Ahoj, jako zapálenému cestovateli a stále ještě čerstvému otci (dcerka 15 měsíců) mi tady chybí ucelené téma o cestování s dětmi (a nechci o tom číst na matkovských fórech). Napište sem vaše zkušenosti a zážitky z cest. Dá se při cestování s dětmi ušetřit? A vyplatí se to, když některé routingy jsou těžko stravitelné i pro dospělé? Kam se se svými potomky chystáte? Vždy, prosím, uveďte věk dětí. Je to dost podstatné...  .

Cestování s dětmi

Založil ve fóru Cestopisy

Ono se ale může dítěti stát něco i doma.

Znám dost lidí, co považují těhotenství za nemoc, s dětmi mimo evropu nejezdí, ale druhé za to odsuzují a pak dnes a denně špatně poutají děti v autosedačkách. Nebo nechávají jezdit děti na kole bez helmy.

Mně tohle přijde snad ještě horší, než když nějaký neinformovaný rodič vezme dítě na Bali.

Osobně bych s dětmi do zemí jako je Bali, Srí lanka a pod. nejela, ale nechci soudit lidi, kteří se tak rozhodnou.

0 Citovat

@Navaja. Článeko tom, že děti nesmí do větší výšky než 1500 metrů by mě zajímal.

Jendak, abych se zase dočeta, jak jsem něco po..., když jsem si děti vynesla na Sněžku :D a pak by mě zajímal důvod a jak to je tedy v místech třeba jako Mexico city, které je ve víc jak 2000m.

A ještě k tomu, co to těm dětem dá...tak to je otázka třeba i u hradů, zámků, kostelů atd. - baví to ty děti, zajímá je to? Moje třeba ani náhodou, trpělivě čekám, kdy to přijde :) Takže je to vždy otázka míry a toho, aby rodič své děti znal a výlety/dovolené plánoval tak, aby to přineslo pozitivno všem.

0 Citovat

Díky Cali. Konečně to někdo napsal tak jak to je a z vlastní zkušenosti. To s tou pamětí je známá věc. Malé dítě si je schopno něco pamatovat až po pátém roce života. Dnešní rodiče jsou bohužel většinou takoví, jak je vidět na těchto diskuzích. Absolutně si nedokáží představit ani připustit zdravotní komplikace, které mohou nastat. Jak jsem už psal je to jejich sobectví a částečná neznalost a nic jiného. Je potřeba, aby zaněly skutečné zkušenosti a bylo by fajn, kdyby i nějaké hodně odstrašující, aby si to aspon část z nich rozmyslela. Málo kdo ale dokáže přiznat, že udělal chybu :). O to je to cennější.

0 Citovat

Podľa mňa aj tu platí všetko s mierou. Ako ste tu už písali je jasné, že keď budete ťahať deti každú voľnú chvíľu na výlety do zahraničia, tak im to zovšednie a nebudú si to tak vážiť. Ale na druhej strane furt ich odkladať sa mi tiež nezdá v poriadku a niektoré výlety im dajú viac ako mesiace v škole/škôlke.

My sme po narodení detí (teraz majú 5 a 7 rokov) poľavili z cestovania. Od cca roku len trochu po Európe, aby si zvykli na lietadlo a všetko okolo a od 4/5 rokov už aj Japonsko, Thajsko, aby si to už mohli aj pamatať. Minulý rok mi to trochu uletelo (bolo asi veľa akcií na letenky :-) a hlavne už deti boli parťáci bezproblémov, čiže deti, ktoré ťa poslúchnu a zvládnu aj celý deň chodiť ), tak sme boli sedem krát v zahraničí. Už som potom videl na nich, že tie iskričky v očiach a wau efekt výrazne vymizol, dovolenke pritom nič nechýbalo, vyšlo počasie a všetko. Tak momentálne hľadám tú zlatú strednú cestu.

