Dobrý den, máte, prosím, někdo zkušenosti se zrušenými lety v souvislosti s koronavirem? Letecká společnost nám před dvěma dny zrušila let (přes Hong Kong) na Filipíny s tím, že dostaneme plnou refundaci. Měli jsme ale ještě rezervované bydlení přes booking (bez možnosti refundace) a vnitrostátní letenky s Air Asia. Majitelé ubytování stejně jako Booking odmítá jakoukoliv kompenzaci, odkazují mě na leteckou společnost. Ta říká, že mají zodpovědnost jen za svůj let. Z Air Asia se neozvali vůbec. Řešil jste někdo teď podobnou věc s lepším výsledkem?  .

Koronavirus - kompenzace za zrušené lety a navazující služby

Založil(a) ve fóru Letecké společnosti

Dobrý den, máte, prosím, někdo zkušenosti se zrušenými lety v souvislosti s koronavirem? Letecká společnost nám před dvěma dny zrušila let (přes Hong Kong) na Filipíny s tím, že dostaneme plnou refundaci. Měli jsme ale ještě rezervované bydlení přes booking (bez možnosti refundace) a vnitrostátní letenky s Air Asia. Majitelé ubytování stejně jako Booking odmítá jakoukoliv kompenzaci, odkazují mě na leteckou společnost. Ta říká, že mají zodpovědnost jen za svůj let. Z Air Asia se neozvali vůbec.

Řešil jste někdo teď podobnou věc s lepším výsledkem?

0

Od aerolinky nedostanete za zakoupené ubytování a další letenky vůbec nic. Ta ručí jen za vlastní let a ne za další koupené služby. Jediná možnost je, jestli máte pojištění storna v rámci cestovního pojištění, pak byste mohli něco dostat.

0 Citovat

My řešili to stejné před dvěma týdny, kdy se virus začal šířit. Od China Southern už máme peníze na účtu ti byly úplně v pohodě- rušili jsme let z vlastní vůle, u AirAsia jsme ale nepochodili, sice odepsali, ale s negativním stanoviskem.  Rušili jsme i přelet s AirSwift  a ti nám také vyšli vstříc a let zrušili.

0 Citovat

To mě ani nenapadlo psát na aerolinky, brala jsem to jako propadlý let. 

Mám  6 letenek s VietJet Air - za pokus nic nedám.

0 Citovat

Pokud u r. Asia nespadá tvůj let. Do výluk z důvodu coronavirus u pak můžeš požádat. Jen o vrácení letištních poplatků a to buď ve formě bodů do věrnostního systému a nebo přímé vrácení na kartu Nebo účet. . Přímé vrácení může být v některých destinacích dále zpoplatněno. Já mám zkušenost s vrácení těchto poplatků za přelet po Thajsku, kde to bylo bez jakékoliv srážky a vyřízeno zhruba do 10 dnů. Žádost SIPO dáš přímo na webu Asia přes chat.

0 Citovat

Rušila jsem letenky s Air China přes Peking do Vietnamu. Na vrácení peněz čekám ( je tam měsíc na vrácení), peníze za parkoviště v Mnichově mi bylo vráceno firmou, které parkoviště patří. Jediná moje ztráta je cena on-line víza do Vietnamu a smutek na zkaženou dovolenou

0 Citovat

Daniela napsal(a):

Rušila jsem letenky s Air China přes Peking do Vietnamu. Na vrácení peněz čekám ( je tam měsíc na vrácení), peníze za parkoviště v Mnichově mi bylo vráceno firmou, které parkoviště patří. Jediná moje ztráta je cena on-line víza do Vietnamu a smutek na zkaženou dovolenou

Zkus zajít do Sapy, nebo jiné vietnamské tržnice alespoň nasát atmosféru, třeba to zažene ten smutek.

