Praha (PRG)

Založil před 14 lety David Eiselt ve fóru Letiště

Bohužel se nedozvíme, zda se jednalo o vstup do ohrádky nebo to byl finální boarding.

0 Citovat

Pokud vstup do ohrádky, tak byla ještě dost hloupá - mohla vyčkat až někdo zaměstná agenty Menzies nějakým hloupým dotazem a mezitím nenápadně přelézt ohrádku.

4 Citovat

co čtu v diskuzi tak píšou, že  napadení došlo v 20:38 u letu, který byl plánován na 20:05, prý odletěl v 20:42, no každopádně i kdyby jí tam pustili tak by se do letadla nedostala.

Imho nalitá nebo zfetovaná pokud v útoku pokračovala i když tam přišla letištní ochranka. 

1 Citovat

Těžko říct, co tomu předcházelo. To napadení ve 20:38 už mohlo důsledek dlouhé hádky, kdy už bylo jasné, že nikam nepoletí, jelikož už letadlo vytlačili od mostu. 

Podle Flightradar24 to letadlo z předchozího letu mělo landing v 19:53, takže řekněme nejdřív 19:55 u mostu. Pravidelný odlet následujícího letu 20:05, takže jestli zavřeli ohradu v 19:35 v době, kdy tam letadlo ještě ani dlouho nebylo a odmítli ji pustit se slovy, že letadlo nestihla, tak to může být víceméně stejný příběh jako ten můj. Taky jsem se tam hodinu dohadoval než to letadlo konečně vytlačili od mostu. Menzies si to prostě dělá lehčím a uzavírá boarding v původním čase bez ohledu na zpoždění letadla. Skutečný odlet to mělo ve 20:42, otázka jestli na to měla nějaký vliv ta hádka nebo ne.

Ale takhle těžko říct, mohla klidně dorazit až v těch 20:38, pak není o čem. 

2 Citovat

Menzis uzavira let presne v tu chvíli, kdy to po nich chce aerolinka - není to tak, že by si řekli "tak to tak zavřem". Na to jsou příliš malí páni.

0 Citovat

Měl jsem na to opravdu dlouhou komunikaci s Ryanairem. Menzies mají pokyn uzavírat boarding 20 minut před plánovaným odletem, pokud jde vše podle plánu a předpokládá se odlet na čas. Což ale nebyl tento případ a stejně tak to nebyl můj případ. Letadlo zpožděné již na příletu z předchozího letu, takže je jasné že se turnaround nestihne. Je za tím pak celkem složitý proces zpracování dokumentace, který mi byl taktéž nastíněn, takže těch 20 minut před vytlačením letadlo ze stojanky je víceméně nutných.

Jiná situace ale nastává pokud má letadlo již známé zpoždění, což byl dle FR24 tento i můj případ.

Pak totiž uzavírat boarding 20 minut před plánovaným odletem není nutné a je to na to rozhodnutí handlingu, který bere v úvahu zpoždění (informace o zpoždění personál na gatu má), tak aby to dále nezvyšovalo zpoždění letadla. Naopak zbytečné odmítnutí pasažéra, kterému se musí jít vytahovat zavazadla to zpoždění prodlouží.

Při větších zpožděních tohle funguje celkem bez problémů ale u kratších zpoždění pak vzniká šedá zóna. 

2 Citovat

Odpověděl jsi si sám: Je to na rozhodnutí handlingu. S tím prostě nic neuděláš.

2 Citovat

No tak jinak, kde je ta hranice, kdy se má ten boarding zavřít? Příklad letadlo bude mít 4 hodiny zpoždění. Handling uzavře boarding 4 hodiny a 20 minut před odletem, tak jako by zpoždění nebylo. Je to v pořádku? Nebo zpoždění do jedné hodiny, tam se často ani nedává nový čas odletu na tabule, pak tedy může být handling a z obliga a uzavřít v původním čase.

Jako já jsem poučen a už vím, že zpoždění letadla nemusí hrát žádnou roli ale ruku na srdce, kdo z nás v minulosti nekoukal na zpoždění letadla a neříkal si to je v pohodě, letadlo je ještě někde ve vzduchu, bude zpoždění, není potřeba pospíchat na gate i když se blíží čas gate closing z BP nebo můžu ještě sedět v salonku, abych pak hodinu nemusel zbytečně sedět na gatu. 

Ty ohrady tohle všechno změnily. Do té doby platilo není letadlo nemůže ani začít boarding natož být ukončen (u gatů s mostem). Teď může být boarding ukončen i bez letadla. 

Zahraniční cestující, co tohle nezná se tak spálí raz dva.

3 Citovat

Mě prostě nepřestane udivovat, co je tak těžkého na tom, dostavit se k nástupní kontrole v době, kdy svítí Nástup.

4 Citovat

Ano, svítí Nástup. Cestujicí se dostaví k bráně a není nástup z různých informací. Sedačky jsou obsazené, takže musí postávat okolo. Handling nepodává informace. Nota bene když na Flightradaru 24 vidí, že letadlo má zpoždění. Respektive vidí, že letadlo není na ploše.

Když je ohrádka, nelze jít si sednout jinam ani jít na záchod. Letadlo má zpoždění x hodin, ale Menzies zavře cestující do ohrádky.

