Ryanair už nějaký ten pátek záměrně rozsazuje cestující na stejné rezervaci. Nejprve jdou na dračku prostřední sedačky, což je takový Černý Petr, pak následují sedadla do uličky, mezitím se samozřejmě náhodně přidělují i sedačky u okýnek. Je to každopádně taková nechtěná loterie. V nejlepším případě sedíte od sebe jen pět řad, v tom nejhorším třeba třicet. Pro mě je to absolutně nemorální praktika, která nutí téměř každého připlácet za výběr sedadel, pokud chtějí za každou cenu sedět vedle sebe. Poradím malý a funkční trik, který ale lze aplikovat jen za určitých podmínek: V době online check-inu musí být k dispozici maximálně 25 zakoupitelných míst + ta vaše.  Check-in provádějte nejlépe v noci před odletem, kdy je malá pravděpodobnost, že se bude na stejný let checkovat někdo jiný, a je na 99 % zřejmé, že už se nikdo další checkovat nebude, že jsou volná jenom vaše a neprodaná místa. V momentě, kdy bude možné splnit předchozí podmínky, se dejte do práce. Provádějte vše z praktických důvodů na desktopu. Zahajte nákup letenek na témže letu. Pokud letíte dva a v momentě nákupu bude volných 20 letenek, vyberte 18 cestujících. Po výběru letu a při pokračování na další krok, tj. výběr sedadel, vyberte všechna sedadla, která nechcete, až do momentu, kdy na seat planu budou neoznačena jen ta dvě sedadla, která byste chtěli dostat přidělena při online check-inu. Musíte tlačítkem Potvrdit pokračovat dále. Od tohoto okamžiku je 18 "nechtěných" sedaček v rezervačním systému na 10 minut zablokovaných a nehrozí tak, že byste některou z nich dostali při check-inu.  Dejte se do checkování na svůj let, nejlépe na jiném browseru nebo v dalším anonymním okně, případně na jiném zařízení. Pokud všechno půjde hladce, během check-inu uvidíte k dispozici jen zbývající sedadla, které jste si při fakeovém nákupu letenek nechali pro sebe :-)Nevýhodou někdy bývá to, že z dvaceti volných míst nejsou žádná vedle sebe, ale pořád je menší zlo sedět ve dvou řadách za sebou nebo vedle sebe, než v předu a vzadu!  .

Ryanair - kterak zadarmo sedět vedle sebe

Založil ve fóru Letecké společnosti

Ryanair už nějaký ten pátek záměrně rozsazuje cestující na stejné rezervaci. Nejprve jdou na dračku prostřední sedačky, což je takový Černý Petr, pak následují sedadla do uličky, mezitím se samozřejmě náhodně přidělují i sedačky u okýnek. Je to každopádně taková nechtěná loterie. V nejlepším případě sedíte od sebe jen pět řad, v tom nejhorším třeba třicet.

Pro mě je to absolutně nemorální praktika, která nutí téměř každého připlácet za výběr sedadel, pokud chtějí za každou cenu sedět vedle sebe.

Poradím malý a funkční trik, který ale lze aplikovat jen za určitých podmínek:

  • V době online check-inu musí být k dispozici maximálně 25 zakoupitelných míst + ta vaše.  
  • Check-in provádějte nejlépe v noci před odletem, kdy je malá pravděpodobnost, že se bude na stejný let checkovat někdo jiný, a je na 99 % zřejmé, že už se nikdo další checkovat nebude, že jsou volná jenom vaše a neprodaná místa. 

V momentě, kdy bude možné splnit předchozí podmínky, se dejte do práce. Provádějte vše z praktických důvodů na desktopu.

  • Zahajte nákup letenek na témže letu. Pokud letíte dva a v momentě nákupu bude volných 20 letenek, vyberte 18 cestujících. Po výběru letu a při pokračování na další krok, tj. výběr sedadel, vyberte všechna sedadla, která nechcete, až do momentu, kdy na seat planu budou neoznačena jen ta dvě sedadla, která byste chtěli dostat přidělena při online check-inu. Musíte tlačítkem Potvrdit pokračovat dále. Od tohoto okamžiku je 18 "nechtěných" sedaček v rezervačním systému na 10 minut zablokovaných a nehrozí tak, že byste některou z nich dostali při check-inu.  
  • Dejte se do checkování na svůj let, nejlépe na jiném browseru nebo v dalším anonymním okně, případně na jiném zařízení. 
  • Pokud všechno půjde hladce, během check-inu uvidíte k dispozici jen zbývající sedadla, které jste si při fakeovém nákupu letenek nechali pro sebe :-)

Nevýhodou někdy bývá to, že z dvaceti volných míst nejsou žádná vedle sebe, ale pořád je menší zlo sedět ve dvou řadách za sebou nebo vedle sebe, než v předu a vzadu! 

