Dobrý den, máte, prosím, někdo zkušenosti se zrušenými lety v souvislosti s koronavirem? Letecká společnost nám před dvěma dny zrušila let (přes Hong Kong) na Filipíny s tím, že dostaneme plnou refundaci. Měli jsme ale ještě rezervované bydlení přes booking (bez možnosti refundace) a vnitrostátní letenky s Air Asia. Majitelé ubytování stejně jako Booking odmítá jakoukoliv kompenzaci, odkazují mě na leteckou společnost. Ta říká, že mají zodpovědnost jen za svůj let. Z Air Asia se neozvali vůbec. Řešil jste někdo teď podobnou věc s lepším výsledkem?  .

Koronavirus - kompenzace za zrušené lety a navazující služby

Založil(a) ve fóru Letecké společnosti

Tak návrh evropské komise už má nějaký další vývoj.

https://zdopravy.cz/evropska-kom...ery-48667/

Ať se snažím na to koukat z obou stran, tak víceméně přesunuli a rozdistribuovali riziko na koncového zákazníka. A vůbec nevím zda je to dobře a zda existuje nějaké dobré a lepší řešení.

0 Citovat

Také nevím, ale jde i o budoucí důvěru. Jestliže pro zákazníka žádné záruky neplatí, budu hodně rozmýšlet při dalších nákupech.

0 Citovat

Nekdo kdo dostal od Ryanu voucher za rumbovane letenky a pak jeste pozadal bravofly group o voucher :-) Neverim ze to amji moc pod kontrolou...

0 Citovat

Píšou tam, že při nevyužití voucheru do 12 měsíců vrátí aerolinky peníze, ale moc tomu nevěřím. Za rok aerolinky řeknou, že peníze vrátit nemůžou, protože lidi lítali málo a příjmy nestačí ani k pokrytí nákladů. :-/ 

0 Citovat

V prvé řadě se jedná jen o návrh a je otázka, zda a v jaké podobě bude přijmut. 

0 Citovat

To je pravda, nicméně minimálně 12 členských státu EU bylo navrhovatelem, včetně ČR.

https://www.idnes.cz/ekonomika/z...anicni_zaz

Další věc je že to vlastně Ryanair už toto minimálně měsíc praktikuje oficiálně a nepotřebuje k tomu žádné dovolení. A je zajímavé že Ryanair víceméně totožnou věc - voucher na 12 měsícu a pak peníze praktikuje a pak přichází skoro totožný návrh členských států k EK, lobby aerolinek je asi hodně silná. :-)

0 Citovat

Počkat. Takže se jedná o návrh členských států k EK nebo návrh Evropské komise? To jsou dvě diametrálně odlišné věci.

Osobně bych s tím poslal členské státy k šípku.

0 Citovat

jw-cz napsal(a):

... 

Další věc je že to vlastně Ryanair už toto minimálně měsíc praktikuje oficiálně a nepotřebuje k tomu žádné dovolení. A je zajímavé že Ryanair víceméně totožnou věc - voucher na 12 měsícu a pak peníze praktikuje a pak přichází skoro totožný návrh členských států k EK, lobby aerolinek je asi hodně silná. :-)


No, on to není jen Ryanair, mladá dělá na customer service u Transavie a nařízení shora je, vouchery už minimálně měsíc a půl. Každý druhý se hájí EU 261/2004, ale je jim to k ničemu... 

0 Citovat

Tak mi konečně vrátí peníze za Air China do BKK v C. Student si ale chce nechat 2x 490czk poplatek za vystavení, což mají i v obchodních podmínkách napsáno, že je poplatek nevratný. Tak aspoň zkušenost pro příště a kupovat přímo u aerolinky.

0 Citovat

gugos005 napsal(a):


mladá dělá na customer service u Transavie a nařízení shora je, vouchery už minimálně měsíc a půl. Každý druhý se hájí EU 261/2004, ale je jim to k ničemu... 

Nešla by nějaká protekce ;-) :-D (žertuji) ? Nemohu z nich dostat refund mílí, peníze mi vrátili, ale s těma mílema to vůbec nechápou co že to chci. Letenka kupovaná za míle a zbytek doplacen cash.