3 Citovat

matej15 napsal(a):

No tak jinak, kde je ta hranice, kdy se má ten boarding zavřít? Příklad letadlo bude mít 4 hodiny zpoždění. Handling uzavře boarding 4 hodiny a 20 minut před odletem, tak jako by zpoždění nebylo. Je to v pořádku? Nebo zpoždění do jedné hodiny, tam se často ani nedává nový čas odletu na tabule, pak tedy může být handling a z obliga a uzavřít v původním čase.

jaká hranice? proč vy vůbec jako cestující řešíte, kdy a jak handling zavírá let? vy se máte řídit cedulema - a nespekulovat, coby kdyby. prostě pokud svítí, že gate close je v 10:00, tak vy jako cestující tam máte být v 10:00, i kdyby letadlo podle flight radaru bylo ještě v rakousku. od toho tam ty cedule jsou, a od toho jsou ty časy v boarding pasu. nikdy nevíte, jestli aerolinka operativně neprohodila letadla apod. a ani vám nepřísluší to vědět.

Pokud se aerolinka/handling uvolí, že k zavření letu dojde pozdějc (s ohledem ke zpoždění) - tak vám o tom dá vědět. Pokud ne, nemáte "myslet", ale máte bejt tam, kde máte. (ted neresim konkretne vas pripad se sezením naproti gejtu, ale obecně - to aby někdo neremcal).

zahraniční cestující se nespálí (a ani většina cestujících z čr) - protože nevymejšlej kraviny a jdou tam jako to stádečko podle toho, co maj na boarding pasu / cedulích. krom toho řada z nich se s ohrádkami potkala, protože to není nějaká specialita Prahy, ale narazíte na podobný princip i jinde.

3 Citovat

Gigo15 napsal(a):

Ano, svítí Nástup. Cestujicí se dostaví k bráně a není nástup z různých informací. Sedačky jsou obsazené, takže musí postávat okolo. Handling nepodává informace. Nota bene když na Flightradaru 24 vidí, že letadlo má zpoždění. Respektive vidí, že letadlo není na ploše.

Běžnému cestujícímu je (naštěstí) jedno, co ukazuje flightradar - protože vetsinou nic jako rotace neřeší, a ani neví, že to letadlo, co je teprve někde u chebu je vlastně to letadlo, ve kterým už měl sedět. ti "nejsou problém". ti jsou vlastně zcela bezproblémoví.

problém jsou "rádoby" experti, co si myslí, že tomu rozumí, protože "už přece 4x letěli na korfu", umí otevřít flightradar, ale ještě nedospěli do fáze, že by je napadlo, že rotace se může změnit (pokud je člověk na letisti, kde má aerolinka bázi nebo obecně více letadel) a podobně. a ještě nepřišli na to, že flightradar24 taky často ukazuje "nesmysly".

2 Citovat

Jako by i na displejích na letištích nemohly být zavádějící informace...

4 Citovat

To sice můžou - ale řekl bych, že statisticky je to podstatně zřídkavější, než nesmysly na flightradaru :) 

0 Citovat

Pravidla jsou přeci od toho, aby se porušovala. Tyhle diskuze nemají řešení. Vždy si chybující svoji chybu obhájí a může za to někdo jiný. 

0 Citovat

Naděždo? Jsi tu?

0 Citovat

tvl nakonec se tu ještě bude obhajovat blbka co prostě přišla pozdě. A je úplně jedno co ukazuje amatérská aplikace (FR24), kde jsou data sdílená od nadšenců. Já jsem kdysi v začátcích sdílel ze své SBS a vím co tam může být za kopance.. A je mi jasný, že většina lidí vůbec netuší jak to celé funguje a kde se ta data berou.

Dalším velkým problémem handlingu, že ti lidé potřebují už jít k dalšímu letadlu podle plánu a ne čekat, až nějaká blbka vyleze z hospody. A argumentovat zpožděním 4 hodiny u jiného letu to je opravdu jiná situace..

Ohrady moc nezměnily, dřív prostě naboardovali (v PRG) do chobotu a v zimě si tam klidně zmrzni. Ta ohrada je krok dopředu, na spoustě letišť je tam i wc a automat s něcím. Bohužel v Praze to je nedořešené.

4 Citovat

Pokud máte to správné zaměstnání, tak nevadí, že přijdete pozdě, ale dokonce se pro vás letadlo i vrátí 😄😄😄

https://zdopravy.cz/bizarni-prib...vek-294391

5 Citovat

No alespoň tam nikoho nepokousaly.

4 Citovat

To přijde na řadu až v tom Splitu na tý lodi. 😄

0 Citovat

Smartwings si tímhle rozhodnutím docela nadrobily. Od teď doporučení pro každého: chcete si dát o drink navíc? Zavolejte pí. Dufkové.

0 Citovat

jen je potreba ten drink navic si dat v tom spravnym salonku :))) 

3 Citovat

Asi Janoušek něco oslavuje...

5 Citovat

Požadovali Smartwings příplatek od ostatních cestujících, že mohli cestovat s těmito dívkami?

1 Citovat

A řekl někdo těm holkám, že pití je v salónku zdarma? Takhle se snažili úplně zbytečně.

0 Citovat