0

Zajimave, ale neni jednodussi nekoho pekne poprosit a vymenit se? V Ryanairu jsou ta skatulata vzdycky tak velka, ze se mi jeste nestalo, ze by nekdo nebyl ochotny nam vyhovet :) 

Pripadne si to rovnou koupit, samozrejme.

0 Citovat

Jak zjistím, kolik je volných letenek? Zřejmě až při výběru sedadel, ne? A maximum letenek na jeden nákup je 25, takže pokud bude volná polovina letadla, tak smolík. (jo, další rezervace...) Ale zas v takovém případě si pak člověk může sednout kam chce, že. Má to drobné mouchy, ale lepší něco než nic. Vyzkoušíme, díky.

0 Citovat

Pokud chceš zadarmiko chytit místo v první řadě nebo u nouzáků, odkud tě vyžene skoro každé letuška, pokud ho nemáš přiděleno nebo zaplaceno, tak tento trik oceníš. Ryanair tato "prémiová" místa nechává volná až skoro do poslední chvíle, ale není to vždycky pravidlem. 

0 Citovat

DimikUK napsal(a):

Zadna novinka. Nejde to kdyz je treba sedacek volnych 30 a koupit lze posledni. Za 10 minut tech 29 po jednom nevybukujete. Nekdy system hlasi vyprodano i kdyz pak v Letadle mista jsou volna. V tom pripade tez smolik.

Má to mouchy, ale v mnoha případech to funguje. Ten nákup včetně výběru 25 sedadel jde vyklikat za minutu!!! Jakmile dáš potvrdit výběr míst, jsou vyblokovaná. Pak následuje výběr zavazadel a až pak zadání jmen cestujících, ale toto už nemusíš provádět. Ten fejkový nákup končí v momentě, kdy potvrdíš výběr sedadel! 

0 Citovat

Díky za tip.

Lítat za pár kaček není moc morální taky :)

0 Citovat

Jen aby se pak někdo necheckoval zároveň se mnou a ta moje krásná místa mi nevyfouk... :-)

0 Citovat

prosim vymazte toto vlakno... hned to nejaka travelhackerka alebo bez mapy vytrubi

0 Citovat

Hlavně jsem teda zapomněl na to nejdůležitější, check-in se musí provádět v okamžiku, kdy je jasné, že už jsou skoro všichni začekovaní, protože logicky musí být kromě těch neprodaných i volná místa pro ty nezačekované. 

0 Citovat

aj tak, vymazat :D

0 Citovat

Souhlasím s tím, že je to prasárna to rozhazování po letadle, ale na druhou stranu předvádět takovýhle akce kvůli pár euro, sorry jako. To ať tady klidně zůstane pro ty, kteří to chtějí využít. Stejně min. půlka lidí, co to přečte nepochopí jak a kdy vůbec splnit podmínky pro to, aby to mohlo fungovat a už to vidím, jak tady budou dotazy typu koupil jsem 25 letenek, co s tím :)

0 Citovat

Lukáš Horák napsal(a):

Hlavně jsem teda zapomněl na to nejdůležitější, check-in se musí provádět v okamžiku, kdy je jasné, že už jsou skoro všichni začekovaní, protože logicky musí být kromě těch neprodaných i volná místa pro ty nezačekované. 

teď jsem to sem chtěl připsat, že je potřeba, aby ke všem prodaným letenkám už byla přidělena sedadla - což je asi nejhůře splnitelné

0 Citovat

Z mých dosavadních zkušeností se stačí čekovat někdy pozdě večer nebo nad ránem před samotným letem, málokdo se čekuje v den letu, každý to chce mít už vyřízené  den předem a mít klidné spaní :-) Ne vždy to vyjde ideálně, ale minimálně se podaří chytit místa aspoň za sebou, pak je snazší i výměna, než když každý sedíte na opačném konci letadla. Je to takový trik netrik, ale dá se to využít... To už je na každém :-)

0 Citovat

Já teda takhle železný nervy nemám a checkuju se 2 hodiny 15 minu před odletem (co kdyby jim zase spadl web, že jo). Zatím z toho vždycky byla sedadla u okna v předních řadách

0 Citovat

DimikUK napsal(a):

Checkuju se 2 hodky a 5 minut pred letem a vzdycky si vyblokuju exit seat. Jen me udivuji idioti co jsou na middle seat v poloprazdnem letadle. A nepresednou si a nepresednou...

