V listopadu jsem sesbíral svůj zbytek dovolené a vypravil se na Velikonoční ostrov. V minulých týdnech tady byla poptávka po zmizelých cestopisech od Samotáře na cestách, mezi nimi i po Velikonočním ostrově. Dodávám sem ten svůj. Letenka z Říma do Hanga Roa kupována v únoru za slušných 16.000 Kč. S přípoji do Říma to bylo horší. V únoru ještě nebyly nahrány všechny letové řády a Wizzairu jsem se chtěl vyhnout. Proto kupuji KLM přes Amsterdam. Jaksi mi ale unikla délka přestupu 55 minut. Na to jsem ve směru tam neměl nervy, tak jsem nakonec vyměkl a skončil u Maďarů s letem za tři stovky. Cestu zpátky jsem plánoval z Neapole po projetí rychlovlakem. Zde dostál Wizzair své reputaci a let mezitím zrušil. Naštěstí přidal večerní let z Říma. Při cestě tam se ukázalo, jak málo občas může být pět hodin na přestup. Zažil jsem poprvé divert. Nad Sao Paulem se vznášel černý mrak a z něj sem tam létalo pár blesků. Přesto pilot zvolil přistát v Riu. Hodinu jsme počkali, dotankovali a dali jsme si nový pokus plný vyčkávacích piruet.  (zde má být mapka) To nejlepší pak přišlo v Sao Paulu na zemi. Nejdřív jsme objeli celé letiště a pak zaparkovali v polích a čekali na autobus. Po drahně minut se jeden objevil a ten pořád pendloval mezi letadlem a terminálem. Jen jeden bus pro Boeing 787. To člověk nepochopí. Výstup z letadla mi trval přes 90 minut. Do navazujícího letadla jsem si dal sprint přes celé letiště, dobíhal na lastcall a dávno po času odletu. Na Velikonočním ostrově jsem strávil tři noci. Kvůli nové legislativě platné od roku 2022 jsem musel se skupinovou tour nebo si najmout průvodce. Zvolil jsem tour u Rapa Nui Dream. Balíček celkem tří tour s výslednou velikostí skupinky od 6 do 13 účastníků. Odlet zpátky byl s jednodenní zastávkou v Santiagu de Chile (neprakticky v pondělí, kdy tam mají zavřená snad všechna muzea, ale i lanovky nebo parky) a Sao Paulu. Celý cestopis + videa: https://michal-na-cestach.blogsp...sveta.html Vzkaz pro admina: Stále mi nefunguje přidávání obrázků do textu. Nevím proč. Chrome a Windows 10  .

Až na konec světa aneb Velikonoční ostrov XI/2023

Založil ve fóru Cestopisy

2 reakce

V listopadu jsem sesbíral svůj zbytek dovolené a vypravil se na Velikonoční ostrov.
V minulých týdnech tady byla poptávka po zmizelých cestopisech od Samotáře na cestách, mezi nimi i po Velikonočním ostrově. Dodávám sem ten svůj.

Letenka z Říma do Hanga Roa kupována v únoru za slušných 16.000 Kč. S přípoji do Říma to bylo horší. V únoru ještě nebyly nahrány všechny letové řády a Wizzairu jsem se chtěl vyhnout. Proto kupuji KLM přes Amsterdam. Jaksi mi ale unikla délka přestupu 55 minut. Na to jsem ve směru tam neměl nervy, tak jsem nakonec vyměkl a skončil u Maďarů s letem za tři stovky. Cestu zpátky jsem plánoval z Neapole po projetí rychlovlakem. Zde dostál Wizzair své reputaci a let mezitím zrušil. Naštěstí přidal večerní let z Říma.

Při cestě tam se ukázalo, jak málo občas může být pět hodin na přestup. Zažil jsem poprvé divert. Nad Sao Paulem se vznášel černý mrak a z něj sem tam létalo pár blesků. Přesto pilot zvolil přistát v Riu. Hodinu jsme počkali, dotankovali a dali jsme si nový pokus plný vyčkávacích piruet. 

(zde má být mapka)

To nejlepší pak přišlo v Sao Paulu na zemi. Nejdřív jsme objeli celé letiště a pak zaparkovali v polích a čekali na autobus. Po drahně minut se jeden objevil a ten pořád pendloval mezi letadlem a terminálem. Jen jeden bus pro Boeing 787. To člověk nepochopí. Výstup z letadla mi trval přes 90 minut. Do navazujícího letadla jsem si dal sprint přes celé letiště, dobíhal na lastcall a dávno po času odletu.

Na Velikonočním ostrově jsem strávil tři noci. Kvůli nové legislativě platné od roku 2022 jsem musel se skupinovou tour nebo si najmout průvodce. Zvolil jsem tour u Rapa Nui Dream. Balíček celkem tří tour s výslednou velikostí skupinky od 6 do 13 účastníků.

Odlet zpátky byl s jednodenní zastávkou v Santiagu de Chile (neprakticky v pondělí, kdy tam mají zavřená snad všechna muzea, ale i lanovky nebo parky) a Sao Paulu.

Celý cestopis + videa: https://michal-na-cestach.blogsp...sveta.html

Vzkaz pro admina: Stále mi nefunguje přidávání obrázků do textu. Nevím proč. Chrome a Windows 10


mapa.png
o.jpg

1

Krásné daleké putování snad až na samý Konec Světa !

Tedy kromě průzkumu ostrova a snad i účasti na prastarém rituálu Rapa-Nui jsi měl rovněž možnost zanořit se do vírů velkoměst. Nadchlo tě ponejvíce ono vatikánské, římské, svatojakubské nebo snad svatopavelské ?

Pokud se vyčasilo a zmizela mlha, tak i tamní "terra da garoa" mohla ukázat kosmopolitní Sampu poněkud přívětivěji (nebo snad někdy příště s velkolepým výhledem z Edifício Itália?).

 

1 Citovat

Z velkoměst po cestě mě nejvíc nadchlo Santiago a vyhlídka z 300 metrů vysoké Torre Costanera na okolní zasněžené vrcholky (snad) And.

U São Paula jsem zašel na vyhlídku do Edificio Altino Arantes.

0
2 reakce