3 dny v Krugerove narodnim parku - VIDEO
V cervnu jsme byli na 8 dni v JAR. Konecne jsem stihl sestrihnout alespon to nejpodtatnejsi - Krugeruv park.
Za like/subscribe budu rad, at to algoritmus hodi vice lidem a ja mam motivaci delat dalsi :)
https://www.youtube.com/watch?v=6GTMEJfA6PU
P.S. Nevite nekdo, jestli jde v tomto foru embedovat video a pripadne jak?
S malou sme to pozreli, tak uz musime ist do JAR :D
Inak otazka, v ramci pripadneho retardovaneho vyletu, stacia 3 dni na Kruger?
Já bych ti spíš doporučil Victoria Falls v kombinaci s NP kolem nich v Zambii (nosorožci) i Zimbabwe plus výlet za slony do Chobe v Botswaně. Bezpečnostní situace je tam lepší jak v okolí Joburgu a ne o mnoho dražší. Jako retardovaný výlet za 5 dnů.
Za mě, lepší 3 dny než nic, ale v Krugeru vždycky spím min. 4 noci. Pak už je šance vidět velkou 5. Většinou začnu v prostředí části parku a jedu směrem na jih, nebo obráceně. Nejvíc zvířat jsem vždy viděl kolem lower sabie campu.
tonic napsal(a):S malou sme to pozreli, tak uz musime ist do JAR :D
Moja malá (3.5 roka) mi minule hovorí, že chce ísť do Afriky na dovolenku lebo chce vidieť žirafu. A myslí si, že to je úplne normálna požiadavka 😂.
Čo sa týka Krugeru, záleží, čo od toho chceš. My sme tam boli 3 dni. Úprimne mi to celkom stačilo. Videli sme veľkú 5 (čo ja som úplne nepotrebovala), ale asi sme mali šťastie. Niektoré zvieratá (slony, žirafy, zebry, hrochy, buffalo, krokodíly, qvadrilión impál, nejaké kudu, opice) uvidíte určite, keď budete v ich oblastiach. Niektoré možno neuvidíte.
Za mňa bol najlepší zážitok z celého Krugeru pešie safari, keď sme išli ráno peši savanou. Boli sme niekoľko desiatok metrov od slona a stretli sme veľa ďalších zvierat. Manželova skupina bola blízko svorky levov. Keby nemám malé dieťa, idem asi aj na ten 4-5 dňový pochod.
Druhý najlepší zážitok z celej JAR boli Sudwala caves. V jednej zo sieni, kde sprievodca hovoril že bývajú koncerty začala skupina miestnych spontánne spievať a tancovať, boli neskutočne dobrí. Mám zimomriavky keď si na to spomeniem.
Každopádne to nebol úplne baby friendly výlet, aj keď my sme to dali s batoľaťom.
Mıchal napsal(a):Já bych ti spíš doporučil Victoria Falls v kombinaci s NP kolem nich v Zambii (nosorožci) i Zimbabwe plus výlet za slony do Chobe v Botswaně. Bezpečnostní situace je tam lepší jak v okolí Joburgu a ne o mnoho dražší. Jako retardovaný výlet za 5 dnů.
Máš tipy na nějaký konkrétní místa na tomhle tripu? Už o tom dlouho uvažuju a čekám na akční letenky do Livingstone.
Před rokem a půl jsem to procestoval a sepsal cestopis. Přilétal jsem do Kapského Města a pak letěl z Lusaky.
No ja ti neviem, vzhľadom na pokus o coup (fakt neviem ako sa to volá po Slovensky. Možno puč?), tanky a armáda v uliciach niekedy na jar tohoto roku a následne občianske nepokoje každú chvíľu, by som zrovna bezpečnostnú situáciu v Zimbabwe nepokladala za nejakú úžasnú.
V tom případě mám staré informace. Nicméně bezpečnosti situace kolem Johannesburgu také není zrovna růžová. Dlouhodobě.
To je pravda, ale väčšina cestovateľov Joburgom len prechádza a väčšina JAR nie je taká zlá. Mimo veľké mestá a niektoré iné lokality sa to celkom dá.
Kruger nepovažuji za nebezpečný a je to hodně muziky za málo peněz, v porovnání s tim, jaky randál stojí třeba safari v Keni. (Johannesburg jen přílet a pryč). V JAR se vyplatí ten jejich pass do všech parků pro dva, pokud nejedete jen do Krugeru (občas jsme byli překvapení, kde všude nám platil). JAR je v pohodě, je potřeba být obezřetný- žádné procházky po velkých městech po setmění atp, a má toho neskutečně moc, co může nabídnout.
Mıchal napsal(a):V tom případě mám staré informace. Nicméně bezpečnosti situace kolem Johannesburgu také není zrovna růžová. Dlouhodobě.
Co zavřeli Krejčíře, bezpečnost se zlepšila, tedy lehce.
tonic napsal(a):S malou sme to pozreli, tak uz musime ist do JAR :D
Pro vasnive prirodovedce budou i 3 dny malo!
Nase dostatecna zkusenost byla jen 1 den v Kruger narodnim parku, na jihu po ruznych cestach mezi Malalane a Skukuza a po nabitem dni faunou jsme nakonec videli mimojine aspon "Big 4". Takze velka spokojenost.
Samozrejme, ze kvuli jedinemu dni jsme se do daleke JAR nevydavali, pridali jsme dalsi 1 den v Svazijsku a 11 dni v tajemnem Mosambiku.