0 Citovat

sorry ze znovu prilievam olej do ohna, ale takato totalna ignoracia ma dokaze uplne vytocit. Len nedavno jeden Slovak zahynul na Bali - a to len z dovodu, ze po pade z motorky sa miestni "doktori" snazili fixovat zlomenu nohu a az neskoro si vsimli ze rebro prepichlo pluca. A to, ze po nehode sanitku ani nevolali, lebo by jej to trvalo strasne dlho a prevoz urobili na korbe nakladneho vozidla, tak o tom uz ani nehovorim. Nepochopim tento dvojity meter, kedy sa na jednej strane nadava na zdravotnictvo na Slovensku (a asi aj v CR), ale na druhej poistky nejak zazracne fixnu uroven v krajinach tretieho sveta - a duplom ked ide o deti (pokracovanie prispevku o tom ci brat na Bali 9 mesacne dieta...co som pridal par dni dozadu):


qmgielp-1.png

0 Citovat

U nas je to následovně: "Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní, nebo alkoholik a zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt." Milouš Zeman sice v daném kontextu mluvil o svém elektorátu, ale extenzivním výkladem to lze aplikovat i na proletarizaci cestování (nebo internetu)

0 Citovat

Ano, dost lidí je hloupých, krásně do dokreslují ty Tonicovy příspěvky - kam na to chodíš? :)

Ale nějak jsem si myslela, že tady takoví nejsou, proto hájím cestování, informované cestování, né že si máňa s pepíke vzpomenou, že vlastně nikdy nikde nebyli a první cestu uskuteční se svým ročním batoletem na Srílanku a to ještě stylem, koupím letenku a pak se uvidí. Následně pak každýmu doporučujou, jak to tam bylo super a že je všechno úžasný a ať tam jedou třeba s dítětem v šestinedělí. Jelikož měli prostě štěstí a zrovna se nic nestalo. Funguje to úplně stejně s jídlem pro malé děti...no, co nám taky dávali svíčkovou v 5 měsících a žijem....

Aneb, když mám IQ tykve, tak mi nepomůže nic a když ho nemám, takovéhle rady prostě filtruju.

0 Citovat

"Malý zvládol cestu úplne v pohode a všetci sme si let užili"

https://youtu.be/hv1aczlrMsk

0 Citovat

to bych nechtěl zažít

0 Citovat

Horor v oblacích. Zažila jsem 14,5 hodinový let, kde na střídačku vřískala tři mimina.Nejmíň teda to nejmenší. A od té doby se děsím...

0 Citovat

tonic napsal(a):

"Malý zvládol cestu úplne v pohode a všetci sme si let užili"

To bych nedal, cestující mají můj obdiv.

0 Citovat

Čo ja viem či obdiv. Ľudia sú už tak zmagorení, že sa boja vôbec ozvať, len aby náhodou nejaký snowflake nebol offended

0 Citovat

Tak dovedu si představit lety některých aerolinek, resp. z některých destinací, kde by to buď spolucestující sami umravnili nebo by došlo k nouzovému přistání:-)

0 Citovat

Taká Helenka Ružičková by urobila krátky proces :D

0 Citovat

tonic napsal(a):

"Malý zvládol cestu úplne v pohode a všetci sme si let užili"

https://youtu.be/hv1aczlrMsk

Zřejmě se chlapeček vracel z návštěvy exorcisty, zjevně nepříliš úspěšné.

0 Citovat

Chytnout ho nekde uprostred Pacifiku, pekne mu dat par vychovnych pres prdel a zarvat neco na nej i rodice, v tu chvili by snad bylo jen nouzove pristani na JFK :D :D 

0 Citovat

tonic napsal(a):

Taká Helenka Ružičková by urobila krátky proces :D

S Helenkou by byly problémy s MTOW...

0 Citovat

tonic napsal(a):

"Malý zvládol cestu úplne v pohode a všetci sme si let užili"

https://youtu.be/hv1aczlrMsk

To bych nedal a nejpozději po první půl hodině terorizoval letušku, ať s tím něco udělá. Třeba ať trošku přitopí a snowflake se rozteče :-D

0 Citovat

tonic napsal(a):

"Malý zvládol cestu úplne v pohode a všetci sme si let užili"

https://youtu.be/hv1aczlrMsk

Tak je možný, že to dítě trpí nějakým autismem nebo něčím podobným, pak by asi nějaká domluva ani seřvání moc nepomohlo. Ale nevím, co má jeden případ uřvanýho dítěte dokazovat. Já jsem třeba při návratu z Japonska měl za sousedy rodiče s dvěma batolaty a bylo to v pohodě. To už 4 hodiny ve vlaku v Číně byly větší hardcore, a ne kvůli dětem. ;)

