Super open-jaw letenka na poznávačku a koupačku na brazilském pobřeží http://bit.ly/prg-rec_for-prg za 417 švýcarských franků. Netřeba zmiňovat, že s Condorem letíte s odbaveným báglem. .

[OK+DE] Praha - Recife / Fortaleza - Praha 9.560 Kč

Založil ve fóru Tipy na levné letenky

Super open-jaw letenka na poznávačku a koupačku na brazilském pobřeží http://bit.ly/prg-rec_for-prg za 417 švýcarských franků. Netřeba zmiňovat, že s Condorem letíte s odbaveným báglem.


prg-rec-for-prg.png

0

Tuto cast Brazilie doporucuju. Hlavne Jericoacoara u plaze s dunami a vylety na bugynach po plazich a dunach k jezerum. Podobny vylet je i z Natalu. Konec kvetna a dalsi mesice jsou idealni na NP Lencois Maranhenses, protoze mezi dunami je po obdobi destu mnoho jezer. Na ten jsem ale nemel cas stejne jako na krasne mesto Olinda.

0 Citovat

Vzhledem k tomu, ze z Recife do Fortalezy je to po zemi nejakych 800 km, by asi bylo lepsi se soustredit na mista mezi temito mesty nez jeste vzdalenejsi Jeri, Lencois, Sao Luis.

Jako dalsi zajimava mista pobliz historickeho centra mesta Recife bych zminil pekne kolonialni mestecko Olinda v sousedstvi nebo na druhou stranu na jih plaze v Porto de Galinhas. Jinak dale na sever velmi prijemne nejzelenejsi mesto Brazilie Joao Pessoa s parky, kostely, 30 km dlouhou zeleznici a mnoha plazemi. Dale mesto Natal se znamou plazi Ponta Negra a dal i Canoa Quebrada jiz ve state Ceara smerem na mnou celkem neoblibenou Fortalezu (na mestske plazi Iracema je voda spinava, tak vsichni turiste denni jezdi na praia do futuro. Pro dobrodruhy a zainteresovane take neni spatne zajet do vnitrozemi do mestecek Serra Talhada, Juazeiro do Norte, Crato, po stopach zbojnika Lampião, temer svateho kneze Padre Cícero nebo skveleho hudebnika Luiz Gonzaga. Co Vam mam povidat, proste Nordeste Brasileiro – ta prava kulturni duse Brazilie …


0 Citovat

800 km je na Brazilii kousek a das to za 13 h. nocnim busem. Ja tam jel 22 h. Natal - Salvador castecne vnitrozemim. Mezi Fortalezou a Salvadorem jsem za 2 tydny stihl krome Jeri, ktera je 1 z nejlepsich mist J. Ameriky (podle me i jinych nejlepsi) na pobyvani u plaze, mj. i NP Chapada Diamantina. Lencois je 1 z top parku Jizni Ameriky, zvlast s jezery a lepsi spojeni do nej neni. Sao Luis jsem nedoporucoval, ale Olindu a Natal ano.

0 Citovat

Kdo ma dnes naladu na 13 hodin, resp. 22 hodin travit v autobusu, byt nocnim? To radeji letet. Co se tyce slavne Jeri z zebricku TOP10 plazi na svete, tak me osobne ani moc nenadchla. Bezna plaz s obrovskou pisecnou dunou, kam vsichni chvataji na romanticky zapad slunce, dale v ulicich mestecka zadny asfalt, jen pisek. Ale treba vychazka k Pedra Furada byla docela fajn.

Pokud myslis Lencois Maranhenses, ten je ve state Maranhao. Pokud myslis Lencois Baiano, ten je ve state Bahia, ktery je prave hlavnim vychodiskem do NP Chapada Diamantina. Ovsem jiz ponekud daleko jak z Recife, tak i z Fortalezy. Ale to uz by asi bylo na jinej vejlet ...
0 Citovat

A co si odskočit z Recife na ostrůvek Fernando de Noronha , letenky nejsou nejlevnější, s GOLem cca 5300 zpáteční, ale je to taková zajímavá exotika. Byli jste někdo? 


