Sumba, Flores v únoru
Ahoj, zrovna jsme se vrátili po měsíci ze Sumatry a už místo nedá a začínám pokukovat po letenkach na příští dovolenou.
V plánu je Sumba na 14 dnů a Flores, Komodo na 14 dnů.
Jen jsme limitováni únorem, možná úplný začátek března.
Byl někdo v tomto období na Sumba. Neprší celý den? Děkuji za zkušenosti
Tipuju, že tady nenajdeš nikoho, kdo vůbec kdy byl na Sumbě, natož v období dešťů. Na Floresu bylo v únoru asi víc lidí, ale já bych tam nejel, protože hlavní cíl na Floresu pro mě byly sopky, které mají smysl jen za dobrého počasí. Bezpečnost je na zatáčkovitých silnicích v horách (většina trasy z Maumere do Labuan Bajo) taky horší. Jak bylo na Sumatře?
Já jsem právě našla, že Sumba je o moc sušší oproti Bali a neprší tam proudy snad nikdy a v únoru je tam nějaký svátek, který je sám o sobě krásný. Jenže to jsou články na internetu a raději bych realitu ☺️
Sumatra neskutečná. Banyak Islands tedy i pro náš sousta poprvé. Viděli jsme táhnout velryby, v noci klást Karety obrovské vejce, doprovázelo jsme je do moře a ráno klubání malých želviček na Bankaru. Téměř na každém ostrově jsme byli jediní ubytovaní a dokonce dvě ubytování tam vlastní Češi. Nakonec jsem tam zůstali celých 10 dnů na 4 různých ostrovech.
Bukit Lawang boží, ze slonů tedy smíšený pocit. Berastagi, Toba. Každé mělo své. Zažili a viděli jsme toho tolik.
Nakonec jsem místo Bukkitingi zvolili přesun na malajský Tioman a tam bohužel jen dvě noci protože si malý na sebe vylil čerstvě zalitou kávu. Takže přesun do Kuala Lumpur a tam mu to v narkóze i čistili 🫢
Nicméně cesta až na ten konec parádní 🍀
Čím jste jeli a jak dlouho do a ze Singkilu? V jakém stavu je silnice? Sloni v Bukit Lawang? To asi někde několik hodin jízdy od něj.
Podle statistik je srážek v období dešťů podobně jako na Bali tj. kolem 300 mm za únor, ale asi jsou to spíš možné slejváky odpoledne tj. nic neobvyklého.
https://share.google/Zh5lCuAz5iodOtOEH
Asi je tam víc sucho v suchém období. Mně osobně by vadilo jet do jedné z nejvíc malarických oblastí Indonésie v období dešťů viz příloha.
Ten festival je zřejmě jen 3-4 dny v únoru a pak pár dní i o měsíc později v březnu, ale datum závisí na fázích měsíce a rozhodnutí kněží, kteří to prý řeknou až krátce předem. Možná se dá odvodit termín podle fáze měsíce s nějakou šancí, že to vyjde.
Vidíš je fakt, že ta malárie mě nenapadla. V podstatě ale třeba zrovna na Banyak je taky sezóna v létě a teď v únoru to tam bylo jedinečné právě tím, že jsme měli ostrovy jen pro sebe a počasí i moře bylo ideální.
Sloní rezervace je v Tangkahan. Bylo to tedy 2 hodiny na motorce tam a 2 hodiny zpátky. I to nakonec rozhodlo, že jsme tam zaplatili vstup. Nakonec to byl také zážitek. Ale můj první pocit z toho nebyl úplně ideální.
Do Singikilu jsme jeli postupně přes Bukkit Lawang, pak Berastagi, pak Toba a pak Sungkil. Využívali jsme většinou sdílené taxi, popřípadě takhle mimo sezónu se dalo domluvit i privátní za moc hezké ceny. Mnohdy nižší než to sdílené.
Nahoru jsme tedy jeli Singkil - Medan v kuse a to rovnou i s trajektem+ loďka z Banyak takže to bylo hooodne hodin na cestě a ještě jsme takový blázni, že v Medanu rovnou na letiště, přelet do Kuala Lumpur a tam na autobusák a dalších 6 hodin do přístavu odkud to jede na Tioman 🫣
Singkil - Medan jsme jeli tedy privátním taxi přes noc a brzo ráno jsem byli letišti.
Já jsem k té Sumbě zatím našla toto u holčiny z ČR která přímo na ní žije:
"V podstatě vám, jako běžnému turistovi, bude stačit na procestování týden až dva. Není to sice mnoho, ale pokud chcete svoji cestu spojit také s jiným ostrovem, asi nebudete mít mnoho času nazbyt. Jelikož Sumba patří mezi sušší oblasti, deště tu v zimních měsících nejsou tak časté jako například na Bali nebo v západní části Indonésie. Proto je nejvhodnějším obdobím pro návštěvu leden až březen, kdy se odehrává největší a nejzajímavější festival ostrova, pasola.
Tento text byl zkopírován z webu NikolasCestuje.cz (c)2013-2022.