Dobry vecer, v rámci poslednej akcii BA som si kúpil let do US s prestupom na Heathrow od 19 00 do 7 30 nasledujuceho dna. Mozno blba otazka, chcem sa spytat ako je to s moznostou pockat pres noc na letisti, asi je to mozne, nie? Alebo sa nejako zatvara letiste a musim si idealne naist nejaky nocleh nekde? Jedna sa o Terminal 3. Este by ma zaujimalo ci pri tak dlhom prestupe mi bude poskytnuty nejaky meal voucher ci neco podobneho...Dik za odp. .

Londýn Heathrow (LHR)

Založil(a) ve fóru Letiště

Trosku OT: mam v cervnu podobny routing, jen koncim v Oslu. Puvodne jsem taky chtel vystoupit uz na LHR, ale nakonec jsem za 1200 koupil OSL-PRG s OK (snad jeste budou litat).

Nech si v SNA odbavit zavazadla jen do LHR, nemel by to byt problem.

0 Citovat

Bezva, díky. Mimochodem, my také letíme v červnu. Konkrétně 7.6. do LA a 24.6. zpátky. Akorát, že dva jsme sehnali výhodné letenky s návratem do Stockholmu a zbývající čtyři kupovali lístky později a sehnali dražší, které končí v Oslu smiley). Tak jsi mě uklidnil. Já měl hrůzu z toho, že budu mít letenku Londýn - Praha a v SNA mi oznámí, že musím letět až do Stockholmu smiley. To bych se snad zkusil i rozbrečet, aby mě pustili ven už v Londýně smiley smiley.

0 Citovat

Kdyby te v SNA zklamali, najdi v LHR transferovou prepazku BA a rekni jim, ze duvodu "nahle indispozice" nebo cehokoliv podobneho dal nemuzes letet a oni zaridi, abys kufry dostal.

My letime 16.6. do SFO a zpatky 1.7.

0 Citovat

Tak doufám, že si to užijete (a my také smiley). Moc díky za rady, hned jsem klidnější (asi je vidět, že jsem trošku panikář smiley smiley).

0 Citovat

K tým bezkontaktným kartám v metre - nám nefungovala ani jedna karta zo 6 rôznych ktoré sme vyskúšali (Visa/MasterCard, kredit aj debit). Obsluha vysvetlila, že karty z krajín mimo UK sa pridávajú do systému len postupne a cca do pol roka by už mali fungovať všetky.

Ak vám nepôjde, netreba panikáriť a kupovať papierový lístok (je výrazne drahší - do centra 6GBP, Oyster je za 3.10GBP). Treba nájsť vo vchode do stanice veľký automat (ten širší z dvoch druhov ktoré tam majú) a priamo v ňom sa dá vybaviť Oyster card na pár kliknutí (nezabudnite si zobrať obal na kartu ktorý je pohodený hore na "streche" automatu). Je treba zaplatiť depozit 5GBP a následne si dobiť kredit aspoň 5GBP - t.j. spolu 10GBP. Dá sa platiť bankovkami, mincami aj kartou.

Ak ešte do Londýna pôjdete, Oysterku si nechajte a využijete ju nabudúce. Ak už do Londýna neplánujete ísť, na konci cesty treba znovu vyhľadať "široký" automat a na 2-3 kliknutia vybaviť zrušenie Oysterky a vrátenie depozitu. Potom stačí Oysterku priložiť, deaktivuje ju a vráti depozit vrátane zostávajúceho kreditu v hotovosti. Karta vám ostane ako suvenír smiley Neviem ako to je inde, ale na Liverpool street je takýchto automatov niekoľko a všetko fungovalo bezproblémovo.

Pokiaľ na výstupnej zastávke nie je veľký automat, dá sa karta vrátiť v pokladni metra. Ak by ste si nevedeli poradiť sa automatom na Heathrow, aj tam sa dá Oysterka vybaviť v pokladni za pár sekúnd.

A pre xkubix - áno, určite to bola Delta Economy smiley

0 Citovat

Dobrá, díky, snad bude fungovat bezkontaktní, ale kdyby ne, tak zkusím postup s Oyster smiley).

0 Citovat

Zdravím,
v sobotu letíme do NYC a měl bych pár dotazů.
Letíme z WAV (British Airways) do LHR, tam přiletíme 19:45 a odlet z T3 do JFK (Virgin Atlantic, ale let provozován Deltou Airlines...) bude 11:30 druhého dne.

