Dobrý den, máte, prosím, někdo zkušenosti se zrušenými lety v souvislosti s koronavirem? Letecká společnost nám před dvěma dny zrušila let (přes Hong Kong) na Filipíny s tím, že dostaneme plnou refundaci. Měli jsme ale ještě rezervované bydlení přes booking (bez možnosti refundace) a vnitrostátní letenky s Air Asia. Majitelé ubytování stejně jako Booking odmítá jakoukoliv kompenzaci, odkazují mě na leteckou společnost. Ta říká, že mají zodpovědnost jen za svůj let. Z Air Asia se neozvali vůbec. Řešil jste někdo teď podobnou věc s lepším výsledkem?  .

Koronavirus - kompenzace za zrušené lety a navazující služby

Založil(a) ve fóru Letecké společnosti

Dovolil jsem si sepsat své skromné zkušenosti ze zrušenými lety a vracením peněz. 

EASYJET – informovali mě, že let byl zrušený, druhý den jsem vyplnil online žádost o refund a za tři dny byly peníze zpátky na účtu. 

RYANAIR – let zrušený v březnu 2020, tenkrát se refund táhl asi půl roku, co vím, teď vracejí peníze rychle. 

AIR CHINA koupeno přes Studentagency. Peníze vráceny za 14 dnů, SA si nechalo poplatek za vystavení letenky 490,- Kč, s tím jsem počítal.

IBERIA – hrozně dlouho vnucovali jenom voucher, až loni na podzim se ledy hnuly a vrátili peníze. 

JAL – excelentní zkušenost (nepřekvapivě), aerolinky mi samy zavolaly, že let byl zrušený, příjemná paní nabídla rebooking nebo refund. Vybral jsem refund, za tři dny byly peníze zpátky na účtu. 

LUFTHANSA – loni na jaře nestíhali, ale teď už vracení peněz funguje dobře. Jedna z mála aerolinek, která má zákaznickou podporu v češtině. 

UIA – po vypuknutí covidu zrušili emailovou adresu i telefonní číslo, normálně jsem si s nimi psal o letu zrušeném před covidem a najednou se vrátila odpověď, že adresa byla umrtvena a když něco chci, mám vyplnit formulář. Peníze hrozně dlouho nevraceli. Vyřešil jsem to přes Chargeback.

SKYUP – peníze za zrušený let automaticky do kreditu, asi půl roku potom napsali, že si můžu požádat o vrácení peněz na kartu, což jsem udělal a za dalších několik měsíců se ve správě rezervace objevilo, že pokud chci peníze, musím poštou! poslat notářsky ověřenou kopii svého ID na jejich adresu v Kyjevě, to mě pobavilo. Neřeším to, jedná se o tisícovku a jestli se SkyUp nepoloží, dřív nebo později s nimi do/z KBP poletím. 

LOT – s LOTem jsem neřešil refund, jenom změnu termínů (opakovanou) ale komunikace velmi dobrá, sami mi zavolali, že let byl zrušený, výběr náhradního termínu na rok dopředu bez omezení. 

LETUŠKA.CZ – špatná zkušenost, nedoporučuji. Já a tři spolucestující jsme si koupili letenky od Emirates, oni tři přímo od Emirates, já jsem si řekl, že podpořím českého prodejce a vzhledem k tomu, že letenka stála u Letušky stejné peníze, koupil jsem na Letušce. Krátce na to Emirates lety zrušili, spolucestující  dostali peníze zpátky za týden, já za více než čtvrt roku! a ještě mi letuška strhla 735,- Kč: 490 za vystavení letenky (s tím jsem byl srozuměn) + 245 za vystavení dobropisu (o tomhle poplatku jsem při koupi letenky netušil). Tedy Letuška zjevně dostala peníze zpět od Emirates za týden a tři měsíce je zadržovala, to je nehorázná drzost. Nejvíc jsem byl ovšem naštvaný na sebe, protože já jsem ten blbec, co si letenku mohl taky koupit v klidu přímo od Emirates. 

0 Citovat

Ahoj,

právě nám Volotea zrušila let z Cagliary do Prahy. Ale z Prahy do Cagliary pořád platí. Údajně mohu žádat refund pouze za ten zrušený let, tedy zpět. K čemu mi ale bude cesta tam, když se zpět nedostanu :D Má s tímto někdo zkušenosti, že mu společnost vrátila oba směry i když zrušený byl jen jeden?

Díky

0 Citovat

Volotea mi v minulosti (cca 3 roky nazpátek) bez problému vrátila peníze za nezrušený let, na který jsem se nemohl dostavit z důvodu jiného zrušeného letu od Volotei. Buď jsem volal nebo psal email, už si nepamatuji. Jaký je v současné době přístup, netuším. Za zkoušku jim napsat to stojí.

