Zdravim, minuly tyzden som dva dni mal "home office" v Sofii - nie je to Chiang Mai a ani Bali , ale na par dni na jesen super:)http://tonicove.sk/48-hodin-v-sofii/Naklady:Wizz letenka - 6 euroUbytko - 15 euro nocMHD - 2 euro/4 leva za celodenny listokStrava - 80 centov pizza slice, 40 centov kava, Happy Grill pivo 1,50e ... vseobecne lacnejsie  .

48 hodin v Sofii

Založil ve fóru Cestopisy

Zdravim, minuly tyzden som dva dni mal "home office" v Sofii - nie je to Chiang Mai a ani Bali , ale na par dni na jesen super:)

http://tonicove.sk/48-hodin-v-sofii/

Naklady:

Wizz letenka - 6 euro

Ubytko - 15 euro noc

MHD - 2 euro/4 leva za celodenny listok

Strava - 80 centov pizza slice, 40 centov kava, Happy Grill pivo 1,50e ... vseobecne lacnejsie

0

Fajn, jako vzdycky se to pekne cte, taky se tam chystam pristi rok v lete. Doufam ze Wizz do ty doby tu linku neodpiska. Akorat do Blavy to mam z Budejc trochu dal... :D

Btw. Gratuluju k dvoustymu

0 Citovat

no dufam ze nie, tiez by som tam isiel znovu na par dni, kuknut Rilu

0 Citovat

Mám pocit, že mě pronásleduješ :D

Přesně tento trip podniknut také minulý týden... jak vodopád, tak vojenský muzeum. V něm sem si akorát zařídil s kámošem plukovníkem generálního štábu speciální prohlídku :D Nachází se totiž tam i československej tank LT-35, kterých je na světě 4.

Jediný, co jsme stihli ještě navíc, byl výlet do Plovdivu do národního leteckýho muzea, který bylo taky super.

0 Citovat

hehe, no keby som mal dva cele dni, dalo by sa toho postihat..a tiez som pozeral na to muzeum v Plovdive ale nijak nestihal :D takto som vlastne mal v Sofii cisteho casu bez roboty a spanku asi 14 hodin, takze som rad najma za tu vychadzku na Bojansky vodopad. Celkovo by sa po Vitosi dalo chodit cely tyzden

0 Citovat

Ach jaj ked ja citam tieto tvoje city break ... bucham si teraz hlavu o stenu, ze som zabudol na 17. november a prepasol som predlzeny weekend v TLV :( Sice som z tvojho blogu namotivovany\naklikany na Sarajevo, ale nevyzera to uz dobre s pocasim, tak si asi musim nechat zajst chut a uspokojit sa s varenym vincinskom v BUD

0 Citovat

17. november strávim v práci. Extra deň sa zíde v 2018 :D Sarajevo nechaj až na máj, tam aj začiatkom apríla mrzlo. To mesto jedine v lete, s pivom na pevnosti

0 Citovat

Snad tu linku nezruší, mám to koupené na konec ledna, i když jen jako přestupní stanici do Atén

0 Citovat

Dík za cestopis. Október bol super na Bulharsko, keďže Bulharsko má jednu z najlacnejších železníc, zo Sofie sme my urobili výlet cez Septembri úzkokoľajkou do Banska, potom presun do Burgasu - Nesebar. Slnečné pobrežie mimo sezóny ma len presvedčilo, že v lete tam nikdy neísť k moru (strašný reklamný smog, gýčové hoteli, samé herne), odtiaľ sme šlli do Varny, ďalej Veliko Tarnovo, toto mesto veľmi príjemne prekvapilo a dávam z bulharských miest na prvé miesto, istotne stojí za návštevu. Potom cez Dimitrovgrad do Plovdivu, ktorý dávam na druhé miesto a potom znova do Sofie a Wizzom domov. Spolu 5 nocí v Bulharsku.

0 Citovat

velmi fajn itinerar. O Tarnove som pocul len chvaly, kamoska tam bol uz davno na Erazme, predtym ako bolo Bulharsko cool vdaka Wizzairu :D Cierne more si viem predstavit nejak tesne zaciatkom septembra, viem ze na severe su nejake hippie dediny pri pobrezi tak tam by to mohlo byt zaujimave

0 Citovat

Whou, minuly tyden jsem absolvoval totez, letenky za 2,98 Eura tam 2,98 zpet.

2 Tonic byl jsi i uvnitr toho vojenskeho muzea? Pro mě byly TOP odpalovaci rakety, a České stopy atd.

Jinak jsme prošli stejné destinace, plus muzeum socialismu, venku je zdarma (Lenin).

Jedine co jsem moc nepochopil je to jejich scannovani celodenni jizdenky v metru. Na stravovani jsme pouzivali Billu, rad testuji nejake pokrmy do krabicek.

Idealni destinace na cele 2 dny.

0 Citovat

no kedze ja som mal ten home office, tak som to vsetko len obehol zvonku. Ved ak linka vydrzi, pozriem sa aj na Lenina aj na rakety :D

No to scannovanie dobra blbost - ako chapem ze prvy krat ju oskenovat, aktivovat, ale preco kazdy dalsi krat, to uz neviem.

