Do Namibie jedine nejaka ctyrkolka,ideal Toyota Hilux. Pred ctyrma rokama jsme jeli pet tydnu okruh JAR, Namibie, Botswana, Zimbabwe a v Namibii nebyl asfalt nikde jen v okoli Windhoeku. Je to zradny, jsou to stovky kilometru na sterku a i v Hiluxu jsme bohuzel nekolikrat pichli. 

0 Citovat

v JAR chceme ostať max 3 dní len v okolí Capského mesta potom vyraziť na sever.

0 Citovat

A co procestovat CT a okoli a pak jednosmernou letenku do Windhoeku a tam pujcit 4x4 Hilux a udelat okruh?:)

0 Citovat

A co takhle se vykašlat na CT a užít si jen Namibii? Kvůli 3 dnům, mě to přijde zbytečně komplikovaný a drahý. Příště zase procestovat jen JAR.

0 Citovat

JAR je bezvízová destinace, kam se dá docela levně dostat, do Namibie je potřeba vyřídit vízum (Vídeň, Berlín) a lety jsou podstatně dražší.

0 Citovat

A když tam jedeš z JAR, tak vízum nepotřebuješ? A podle CL lze vízum vyřídit on-arrival nebo vyzvednout v Praze.

0 Citovat

Aj to je riešenie vykašlať sa na JAR a isť iba Namibiu. Alebo letieť do JAR požičať si auto pozrieť CT a okolie a potom odletieť do Namibie a prenajať si auto(toyota hilux) je to podľa Vás dobre riešenie menej nákladne? Asi je jednoduchšie (lacnejšie) letieť do CT ako do Windhoeku? Keby sa nám podarilo nájsť 2 skúsených cestovateľov tu na fóre bol by to super.

0