Sepsal jsem naše putování po Jeruzalémě, En Gedi a studeném Mrtvém moři: https://www.literak.cz/2018/02/z...o-izraele/ .

Izrael

Založil ve fóru Cestopisy

7 reakcí

Sepsal jsem naše putování po Jeruzalémě, En Gedi a studeném Mrtvém moři: https://www.literak.cz/2018/02/z...o-izraele/

0

Přidávám pár svých fotek a postřehů z březnového výletu do Izraele:


https://goo.gl/Np2q5Z


- návštěva jeruzalémské čtvrti Mea Shearim nutností!!!

- cestování autobusem po Palestině OK

- je tam draho a to i na území Západního břehu Jordánu:)

0 Citovat

Rychlo-update, konec března 2018.

Přílet - Ben Gurionovo letiště
Odlet - Ovda, Eilat

Summary: Tel Aviv, Jeruzalém, Massada, Mrtvé moře, Eilat.

Ben Gurionovo letiště
Nekupujte si sim karty na letišti, našel jsem tam jeden obchod a nejlevnější předplacený tarif + sim mi nabízel za cca 40 dolarů až do cca 90 dolarů.
Později jsem si koupil sim za 40 NIS + 1 GB dat za cca 20 NIS u Partnera.

Jel jsem vlakem (ukazatele vás pěkně navigují k vlaku) do Tel Avivu. Lístek si koupíte buď online anebo z automatu, u automatu je pracovník, který vám pomůže.
Cena letiště - Tel Aviv, HaHagana cca 13,5 NIS, jedna zastávka, délka jízdy cca 10 mins.
Co se týče výměny peněz část jsem si na letišti vyměnil - kurz v pohodě.

Tel Aviv - Jaffa, pláže k marině, business centrum.
Azrieli observatory - všude jsem se dočetl, že stojí 20 NIS, já jsem tam vyjel a neplatil nic, nevýhoda je, že nejste venku a jsou hodně špinavá okna, ale výhled nádherný.

Jeruzalém -Do Jeruzaléma jsem jel busem z Tel Avivu z centrálního autobusového nádraží, autobus 405, platil jsem 16 NIS, cca 50 mins. 
Staré město - všechny čtvrtě, brány, Davidova věž, chrám Božího hrobu, Zeď Nářků, Chrámová hora.
Chrámová hora otevřena, zima,  od 7:30 - 10:30, 12:30 - 13:30.
Zeď Nářků - fascinovali mne asijští turisté co dávali foťák cca 1 metr před modlící se lidi, chápu pak jistou nevraživost k turistům.
Běžte do Yeshivat Aish HaTorah pěkná vyhlídka na zeď  - málo turistů, cena 10 NIS.

Damašská brána - bitka a pepřák, trochu vzruchu nikdy nezaškodí.
Obecně platí běžte do starého města brzo ráno, pokud chcete zažít arabský bazar, tak zase odpoledne.

+ Gasematské zahrady, Olivová hora, Knesset + trocha nového Jeruzaléma Jaffa street.
Západní břeh - Když vyjdete z Damašské brány tak po levé straně přes cestu je autobusové nádraží. Autobus 231 směr Betlém přes Beit Jala, cena 6,8 NIS - řidič zaokrouhlí na 7 NIS. Skoro žádní turisti, většinou arabská děcka a ženy.

Po vystoupení na palestinském území sranda s taxikáři, ale stále v rozumných mezích, obtěžují - ale slušně. Stojí za to projít místní bazar. Většina turistů jede organizovaně, tedy autobus - před chrám a zpět. Takže se vám stane jako mne, že jdete jako jediný bílý na bazaru - hodně zvláštní pocit. Ceny levné, šátek 10 NIS. Chrám Narození Páně + ještě jeden je cca 300 metrů od něj. Betlém si stojí za to jen tak projít.

Taxikáříi nabízejí - Herodium, zeď .... nejnižší nabídka co jsem dostal byla 130 NIS za to, že jsem z Česka a že taxikář je spokojen se škodovkou :D.
Ke chrámům jsem šel pěšky - vůbec to není daleko. Vystoupíte z autobusu a dáte se doleva a na nejbližší křižovatce se dáte doleva - do kopce a pak pořád rovně až ke Chrámu.

Autobus zpět - plno půberťáků + ženy, na checkpointu kromě turistů museli všichni ven a projít kontrolou. Vojáci si autobus prošli a se žvýkačkou mi řekli "Welcome to Israel". Byla tam evropanka s evropským pasem v hidžábu a musela ven též.

Massada - šel jsem pěšky, dole si koupil lístek, nahoře nikdo nic nekontroloval, 700 schodů, převýšení cca 350 metrů, cca 2 km, 30 minut rychlejší chůzí.

Mrtvé moře - Ein Bokek - kaprkování 1 hodina - 5 NIS, zmiňované parkoviště tady na fóru for free se mi zdálo z ruky a takové divoké (bágly jsem měl v kufru).

Eilat - asi největší zklamání, brutální cirkus, přeplněno Poláky a Rusy...všude duc duc, takové celé kolotočářské.

Z Eilatu jsem měl shuttle do Ovdy - od benzinky Yellow, shuttle přijel s 1 hodinou zpoždění, taková už arabská mentalita tam vládne, ale alespoň jsem se mrkl přes záliv na Akabu a vykoupal jsem se.

Co se týče počasí, tak už pořádné teplo, všude přes 30, večer okolo 20, Mrtvé moře teplé okolo 25, v Eilatu moře studené okolo 21, ale dalo se v pohodě koupat.

Příště sever + více palestinské území.

0 Citovat

s tím Eilatem je to divoký, byl jsem tam asi před 4 rokama a teď před rokem a to město (hlavně okolí pláže a toho nákupáku) jsem vůbec nepoznal. hrůza..

0 Citovat

Přidávám "videocestopis" s výše zmíněnými místy, kromě předraženého Eilatu, místo toho jsme dali mnohem levnější Aqabu (ubytování 400 Kč/osoba/noc, pivo 54 Kč) - https://www.youtube.com/watch?v=kyOiAuImrwo

0 Citovat


zial zijeme vo svete kde clovek nema cas... 19m43s je moc a radsej foto niekde zaves, vo videu to nema velky vyznam ako slideshow

sa mi paci ta poznamka o cene piva ako by to bolo v tomto moslimskom regione smerodajne :))

0 Citovat

Cena piva je směroplatná všude, alespoň pro mne. :-)

0 Citovat

Aktuální "směrodatná" cena piva 0,5 l v plechu, značka Goldstar, kupováno ve velkém, čistém supermarketu v Jeruzalémě (ne "večerka") je 13 šekelů, tj. 90 Kč.

0
7 reakcí