California Dreaming (2025)
V březnu se vydávám do Kalifornie na 1,5 týdenní dobrodružství a dokazuji, že to jde i bez auta. Stojí to na multicity od TK - PRG-SFO/LAX-PRG. Později dokupuji přelety a protahuji do Las Vegas. Na to využívám 10.000 mil od TK a za 5,6$ kupuji SFO-LAS.
Můj itinerář:
- 5 nocí v San Francisku - výlet do Yosemite, výlet do Muir Woods
- 2 noci v Las Vegas - výlet do Grand Canyon West
- 2 noci v Hollywoodu
https://michal-na-cestach.blogsp...aming.html
Letenka TK ... 11.800 Kč
Letenka SFO-LAS ... 5,6 USD + 10.000 mil u TK
Letenka LAS-LAX ... 1059 Kč
Ubytování SF ... 377$
Ubytování LV ... 130$
Ubytování LA ... 89$
A co naklady na ty vylety a na mistni dopravu atd.?
Jasne, ze to jde bez auta, ale treba ted jsem rezervoval auto (mid-SUV) pod 35 EUR na den (Hertz, vcetne pojisteni) a proste mi to prijde lepsi jezdit vsude autem, mit volnost v prizpusobeni situaci, spat nekde v motelu/hotelu za mestem atd. (samozrejme uplne jiny pohled je, kdyz chces byt treba v centru SF vic noci, to same v NY, kde je lepsi auto nemit, coz se da zvladnout pri priletu / odletu a proste si auto pujcit jen na ty dny "mimo mesto".
@Lukas888: Já to pár měsíců kontroloval na má data a nikdy mi to nevycházelo pod 80$. Jinak ceny výletů jsou v cestopise.
Výlet Yosemite ... 178$
Výlet Muir Woods ... 80$
Výlet Grand Canyon 88$ (po slevě 27$ za 3 převedené bonusové noci z Hotels.com)
Pekny trip - jako skoro kazdy po USA :-) Tak ja chapu, ze pokud jede clovek sam a bud si netroufa nebo proste nechce ridit, tak to muze mit smysl. Zvlast, kdyz cilem jsou mista, kam jde lehce poridit mistni vylety.
K cenam aut - ted to dost skace nahoru a dolu a aktualne jsou v ruznych mistech Enterprise (Hertz, Dollar....) a jejich znacky o hodne levnejsi nez National/Alamo, nevim proc, rozdily jsou obrovske. Ale i u vsech to skace o desitky procent nahoru a dolu kazdou chvili, chce to fakt na denni bazi sledovat (bavim se o rezervaci 2-3 mesice predem, netusim, jak je to u last minute). Nastesti jdou obvykle auta stornovat 24-48 hodin predem, i kdyz na to se nechystam, jsem s tou cenou spokojen.
Parádny výlet.
Z vlastnej skúsenosti môžem potvrdiť, že cestovať po USA bez auta sa naozaj dá, a dokonca príjemne (na jar tohto roku som 28 dní cestoval vlakom po USA). Ale má to význam len pre toho, kto nemôže šoférovať a zároveň nevie zohnať parťákov na šoférovanie, koho zaujímajú len mestá, alebo pre toho, ako v mojom prípade, bol už na pár roadtripoch po národných parkoch. A cestou spoznáte USA z iného uhlu a zažijete to, čo pri cestovaní autom nemáte možnosť zažiť.
Miest, kam sa dá dostať do prírody s miestnymi cestovkami alebo verejnou dopravou je pomerne dosť, ale pokiaľ môžete šoférovať, je spravidla lepšie prenajať si auto.
Koukám byl jsi i ve čtvrti Castro...
V Americe se traduje takový vtip, že to pojmenování vzniklo, když si Fidel stěžoval, že ho Američané nemají rádi. A oni mu na to říkali, jak nemáme rádi?, vždyť jsme po tobě pojmenovali celou městskou čtvrť...
Díky za komentáře. Já jsem koukl na mapku národních parků, co chci vidět - většina leží na východ od Vegas a neměl jsem šanci je rozumně stihnout. K tomu Sequoia NP ještě pod sněhem. Proto spíš městský chill s nějakou tour. Muir Woods jsem chtěl autem, ale nedostal jsem se u pronájmu na rozumnou cenu, aby to dávalo smysl. Být to za 40 babek jako před covidem, byla by to jiná.
Já tam byla měsíc na roadtripu, ale je asi 10 let, auto tehdy stálo cca 12k a ujela jsem tam 12 tis. km.
Příště zkus jiné půjčovny, třeba na letišti v San José - není to tak turistické jako SF. V tom LV je to hodně nakouřené. A samozřejmě přes srovnávač, když tam zadáš rezidenci ČR, měl by ti algoritmus nabídnout nižší cenu.