Zdravím vospolok. Trochu som kopol do vrtule, vytriedil som fotky a spísal tripreport z jednej najzaujímavejších destinácií v kaukazskom regióne - azerbajdžanskej exklávy menom Nachičevan. V súčasnosti sa tam dá dostať iba letecky z Baku, takže sme trochu preskúmali aj tento "kaspický Dubaj". https://tonicove.sk/neznamy-nach...itne-baku/ A keďže sme mierne autistickí, tak sme s Romanom nešli spolu, ale ten vstúpil na pôdu tejto autonómnej republiky o pár dní skôr. https://romanherda.com/cestopisy...ivan-2023/ Takže po prvýkrát tu máte od nás cestopis o tej istej destinácie s niektorými mierne odlišnými lokalitami. Mne osobne sa splnil jeden z mála "cestovateľských snov" a len som sa uistil, že toto je región, kde sa cítim ako doma. Náklady: Letenka Wizz Jerevan zmenená na Baku - 60e osoba Letenka Baku - Nachicevan - Baku - 80e osoba Evisa Azerbajdzan - cca 25e osoba Smart parking Budapest - 35e  Dialnicna HU - 15e Benzin BA-BUD-BA - 60e Ubytovanie - cca 15-20e osoba noc Auto Nachicevan 2 dni + benzin - cca 100e (benzin 92ka 60 centov liter) Alinja odvoz a prehliadka - 20 AZN skupina Bolt Baku - 1,50-5e max jazda Park vojenskych trofeji - 10 AZN osoba Celkovo velmi dobry pomer cena vykon okolo 400e osoba  .

Neznámy Nachičevan a kozmopolitné Baku

Založil ve fóru Cestopisy

7 reakcí

Zdravím vospolok. Trochu som kopol do vrtule, vytriedil som fotky a spísal tripreport z jednej najzaujímavejších destinácií v kaukazskom regióne - azerbajdžanskej exklávy menom Nachičevan. V súčasnosti sa tam dá dostať iba letecky z Baku, takže sme trochu preskúmali aj tento "kaspický Dubaj".

https://tonicove.sk/neznamy-nach...itne-baku/

A keďže sme mierne autistickí, tak sme s Romanom nešli spolu, ale ten vstúpil na pôdu tejto autonómnej republiky o pár dní skôr.

https://romanherda.com/cestopisy...ivan-2023/

Takže po prvýkrát tu máte od nás cestopis o tej istej destinácie s niektorými mierne odlišnými lokalitami.

Mne osobne sa splnil jeden z mála "cestovateľských snov" a len som sa uistil, že toto je región, kde sa cítim ako doma.

Náklady:

Letenka Wizz Jerevan zmenená na Baku - 60e osoba
Letenka Baku - Nachicevan - Baku - 80e osoba
Evisa Azerbajdzan - cca 25e osoba
Smart parking Budapest - 35e 
Dialnicna HU - 15e
Benzin BA-BUD-BA - 60e
Ubytovanie - cca 15-20e osoba noc
Auto Nachicevan 2 dni + benzin - cca 100e (benzin 92ka 60 centov liter)
Alinja odvoz a prehliadka - 20 AZN skupina
Bolt Baku - 1,50-5e max jazda
Park vojenskych trofeji - 10 AZN osoba

Celkovo velmi dobry pomer cena vykon okolo 400e osoba

5

Krom letecké dopravy se tam určitě dá vstoupit i minimálně před dva pozemní přechody (Džulfa a Sadakar/Aralin), Poldašt - Šachtachti je nejspíš stále jen pro nákladní dopravu. 

0 Citovat

ano da sa, ale nie pre ne-Azerbajdzancov, rovnako ako do celeho Azerbajdzanu. Preto aj pisem, ze nabuduce uz dufam, ze  po zemi :)

0 Citovat

Ázerbájdžáncům funguje mmj. i dálková autobusová doprava přes území Iránu (pro cizince nepříliš použitelná z důvodu vízové povinnosti pro Irán, ale místní to řešit nemusí) - alespoň do doby, než si splní svůj sen o Panturkickém koridoru podél řeky Araks (čehož se nejspíš dožijeme i my). 

Ohledně vlakové dopravy bych upřesnil, že jsou v provozu dva páry Os z Nachičevanu na sever (jeden končí v Šeruru, druhý až na neveřejné stanici Karadag pod Sadarakem), a dva na jih (Džulfa a Ordubad (kde odpoledně-večerní vlak končí a ráno se vrací do Nachičevanu). 

 

 

 

0 Citovat

hej o tych autobusoch ce Iran tam pisem, asi si nedaval pozor pri citani :D

Inak ak by si bol taky dobry, mas niekde grafikon tych vlakov? Kedze na nete som nic nedohladal a azerbajdzanske zeleznice ma odkazali na nachicevanske, no kontakt na ne nemaju.

Mne sprievodca spominal, ze premavaju z Julfy az do toho Sereru. Stanica bola zamknuta, tak som tiez nevedel najst ziadnu tabulu odchodov/prichodov. A tne Odrdubad ma prekvapil, som myslel ze vsetko konci v Julfe. 

0 Citovat

Ano, přiznávám, že to čtu rychločtením :-)

Jízdní řád mám ofocený, visí na nádraží v Nachičevanu a každý ho tam najde :-). Nemyslím, že je nutné ho zveřejňovat, svět je plný dopovězenosti a z toho, co jsme popsali výše se to dá poskládat a odhadnout. 

Možná jen doplním, že mezistátní rychlík Nachičevan - Tabríz/Teherán nejezdí již nejméně pět let a jeho obnovení bych fakt neočekával. To spíše obnovu trati mezi Ordubadem a Horadisem, až si tam Baku vystřílí ten panturkický koridor (od východu již začali, stejně tak se obnovuje dráha z Berde do Xankeldi/Štepanakertu). 

 

 

0 Citovat

hej o moznosti spoju do Iranu som takisto tam spominal, fakt velmi rychlo citate :)

pevne verim, ze ste sa iba pomylili a myslite Chankendi :)) 


0-fqkgc1vx-5fpjfiz.jpg

0 Citovat

Oba vaše cestopisy naprosto famózní, ostatně jako vždy 👍

2
7 reakcí