Ahoj, jako zapálenému cestovateli a stále ještě čerstvému otci (dcerka 15 měsíců) mi tady chybí ucelené téma o cestování s dětmi (a nechci o tom číst na matkovských fórech). Napište sem vaše zkušenosti a zážitky z cest. Dá se při cestování s dětmi ušetřit? A vyplatí se to, když některé routingy jsou těžko stravitelné i pro dospělé? Kam se se svými potomky chystáte? Vždy, prosím, uveďte věk dětí. Je to dost podstatné...  .

Cestování s dětmi

Založil ve fóru Cestopisy

Ahoj, jako zapálenému cestovateli a stále ještě čerstvému otci (dcerka 15 měsíců) mi tady chybí ucelené téma o cestování s dětmi (a nechci o tom číst na matkovských fórech). Napište sem vaše zkušenosti a zážitky z cest. Dá se při cestování s dětmi ušetřit? A vyplatí se to, když některé routingy jsou těžko stravitelné i pro dospělé? Kam se se svými potomky chystáte? Vždy, prosím, uveďte věk dětí. Je to dost podstatné...

0

Ušetřit se dá za letenky s dětmi do dvou let (letenka bývá obvykle do 10 % ceny dospělého, ale bez nároku na vlastní sedadlo). Od dvou do dvanácti pak záleží zejména na tom, zda to umožňuje vybraný tarif, pokud je sleva, tak cena bývá v průměru kolem 50-60 % ceny dospělého. Od dvanácti pak je dítě obecně bráno jako dospělý, i když některé, především low-cost společnosti, tu hranici mají na 15 letech.

Výhodnější "mládežnické" či "studentské" letenky, které nabízí některé vyhledávače pro cestující 12 - 24 jsem nikdy neviděl, ale nevylučuji, že to nějaký tarif umožnit může.

0 Citovat

Chystáme se s malou (nyní má 5 měsíců) zhruba v dubnu na Kanárské ostrovy. Přijde mi to jako jedna z fajn možností, nejsou úplné pařáky, pro mimčo tak akorát. Jen zvažují, jestli přes CK nebo ne (podle cen letenek).Někteří nás budou třeba kamenovat, že tak malou už bereme někam letadlem, ale bohužel společnost už je tak nastavená, chce to poslechnout sebe a selský rozum.

0 Citovat

Já rovnou sdílím první větší zážitek z cestování s malou

Slovinsko autem, květen 2017 (dítě 6 měsíců)

- nejprve Lublaň, cesta přes Vídeň, Graz v pohodě. Ubytování v Lublani přes airbnb super, cena 3600 Kč za celý byt na tři noci. Postel byla pro 2 + mimino trochu malá, tak jsem spal na gauči :) Důležitá pro nás byla vybavená kuchyň. Ale lokalita parádní, 10 minut pěšky od centra, přitom parkování v garáži. Lublaň jinak zábavná, s kočárem se dalo jít všude. I na hrad. Ale 1-2 dny stačí. Z Lublaně jsme pak jeli na 2 výlety - nejprve k moři do Piraně a Izoly (zde skvělé ryby), v obou městečkách s kočárem v pohodě, po cestě zpátky jsme pak zvenku omrkli hrad Predjama. Cesta k moři z Lublaně asi 1h 10m Pro starší děti to musí být super. Kvůli malé jsme tentokrát vynechali jeskyně, počkáme, až bude větší. Dalším výletem jsme se už přesouvali k horám, nejprve jsme byli u Bohinjského jezera. Příroda krásná, okolo jezera v pohodě s kočárem, na výlet k vodopádům jsme měli nosítko, okolo jezera pak kočár. Jen nás hodně zklamala místní restaurace...

Na večer jsme se přesunuli k Bledu, ubytování přes Booking.com ale v klasickém penzionu. Apartmán velký, kuchyň supr. I postýlku pro malou měli. Lokalita opět super, 300 metrů od jezera v oblasti Mlino. Bled nás uchvátil, bylo pondělí 8. května, Slovinci neměli svátek, a tak tam bylo relativně prázdno oproti normálnímu období. Ráno jsme šli na výlet s malou v nosítku na kopec Velka Osojnica, kde celou cestu byly krásné výhledy na jezero a nikde nikdo. Odpoledne jsme se vydali s kočárem nejprve na oběd (Vila Ajda, opět skvělé ryby) a pak směrem na hrad. Počasí se prudce zhoršilo, tak jsme na hradě zalezli na kafe do místní restaurace. V menu byli samé krásné věci, trochu dražší ale hodně vymazlené, a tak nás trochu zklamalo, že jsme nejedli zde. Po cestě zpět jsem ještě objevil jednu malou vinárnu u jezera, kde jsem po příjemné degustaci a debatě s vinařkou naložil kočár a batoh několika lahvemi bílého i červeného (červený Teran mě hodně zaujal). Malá byla v nosítku a šli jsme domů. Poslední den už jen cesta přes Villach, Salzburg, Linz, ČB do Prahy. To bylo trochu náročnější, ale s jednou delší zastávkou u Mondsee jsme to dali.