Nevím, kdy jsi teda viděl u Ryanairu poloprázdné letedlo, já osobně teda nikdy. A proč je pro Tebe někdo, kdo chce sedět tam, kde má, idiot? To je snad jeho věc....
0 Citovat

1+

poloprázdný Ryanair jsem viděl před 4 lety z RIX. A také nevím, co je špatného sedět uprostřed, vlevo si udělám piknikový koutek s rozbaleným lepeňákem a vpravo odkladovou plochu:-)

0 Citovat

Čekuju se cca 1-2h předtím než autem vyrážím směr letiště. Z 8 letošních letů s Ryanem/Laudou jsem 4x dostal exit. Ve všech těchto případech si ke mě přesedla přítelkyně a nikdo ji nevyhodil. Jednou jsme se tam šli i vecpat, protože tam nikdo neseděl. Kromě jednoho letu jsme vždy sehnali místo vedle sebe. Nevím, jak ostatní, ale většinou čas v letadle beru jako relax, kdy nic nemusím a nechce se mi ani moc povídat, takže je mi úplně jedno, kdo vedle mě sedí :)

0 Citovat

Ono vôbec netreba čakať než bude dostupných iba 20-30 sedadiel, stačí trochu porozmýšľať a vyklikať sa to dá rýchlo a efektívne :) Ale súhlasím, že zmazať

0 Citovat

Pravděpodobnost, že by jich bylo více, je téměř výjimkou...

0 Citovat

Hmm, pouzivam trochu jiny trik odzkouseny cca 10x a jedenkrat nevysel, jelikoz prisel kapitan  s nejakou muzikantkou a prohlasil potrebuji sedadlo pro hudebni nastroj basu, sedela misto me , posunul jsem se doprostred ;). Cca 2.5 hodiny pred checkinem si udelam screenshot obrazovky s misty ktere jsou prazdne, zelene a pote staci nastupovat mezi poslednimi a jen si sednout na tyto zelene mista. Vetsinou se nam podari  obe mista u oken za sebou, do krize ulicka atd. Samozrejme zalezi na vytizenosti letadla, je to loterie. 

0 Citovat

A neni lepsi si ty mista proste koupit ? vyberu si  ty ktere chci  a check  in si udelam  taky kdy potrebuju  , Ryanair  vypise  akci  a pul dne i dele  jsou stranky  horor  , navic   treba , kdyz nepouzivam mobilni aplikaci,  tak si letenky vytisknu v klidu doma  a  o nic se  pak nestaram ...to mi za ty  3  -4 eura  stoji , na cestach  da clovek  3 eura za vetsi blbosti  ... chapu nekomu  jde hlavne o princip  .. taky se me nelibi  kdyz  koupim letenku za  10 -20 euro, abych platil dalsich 10 za sedadlo a priority ( k vuli 2 zavazadlum ) . ale porad je ten let pak za 500 -1000 kc  .coz mi moc  jinych splecnosti v takovem mnozstvi  a vyberu  destinaci nenabidne 

0 Citovat

Mikire, toto vlákno je návod, ne polemika o tom, jestli si připlatit za sedadlo a další služby. Jak vidno, každý to nějak s tím sezením vyřeší, někdo vyblokuje sedačky, někdo poprosí o výměnu, někdo si dělá screenshoty obsazenosti, ale proč bych proboha měl platit za to, že chci vedle někoho sedět, protože mi to letecká společnost záměrně (za účelem zisku) znemožnila. Tvůj argument, že ty 3-4 eura za seating dáš, protože bys je jinak stejně utratil za jinou chujovinu, je stejný jako, že si stejně musíš koupit něco k jídlu, protože přeci musíš jíst. 

0 Citovat

přijde mi smutný že se tohle musí řešit, na druhou stranu cestování takový začíná být, řešení letů, dohadování se na místě kam přiletíte, protože jako turista jste pro většinu chodící dolar a ono říct si u všeho 3, 5, 10 eur je nic nejde, ve výsledku by to byly tisíce eur u některých.