0 Citovat

Já zjistil, že mi CHINA AIRLINES zrušila segment na letence LHR-PEK-MEL(ten segment byl PEK-MEL), žádný email mi nepřišel... Tak jsem zašel do SA, že mi pošlou všechny peníze za letenku zpět... Měl jsem s BA ještě let PRG-LHR a ti mi řekli, že to mám na jiné letence, takže bohužel... Druhé bohužel je, že do Austrálie chci jet a původní letenka stala z LHR cca 13 tisíc... Novou jsem musel koupit za 26t :(

0 Citovat

chmelir napsal(a):

Já zjistil, že mi CHINA AIRLINES zrušila segment na letence LHR-PEK-MEL

Air China predpokladam, ked uz aj s caps lockom :)



0 Citovat

Zdravím,

nevím, zda mám založit nové téma, nebo to mohu přidat sem - chtěl bych se zeptat, jak vyřešit tuto situaci - včera (10.3.) jsme přiletěli s Air France do Paříže, následující navazující let do Indie jsme nestihli, bylo málo času na přesun, po dohadování, že se to nedalo stihnout, mi nakonec zdarma druhou část letenky přesunuli na dnešek (11.3.) s tím, že ale nebudeme mít proplacený hotel ani jídlo (původně chtěli za každou letenku 270 euro, proto jsem na to raději přistoupil). Došlo tedy k propadnutí letenek 12.3. navazujícíh v Indii na let Air France.

Bohužel dnes při pokusu o vstup do letadla nás zastavili s tím, že do Indie nemůžeme z důvodu, že Indie zakázala ode dneška vstup všem cizincům, kteří se pohybovali ve Francii, Německu a Španělsku, že tedy máme letět zpět do ČR.

Nyní jsem dohledal tweet indického ministerstva zdravotnictví, který píše, že se zákaz vstupu týká skoro všech, v platnost to ale vstupuje až v pátek 13.3., tak nevím, zda nějaký zákon, který se týkal i přestupu ve Francii, platil již 11.3., nebo to u AF spletli, to bych podle mě měl nárok na náhradu za nevpuštění do letadla. Let mimochodem zrušený nebyl, ale prý mohli letět jen Indové.

Při zařizování letenek zpět do ČR a řešení vrácení peněz mi bylo řečeno, že vrácení peněz nemůžu žádat u AF, protože jsem je koupil u zprostředkovatele a mám se tedy obrátit na něj. Dali mi letenky zpět do ČR s tím, že segment Praha - Paříž mi již neproplatí, protože jsem to už proletěl, takže můžu žádat proplacení jen Paříž - Bangalore.

Opravdu mi neproplatí celou letenku, ale jen neproletěnou část? O výlet do Francie jsem nestál.

Propadnou mi další letenky po Indii, jízdenky na vlak a ubytování (někde horší a někde lepší podmínky storna), vrácení peněz za toto asi nemohu požadovat po AF, když jsem v podstatě jejich chybou nestihl let 10.3., kterým bych se ještě dostal do Indie.

Máte zkušenosti s rušením víz? Mám si někde (případně kde) zažádat o vrácení poplatku za vízum, když bylo zrušené indickou vládou ještě než jsem přijel do Indie?

Musím opravdu žádat o vrácení peněz prodejce letenky a ne leteckou společnost?

Díky za případnou odpověď.

0 Citovat

Subjektivní pohled - dobrovolně nedají nic. Hotel měli proplatit a mělo by být možné vyžadovat to zpětně. Co se týká ulétnutí spoje, bude záležet na okolnostech a jak je můžete doložit. Podle EU regulace byste měli mít nárok na proplacení zpoždění za 3+ hodiny, tj. 600 €, ale protože jste tam nakonec nedoletěli z důvodu nevpuštění - odepření nástupu, je to opět 600 €. Taky na mě na internetu vyskočilo, že je to až od pozítří. Ty odškodnění se pokud vím nesčítají.

0 Citovat

Smutný příběh... Koupil jsi je předpokládám přes nějakou (pofiderní) OTA kvůli ceně, teď máš v ruce tu druhou stranu mince, to je bohužel riziko, které jsi vědomě podstoupil.  Máš šanci maximálně něco vyhádat s tou letenkou, ostatní je v (_|_). Ale i tak bych si na tebe moc nevsadil...

0 Citovat

Díky za odpovědi.

Jo, letenky jsem koupil přes momondo, přesměroval mě na ticket.no. Bohužel se objevil blbej koronavirus no... Asi to teď budeme mít s cestováním všichni horší.

0 Citovat

Bereš to sportovně, to se cení... Každopádně zkus claim přes nějakou agenturu na tu letenku z důvodu neoprávněného odepření nástupu, třeba se zadaří. Držím palce.