0 Citovat

Ano, tohle je přesně ten případ, proč vždy, pokud to jde, kupovat napřímo. Já měl obdobnou zkušenost s Pelikánem. Potřeboval jsem zrušit zpáteční let a tak se jich ptám, kolik dostanu zpátky na taxách a jestli se to vůbec vyplatí podávat, když za storno chtějí poplatek 1000,- Kč. Prý to nevědí, ale ať to určitě podám, doplácet jim nic nebudu muset. Výsledek? Zpátky taxy 950,- Kč, takže jsem nedostal nic a Pelikán se nažral. 

0 Citovat

danny napsal(a):

Nešla by nějaká protekce ;-) :-D (žertuji) ? Nemohu z nich dostat refund mílí, peníze mi vrátili, ale s těma mílema to vůbec nechápou co že to chci. Letenka kupovaná za míle a zbytek doplacen cash.


Měl bys to dostat zpátky, jen to dělá jiné oddělení, zkus se jim připomenout přes mail. Co se týče linek, moc jim to nefunguje, jak dělají z domova, tak jim to stejně všem padá a slyším jen hello, hello, can you hear me? 🤣

0 Citovat

Dobrý den. Máte prosím zkušenosti s refundacemi zrušených letů u společností Rynair a Vueling? Nedaří se mi s nimi spojit. Formuláře na refundaci jsem zaslal, některé lety některé mé zrušené lety již dohledat nemůžu ale peníze jeste neprisli. Jejich centrum pomoci taky nepomohlo. A když zkusím live chat, tam mi píšou 8 minut strpení a pak to vzdy spadne a napíše spojeni přeruseno. Zná někdo cestu, odkaz jak se s nimi spojit? Nebo poslat novou žádost o refundaci? Ale co potom termíny vyřízení? Děkuji, začínám to vzdávat.

0 Citovat

"... začínám to vzdávat" a o to jde. Aby to co nejvíce lidí vzdalo. Mi se nepovedlo u Ryanairu zažádat asi u 30% zrušených letů a taky už nejsou nikde vidět. U těch co se povedlo, tak peníze chodily jen na začátku, teď už jenom voucher y. Takže pokud ti doteď nepřišly, tak je ani něčekej dřív než za rok.

0 Citovat

Liborek napsal(a):


Condor jsem řešil (letenka USA-PRG kupovaná na jejich webu), nejprve přes chat (bez jakýchkoliv problémů, spojil jsem se do 5 minut, normálně v pracovní den dopoledne). Člověk na chatu nabídl voucher, změnu zdarma nebo refund, potvrdil jsem refund. Slíbili mi potvrzovací email, ten nedorazil,tak jsem tam druhý den volal, abych to urgoval a poslali potvrzení obratem. Je to tak 14 dní zpět, refund zatím nedorazil, což mě nepřekvapuje.


Díky za reakci, dnes se mi s nimi po chatu už taky povedlo spojit, ale teda mám prý čekat na e-mail, změnu termínu prý neudělají, protože už je to zrušené z jejich strany a refund nelze, takže fakt jen ten voucher. Ještě teda možná užitečná informace pro ostatní, když si pak prý zavolám na infolinku, tak by mi mohli dát 15% navíc jako vyrovnání pro případ dražších letenek, ale upřímně i tohle je mi dost na nic, třeba se to ale někomu šikne....

0 Citovat

Roiman4 napsal(a):

Tak dneska první vlastovka, U2 sama zavolala a dala mi na výběr co chci. Do 90dni přijdou peníze. Aspoň něco. 

Mně volali v pátek, ihned přišel mail, že peníze vrací na kartu a dnes už mám info od kamarádky, že má peníze na účtu. Objednávala jsem letenky pro kamarádku a její rodinu, tak se mi docela ulevilo, že to můžu konečně přestat řešit.

0 Citovat

"Komise proto chce navrhnout, aby se státy zaručily za vouchery na stejné trasy, které budou mít nejméně roční platnost a za stejných cenových podmínek zajistí zákazníkům stejné služby. Pokud by cestující nechtěli nebo nemohli využít voucher, do roka od jeho vydání budou moci požádat o vrácení peněz."


Tohle mě přijde zase fér. Víceméně otevřená letenka na jakýkoliv termín. Otázka jak to bude pak v praxi.

