Sme skupina trochu chalanov, ktorí chcú ísť v máji(květnu) 2017 do Afriky. Termín ešte nie je definitívny, máj je shoulder season, budeme ešte musieť zvážiť pre a proti, ale s najvačšou pravdepodobnosťou to takto ostane. Vekovo budeme v tom čase 30, 29, 23, národnostne SK, SK, CZ. Plán je zatiaľ len taký hrubý, ale chceme doletieť do Johannesburg, cieľom je však ísť do Botswany, prejsť central kalahari game reserve, potom až na sever Chobe, Moremi s geografickým vrcholom cesty na Victoria Falls v Zambii. Na pláne je následne presun do Namíbie, kde by sme chceli spraviť okruhu z Windhoek do Windhoek cez Skeleton coast, Etosha atď. Viac zatiaľ naplánované nemáme, je tam kopu možností, ale časovo by sme to chceli dať okolo 21 dní, takže je otázka, čo by sa dalo stihnúť (v hre je napríklad presun z windhoek do cape town a spoznanie JAR cestou spať do JNB; alternativne sme uvažovali nad openjaw letenkami a presunom až do Kene, lenže to by bolo na dlhšie). Doprava tiež ešte nie je poriešená, chceli by sme kombinovať verejnú (po zemi, ale aj lietadlo) a 4x4 auto. Safari plánujeme z finančných dovodov prevažne self-drive, ale chceli by sme ísť na nejakú pešiu safari, ktoré sa robia (podľa doterajších zistení) napríklad v Okawongo delta a Etosha. Finančne by sme sa chceli vojsť do 70 tis. Kč s tým, že ak to nebude vrátane letenky, tak to prežijeme. Hľadáme štvrtého člena výpravy - niekoho kto je fajn, ak bude mať skúsenosti s šoférovaním 4x4 bolo by to dobré plus, keďže zvlášť central kalahari game reserve je údajne celkom náročná. Prípadný záujemcovia píšte PM. Ak máte niekto užitočné postrehy či rady, napíšte tiež  .

Afrika - Botswana, Namíbia, JAR

Založil(a) ve fóru Hledám spolucestujícího

S brzděním problém není. O tom jsem nikdy neslyšel, ani jsem to sám nepozoroval. To není sníh nebo led. Samozřejmě na to nemůžeš dupnout v zatáčce. Rychlejší jízda v zatáčce nebo i po rovné cestě s roletou (corrugations, washboarding) je podobná jízdě na sněhu, protože auto trochu "plave", lehce ujíždí zadek sem a tam (v zatáčce nemusí zatočit přední kola). Rychle se ale na úzkých stezkách v Botswaně jezdit nedá.

Podhuštění pneumatik je dobré (ale ne nutné) jen na dunách nebo v hlubším písku, kde se auto boří. Problém je s rozjezdem po zapadnutí, kdy je třeba použít uzávěrky diferenciálů a redukci a citlivě přidávat plyn, třeba i střídavě zpět a dopředu. Taky je dobré si odhrabat písek před koly.

0 Citovat

Tam nejde o to samotné brždění, ale aby se ti po zastavení nevytvořil klín z nahrnutého písku před koly. To bys  pak měl problém s následným rozjezdem.

0 Citovat

To jo, ale jde až o poslední cca metr. V hlubokém písku je nejlepší vůbec nezastavovat a při vyhýbání (jako na tom videu od 4. minuty) vyjet bez zastavení z kolejí na pevnější kraj. Když ti vběhne zvíře před auto, nezbývá než prudčeji zabrzdit. Pak holt trochu couvneš a nahrnutý písek přejedeš s rozjezdem nebo to odhrábneš.

0