0 Citovat

Nechci tady moc plevelit forum, ale pro me to bylo top. A hlavne pocasi vyslo na jednicku.


img-20171027-111203.jpg
img-20171027-111403.jpg
img-20171027-112432.jpg

0 Citovat

no tak to musim zopakovat :D aj ked podobne mam uz absolvovane z Kyjeva pri "Matke"

0 Citovat

Normálně se úplně stydím. Tonic už druhý super report a já se stále patlám s Peru :-D Vypadá to super. Přidám to na svůj bulharský seznam. Uvidím, na duben mám letenky, jestli to zvládnu otočit :-)

0 Citovat

Ahoj cestovatelé,

příští týden se chystáme do Sofie (z Bratislavy) a hledala jsem nejjednodušší spojení z letiště na stanici metra Serdika ... našla bus 84 a u terminálu 2 přestup na "modrou" linku metra. Je ještě nějaká jednodušší varianta?

A rovnou druhá otázka ...dají se online koupit lístky na bus Sofie-Skopje a Skopje-Soluň nebo je prodávají jen na autobusáku?

Díky za odpověď.

Klára

0 Citovat

takto by som to uz ja urobil...kup si listok na MHD hned po prilete. Ak pojde shuttle na T2 tak zober ten a chod na metro z letiskovej stanice. Ak pojde 84ka na T2 tak rovnako. A ak pojde 84ka smerom do mesta, tak chod na nu. Ta ta odvezie az pomaly k chramu Alexandra Nevskeho, kde mozes prestupit na metro.

https://www.eway.bg/en/cities/sofia/routes/40

Listky na bus ako pozeram sa uz daju kupit online:

smer Skopje - https://www.busexpress.bg

smer Solun zo Sofie - https://online.union-ivkoni.com/intl/ (mozno sa niekomu zide)

Zo skopje do Solunu som nenasiel.

ale chcelo by to zistit ci opat premava vlak zo Skopje do Solunu, podla greckych zeleznic by mohol. Autobuska je v Skopje hned vedla zeleznicnej stanici, tak skuste sa spytat.

http://www.trainose.gr/en/passen...-services/

my osobne sme do Skopje nekupovali a takisto ani do Solunu z Gevgelije (zacinal v Skopje)

0 Citovat

Přiletíš na terminal č. 1, vlevo je bus zastávka, nastoupíš na shuttle bus a necháš se zdarma převést na terminál č. 2, nebo se mužeš projít rovnou pešky :-) (as 20 - 25 min) . Jsou zde trvalé dopravní zacpy a večer je to pešky nejrychlejší.

U terminálu 2 vystoupíš z shuttle busu a vlevo je nadzemní/prosklené metro, v automatu koupiš za 1,6 leva listek a jedeš na Cerdiku jedno jakou barvou červená či modrá, je to přestupní centrální hub.

Hlasí zastávky anglicky i bulharsky.

Zbytek google :-)

0 Citovat

pozor vlastne ak si dobre pamatam tak shuttle bus premava len 7-19 .. takze bratislavy prilet uz je mimo. V tomto pripade len 84ka. Cestou naspat sa da ist metrom, ale teda zase pozor aby ste stihli posledny shuttle, ja som ho nestihol a slapal tych 20 minut. Da sa to prejst ale ku koncu v noci som uz isiel vseljake po trave a pod odstavenym TU134

0 Citovat

Ahoj,

díky moc za všechny tipy a pro další cestovatele přidávám pár dalších:

Při večerním příletu z Bratislavy shuttle bus už nejezdí, bus č. 84 dojede jednu stanici od Serdiky, cena jízdenky je 1,6 leva (celodenní lístek na MHD stojí 4 leva). Budka s lístky na MHD na letišti zavírá v 21:00, tak v případě pozdního příletu jedete do centra zdarma :) (řidič busu lístky neprodával)

Ze Sofie do Skopje jsme jely busem společnosti Matpu v 16:00 ( http://www.matpu.com/mejdunaroni...donia.html ), cena jízdenky byla 30 leva (cca 450 Kč), doba cesty cca 4 hodiny.

Na cestu ze Skopje do Soluně jsme použily bus společnosti Makedonija Soobrakaj v 17:00 ( http://www.ms.mk/?id_page=3 ), cena jízdenky byla 1230 MKD (cca 500 Kč), doba cesty taky zhruba 4 hodiny. Vlak jezdí, ale jen jeden denně kolem páté hodiny ráno.

0 Citovat

Diky za info, najma ohladom toho vlaku do Solunu, pozeram ze ten cas odchodu je velmi smutny - 4:45 rano :D

hruska napsal(a):

Budka s lístky na MHD na letišti zavírá v 21:00, tak v případě pozdního příletu jedete do centra zdarma :) (řidič busu lístky neprodával)

Na toto by som sa moc nespoliehal, listky sa daju kupit v masine v odletovej hale :D

0 Citovat

Hodim to sem aby som zbytocne nezakladal nove vlakno :) .... nemali sme tento rok ziadny program na Silvestra a tak sme zobrali za 10 eur letenky z Bratislavy do Sofie :) .... tak by ma zaujimalo ci tam niekto nahodou v tom obdobi nebol v minulych rokoch a nemate nejaky tip co v sofii v tento vecer/noc? dakujem za odporucania, na ostatne dni si uz program spravime zaujima ma konkretne kde by sa dal stravit tento vecer....