0 Citovat

No, nejvtipnější by bylo, kdy EK nastavila jen podmínky pro vydávání voucherů a možnost refundu by ponechala tak, jak je. Ale tomu sám nevěřím. Zrušení-nezrušení roamingu mi ukázalo, jak v EK mají rovnou páteř.

0 Citovat

floodland napsal(a):

Ano, tohle je přesně ten případ, proč vždy, pokud to jde, kupovat napřímo. 

Když jsem minule napsal to samý, tak se do mě niemandos navážel, že jsem hlupák a tímhle vyjádřením kazím kšefty CL. Ono je jednoduchý moralizovat, dokud člověk nemá  se sprostředkovateli vlastní negativní zkušenost. 

0 Citovat

Já dnes obdržel e-mail od student agency že my byl zrušen let na 27.7 Viden-Dubaj-Bangkok  s Emirates jestli chci peníze zpět nebo otevřenou letenku na 2 roky.. Před pár dny mi ještě tvrdili že není možné zrušit bezplatně že nikdo neví co bude a najednou ze dne na den zrušené komplet 

0 Citovat

Jojo, Revolut nepoužívat. Jsou to profíci . Jejich agent mi už půl hodiny tvrdí, že zrušený let je to samé, jako by se letělo a já kvůli změně pravidel nemohl nastoupit, a proto nemůže započít chargeback.

0 Citovat

Michal napsal(a):

Jojo, Revolut nepoužívat. 

Je zajímavé že s Revolutem jsem neměl kromě začátků žádný problém, používám ho denně od jara 2018 a prolil jsem tam už statisíce a tedy i na normální placení v Česku, protože má super aplikaci na iOS kterou nemá žádná jiná banka v ČR a vždy když jsem něco potřeboval vyřešit tak jsem byl spokojený a kdybych měl porovnat přístup k zákazníkovi Revolut vs Ryanair tak ta propast je obrovská. 

Jinak mně Revolut po předložení podkladů před týdnem akceptoval žádost o chargeback a říkal že to bude trvat 30 dní a pokud nebude žádná odpověď z banky Ryanairu tak automatický je vyhraný spor a refundace.

0 Citovat

Mně teď naprostý opak. Agent nachápající psané slovo a až ho pochopil, napovídal přesně opak. Že Ryanairu stačí jen doklad, že byly uzavřené hranice a pak bude automaticky zamítnut. Že jich už pár dělal a vždy "negativní".

Dej vědět, jak dopadneš.

0 Citovat

Breathe napsal(a):

Když jsem minule napsal to samý, tak se do mě niemandos navážel, že jsem hlupák a tímhle vyjádřením kazím kšefty CL. Ono je jednoduchý moralizovat, dokud člověk nemá  se sprostředkovateli vlastní negativní zkušenost. 

Já jsem nepsal, že jsi hluoák. Jen mi přišlo podivné, když využíváš diskuzní forum  CL a zároveň jsi psal co jsi psal. A ano, podobným vyjádřením kazíš kšefty CL. Nebo myslíš že ne?? Sám kupuju vždy napřímo kromě služebek, kde využívám CL. Nebudu tu ale spát, že podobné weby jako je CL jsou s prominutím  na hovno. Ono je super si tady najít akce a pak si to koupit napřímo, že jo. Ale pokud by to tak dělal každý, tak jaksi nebude za chvilku kde ty akce hledat. a kde pokecávat a číst cestopisy.

A já všechny letenky v akci, co jsem kupoval za poslední léta, našel na zahraničních webech podobných jako je CL. To jen abys mě neobvinil, že si počínám stejně jako ti, o kterých píšu. Nejlepší na tom všem je, že nejvíc ted pláčou ti, co chtěli ušetřit a celé roky kupovali u kdejaké pochybné OTA. A ted ti samí nejvíc pláčou, že musí platit nějaké poplatky. 

0 Citovat

s0ny napsal(a):

"Komise proto chce navrhnout, aby se státy zaručily za vouchery na stejné trasy, které budou mít nejméně roční platnost a za stejných cenových podmínek zajistí zákazníkům stejné služby. Pokud by cestující nechtěli nebo nemohli využít voucher, do roka od jeho vydání budou moci požádat o vrácení peněz."


Tohle mě přijde zase fér. Víceméně otevřená letenka na jakýkoliv termín. Otázka jak to bude pak v praxi.

Odkud je to citováno? Co znamená "vouchery na stejnné trasy"? 

0