0 Citovat

Jeste jsme na Fernando de Noronha nebyli, ale vim, ze se tam plati i jakasi pobytova taxa, protoze se jedna o  ekologicky vyznamnou lokalitu.

0 Citovat

Jakub Langer napsal(a):

Kdo ma dnes naladu na 13 hodin, resp. 22 hodin travit v autobusu, byt nocnim? To radeji letet. Co se tyce slavne Jeri z zebricku TOP10 plazi na svete, tak me osobne ani moc nenadchla. Bezna plaz s obrovskou pisecnou dunou, kam vsichni chvataji na romanticky zapad slunce, dale v ulicich mestecka zadny asfalt, jen pisek. Ale treba vychazka k Pedra Furada byla docela fajn.

Pokud myslis Lencois Maranhenses, ten je ve state Maranhao. Pokud myslis Lencois Baiano, ten je ve state Bahia, ktery je prave hlavnim vychodiskem do NP Chapada Diamantina. Ovsem jiz podnekud daleko jak z Recife, tak i z Fortalezy. Ale to uz by asi bylo na jinej vejlet ...

13 h. je celkova doba, ale pri zastavce v Natalu uz jen 285 + 533 km (a pak pripadne asi 300 km do Jeri). Kdo chce planovat presne dny dopredu nebo kdo ma dost penez na letenku koupenou nedlouho pred odletem, ten poleti. Ja mam radeji flexibilitu a pres 2000 Kc bych za letenku z Natalu do Fortalezy nedal, kdyz muzu naopak usetrit za noc pri ceste v busu (nejake prelety jsem ale cestou pres Brazilii od severu na jih ale taky mel).

Kdo potrebuje rozpaleny asfalt? Pisek v ulicich prinasi tu prijemnou atmosferu. Ta "bezna" plaz pokracuje desitky kilometru, kde po ni muzes jet na bugyne (s prejezdem reky na voru odstrkovanem drevenou tyci). Ty vylety po plazi a dunach okolo jezer jsou na Jeri (a Natalu) jedna z uzasnych veci, ktere jinde nenajdes (pokud vim). Dun je hned u Jeri vic a muzes se po nich prochazet sam a po ranu nejspis neuvidis zadne jine lidi. Po obdobi destu s jezirky s pruzracnou vodou to teprve musi byt krasne. I kdyby byla jen jedna duna, kde jinde takovou plaz se zazemim najdes? Je tak velka, ze se tam nikdo netlaci, ani kdyby sli na zapad slunce vsichni. Bylo tam i prijemne plavani na vlnach, ktere se nelamou, coz neni moc obvykle.

Myslim Lencois Maranhenses, kdyz jsem o nem psal uz pred tim. Ten jiny Lencois, ktery (nevim proc) zminujes, neni park, ale mesto.

Jinak portugalska architektura je krasna, ale pri nedostatku casu v Brazilii doporucuju venovat se tam plazim a prirode a na architekturu se podivat v Portugalsku, treba v krasnem meste Evora, odkud zdravim.

0 Citovat

Lukáš Horák napsal(a):

A co si odskočit z Recife na ostrůvek Fernando de Noronha , letenky nejsou nejlevnější, s GOLem cca 5300 zpáteční, ale je to taková zajímavá exotika. Byli jste někdo? 


Urcite je to tam krasne a nekteri Brazilci mi ostrov doporucovali. Trochu se to prodrazi jednak kvuli poplatkum a i ubytovani je drazsi, co jsem ted koukal, ale ty scenerie, snorchlovani a plaze by za to staly:

https://theculturetrip.com/south...ha-brazil/

0 Citovat

Ahoj, poradíte mi kde jsou nejlepší pláže a výlety po okolí? Fortaleza, Natal nebo Recife? Kam byste letěli? Nechci tentokrát kombinaci míst a balit a přejíždět (jsme tři a už mě to fakt nebaví), takže chci být jednou na jednom místě a vyjíždět a prozkoumávat okolí a nevím, co si z těch tří vybrat. Díky 

0 Citovat

Ahoj, Recife jsem jen projel a Fortalezu bych si jako základnu nevybral (ale jen jsem tam přespal). Z Natalu jsem měl 2 úžasné celodenní výlety - na bugině na sever po plážích a dunách (už jízda z hostelu velkoměstem a po víceproudé silnici přes jeden z největších zavěšených mostů v Brazílii v malé otevřené bugině byla unikátní) a další výlet pěšky po plážích jižně od města (je třeba dojet busem), ale jako základnu na delší dobu bych si Natal nevybral. Na to bych si vybral vesničku Jericoacoara asi 300 km od Fortalezy, což bylo pro mě nejkrásnější místo pro pobyt v Brazílii a jedno z nejlepších v Jižní Americe.