Slovinsko tak i s miminem určitě doporučuji, Lublaň super, stejně tak i jezera. Kočár je v pohodě, na větší výlety do hor se hodí nosítko.

0 Citovat

inutihar napsal(a):

Ušetřit se dá za letenky s dětmi do dvou let (letenka bývá obvykle do 10 % ceny dospělého, ale bez nároku na vlastní sedadlo). Od dvou do dvanácti pak záleží zejména na tom, zda to umožňuje vybraný tarif, pokud je sleva, tak cena bývá v průměru kolem 50-60 % ceny dospělého. Od dvanácti pak je dítě obecně bráno jako dospělý, i když některé, především low-cost společnosti, tu hranici mají na 15 letech.

Výhodnější "mládežnické" či "studentské" letenky, které nabízí některé vyhledávače pro cestující 12 - 24 jsem nikdy neviděl, ale nevylučuji, že to nějaký tarif umožnit může.

Však mi se taky už chystáme i letecky. V půlce března do Chicaga s LOT přes Varšavu, ale žádná super akce to nebyla, cena 2+mimino 21500 Kč. Ale zase jeden přestup a relativně dobré časy. Bude to náš první letecký výlet s malou, tak jsem zvědav, jak se Poláci o nás postarají :)

Obecně mi často ta akce třeba tady přes CL nevychází, když tam naklikám mimino, často to hodí jako třetí osobu. Chicago jsme koupili přímo přes LOT...

0 Citovat

petrmalek10 napsal(a):

Někteří nás budou třeba kamenovat, že tak malou už bereme někam letadlem, ale bohužel společnost už je tak nastavená, chce to poslechnout sebe a selský rozum.

Síce dieťa (ešte) nemám, ale čo má s tým nastavenie spoločnosti? Mám skôr pocit, že to je už nastavenie rodičov, ktorí si nevedia už nič odoprieť. Nebudem kamenovať, moja fontanela to nie je, ale 5 hodín v lietadle je už celkom dosť.

0 Citovat

Tonic, jak to myslíš s tou fontanelou? Teď se ptám jako trouba, ale jde o to, že by ten let měl špatně ovlivnit vývoj mozku? Nebo jde jen o nepříjemnost toho cestování, tlak a podobně?

0 Citovat

to taky inside joke s tou fontanelou, ze sa bude nafukovat podla tlaku a tak odmeriame nadmorsku vysku:)

u mna to (dufam, ze nezlyham, dam to sem pisomne) bude skor cas na objavovanie okolia ... tiez mam znamych co cestovali kade tade kazdu chvilu a ako maju male bejby,tak skor nejake turicky po okoli, chaty a more presne ako Patrik - Slovinsko s nocnou prestavkou niekde v rakuskych Alpach.

0 Citovat

tonic napsal(a):

Síce dieťa (ešte) nemám, ale čo má s tým nastavenie spoločnosti? Mám skôr pocit, že to je už nastavenie rodičov, ktorí si nevedia už nič odoprieť. Nebudem kamenovať, moja fontanela to nie je, ale 5 hodín v lietadle je už celkom dosť.

Tak já jako otec si myslím, že to je uplně v pohodě. 5měsíční mimino pravděpodobně let prospí, možná si trochu zařve, ale to máma kdyžtak začne kojit. No a u moře bude malé krásně! Dítěti let rozhodně neublíží. Já jsem zastáncem toho, že pokud se rodiče cítí na to, že to dají, dítě to dá uplně v pohodě. 5h v letadle nebo autě není rozdíl...

0 Citovat

myslim, ze malej bude uplne jedno, ci je na Kanarskych, alebo u babky na pieskovisku :) Hlavne nech si aj mamina oddychne, pre nu to bude mozno aj tazsie ako pre bejby.

0 Citovat

Mně právě lítání - krátké, po Evropě, přijde s malým dítětem úplně v pohodě. Celou dobu se může kojit, uspat se dá chozením v uličce v šátku/nosítku.