1) při přestupu musíme řešit zavazadla nebo jsou odbavené až do NYC? Hledal jsem v diskuzích, píše se, že je uvidíme až v NYC, někde ale, že je musíme vzít a znovu odbavit.
2) přestup je docela dlouhý, našli jsme si hotel kousek od letiště - můžeme opustit letiště nebo musíme zůstat v tranzitní zóně? Jak postupovat, když letiště opustíme? Normálně druhý den přijdeme a znovu projdem kontrolou apod? Kufry však chceme nechat a ne je znovu odbavovat, půjde to?
3) jak je to s kontrolou imigračního? Je v pohodě? Nejsem ten typ, co stresuje, ale je to náš 1. transatlantický let a je to trošku komplikovanější než přelety po Evropě smiley

Díky moc za každé tipy, postřehy.
Michal

0 Citovat

Letěl jsem to samé smiley
1) při odbavení ve WAW si řekneš, jestli chceš zavazadla až do cíle, nebo LHR... ale pozor, pokud letíš taky s BA a pak DL, tak si při check-inu na LHR musíš říct, aby ti zavazadla načetli na novou letenku! Stačí ukázat útržek od zavazadel a madam na check-inu to přepíše, prý to tak musí být... baba ve WAW mi to neřekla a náhodou jsem to zjistil až na LHR smiley
2) můžes si dělat co chceš, je jim to jedno smiley stejnak při letu do USA musíš projít na LHR security pre-check a pak až můžeš do letadla
3) právě jedna proběhna od najmuté agentury už na LHR, další v USA... měl jsem nepříjemného úředníka, ale vše ok, buď svůj smiley narazíš na blba, nebo na někoho, komu je vše jedno... další pohovor si ještě užiješ až si vezmeš zavazadla a budeš chtít opustit letiště smiley

0 Citovat

ad 2) Tranzitní prostor opustit samozřejmě můžete a při tak dlouhém přestupu se to očekává. Normálně projdete imigračním a druhý den projdete bezpečnostní kontrolou. Odbavovat u přepážky se nemusíte, palubní vstupenky na let do NY budete mít už z Varšavy. Jak to je s odbavením zavazadel při velmi dlouhém prestupu se řídí pravidly toho kterého letiště, ale s největší pravděpodobností vám je odbaví až na JFK.

ad 3) Nelze paušalizovat. Já jsem nikdy problémy neměl, ale znám lidi, kteří byli vyslýcháni jako nejhorší kriminálníci.
Pokud to jde, jdu do fronty k přepážce obsazené bílým imigračním úředníkem.

0 Citovat

to xkubikx, Petr76:

Díky oběma smiley

a o co jde s těmi zavazadly? Teď začínám mít strach, že když na to zapomenu, zavazadla v New Yorku neuvidím smiley... Takže odbavený budu už z Varšavy a není tedy nutné být druhý den na letišti o ty 2-3 hodiny dopředu? Jasně, čeká mě ta bezpečnostní kontrola, takže bych tam měl být dřív, ale mohla by stačit tak ta hodina, hodina a půl, ne?

0 Citovat

To záleží vždy na domluvě.. Konečné stanovisko ti poví ve Varšavě smiley někdo dělá s delšími přestupy problémy a zavazadla nechtějí odbavit.

0 Citovat

Tak mi to přece jen nedalo a volal jsem na Pelikána, přes který to máme koupené smiley. Paní mi řekla, že v případě, že mám lety pod jedním rezervačním kódem (což je můj případ), tak se o zavazadla starat nemusím, nic nikde nemusím řešit ani říkat a vyzvednu si je až na JFK...

Třeba to někomu pomůže smiley

0 Citovat

Se staci podivat co ti lepi na kufr pri odbaveni smiley Na tagu je vzdycky iata zkratka ciloveho letiste - mrkni na to a mas klid..

Nicmene abych ti trochu ubral optimismu - tak v LHR mi v breznu poprve v zivote (a to litam docela dost - tak min 2 lety mesicne a vzdycky litam s velkym zavazdlem) ztratili kufry, pres to ze jsem je mel nacheckinovane az do TXL - nicmene v TXL jsem vyreklamoval a druhy den prileteli na PRG a nejaky pan mi je privezl az domu smiley - nakonec jsem byl docela rad, ze jsem se nemusel s baglama tahnout pres Berlin smiley

0 Citovat

Ahoj Jaromi. smiley
Letíme stejnou trasu, také z WAW a také 19.6. přes Londýn. Dáme řeč? Jak jedete do WAW?
Můžem vyměnit email nebo telefony. smiley

0 Citovat

Taky letíme do NY 19.6. z WAW smiley koukám že to bude cestujlevne.com výprava smiley