Zážitky z Natalu jsem tehdy před 10 lety napsal v mailu takto:

...u Natalu dalsi jizda bugynou u Genipabu po plazich, dunach, kolem rek a jezera, tentokrat ne poklidna, ale obcas com emocao, tedy s emocemi, ze jsem se jednou otocil na brazilsky par sedici vzadu nad motorem z kultovni dodavky / camperu VW ze 60. ci 70. let (v Brazilii dosud bezne) s pekne dunivym zvukem, kde se v zatackach clovek jen tak tak udrzel za ram, a v duchu jsem se ptal: jste tam jeste?, prochazka 7 km po mnoha plazich z Tibau do Sul na plaz Pipa pod barevnymi piskovcovymi skalami, z Delfini plaze jsem videl i 1 delfina...

Fotky z vyjížďky jsou třeba tady: https://travellingcontessa.com/b...-do-norte/

Zážitky z Jericoacoary jsem sepsal podrobněji už doma:

Ve Fortaleze s 3,3 miliony obyvatel jsem dojel autobusem do centra a pak jsem musel jít kus pěšky než jsem našel jiný autobus do levného hostelu za 200 Kč bez snídaně, což bylo mé nejlevnější ubytování v Brazílii. Ve Fortaleze jsem si hlavně potřeboval koupit lístek na autobus na další den do vesnice u pláže Jericoacoara a jinak jsem si ji jen prošel včetně večerní procházky po asi půlkilometrovém molu na náspu jdoucím kolmo do moře. U pláže je tam několik řad vysokých hotelů, ani bych ji samotnou k návštěvě nedoporučoval. V okolí jsou ale určitě hezká místa.

Za to Jericoacoara ležící přes 300 km na severozápad, kam se jede nejdřív asi 3,5 h. luxusním autobusem a pak přes hodinu na malých laminátových sedačkách na korbě náklaďáku, v závěru asi 20 minut po pláži, je magické místo, kam mnoho lidí přijede na pár dní a zůstane pár týdnů. Já se moc dlouho zdržet nemohl, ale zůstal jsem aspoň 3,5 dne a pak jsem si říkal, že bych si to klidně další 3 dny zase zopakoval. Na východ jsou útesy a u pláže je skála s otvorem, na západ a jih jsou písečné duny, z nichž jedna velká je hned u pláže a západ slunce z ní chodí pozorovat skoro každý návštěvník. Slunce zapadá v některých měsících do moře a někdy nad pevninou ale v dálce, protože Jericoacoara je na výběžku v místech, kde pobřeží jde od západu k východu. Jsou tam mírné vlny vhodné pro surfaře začátečníky, ve kterých se dobře plave. Po většinu roku jsou výborné podmínky na windsurfing a kitesurfing. Teplota vody byla 29 až 29,3°C, pak u Natalu 29,6. Je to 2,5 stupně jižně od rovníku. Po většinu roku je slunečno ale ne vlhko. Den před mým příjezdem celý den pršelo, ale to byl první déšť po 8 měsících. Mně pršelo na pobřeží přes den jen chvíli lehce, ale kousek ve vnitrozemí byly často tmavé mraky a někdy slejvák, což jsem tam i zažil při návštěvě jednoho jezera Lagoa do Paraíso (Rajské), které moc jako v ráji nevypadalo. Na pobřeží v tu samou dobu téměř nepršelo. Podobně by Lagoa Azul (Modré jezero) nebylo modré. Chudáci turisti, kteří tam ten den jeli na bugyně bez střechy. Já jsem jel na korbě pick-upu s plachtou, který je tu hlavní doprava do městečka Jijoca, kde začíná asfalt a je tam třeba bankomat. Jede na rozdíl od náklaďáku přímo mezi dunami a pak nízkým lesem. Za to celodenní projížďka za 500 Kč v bugyně po plážích, jednou i mezi vysokými mangrovy s chůdovými kořeny, v písečných dunách, přes řeku na voru (tam jsme jeli i na loďce na pozorování mořských koníků) s přestávkou na oběd a koupání u jezera mezi dunami s houpacími sítěmi částečně ve vodě byla naprosto úžasná. Na mysl mi tam přišla 2 slova, která se vracela - čirá radost.