Jinak tady pohled trochu z druhý strany. ;) 

https://www.hedvabnastezka.cz/ra...ho-ditete/

0 Citovat

Veď keď ani iPad nepomohol, tak už nič nepomôže:)) Čína je kategória sama o sebe, počas roku života som tam nacestoval vlakmi a busmi... Tam tiež malí cisari a starí chrchloši robili radosť :D

0 Citovat

Ono se to lehce soudí, takhle od motioru, ale to dítě mohlo mít opravdu nějakou nemoc. Takových dětí je a bohužel je ještě víc lidí, kteří šmahem odsoudí jejich rodiče.  Mají snad zůstat na vždy zavření doma, jen kvůli tomu, že je jejich dítě jiné, že nerozumí světu kolem nás? Nemluvím jen o cestování, on takový obyčejný nákup s dítětem s dětským autistou může být horor.

A někdy se i rodič s nemocným dítětem potřebuje přesunout z bodu A do bodu B a někdy hodně daleko, copak má dělat? Uspat to dítě?  Co když má alergie, nebo prostě jenom nechce svoje dítě knockoutovat do bezvědomí léky.
0 Citovat

Zeptam se tady z jineho soudku  , jde o let ditete bez pritomnosti rodicu  , jasne je treba mit souhlas rodicu , je na to formular v cestine a anglictine  ,podle informace z ministerstva zahranici  je treba overeny podpis  , fajn  neni problem za 30 Kc  i kdyby za 50 kc , jenze  oni pry nemohou dat overeny podpis na formular v anglictine a vyzaduji  uredni preklad ... ten je za 1000 Kc  .. ma s timhle nekdo zkusenost ? Dva naprosto stejne formulare jeden cesky druhy anglicky  , dva overene podpisy , jeden bez problemu, druhy jen za naprosto nelogicky vyhozenych  1000 Kc ???  Premyslel jsem , ze tedy matka ditete  overi na ceskem formulari prodpis  a na anglickem se proste podepise bez overeni  pri odletu z CR by mel stacit cesky formular  pri vstupu na cizi uzemi ,pripadne pak pri navratu  anglicky preklad s tim ,ze razitko uredne overeneho podpisu bude jen na ceske verzi    Staci ? Nestaci ?

0 Citovat

Mikire, někdy mě překvapuješ svojí naivitou. Samozřejmě, že chtějí při legalizaci ověřený překlad a to si troufám tvrdit, že budou chtít i v Irsku. Jak má nějaká úřednice na Czechpointu nebo i u notáře vědět, co je obsahem cizojazyčného textu a zda je to opravdu překlad toho českého. Její povinnost je ověřit podpis, ne pravost nebo věrnost překladu. Ale jestli chceš radu (Standa promine) vytvoř si formulář s dostatkem místa a po ověření českého textu do něj ten anglický dotiskni. Já vím, je to fuj, ale je to za 30,-Kč...

0 Citovat

Samozřejmě je to tak, jak říká cali a samozřejmě i na takové věci jak píše cali se myslí a razítko se práskne hned pod text, aby se tam nedalo nic dopsat, protože modří vědí...


0 Citovat

mikir napsal(a):

Zeptam se tady z jineho soudku  , jde o let ditete bez pritomnosti rodicu  , jasne je treba mit souhlas rodicu , je na to formular v cestine a anglictine  ,podle informace z ministerstva zahranici  je treba overeny podpis  , fajn  neni problem za 30 Kc  i kdyby za 50 kc , jenze  oni pry nemohou dat overeny podpis na formular v anglictine a vyzaduji  uredni preklad ... ten je za 1000 Kc  .. ma s timhle nekdo zkusenost ? Dva naprosto stejne formulare jeden cesky druhy anglicky  , dva overene podpisy , jeden bez problemu, druhy jen za naprosto nelogicky vyhozenych  1000 Kc ???  Premyslel jsem , ze tedy matka ditete  overi na ceskem formulari prodpis  a na anglickem se proste podepise bez overeni  pri odletu z CR by mel stacit cesky formular  pri vstupu na cizi uzemi ,pripadne pak pri navratu  anglicky preklad s tim ,ze razitko uredne overeneho podpisu bude jen na ceske verzi    Staci ? Nestaci ?

Jinak matka dopadne jako borec z Ukrajiny, pár týdnu zpět, děcko nikam nepoletí a máma si ho odveze zpět domů, protože ho nepustí do letadla, protože velmi pravděpodobně budou chtít vidět obě jazykové verze úředně ověřené.
0