0 Citovat

Tak se stalo co jsem predpokladal. Kufry do JFK nedorazily! A to jsem je po stopoveru v LHR videl, jak je nakladaji do letadla, mam to dokonce vyfocene! smiley leteli jsme s British airways (WAV to LHR), pak VIRGIN ATLANTIC (LHR>JFK, provozovano DELTA AIRLINES). A to me jeste borec na LHR ujistoval, ze dorazi do Jfk V pohode, je to i na letence nalepka... Reklamoval jsem to hned u delty na jfk, prileteli jsme vcera, volal jsem na linku delty a nic nevi! Jak je to sakra mozne smiley... Co muzeme delat? Meli jsme tam vsechny hadry na 2 tydny, boty apod. Jak je to s nahradou skody? Odectou to pak od toho, co by nam vratili kdyby se uplne ztratil? Jen ten kufr stoji dost penez a o obsahu ani nemluvim... Jeli jsme sem na 2 tydny tak jsme nejeli s jednom trikem. Ma nekdo zkusenosti? Diky za kazdou pomoc smiley

0 Citovat

Ahoj, jdu to tu pročíst ale předpokládám že tu na to odpověď nenajdu. Na LHR Terminál 3 přilétám v 16:00 a z terminálu 5 odlétám v 21:00. Nevíte někdo vesničce s príma hospůdkou v okolí letiště kam by se dalo zajít na pivo? smiley Nebo nějaký podobný tip na to co během mezipřistání navštívit...

0 Citovat

Na ofiko stránkách HE https://www.heathrowexpress.com/tickets-deals/prices-fares jsem narazil na "90 Day Advance Express Saver Weekend" za £5.50 one-way (popř. Business za £7.50 one-way), což je zajímavá varianta k metru s dobrým poměrem cena/čas/pohodlí, pokud vám cesta zrovna vyjde na víkend, jako mě v dubnu smiley
Nevýhoda je samozřejmě non-refundable.

0 Citovat

Není to tak dlouhý přestup. Klidně bych vyrazil jenom na Bath Road. U Heathrow Close je hospoda, případně se dá zajít na terasu Thistle hotelu a pozorovat cvrkot na letišti. Naopak na jižní straně Oaks Road a Riverside Road je taky pěkná hospoda.
Všude se dá dostat zadarmo autobusy, které jezdí kolem LHR.

0 Citovat

Zdravím, chci se zeptat, jestli někdo nedokážete poradit, jak je to se zavazadlem při přestupu v Londýně mezi letišti. Letíme z Amsterdamu do Limy s přestupem v Londýně, oba lety s BA, v Londýně se ale musíme přesunout z Heathrow na Gatwick.
Případně nemáte někdo zkušenost s délkou přesunu mezi těmito dvěma letišti? Nejradši bych vzala metro + easybus, ale na přestup máme asi 4 a půl hodiny, tak nevím, jestli si to nezkomplikujem a není lepší připlatit za přímý national express (zvlášť teda, jestli budeme muset čekat na zavazadla a znovu je odbavit)...

0 Citovat

Jak mi prodejce čachruje s routingem, aktuální verze je, že bych měl na přestup 1 hodinu a 25 minut směr USA. Budu mít odbavené zavazadlo z předešlého letu, takže se o něj starat nebudu muset. Je ten čas reálný, nebo mám opět protestovat? Pozitivní je, že kdyby mi spoj ulétl, tak je to na jedné rezervaci, takže by mi museli najít náhradní let. Jde o british airways. Díky

0 Citovat

Pokud máš na jedné rezervaci, tak už nic neřeš - kdyby to nebylo reálné, tak Ti to takhle neprodají. Hodina a půl bez zavazadla je prakticky na každým letišti ok.

0 Citovat

Kdyz bude první let opozden tak ti na prestupu daji takovou cedulku s kterou to zvladnes třeba za 40 minut - ale není o co stat

0 Citovat

Je to v pohode. Pred 4 rokmi sme mali na prestup v rámci terminálu T3 60 min, lietadlo trochu meškalo, cedulku nám nikto nedal, na odletovú bránu sme sa dostali za 40 minút s mierne vyplazeným jazykom. A to sme sa ešte zdržali čakaním na autobus od lietadla do haly a 10 minútovým "Predimigračným pohovorom.

0 Citovat

Prosím o konzultaci. Potřebuji odpoledne z centra Londýna na Heathrow a chytnout let s BA v 19:20. s Heathrow Express bych měl dojet na letiště v 17:40 (když mi neujede). LHR je obrovské, večer bude rušno, nemám priority. Říkám si, že bez zavazadel a s online odbavením předem to reálné je. Jen mám strach ze security, abych tam neztvrdl moc dlouho. Dík

0