Jednou ráno jsem vyrazil ještě před snídaní a byl jsem jediný, kdo se procházel po nedalekých krásných dunách. Snídaně byla bohatá: mj. 3 druhy nakrájeného ovoce, každý den trochu jiného, 2 druhy ovocné šťávy, pečivo, sýr, šunka, vejce a sladké řezy nebo koláče. Cena 400, ale od března mimo sezónu jen 280 Kč s průkazkou HI, která se v Brazílii vyplatí po pár nocích. Večeře jsou v Brazílii drahé kromě základního jídla, které se dá sehnat za necelou stovku. Já si raději vařil v nejlépe zařízené kuchyni za mé cesty. Byl jsem tam sám, protože ostatní ubytování byli mladí Brazilci ze Sao Paula nebo Ria, kteří tam byli na krátké dovolené. Ve vesnici bylo několik supermarketů s nízkými cenami, třeba kilo rajčat nebo tmavozelených paprik za 40 Kč. Poslední večer jsem ale potkal pár, který se mnou jel v bugyně, když seděli před  známou rybářskou restaurací a pozvali mě, že si můžeme dát rybu ve třech. Jinak je 1 ryba pro jednoho moc drahá a část nedávají. Porce jsou obvykle velké minimálně pro dva. Chňapal (Red snapper) je ceněná ryba i jinde ve světě a grilovaný byl výborný. Dohromady jsme platili skoro 1000 Kč včetně džusu z ovoce. Pak jsme ještě šli hledat bar, kde mají velmi hustý polozmrzlý nápoj z plodů palmy Açaí (čti asaí), která roste v dolní Amazonii. Je to pro mě nejzajímavější nová chuť z Jižní Ameriky. Dával jsem si açaí většinou ve stáncích, kde je levnější, ale úplně levné to není. Expeduje se jako mražená směs (oni to pak rozmixují s vodou někdy s mlékem a případně něco přidají, na jihu to i nastavují banánem, ale to jsem si postěžoval a dostal bez řečí slevu z 80 na 50 Kč) a dá se dokonce sehnat i v ČR. V baru u pláže jsme našli i většinu ubytovaných v našem hostelu. Při odchodu začalo pršet, tak jsme čekali až přestane a měli jsme co dělat, abychom já a jeden z nich stihli odjezd autobusu do Fortalezy, odkud jsem já pak ráno pokračoval jiným autobusem dalších 8 h. na východ až do Natalu. Při těch pozdně večerních 20 minutách jízdy veřejnou dopravou po pláži jsem si říkal, že to asi jinde ve světě než v Brazílii není. Jednou jsem vyskočil na hupu půl metru nad sedadlo. I do nejbližšího městečka směrem na západ se tak jezdí. Dokonce se dá jet bugynou z Fortalezy do Natalu 750 km po 92 plážích za asi 3 dny, ale to stojí pro maximálně 3 lidi 20000 Kč.

0 Citovat

Boa tarde!

Plazi je tam temer nekonecno.

Kdyz to vezeme od severu k jihu, tak asi nasledovne:

  • ve state Ceara je proslavena plaz Jericoacoara (zajimave misto s piscitymi ulicemi, velkou dunou a pedra furada)
  • v meste Fortaleza je plaz Iracema, ale nelze ji doporucit kvuli znecisteni (temer vsichni se jezdi koupat na fajn plaz Futuro)
  • dale jsou vyhlasene plaze v Canoa Quebrada
  • ve state Rio Grande do Norte primo ve meste Natal je hezka plaz Ponta Negra (dale Pipa a dalsi)
  • ve state Paraiba je take mnoho plazi okolo nejzelenejsiho mesta Joao Pessoa
  • ve state Pernambuco ve meste Recife je mestska plaz Boa Viagem (dal samozrejme i raj v Porto de Galinhas)
  • ve state Alagoas a ve meste Maceio jsou pry prekrasne plaze (ty by byly z Recife jeste celkem dostupne)

Na nejvice aktivit krome plazi a vodnich radovanek bych to asi videl prave se statech PB, PE, AL.