Čo ste navštívili v Mozambiku? Ako sa vám páčilo? Rozmýšľame že tam zájdeme budúci rok v zime, máme pláne stráviť v oblasti južnej Afriky nejaké 2-3 mesiace.
Uz to bylo v roce 2017.
V Mosambiku jsme navstivili 3 nejiznejsi provincie: Maputo, Gaza, Inhambane.
Maputo snoubi portugalsky vibe v centru s bidou okolnich ctvrti. Gazou jsme vicemene jen projeli, take pres most nad rekou Limpopo. V Inhambane jsme prohledli stejnojmene kolonialni mesto a uzivali plazi v Barra, Tofu a Tofinho. Prejeli jsme do Vilanculos s krasnymi plazemi a pisecnymi ostrovy Bazaruto, Benguerra, Magaruque. Skvely byl i ctyrhodinovy africky vlak na lince Maputo - Ressano Garcia (prave u Kruger NP).
Bylo to celkem dobrodruzne, nizke mistni ceny a celkove pohodova atmosfera.
(Stred a Sever Mosambiku je zrejme uz bohuzel osidnejsi).
To, ze se nam nic nestalo samozrejme neznamena, ze je v teto oblasti bezpecno, statistiky asi nelzou, ale ciste pocitove..
Ani na chvili jsem se za cely pobyt necitil nijak ohrozene. V Joburgu jsme nakoupili a vypadli smer Kruger.
Prespali jsme v Nelspruitu, kde jsme si dali i vecerni prochazku mestem na veceri. Tady byl jediny problem, ze v hotelu celou noc nesla elektrina.
V samotnem parku uz se clovek nema nejmensi duvod citit se nebezpecne(pokud nevystoupi z auta aby lepe videl smecku lvu :) ). Jedna se o pomerne uzavreny komplex, kempy navic na noc zaviraji brany a maji vysoke ploty.
Pak jsme to vzali jeste pres Svazijsko do Durbanu a lehce jsme nakoukli do Lesotha. To je hodne chuda zeme, ale opet jsem se necitil nijak ohrozene - sposuta lidi tam zije v plechovych chatrcich podel silnic, ale vsichni vypadaji ze jsou happy, smejici se a mavajici deti i dospeli..kez by u nas byli lidi schopni byt tak spokojeni s tim co maji.
Jinak selfdrive Kruger je opravdu hodne muziky za malo penez. Navic ted, kdyz tam lita Condor za ceny kolem 10tis Kc s kratouckymi prestupy a nocnim letem. Lety byly navic v obou smerech castecne prazdny - cestou tam jsem ulovil ctyrsedacku, takze jsem vecer v FRA usnul a rano se vzbudil pred pristanim. Dve mista pro sebe mel v obou smerech v zadni casti letadla skoro kazdy.
Do big5 nam chybel nosorozec. Ale videli jsme ho alespon u benzinky cestou - https://maps.app.goo.gl/F3PT7aTw...s5?g_st=av - kde maji takovou mensi zoo :)
tonic napsal(a): Inak otazka, v ramci pripadneho retardovaneho vyletu, stacia 3 dni na Kruger?
Tak pre absolútne retardovaný výlet stačí aj jeden deň, ale 3 plné dni (4 prenocovania v parku) postačujú. Zvieratám nerozkážeš, kedy sa majú ukázať a tak šťastlivec môže vidieť viac za 2 dni ako smoliar za týždeň. Oplatí sa prehliadka so sprievodcom, lebo má cvičené oko a zbadá zver, ktorú si bežný návštevník nevšimne. Dobré je mať ďalekohľad a v parku si kúpiť knižného sprievodcu po parku (Kruger Park Map and Guide). Ubytovanie je potrebné rezervovať čo najskôr.
Prešli sme v roku 2023 niekoľko parkov, a Kruger bol jednoznačne najlepší.
A pokud někdo cestuje i kvůli jídlu, tak JAR je mimojiné také díky skvělému vínu a dobrým cenám rájem na zemi😉
Mimochodem, do Krugeru jsme z Johannesburgu letěli, přímo do Skukuzy a auto si půjčili až tam. Vraceli jsme v Hoedspruit a přelétli do Port Elizabeth. Ubytování v Krugeru je skutečně ideální rezervovat hodně dlouho předem, to nejlepší bývá i rok do předu pryč. Parky v JAR jsou oplocené, hlídané, cítili jsme se bezpečně.
No jo, my sme to rezervovali na poslednú chvíľu a boli sme radi že nám niečo ostalo. Na druhú stranu, v jednu noc ostal už iba Berg-en-Dal Camp v južnom Krugeri, tak sme prenajali ten. A až počas pobytu sme zistili, že to je oblasť kde sa zdržiavajú nosorožce. A videli sme ich v okolí veľkú skupinku, asi 10-12 kusov spolu. Tak nakoniec sme boli radi.
Pri ceste z Johannesburguje zasa dosť pekných miest, kde sa dá zastaviť. Napr. Blyde River Canyon. My sme tam boli na turistike 4 dni. Tiež sme tam stretli pár zvierat vo voľnej prírode. Len potom si treba dať pozor, lebo Numbi Gate, čo je na ceste z Blyde River Canyon do Krugeru, je zrovna jediné nebezpečné miesto v Krugeri a odporúčajú sa mu vyhnúť.
Hugonovak: Tu velkou knizku jsme nekupovali, vzali jsme jen tu rozkladaci mapu pro orientaci mimo signal. Ono se da spousta info (i daleko aktualnejsich) najit ruzne po internetu a facebook skupinach, treba