0 Citovat

S Voloteou nemam zkusenost,ale u Ryanairu  se mi uz stalo ,ze jeden smer zrusili a pak az za nekolik dnu i druhy a lety jsem pak zdarma vymenil za jine  ,tak pokud je system stejny a jde resit zmeny (zmeny 7 dnu pred puvodnim odletem), tak se da pockat  

Jinak pokud se let tam uskutecni ,tak jde pak letet zpet s Cagliari  Ryanairem do Vidne jak se divam tak za celkem slusnou cenu   

0 Citovat

Zdravím,

právě mi to psal brácha, Volotea zrušila let, vypadá to, že jemu oba, na termín 12-23.9. Jak tak koukám, tak je to ještě lepší varianta než zrušený jeden let, ale předokládám, že člověk může požádat i tak o zrušení zpátečního, ne? Páč to by jako bla jinak solidní prasárna. A dělá toto Volotea standardně? Píši díky COVID situaci, ale zrovna tady mi to tak nepřipadá, spíše jestli to není na to výmluva, před pár dny posunuli let tam o cca 2 hodiny dozadu... Nebo je to tím, že je to španělská společnost a tam je situace horší? Extra tomu nerozumím.

Díky Jarda

update: Tak ono se asi něco děje, regiony se mění, vím, že to nepatří úplně sem, ale... Každopádně koukám, že to není italské rozlišení regionů, jako bylo před a nemohlo se do červeného cestovat....

https://www.ansa.it/english/news...0a11f.html

0 Citovat

mikir napsal(a):

S Voloteou nemam zkusenost,ale u Ryanairu  se mi uz stalo ,ze jeden smer zrusili a pak az za nekolik dnu i druhy a lety jsem pak zdarma vymenil za jine  ,tak pokud je system stejny a jde resit zmeny (zmeny 7 dnu pred puvodnim odletem), tak se da pockat  

Jinak pokud se let tam uskutecni ,tak jde pak letet zpet s Cagliari  Ryanairem do Vidne jak se divam tak za celkem slusnou cenu   

Mikire, sakra, k čemu je takový komentář? K hovnu! 

otázka: problém s Voloteou - odpověď: řešení neexistujícího problému s Ryan

ukázkovej příklad cestuj dementně

0 Citovat

dejn.kus napsal(a):

Ahoj,

právě nám Volotea zrušila let z Cagliary do Prahy. Ale z Prahy do Cagliary pořád platí. Údajně mohu žádat refund pouze za ten zrušený let, tedy zpět. K čemu mi ale bude cesta tam, když se zpět nedostanu :D Má s tímto někdo zkušenosti, že mu společnost vrátila oba směry i když zrušený byl jen jeden?

Díky

Pokud bylo rezervováno v rámci jednoho rezervačního kódu, peníze vrátí za oba. Ale raději bych jim napsal.

Pokud rezervováno na dvakrát, tak na 99 % smůla.

0 Citovat

Po vzoru @Breathe naše zkušenosti:

Emirates - jeden telefonát, bezproblémové a rychlé vrácení celé zaplacené částky.

Latam - opakované vyplňování formulářů, psaní e-mailů, telefonáty. Nucení voucheru, ale aspoň komunikovali. Peníze vráceny přes chargeback.

Air Canada - lety po změnách se nedaly proletět, nakonec i rušili, důvod "vládní nařízení" tedy snaha hrát na "vyšší moc", ale stejný let o den dříve měli v prodeji... Žádali jsme o doložení důvodu zrušení  letu - bez reakce. Stejně tak všechny ostatní zprávy, které jsme jim poslali. Výrazně pomohli Air Canada na Canadian Transport Agency a české ÚCL, kteří nás navedli, dodali potřebné argumenty a následně proběhl chargeback.

Booking - rezervované ubytování bylo nerefundovatelné. Booking pak upravil podmínky, že ubytovatel má i v takovém případě umožnit změnu termínu nebo storno s refundem. Rezervaci jsem tedy zrušila a požádala o vrácení peněz. Hotel na žádnou z mých zpráv nikdy nereagoval. Opakovaně jsem zkoušela kontaktovat Booking, vše bez reakce. Žádost o chargeback (FIO) opakovaně zamítnuta - ačkoli jsem doložila dobrých 20 stránek důkazů, stačilo jim tvrzení hotelu, že šlo o nevratnou rezervaci. Vyřešeno až díky vydatné pomoci ECCCZ, kterým se na několikátý pokus podařilo přimět Booking vrátit peníze.

0 Citovat

Aktualni zkusenost se zpozdenim Wizzairu z TFS do VIE.

Na radu zde ve foru jsem poslal zadost na rakousky urad pro letectvi (Wizzair i pres nekolik vyzev odmital cokoliv zaplatit). Po cca 3mesicnim setreni mi dnes prisla pozitivni odpoved, ze aerolinka uznava kompenzaci ve vysi 1200 eur (3 PAX) a 19eur na jidlo (ucet z Burger kingu).

Takze jen rada pro ostatni, nevzdavejte se!

1