Já si třeba všiml u Ryanair že pokud nemáte přednostní vstup, tak máte nárok jen na malé zavazadlo, opravdu malé, ale nikomu nevadí že lidi mají na zádech velké batohy a ještě třeba v ruce igelitku. Ale malinkatý kabinový kufřík každý řeší. Naposledy nedávno jsem se kolem toho docela hádal, nechtěli mě pustit s přítelkyní, říkám podívejte, ten kufřík by se vešel i pod sedačku a je 2x menší a lehčí, než ty batohy a tašky co tu lidi nosí a vy je pouštíte, chcete mi tvrdit že mám největší zavazadlo? nakonec mávli rukou a pustili mě. Ve výsledku jim nejde o to kolik toho do letadla nesete, ale o to že prostě kabinové zavazadlo i kdyby bylo sebelehčí a sebemenší, tak za to chtějí prachy. Takže od té doby už s nimi budu jezdit s batohem, klidně si ještě naplním velkou taštičku přes rameno, kterou nosím pod bundou. Je to trapárna, ale dělají si to sami.


Když cestuji ve dvou, zase dělám to, že když mám kabinové zavazadlo těžší (a to někdy mám klidně o 5kg), tak přítelkyně je někde s kufříky, já se odbavím, pak jsem u kufříků já a odbaví se přítelkyně, vezmem kufříky a jdeme ke gatu, tam už je neváží. To praktikuji skoro u všech aerolinií, mám menší kufřík, takže do klece se vejde, ale vozím si v něm noťák, foťák a další poměrně těžké věci. Já se kdysi smál videím s těmi cestovatelskými vestami, jak si do nich dáte oblečení, počítač a další krámy a obsluha vám nemůže nic říct, dnes ale vidím že takový hrachoviny budou mít asi smysl. Ono letět třeba za 2000 Kč a pak dát 240 Kč za přednostní vstupy kvůli kabinovce, případně dalších třeba 15 stovek za kufr, několik stovek za výběr sedadel x 2 lidi, při větším množství letů za rok to dělá desítky tisíc klidně a určitě každý dokáže ty peníze utratit smysluplněji.


Zrovna při posledním letu s Ryanem jsem měl řadu 6 a přítelkyně 30, do toho když jsem usnul, tak mě regulérně letuška probudila jestli nechci losy, už mi to přijde takový dost na hraně. Chápu to u letenky za litr, ale my letěli na poslední chvíli do Maroka a letenky nás s 1 kufrem stály ve 2 lidech přes 12 tisíc, prostě většina vyprodána. Mohli by třeba rozlišit zda letíte za litr, nebo za 6. Protože takovou vzdálenost za ty peníze můžete letět i s Emirates :-D 

0 Citovat

:D legendární návod... Musím někdy otestovat.

Co mi ale vrtá hlavou, jsou ty prodaná místa nezacheckovaných lidí. V systému přeci nebudou blokovaná a tudíž z relativně 50 volných sedaček bude skutečně volných jen 20... Ale jo, i těch 20 sedaček dokážeš usadit tak, abys získal pak x kombinací s místy vedle sebe. Takže super :)))

tonic – podle mě to nikdo z těch dvou nedokáže pochopit a přepsat tak, aby to pochopili další.

0 Citovat

Ale jo Lukasi, ja to chapu , ovsem uprimne je to navod tak trosku  ne uplne koser , protoze  tim na 10 minut  zabranujes  ostatnim v rezervaci mista  i kdyz je  vysoce pravdepodobne , ze v noci  pred odletem  vetsinou uz  ti  co  si mista vyberou, rezervavci maji .polemizovat jsem o tom nechtel , navod znam , drive jsem zacal  taky  delat  check in az  tesne pred odletem i kdyz bez  te blokace sedadel , ono to i bez ni trosku funguje ,ale prestal jsem to takto pouzivat , hlavne  proto , ze snizili  chcek -in ze 7 dnu na 4  bez vyberu mista  , kdezto kdyz si ho vyberu mam 30 dnu ,neobhajuju tim Ryanair , je to skutecne za ucelem zisku i kdyz  to vysvetlovali  ( O Leary ) jinak ,takze se nedivm, ze je snaha  s tim nejak vydrbat

Hlavne jsem tim ale chtel  rict to , ze si s tim takto hrat  kvuli takove sume me prijde zbytecne , spis bych  se priklonil k te posbe o vymenu , nebo radeji ,si zjistit ty volne mista , tech ale moc nebyva , rozhodne ale nastupovani  do letadla  .neni zrovna silna stranka  cestujicich  a  sachy z misty  zdrzuji nastup a odlet a vlastne pak Ryanair  na gate specha  a zbytecne pak clovek  ceka v autobuse  , nebo v letadle pred  odletem
0