Ahoj. Zjistila jsem, že ČSA nabízí lety do evropských destinací (Řím, Barcelona...) za své standardní ceny, avšak tyto lety jsou operovány Smartwings, o čemž se ovšem kupující dozví až úplně nakonec, navíc mini písmem (takže spíš vůbec). Na základě čeho toto může ČSA konat? Jde mi o to, jestli nejde o klamání spotřebitele, neboť si "dražší" letenku kupuju u normální společnosti a očekávám ten komfort a standard, kdybych chtěla letět nízkonákladovkou, tak si ji koupím. Co si o tom myslíte? Má ČSA právo o tom předem neiformovat? M. .

ČSA - klamání spotřebitele

Založil(a) ve fóru Letecké společnosti

14 reakcí

Ahoj. Zjistila jsem, že ČSA nabízí lety do evropských destinací (Řím, Barcelona...) za své standardní ceny, avšak tyto lety jsou operovány Smartwings, o čemž se ovšem kupující dozví až úplně nakonec, navíc mini písmem (takže spíš vůbec). Na základě čeho toto může ČSA konat? Jde mi o to, jestli nejde o klamání spotřebitele, neboť si "dražší" letenku kupuju u normální společnosti a očekávám ten komfort a standard, kdybych chtěla letět nízkonákladovkou, tak si ji koupím. Co si o tom myslíte? Má ČSA právo o tom předem neiformovat? M.

0

Ahoj, o operujícícm dopravci se dovíš už při výběru letenky, v levé části je logo operujícícho dopravce (v případě ČSA je tam logo ČSA) a k tomu i slovně napsané Czech Airlines, popř. Smartwings.

0 Citovat

To vím. Ale když si kupuji letenky od ČSA, tak nechápu jiného přepravce. Nemohu nikde, ani v jejich podmínkách, najít nějaké upozornění, že prodávají i lety provozované jinými přepravci. Přitom cena za let operovaný smartwings neodpovídá nizkonákladové ceně ale ceně standardní. myslím, že běžná spotřebitel si tohoto nevšimne.

0 Citovat

Je to relativne standartni pristup. Napriklad na letech do Parize prodavaji mista v letadle Air France, nebo do Moskvy na lety v letadlech Aeroflotu. Jestli se nepletu, tak kupujes letenku od CSA, takze podminky na ni budou stejne jako standartni lety s CSA. Mozna spis otazka na tebe, a to ohledne toho, co si myslis, ze bude jine mezi letem s CSA a smartwings? Nemyslim si, ze smartwings jsou stejna nizkonakladova spolecnost jako napriklad wizz.

0 Citovat

To je přece úplně normální jev v leteckém byznysu. Když si koupíte od ČSA přímou letenku PRG - JFK, tak to také operuje Delta. To samé s letenkami od ČSA do JV Asie, které zčásti operuje Ethiad, atd.

0 Citovat

Vím, že je to normální jev, ale jde mi o ten právní základ, neboť ta informace nikde není. Podmínky právě stejné nejsou - zejm. z hlediska váhy zavazadel, což mi přijde zásadní.

0 Citovat

Nevim, kde planujes kupovat letenku, ale pokud to je na strance CSA, tak ve 4.kroku dole zaskrtavas souhlas s tarifnimi podminkami. Po jejich rozkliknuti a procteni sekce "zavazadla" te to odkaze na tuto stanku - http://www.csa.cz/cs/downloads/partner_airline.pdf - ktera ti snad odpovi na tvuj dotaz. Kufr o vaze do 15kg zdarma.

0 Citovat

Je to bullshit! Taky se mi to nelíbí, kdy se standardní dopravce bratříčkuje se špindírou typu TVS. Pokud se bavíme o codesharu na linkách s AF nebo Aeroflotem a dalšími, tak zde je kvalita porovnatelná. Ale kvalita Smartů typu hovězího dobytčáku bez jakékoliv nadstandardu je opravdu nesmysl..

Jedná se však jen o morální porážku, nikoliv právní.

0 Citovat

Nevidim v tom nic divneho - kupoval jsem letenku do asie od klm s prestupem v amsterdamu - z prahy letelo csa a az pak klm - z amsterdamu do prahy pak letelo wdl

0 Citovat

Můžete mi někdo racionálně vysvětlit, proč bych si měl vybrat Lite tarif? smiley

0 Citovat

Ušetříš 5 euro smiley)))) Jinak je to asi do praxe převedené zjištění CSA (to fakt jako zjistili v roce 2016), že většina cestujících je "cenově senzitivní" smiley Takže když už něco dělat, tak pořádně, jako v Kocourkově smiley)))

0 Citovat

Lite má smysl pro lidi, co letí jen s příručním zavazadlem. Případně pokud máš stříbrnou kartu Okplus nebo vyšší, tak patrně budeš moct odbavit 1 zavazadlo zdarma i na Lite.

Spíše mě zaráží následující případ:


smiley

0 Citovat

Tam šlo asi o to, že je tam sleva o 130 Kč, to už snad nikdo dneska neřeší a radši koupí s odbaveným zavazadlem i jen pro případ kdyby něco smiley

0 Citovat

Ja nechapu ze se nepodivaj na cenovou a prepravni politiku nejakeho vydelavajiciho prepravce a neudalej proste copy paste - socialni engeneering CSA me fakt bavi smiley

0 Citovat

To bys po nich chtěl asi moc smiley

0
14 reakcí