Jsou tam historicka mista (Joao Pessoa, Itamaraca, Olinda, Recife, Serra Barriga). V unoru je Carnaval: v Recife obrovsky bloco Galo da Madrugada, v Olinde poulicni carnaval v rytmu frevo a maracatu. V mesici cervnu navic i svatojansky hudebni festival Sao Joao, a to hlavne ve mestech Campina Grande a Caruaru.

Napoprve bych letel do Recife. Natal a Fortaleza jsou vicemene jen na ty plaze a plazovy turismus s buginami apod. Tam bych zamiril nekdy priste a jen na vyhradne relaxacni dovolenou.

0 Citovat

Libore, sakra, uznávám, že jsi mě dost nahlodal, ale fakt nevím, jestli se až do Jericoacoara vydáme. Ale vypadá fantasticky! Díky!

Ale, pokud bys měl vybrat mezi těmi mými třemi městy, tak které?

 

0 Citovat

Jakube, díky moc za rady.

Našla jsem si nějaká cenově snesitelná ubytování:

Ve Fortaleze na Praia do Futuro, v Natalu na Praia Ponta Negra a v Recife na Praia Candeias.

A nevím, co vybrat, takže Ty radíš Recife. Díky

0 Citovat

Pokud ovsem davas prednost vzdalenejsim, melancholickym, velmi klidnym mistum, muze to byt i Jeri (Jericoacoara) nebo take Atins/Mandacaru pri usti reky Preguicas tekouci od mestecka Barreirinhas. To je vychodisko pro poustni narodni park Lencois Maranhenses (duny a jezirka). Ovsem lepsi a kratsi nekolika hodinovy pristup je tam spise ze Sao Luiz (MA).

Jojo, takovych plazovych “zapadakovu” existuje hodne treba i ve state Bahia (BA): severne a jizdne od mesta Salvador, okolo Ilheus a Porto Seguro, …

0 Citovat

Tak tomu věřím a já mám vážně raději ty přírodní zapadákovy, ale právě jsme si říkali, že v Brazílii uděláme výjimku a pojedeme do města. Smířeni s městskou pláží s tím, že si půjčíme auto a sem tam vyjedeme mimo do přírody a na opuštěné pláže.

Měla jsem původně dlouhodobě vybranou Fortalezu Praia do Futuro, ale nějak jsem narazila na Natal a Recife a začala váhat. Takže zde hledám radu.

 

0 Citovat

Já mám pláže a velká města na cestách jen jako doplněk, takže bych ve velkoměstech u pláže nerad trávil delší dobu, pokud by nebyly možné časté výlety. Pokud by to bylo nutné, z těchto bych si vybral Natal - Praia Ponta Negra, mj. i protože je to na okraji města.

Na Recife jsem čas neměl, ale už tehdy jsem zvažoval i otázku bezpečnosti. V Salvadoru, kam jsem pak jel, je to teda s bezpečností asi ještě horší, a přesto jsem se v centru cítil v pohodě. Na plážích jsem se v Salvadoru nezdržoval a věci bych si tam nenechal ani ležet vedle sebe po tom, co jsem četl, a možná bych to býval viděl podobně i v Recife. Na pláže jsem jel raději do Imbassaí a Praia do Forte. O bezpečnosti si přečti třeba tady: https://www.journeyingtheglobe.c...-to-visit/