0 Citovat

Sofia, update cervenec 2018

Cast jsem obslehl od tonica.

Z terminalu 1 se da dojit na 2ku, po chodniku, ale nejde se primo, trva to docela dlouho okolo 20 mins.

Denni listek pro metro(platido pulnoci kazdeho dne) stoji 4 BGN. Dobre je, ze se daji v metru koupit i na dalsi dny - Da vam tam prislusne datove razitko. Jak bylo zmineno vyse u kazde jizdy musite dat listek na "aktivaci".

Za mne top:

- katedrala Alexanda Nevskeho

- Serdika

- archeologicke muzeum

- narodni vojenske muzeum

Serdiku povazuji za jednu z nejpeknejsich zastavek metra, vkusne zakonponovane rimske vykopavy do zastavky metra - samozrejme vse placene EU (mineno, ze je to smysluplne).

Archeologicke muzeum obsahuje tracke, recke a rimske artefakty. Je relativne male, ale i tak jsem tam byl pres 2 hodiny. Je tam i vystava se sportovni tematikou, "poklady"  a obecna vystava kde je vse dohromady. Dve patra - sochy, sosky, mozaiky, zbrane, sperky, .... vstup stoji 10 BGN.

Narodni vojenske muzeum - top, byl jsem tam pres 4 hodiny. Cast venkovni expozice je zadarmo: letadla Tornado, Migy ruznych variant 21,23, tanky - PzIV, samohybne dela StugIII, plno nemeckych/ruskych taznych del z druhe svetove valky, T34-85, T55, BVPs, LT vz 35, protiletadlova dela a dalsi. Listek stoji 8 BGN a muzete si prikoupit za 4 BGN pro expozici ve 4tem patre. Po zaplaceni jdete primo na druhou venkovni expozici kde jsou opet letadla, samohybne houfnice, tazna dela (prvni svetova, druha,...), vrtulniky.  2S1 Gvozdinka, cely protiletadlovy komplet S-75 Dvina vcetne radaru (dokonce je rozmistena v klasickem sestiuhelniku - samozrejme zmensenem, https://cs.wikipedia.org/wiki/S-75_Dvina), Migy - 21, L-29, takticke balisticke rakety jako Luna, Scud a dalsi. Vsechno nove natrene, v dobre kondici (zadne rezave vraky).

Vnitrni expozice je ve 4 patrove budove. Ve ctvrtem patre je expozice rucnich secnych zbrani - stare mece, kordy, savle, pak je tam sbirka rucnich palnych zbrani - revolvery, pistole a pak jsou tam samopaly a utocne pusky, na konci kulomety (nemecke, ruske) a protitankove zbrane a minomety.

Je tam treba tohle: https://en.wikipedia.org/wiki/So...n_S-18/100

Dale jsou tam sbirky uniforem od starych az po nove, bulharskych vyznamenani a radu.

V druhem patre je historie Bulharska a jejich boj (vcetne prvni svetove) a prvni patro jsem moc nepochopil, protoze tam neni ani slovo anglicky - ale pravdepodobne je o utrapach civilistu, vojaku, jsou tam fotky zranenych vojaku, mrtvych civilistu atp.

V budove se nemuze fotit, respektoval jsem to. Je to skoda.

Urcite jeste stoji za to projit Zensky market a koupit nejake ovoce anebo baterie do koupelny (lol), je tam proste vse, dziny za 14 BGN atp.  a za mesitou zkusit mineralni prameny - na mne byly moc teple, mistni to tam braly v demizonech po litrech.

+ ten zbytek mesita, rotunda, synagoga.

Ceny mi prisly jako u nas.

Jidlo v restauracich od 7-8 BGN
Piti nealko 2-3 BGN
Pivo 2-3 BGN (mistni pivo Kamenitza mi prislo v pohode, nejsem pivar)

V obchodech pecivo do 1 BGN
Sunka 3-4 BGN
Syr 1-2 BGN
Nealko, 2 l, kola 2 BGN
Voda do 1 BGN

0 Citovat

Takmer po piatich rokoch oprasujem toto vlakno, aby som sme hodil link na jesenne repete, verzia 2022


https://tonicove.sk/jesenna-otocka-do-sofie/

Naklady:
Letenky  - 16 eur R/T
Ubytovanie - 60e noc izba
metro - 80 centov
taxi letisko - 10 az 17 eur

2 Citovat

Díky za cestopis, tonic! Využili jsme to parkování v Blavě, a byli se i podívat na dvojčata na Družbě, zajímavý skanzen. Sofie jinak parádní, počasí jsme měli dokonalé, moc se nám tam líbilo. 

1