Dobrý den, máte, prosím, někdo zkušenosti se zrušenými lety v souvislosti s koronavirem? Letecká společnost nám před dvěma dny zrušila let (přes Hong Kong) na Filipíny s tím, že dostaneme plnou refundaci. Měli jsme ale ještě rezervované bydlení přes booking (bez možnosti refundace) a vnitrostátní letenky s Air Asia. Majitelé ubytování stejně jako Booking odmítá jakoukoliv kompenzaci, odkazují mě na leteckou společnost. Ta říká, že mají zodpovědnost jen za svůj let. Z Air Asia se neozvali vůbec. Řešil jste někdo teď podobnou věc s lepším výsledkem?  .

Koronavirus - kompenzace za zrušené lety a navazující služby

Založil(a) ve fóru Letecké společnosti

@niemandos: placou uplne vsichni, i ti, co kupovali primo pres CL (a tim vlastne pres SA, ktera si hraje na pstrosa). 

@petr76: nema smysl zatim resit. Nic neni schvaleno. EK jen vymekla a ted sonduje, zda se clenske staty zaruci za vouchery. Schyluje se k nevyhnutelnemu, ale dokud to neni na papire, neni o cem diskutovat. A na finalnim zneni nebude mit diskuze na CL zadny vliv (tento dovetek neni smerovan na tebe;-)

0 Citovat

LukasAK napsal(a):

A na finalnim zneni nebude mit diskuze na CL zadny vliv (tento dovetek neni smerovan na tebe;-)

Tak jestli je to směrováno na mě, tak jako vtip fakt dobry. Jinak ale pravdivé. Diskuze, které se tu neustále vedou v posledních týdnech jsou mlácením prázdné slámy a zabíjením času. Myslim, ze vyrazit někam na vylet po ČR je podststně lepší nápad. 

A ano pláčou i normální kupující. Já jen chtěl vypíchanou, že nejhlasitěji často ti, které jsem uváděl. Všichni ale neplačou. Ne každý se hroutí z toho, že přišel o pár stovek nebo pár tisíc, když za poslední roky ušetřil při nejrůznějších chybách a akcích desítky či stovky tisíc. Každý je holt jiný. 

0 Citovat

Ne, na tebe to taky nebylo směřováno. Nemyslel jsem tím někoho konkrétního, jednalo se jen o obecnou proklamaci a nechtěl jsem, aby to někdo vztahoval na sebe.

0 Citovat

Zdravím

Prosím o radu, či nasměrování ohledně odepření vstupu na palubu v čase pandemie.

26.3. jsem měl letět ze Sofie do Norimberku. Na gatu zaznělo oznámení z rozhlasu, že cestující do Německa si mají připravit doklad dokazující německou státní příslušnost, bydliště tamtéž, či povolení k pobytu. To jsem neměl (jako jediný z cca 30 cestujících). Na základě toho mě steward nevpustil přes gate (z budovy do busu a letadla). Odkazoval se na nějaké takové nařízení německé vlády. Cizinci mohou přiletět jen pokud jim navazuje let, prý pokud bych opustil letiště, Wizz by mohl dostat pokutu.

Nebyl jsem o té možnosti informován předem, při odepření mě neinformovali o mých právech a od té chvíle se už se mnou nebavili. Zkoušel jsem volat na Wizz customer service, odkázali se na online complaint form, která teď zrovna nefunguje a bude v provozu za měsíc (od 15.4.).


Já ani kamarádka z Vídně jsme žádné takové prohlášení německé vlády nenašli, naopak německé ministerstvo vnitra na svých stránkách informovalo, že občanům EU je povolen návrat domů přes území Německa.

Šlo tedy o rozhodnutí letecké společnosti, ne vlády.


Od té doby se snažím  od Wizzu dostat proplacení zrušené letenky a ubytování (za 5 dní jsem odletěl do Prahy). (O právu na zajištění náhradní letenky a kompenzaci 250E  jsem nevěděl).

Od 16.4. se mou stížností "zabývají", snaha o komunikaci působí absurdně, mám pocit, že si moje maily nečtou.


Nařízení 261/2004 o právech pasažéra v případě odepření nástupu na palubu, zrušení, (...)
uvádí, že

j) "odepřením nástupu na palubu" se rozumí (...) s výjimkou případu, kdy zde jsou přiměřené důvody odepřít jim nástup na palubu, například zdravotní  důvody, důvody bezpečnosti nebo ochrany nebo nedostatečné cestovní doklady;

Stránky jako claim compass a refund.me v téhle situaci nemají vidinu snadného sporu a nepomohou mi.

Osobně si myslím, že odepřením vstupu na palubu pasažérovi, který se chce v čase pandemie vrátit z ciziny do vlasti, jednali proti ohledům na přiměřenost a ochranu zdraví a bezpečí uvedeným v bodě j).


Mám se vykašlat na pár tisíc a věnovat se důležitějším věcem?
Nevíte o nějaké skupinové žalobě či podobných případech?

Zdravím a budu rád za tipy

Ivan

0 Citovat

yellow napsal(a):

Mně volali v pátek, ihned přišel mail, že peníze vrací na kartu a dnes už mám info od kamarádky, že má peníze na účtu. Objednávala jsem letenky pro kamarádku a její rodinu, tak se mi docela ulevilo, že to můžu konečně přestat řešit.


Jo, email jsem dostal hned taky na to. Ale peníze ještě ne. Ale neřeším to, mají na to 90 dní a s kolegou si děláme srandu, že to přijde 89. den :D 

0 Citovat

@Ivan KnK Smutný příběh, to by mě taky naštvalo. Co se týče tipů nebo nějaké žaloby, těžko někdo poradí, protože právo a nebo aspoň slušné mravy v oblasti letectví přestaly existovat (suché realistické konstatování).