Za mě je větší problém třeba s čerstvým dvouleťákem - musí být na vlastní sedačce při vzletu a přistání, takže i když by žena ještě kojila, stejně se to nedá dost dobře zvládnout a tak, když si dítě vzpomene, že tam sedět nechce, tak řve a řve. Pokud teda nemá letuška dost rozumu a neposkytne ten pidi pás pro infanty i dvouleťákovi, jako to udělali u nás, ale nesedět přímo před nimi, tak nám ho asi nedají.

0 Citovat

Je to věc názoru, malá v té době bude mít cca 9 měsíců, a není to o tom , že tatínek s maminkou se musí vyválet u oceánu, jde o to jak se na to člověk dívá, vždy najdeš pozitiva i negativa, 5 lidí - 5 různých názorů na některé věci. Myslím si za nás, že je to v pohodě.

0 Citovat

Pamatuji si jeden zážitek, kdy malá dcerka houpala nožičkami a občas se dotkla sedadla před sebou. Tam seděl nějaký nerudný chlap, prý po operaci zad a nakonec jsme si museli přesednout. A zkuste dítěti vysvětlit, že má sedět několik hodin bez hnutí,

0 Citovat

Leoši a jste pro cestování s malými prcky ?

0 Citovat

My lietame dosť často a dlhé lety. Dieťa (3,5 r) sa už nevie dočkať ďalšieho letu. Je pravda, že do takých 2,5 roka to bolo ťažké vysvetľovanie, že sa musí pripútať, atď. a keď sedela celý let na mne ani nehovorím. Ale dieťaťu nové vnemy pomôžu v rozhľade, minule spustila na rakúskeho policajta, ktorý len otváral oči. Za mňa áno. Najmä keď lety dobre znáša.

0 Citovat

Létání po Evropě je OK. Když jsme před léty letěli do Marsa Alam, tak to prcek snášel líp než prvňáček. Loni jsme zkusili poprvé opravdu dálkový let (Sri Lanka přes Dubai) a bylo to hrozné. Dětem se dělalo špatně. V Dubaji jsme museli na pohotovost. Viz můj blog literak.cz. Ale jiné děti mohou být úplně v pohodě.

0 Citovat

@Leos - diky aj za napisanie aj takejto skusenosti, dufam ze je vsetko uz teraz ok. Malokto sa verejne prizna, ze sa nieco nepodarilo, najma ked sa jedna o deti. Zvycajne len vsade naokolo su len pozitivine prispevky ako si vsetci uzili a deti v pohode.

Inak ohladom tej Sri Lanky (a nielen tam) - jedna vec na ktoru by si mali dat vsetci rodicia pozor a to su plaze. Ten piesok je doslovne obsrati tulavymi psami a raj bakterii - na jednom fajn FB profile o Sri Lanke (Sri Lanka by Bianka) spominaju naozaj "chutny" pripad:

"...7-ročného chlapca, ktorý si z pláže v juhovýchodnej Ázii priniesol v nohe pod kožou larvu migrans cutanea. Sú to larvy hlíst túlavých psov pochádzajúce z ich výkalov na pieskových plážach. "

Takisto ked uz tie decka idu do exotiky, tak nie je zle si pozistovat nieco aj o pripadnej kvalite zdravotnictva.

0 Citovat

Když tady čtu příspěvky rodičů, že letět na druhý konec světa s malým prckem je v pohodě a ještě tu píší, že je to pro dítě vlastně fajn, tak je mi nevolno. Opravdu nechápu, proč to dělají. Je to jejich sobectví nebo jen hloupost. Mimino ještě nemá vyvinutý imunitní systém a jeho schopnost snášet let a pobyt v tropické zemi je opravdu daleko menší než dospělého. O tom, že pokud se něco stane a je třeba vyhledat kvalitníní zdravotnické zařízení, je často velký problém, není třeba ani mluvit. To že děti mnohdy obtěžují ostatní cestující řevem a často i zápachem je sice nepříjemné, ale to nejmenží zlo. Viděl jsem těžce popálené české batole od sluníčka v obličeji myslím v Dubaji na letišti. "Ale když ono je to ted v móde tam letětí. Co by si řekli sousedi, kdyby jsme letěli jen na Sardinii" Jak píše Leoš Literák. Po Evropě je to relativně v pohodě. Lety krátké a zdravotnictví v EU kvalitní. Do řekněme 5 let bych se svým synem já nikam jinam neletěl. Myslím, že zažije plno dojmů i někde na Slovensku u vody, nebo klidně i někde u rybníka. Všechno je to jen o rodičích a jejich neschopnosti na pár let změnit zvyky. Já taky cestuju hodně a raději poletím někde sám na 14 dnů, než tam tahat syna.

