Hawaii
Mohla by se objevit Hawaii ještě za 14tisíc jako loni, nebo to byla ultra vyjímka?
) Ty, co byly v akci nedávno jsou již za ´20 (jasně, furt je to málo, ale když vím, že jsem letěla o x tisíc méně .-))
Ahojte,
v dubnu se chystáme navštívit Oahu, cca 6 nocí, měl byste prosím někdo nějaké skryté přírodní klenoty neprofláklé nebo i profláklé pokud jsou zajímavé? Nějaké pralesní stezky co jste objevili když jste náhodou zabloudili, nebo nějaká malá šnorchl pláž.. Bydlet budeme pravděpodobně na severovýchodě, auto bude.
Bereme na narozeninový výlet tatíka, tak ideál něco ne extrem náročného, protože kolena :)
Vzhledem na limitovaný čas asi nebude prostor na nějaké přelety na jiné ostrovy.. jen pokud bych tu dostala velkou sadu že Oahu fakt ne :D
PS: Mimo toto téma - Pokud jako bonus máte osobní zkušenost s nějakým onsenem nedaleko Tokia kam se dá dojet shinkansenem, třeba v Atami, byla bych moooc vděčná :)
Díky moc
Čo tak jeden deň skúsiť s tatíkom Polynesian cultural centre_ Trošku cirkus, ale taký americký na úrovni.
Kdybych tam jel s rodiči, tak je vezmu na Kaena point (cesta pohodová, hezké výhledy a hromady tuleňů a mořských ptáků). Pak bych šel do Waimea Walley, což je zároveň botanická zahrada a naučná stezka věnované životě na Havaji před příjezdem Evropanů. Dobré procházky byly i Lanikai Pillbox Trail nebo Makapu trail, ale ty mají každá tak 4 km max. Byl bych dost opatrný na google recenze, kde se objevuje "challenging hike", i tam, kde to je v reálu náročně zhruba stejně jako procházka v libovolném českém lese.
Šnorchlování se mi líbilo na Makaha Reef (to je teda spíš pro pokročilé, musí se plavat víc od břehu a byli tam i žraloci) a v Shark's cove. Naopak ve všude vychvalovaná Hanauma Bay byla dost zklamání, to mi přišlo jako šnorchlovací místo pro lidi, co neumí plavat.
Pokud jste akční, tak určitě doporučuju výlet s Wild Side Hawaii za delfíny, velrybami a šnorchlováním. Mají loď pro maximálně osm lidí, takže s vámi nepojedou desítky turistů z Asie, a vedou to mořské bioložky, takže nejen ví, kam jet, ale taky, co všechno vidíte. To jsem si opravdu užil hodně.
Byli jsme na Oahu 3 a půl dne a stihli jsme toto (vše doporučuju):
Punchbowl Crater
Nu'uanu Pali Lookout
Hoʻomaluhia Botanical Garden
Byodo In
Crounching Lion - lehký výšlap
Laniakea Beach - tam občas odpočívají želvy
Tantalus Lookout
Pearl Harbor - absolutní nutnost za mě
Pink Pillbox - nádherný výšlap, doporučuju
Ko Olina Beach
Diamond Head - nutná rezervace
Koko Head - tady a bacha na kolena :D
Makapuu Trail
Waikiki Beach
A pokud tam berete tatu poprve a neocekava se, ze by tam letel znovu, tak bych zkratil Oahu (staci 2-3 dny) a druhou polovinu bych venoval Big Islandu (uplne jine nez Oahu, i proto je fajn ten pobyt rozdelit aspon na dva ostrovy. Takze bud Oahu + Big Island nebo Maui + Big Island (tim vubec nepodcenuji dalsi ostrovy a nechci zazehnout diskuzi, proc treba ne Kauai, ale myslim, ze ty dve kombinace jsou proste na uvodni a dost rychle poznani nejlepsi). Velka cast Oahu je proste styl "Amerika" a je skoda tam byt cely pobyt. Maui je sice podobne nebo spis jeste vic komercni, ale ten vyjezd nahoru na sopky tam stoji za to. Big Island je za me nejlepsi (teda bohuzel jsem nebyl na Kauai, takze ten nehodnotim). Ja jsem tam vzal takhle nekoho z rodiny na 2+3+1 den (Oahu + Big Island + Oahu) a byla z toho naprosta spokojenost. Prelety mezi ostrovy jde navic brat jako zajimavost navic.