0 Citovat

Tak EK vydala doporučení pro aerolinky, peníze by měly stále vracet pokud zákazník bude chtít a také doporučuje zvýšit atraktivitu voucherů.

https://zdopravy.cz/misto-povinn...Fciu96SK8w

0 Citovat

Zdravím, je někde obecně popsána doba, do které musí aerolinky vrátit peníze kvůli zrušení letu? Hledal jsem přímo ve všeobecných podmínkách wizzairu a o nějakém deadlinu tam nic není nebo to nemůžu asi najít. Čekám na refund od Ryanairu i Wizzu (obojí už min. měsíc a půl) a zatím nic.

0 Citovat

Máš to v tom článku 8 dnešního dokumentu od EK - do 7 dnů. Jenže tam není žádná sankce při zpoždění.

0 Citovat

Ryan se, pokud si dobře pamatuji, vyjádřil ve smyslu, že peníze budou vracet až v době, kdy se situace vrátí do normálu. Minimálně rok jim to bude trvat.

0 Citovat

Podařilo se někomu získat peníze za letenku  od EASY JET?  Poslal jsem formulář na vrácení peněz https://www.easyjet.com/en/refund-form ; a stále nic. Aleš

0 Citovat

Maji na to 90 dni. Info z jejich FB.

0 Citovat

Easyjet mi před pár dny zrušil let, ale psal, že si nové lety můžeme vybrat zcela zdarma a letový plán na spoustě tras mají rok dopředu. Takže jsem ty letenky, který jsem pořídila za pár korun, zadarmo vyměnila za lety, který jsou normálně o dost dražší. Jsem zcela spokojena :) (Před zrušením pořád chtěli doplatek z rozdílu cen)

0 Citovat

Evropská komise včera opět potvrdila, že cestující má právo na vrácení peněz a přijetí voucheru je dobrovolné. U EK lobovalo za zrušení nařízení EC261/2004 celkem 12 zemí. Mezi nimi samozřejmě i Česko. Alespoň z formálního hlediska se lze obrátit na ÚCL, na webu mají formulář pro podání žádostí. Sice s tím nic neudělají, ale posprávnu to mají řešit.  Je zřejmé, že také plní jen roli užitečných idiotů.

0 Citovat

https://www.planes.cz/cs/article...-potvrzeno

0 Citovat

Ahoj, měli jsme koupené letenky s Norwegian. 

Prisla nam informace, ze jeden let byl zruseny a muzem tim padem let bud zmenit cely na jindy, nebo si nechat vratit penize. Zvolili jsme vraceni penez. 

Po mesici prisel dalsi email, ze nam nabizi 20% kdyz si misto toho vemem cash points, to jsme odmitli. Momentalne nam tedy cislo money refund inqiry a cekam, uz dva mesice. Dnes jsem jim psala a napsali mi, ze maji hodne workload a nedokazou mi rict zadne datum. 

Muzu se zeptat, jestli je nejaka zakonna lhuta pro vraceni penez? Muzem proto neco udelat? Mate s nimi nekdo zkusenost?

Dekuji, Zuzana

0 Citovat

V současné situaci se na nějaké  lhůty a striktní dodržování nařízení EU moc nehraje. Musíte čekat a doufat, příp. se Norwegian tu a tam zkusit připomenout.

0 Citovat

Já čekal na vrácení peněz od Norwegian cca 2 měsíce, a to jsem žádal o vrácení peněz v půlce března. Dle jejich sdělení zpracovávají žádosti v pořadí jak jim byla doručena. V současné době to bude určitě na dlouhou dobu. Ale peníze nakonec vrátili. A to jsem si myslel, že zrovna z nich se to bude dostávat hodně těžce dle jejich situace. 

0 Citovat

FC Banik Ostrava, kedy si mal zruseny let s easyjetom? Ja som mala letiet 24.03., zaklikla som, ze chcem refundaciu a tiez mi doteraz nic neprislo. Tak neviem, ci cakat, alebo urgovat.

Mala som zruseny aj let s austrian 05.04., tiez som chcela vratit peniaze, ale doteraz mi nic neprislo. Dnes po 3 telefonatoch som sa im konecne po dlhej dobe dovolala (ta linka predtym nesla vobec) a pani mi povedala, ze to maju zaevidovane v systeme, ale ze to "dlhsie trva".

0 Citovat

Dnes pozitivní zpráva od Bravofly do mailu. Letenky Prg/Lax/Prg s BA refundace potvrzena (před 2 týdny jsem požádal) do 15 dnů na účet.

0 Citovat

audit: a strhli Ti těch 30€/rezervaci, nebo vrátili vše?

0 Citovat

Souhlasil jsem s poplatkem 30,- eur. Pořád lepší než nějaký voucher. Nákup letenek do budoucna bude velká neznáma, dle mne ceny vyletí nahoru o 100%. 


upgrade - ještě uvažuji použit na těch 30,- eur cestovní pojištění u premiových karet

posledně to vyšlo u Airbnb, samozřejmě se spoluúčasti 20%


0 Citovat

LATAM se nijak nema k navraceni penez.  Chillsky ucet nemam a na Revolut neni na vyber. Litaji jeste neco po Evrope jak meli MAD-FRA ?

0 Citovat

Mne LATAM suhlasil vratit peniaze na Revolut.

0 Citovat

Nevim, ja to jeste s Revolut nezkousel. Pouze na CZK ucet. Ale požadují účet v Peru nebo v Chille. Sousedka co pracuje pro banku mi řekla, ze je toto pomalu na žalobu neumožnit vracení peněz na Česky účet, když to bylo placeno z nej. 


Edit: na jaký účet to bylo vráceno u Revolut?

0