Každopádně chápu, že opačných názorů tu bude hodně. Ono to souvisí s inteligencí občanů u nás o čemž svědčí náš prezident i vláda. Ale politiku bych se m tahat opravdu nechtěl :)

A jak píše Tonic. Drtivá většina rodičů tu nebude psát, že se jejich dítěti něco stalo. Byli by přece za hlupáky a to nikdo nechce (díky Leoši). Takže tady vesele přispívají jen ti, co se jejich dětem přece "zatím" nic nestalo, takže je to naprosto v pohodeeeeeeee.

0 Citovat

Tonic má pravdu, vždy vyberám destinácie aj podľa zdravotníctva.

0 Citovat

Ano, chce to přemýšlet, ale zase nemá cenu strašit. Teď tedy nemyslím příspěvěk Tonica.

Lidé často straší zbytečně - nelítat těhotná, nelítat s dětmi, do auta taky ne, vlastně ideálně nikam.

Člověk by se měl na cestu s dětmi dobře připravit. Uvědomit si třeba, že ač já dobře snáším létání, tak to dítě ale vůbec nemusí, že tam bude zavřené a nebude moct vystoupit, že když si postaví hlavu, tak bude řtvát na celé kolo a "odnesou" to i spolucestující (dřív mi ten řev cizích dětí vadil, teď jsem naprosto klidná - hlavně, že to není moje dítě :D ).

U nás se ukázalo, že nejlíp se cestuje s prťaty tak do roka, co se dají uklidnit kojením a nebo pak až tak od 4,5, když to dítě má dost rozumu, aby si nechalo celou situaci vysvětlit.

Loni jsme absolvovali cestu do Asie s čerstvým dvouleťákem a byl to záhul, hlavně pro mě. Nebylo to nic strašného, měl za celou dobu jednu krizi a tu vyřešila letuška tím pásem, ale musela jsem ho téměř nepřetržitě bavit. Ač je to spáč, tak v letadlech téměř nespal. I na to se je třeba připravit.

Odpovědnost je vždy a bude na rodiči, co je pro něj ještě únosné - stran hygieny a zdravotnictví v dané zemi a co už ne. Potkala jsem pár rodin s dětmi v těch nejhorších zaplivaných hostelech a všichni vypadli naprosto vysmátí a spokojení, já bych tam s dětmi nevydržela ani sekundu, ale oni byli evidentně štastní.

Takže, co svědčí jednomu, nemusí ale vůbec vyhovovat druhému. Jen by to chtělo používat hlavu :)

0 Citovat

Niemandos, k tomu imunitnímu systému - plně kojené dítě je na tom imunitně velmi dobře.

A ke spálenému obličeji dítěte v Dubaji, obávám se, že to tak úplně nebylo tím cestováním, ale rodiči. Stejně tak se mohlo spálit třeba v těch Tatrách.

0 Citovat

niemandos napsal(a):

"Ale když ono je to ted v móde tam letětí. Co by si řekli sousedi, kdyby jsme letěli jen na Sardinii" Jak píše Leoš Literák.

Tohle nechápu. Nic podobného jsem nepsal. Možná je to nějaká zkratka z názvu blogu Srí Lance s dětmi za cenu Řecka (https://www.literak.cz/2017/08/s...enu-recka/). A věřte, sousedi jsou mi ukradení.

0 Citovat

@Leos, tam asi chyba odstavec :)

0 Citovat

Aha, už ten kontext chápu.

U té Srí Lanky se nám zkombinovala dlouhá a šílená cesta taxíkem na letiště, dlouhé čekání na letišti a pak samotný let, kdy nepomohly ani biz sedačky.

0 Citovat

tonic napsal(a):

Inak ohladom tej Sri Lanky (a nielen tam) - jedna vec na ktoru by si mali dat vsetci rodicia pozor a to su plaze. Ten piesok je doslovne obsrati tulavymi psami a raj bakterii - na jednom fajn FB profile o Sri Lanke (Sri Lanka by Bianka) spominaju naozaj "chutny" pripad:

"...7-ročného chlapca, ktorý si z pláže v juhovýchodnej Ázii priniesol v nohe pod kožou larvu migrans cutanea. Sú to larvy hlíst túlavých psov pochádzajúce z ich výkalov na pieskových plážach. "

Jen o kus níž píší, že je to kazuistika z Thajska.

0