0 Citovat

Moc mi nesedí ten začátek. Moje zkušenost s AF je taková, že jsem se nikdy o kompenzace nebo náhrady dohadovat nemusel a vždy mi vyšli vstříc s výběrem náhradního letu. Hotel, jídlo, taxi naprosto automaticky proplatili. 

Kolik jste měli času na přestup? Byl zpožděný přílet do Paříže? Bylo vše na jedné letence? 

Jinak s většinou těch utopených nákladů to moc optimisticky nevidím. Ale za pokus nic nedáš. 

0 Citovat

Právě že přílet byl včas (v 9:00), trvalo déle dostat se z letadla na letiště, na kontrole jsme nabrali další zpoždění a ke gatu jsme přiběhli (fakt jsem po vystoupení z shuttlebusu přes celou halu běželi co to šlo) 18 minut před plánovaným odletem, gate zavřeli o 2 minuty dřív (9:55) a řekli, že už nás tam nepustí.

Takže jsem měl na přestup 55 minut. Vzhledem k tomu, že letadlo nemělo zpoždění, tak jsem byl rád, že jsem dostal nakonec náhradní let zdarma, takže jsem neproplacený hotel neřešil a nezkoušel se je přemluvit. Vše bylo na jedné letence.

Nakonec pro nás stejně bylo lepší neletět, protože co jsem četl, tak v Indii mají snad všichni po příletu 2 týdny karanténu, tak to jsem radši doma.

Mimochodem známá dnes letí do USA a dnes vyhlásili zákaz vstupu i tam, ale má štěstí, že to začne platit až od pátku.

0 Citovat

Tak to má fakt štěstí...

0 Citovat

Opravdu štěstí - https://www.idnes.cz/zpravy/doma...domaci_lre

0 Citovat

V neděli mám letět se společností Air Arabia na Srí Lanku. Stále doufám, že se ČR zachová stejně jako SR, tzn. kompletní uzavření hranic. Pokud se tak stane, myslíte si, že je právní nárok na vrácení peněz za letenky? Volal jsem teď za infolinku a tam mi řekli, že pokud se to skutečně stane, určitě nedostanu zpět peníze, ale pouze cestovní kredit, který můžu uplatnit do jednoho roku od zaplacení původní rezervace (reálný čas využití kreditu je tedy menší).

0 Citovat

Dotaz:

mám koupené letenky na příští týden z Vídně do Španělska.

Jelikož se v tuto dobu přes hranice nedostanu, vrátí mě Ryanair peníze za letenky i když se let nezruší?


0 Citovat

Ne

0 Citovat

macekaa napsal(a):

Dotaz:

mám koupené letenky na příští týden z Vídně do Španělska.

Jelikož se v tuto dobu přes hranice nedostanu, vrátí mě Ryanair peníze za letenky i když se let nezruší?


Jsem na tom stejně, jen odlet je 26.3. 

s penezma za letenky jsem se rozloučil. Jediná možnost je, že by Rakousko uzavřelo letiště.

0 Citovat

Nebo to zkusit na Mikira a otravovat aerolinek do doby, než dá refund. 

Ale za 14 dní bude ze Španělska na 99% Wuhan a zavřou ho. 

0 Citovat

Dobrý den.  Měli jsme se smartwings letět do Španělska.  Po dnešním vládním opatření nám přišel mail s tímto textem:


S politováním Vám oznamujeme, že ve Vaší rezervaci  došlo ke zrušení letu Prague - Malaga  a  Malaga - Prague.

Rezervaci můžete zdarma změnit nebo zrušit emailem zaslaným na adresu flights@smartwings.com. V emailu prosím uveďte svůj rezervační kód.


Nemám s tím žádné zkušenosti a tak se tu raději zeptám. 

 Když to  (zdarma) zrušíme, vrátí nám peníze?  Z čeho to případně plyne?


Změna zdarma znamená, že neplatím za změnu termínu, ale případný rozdíl v ceně doplatíme, že.


Děkuji moc za odpovědi.


0 Citovat

Michal napsal(a):

Nebo to zkusit na Mikira a otravovat aerolinek do doby, než dá refund. 

Ale za 14 dní bude ze Španělska na 99% Wuhan a zavřou ho. 


V to tajně (čistě sobecky) doufám.

Co se týká prudeni aerolinky kvůli 40€ tak na to fakt nemám ani chuť ani čas, už to přirovnání "na Mikira" mě děsí 😀

0