0 Citovat

Vsude lze najit pekna mista. Hlavne nekde mestskymi aglomeracemi. Treba Fortaleza me nikdy moc nezajimala, proto jsem tam zavital az po nekolika navstevach Brazilie a spojil to s hudebnim festivalem Fortal (Trios eletricos) snad na 3 dny. Centrum mesta je mininalne historicke. Stejne tak Natal, kde jsme byli autem cast jednoho dne a nijak me to tamni centrum nezaujalo. Proto se mi zdaji zajimavejsi mirne kolonialni Recife (brazilske Benatky) a hodne kolonialni Olinda s mnoha kostely. Navic ta pevnost Forte Orange v Itamaraca vypada skvele. Jizne od Recife se nutne vnitrozemim objet nevzhledny prumyslovy areal Suape, ale pak je blizko to vyhlasene Porto de Galinhas a dal na jih spousta dalsich plazi, pak ve state Alagoas i plaze v Maragogi, jez si ma kamaradka carioca behem sve dovolene nedavno pochvalovala.

 

0 Citovat

Tedy pánové vy mi dáváte. Místo výběru ze tří míst jich teď mám mnohem více. Já jsem spíš ten přírodní typ - džungle, pláže, vodopády..... Města a památky jsou pro mě okrajové, ale sem tam to chce změnu. Tímto chci říct, že děkuji, fakt jsem ráda, že to mám s kým probrat.

Jakube, ta kamarádka neměla problém s bezpečností na plážích a atd...?

0 Citovat

My jsme byli 10 dní v Pipě a bylo to bezva. Učil jsem se tam surfovat a půjčeným autem jsme dělali výlety po okolí. Záleží co tě baví. Tohle byla taková plážová pohodička. 

0 Citovat

Koukám na tu Pipu, i výše už ji zmiňovali, a vypadá fakt super.

Pláže jsou asi krásné a jsou i vhodné na koupání? Vlny nám nevadí, máme je rádi, jen jestli to není fakt jen na surf.

A ježdění půjčeným autem bylo v pohodě?

Letěli jste do Natalu?

0 Citovat

Vlny záleží i na sezóně, která by pro surfaře měla být lepší od listopadu do března. Já tam byl koncem února a vlny moc velké nebyly. https://alacransurf.com/2022/02/...pa-brazil/

0 Citovat

JanaV _1 napsal(a):

Tedy pánové vy mi dáváte. Místo výběru ze tří míst jich teď mám mnohem více. Já jsem spíš ten přírodní typ - džungle, pláže, vodopády..... Města a památky jsou pro mě okrajové, ale sem tam to chce změnu. Tímto chci říct, že děkuji, fakt jsem ráda, že to mám s kým probrat.

Jakube, ta kamarádka neměla problém s bezpečností na plážích a atd...?

Pokud vyhledáváš přírodní scenérie, tak by bylo snad lepší místo tam, kde se přímo od pobřeží zvedají kopce a jsou porostlé pralesem (Mata Atlântica). Taková místa jsou třeba okolo Ubatuby (SP), Paraty (RJ), Itacaré (BA). Na Severovýchodě (Nordeste) už méně a po kousku občas zeleného pásu na pobřeží následuje suché sertão, cerrado, caatinga, občas i ty duny při pobřeží.

Jinak má kámoška z Ria povídala, že pro ni jsou nej pláže v severním Alagoas (mezi Maceió a Recife). Tam leží i ta vesnice Maragogi. Pláže jsou tam bezpečný.

0 Citovat

Surfuje se jen při přílivu. Při odlivu se na některých plážích udělají přírodní jezírka, ve kterých se dá koupat. Byl jsem tam s mamkou (neplavec) a s 5 letym synem. Pro ně ideální. Na plážích lehátka s občerstvením za pár korun 👍 

Ano, letěli jsme do Natalu a na letišti jsme si půjčili auto. Řízení bylo v pohodě bez problémů. 

V Pipě jsme se cítili příjemně a bezpečně. V Natalu už to bylo pocitově horší. 

JanaV _1 napsal(a):

Koukám na tu Pipu, i výše už ji zmiňovali, a vypadá fakt super.

Pláže jsou asi krásné a jsou i vhodné na koupání? Vlny nám nevadí, máme je rádi, jen jestli to není fakt jen na surf.

A ježdění půjčeným autem bylo v pohodě?

Letěli jste do Natalu?

0 Citovat

@Jakub

Tak tahle místa si musím najít a prostudovat, díky moc! 

0