Kromě toho, co zde již bylo doporučeno, tak bych ještě přidal:
Mānoa Falls Trail
Waʻahila Ridge Trail
Kaʻau Crater
Pokud máte 6 nocí, tak přelétat na jiný ostrov je nesmysl. Předpokládám, že máte přílet i odlet z Oahu, tzn. museli byste se zase vracet zpátky na Oahu na odlet. Při tak krátkém pobytu je to mrhání časem. Užijte si Oahu a další ostrovy někdy příště.
Nesmysl to samozřejmě není, pokud neplánují se na Havaj vracet (a třeba tam ten jejich táta už znovu nepoletí) - pak je naopak logické poznat dva ostrovy najednou. Přelet tam a zpět nezabare skoro žádný čas a je to vlastně skoro "vyhlídkový" let (nebo může být úplně vyhlídkový, pokud by neletěli standardní aerolinkou - ale i ty standardní lety jsou tam na pár minut a fajn) - a lítá to často, takže to není žádný ztrátový čas, jde to dát třeba brzy ráno nebo pozdě večer a tím se "skoro" nic neztratí. Letiště kromě Oahu jsou malá, takže to jde i na letišti rychle. Mně by třeba přišlo zbytečné být 6 dnů na Oahu a věnovat se tam detailům, když bych věděl, že tam už nepoletím a že jsem mohl být třeba nahoře na sopkách na Maiu nebo objet Big Island a vidět tam taky sopečný národní park nebo vodopády, které jsou jiné než na Oahu (a pláže jsou tam taky o dost jiné). Věc názoru, oni si to jistě rozhodnou bez toho, že by jedna varianta musela být nesmyslem, jak píše někdo, kdo si myslí, že zrovna jeho varianta je správná, protože on tak cestuje a nějaká jiná musí být nesmysl - já třeba mít na Havaj jednou za život 6 dnů (byl jsem tam jak na pár dnů, tak na tři týdny v kuse), tak určitě považuju za nesmysl je v takové situaci věnovat celých 6 dnů Oahu a pak v televizi koukat na mnohem hezčí Big Island, ale respektuji, že někdo to má jinak :-)
Byl jsem 6 dni na Havaji a z toho 4 dny na Maui. Stihli jsme 2 treky, východ slunce na Haleakala, road to Hana včetně okolních zajímavostí a vodopádů a koupání. Letadla mezi ostrovy mají i hodinový interval.
Díky moc všem za tipy, určitě něco vyzkoušíme. Ohledně těch přeletů - to už chceme trochu eliminovat protože poletíme z Japanu kde se budem přesouvat často a tak chceme už mít pak spíše chvíli "klídek" bez neustálého balení. A taky už se to nabaluje cenově a aktuálně se mlátíme s bratrem do hlavy, co nás to napadlo za hovadinu :D Ale prostě želvičková A380 je želvičková A380..
Myslím, že Oahu je tak velké, že těch 6 dní nebudete vědět kam dříve. Je tam spoustu pěkných pláží (včetně želví zátoky z filmu Kopačky), mraky míst jako z Jurského parku, teda i včetně toho místa kde se to natáčelo :D, pěkné vodopády, super treky…
ale vtipné je, že jsme měli úplně stejný nápad a já díky té želvě od ANA musím přizpůsobit itinerář na cestě kolem světa :D
p.s.: koukni na můj cestopis cesty kolem světa, je tam pár dní i Oahu, třeba se něco hodí ;)