Ahoj, jak by tedy teď reálně vypadala situace, když přiletím 4.1. ze Švédska do Katowic a chtěl bych hned transitovat domů do ČR. Na letišti by mě čekala soukromá doprava (rodina autem). Přijde mi to jako nelogické, aby ti nedovolili vrátit se domů a vycestovat z Polska. Namísto toho by tě nutili u nich nastoupit 10-ti denní karanténu. Dneska jsem volal asi 1,5 hodiny na Polské infolinky, ale buď to spadne nebo neumí anglicky. Nějaké zdroje nebo zkušesnoti? Díky za rady. Ahoj  .

Návrat do ČR z Polska

Založil(a) ve fóru Letiště

20 reakcí

Ahoj,

jak by tedy teď reálně vypadala situace, když přiletím 4.1. ze Švédska do Katowic a chtěl bych hned transitovat domů do ČR. Na letišti by mě čekala soukromá doprava (rodina autem).
Přijde mi to jako nelogické, aby ti nedovolili vrátit se domů a vycestovat z Polska. Namísto toho by tě nutili u nich nastoupit 10-ti denní karanténu. Dneska jsem volal asi 1,5 hodiny na Polské infolinky, ale buď to spadne nebo neumí anglicky. Nějaké zdroje nebo zkušesnoti?

Díky za rady.
Ahoj

0

Myslím, že na stránkách MZV je to vysvětleno dostatečně včetně příkladů cest letadlem

https://www.mzv.cz/warsaw/cz/zpr..._17_1.html

Polské cestovky na to rovněž upozorňují, že po příletu do Polska je nutné jít do karantény, např. polský TUI

" Podróżujący, wracający do Polski, zostaną zobowiązani do odbycia 10-dniowej kwarantanny (licząc od dnia następującego po przekroczeniu granicy). "

" Cestující vracející se do Polska mají povinnost nastoupit do 10-denní karantény ode dne překročení hranice. "

Počítej tedy s tím, že budeš mít od pohraniční stráže nařízeno jít do karantény. Jak to bude vymáháno/kontrolováno v praxi a na našem území, to opravdu nevím. 

0 Citovat

Jj na MZV je to sice vysvětleno, ale celé to chápu, jako pouze příklad, pokud je cílová destinace Polsko. Když mám cílovou destinaci ČR, tak by to mohla být jiná situace.

I kdybych nastupoval do karantény v Polsku, musím se do té karantény nějak dostat = projdu letiště, nějaká doprava do hotelu nebo něco. Proces, který podstoupím při vycestování do ČR je stejný.  Jako teoreticky bych jim mohl tvrdit, že nastoupím karanténu u sebe doma. Což je samozřejmě asi blbost, protože to je v jiném státu. Reálně je to ale 100km od letiště.

Bylo by ideal, kdyby to někdo absolvoval a měl nějaké vlastní zkušenosti.

0 Citovat

Takže v praxi to vypadá takto: přílet 28.12. (takže první den platnosti) do Krakówa. Celý let to Poláci řešili, jak to bude vypadat. Po příletu vůbec nic, žádná kontrola, žádné měření teploty, nic. Volný průchod na vlak, bus, parkoviště. Hranice PL/ČR prázdná z obou stran.

0 Citovat

Něco takového jsem si myslel. Díky za info. 
Kdyby měl někdo opačnou nebo stejnou zkušenost, dejte vědět.
Přeci jen zasekat se na 10 dní v Polsku nikdo nechce.

0 Citovat

Nechápu, že nikdo na MZV nedokáže odpověď, přitom na stránkách polské pohraničí stráže je jasně napsáno, že se to na cestující v tranzitu domů, mimo hranice PL nevztahuje.

Ponadto od 28 grudnia z kwarantanny po przekroczeniu polskiej granicy zwolnieni są również:

  • cudzoziemcy posiadający zezwolenie na pobyt stały lub zezwolenie na pobyt rezydenta długoterminowego Unii Europejskiej oraz ich małżonkowie i dzieci, w celu przejazdu przez terytorium Polski  do miejsca zamieszkania lub pobytu, na terytorium innych państw członkowskich Unii Europejskiej, państwa członkowskiego Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA) – strony umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym lub Konfederacji Szwajcarskiej,
0 Citovat

Polski burdel :-D

Ideální situace samozřejmě bude taková, že nebudou na hranici CZ/PL žádné kontroly. Pro jistotu bych si zašel hned další den aspoň na antigenní test, ať máš klid, kdyby tě náhodou třeba kontaktovala hygiena. Kdo ví, jak nakládají s těmi příjezdovými formuláři, jestli se to vůbec někdy dostane do nějaké databáze, natož pak třeba na hygieny jiných členských států.

0 Citovat

Lukáši, na hranici nikdo není. Přechody jsou prázdné. Během tohoto týdne jsem je (různé) přejel několikrát.

0 Citovat

Martin Vícha napsal(a):

Nechápu, že nikdo na MZV .....

Super, děkuji moc za zdroj!

Lukáš Horák napsal(a):

Polski burdel :-D Ideální situace samozřejmě bude....



Tak na testy si zajdu normálně na PCR, jde mi o to, abych nemusel do karantény.

Ještě jednou díky

0 Citovat

Je třeba jít ke zdroji a ten je zde

"DZIENNIK USTAW RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ
Warszawa, dnia 21 grudnia 2020 r.
Poz. 2316

§ 3. 2. Obowiązku, o którym mowa w § 2 ust. 2 i 18 ( kwarantanna ), nie stosuje się w przypadku przekraczania granicy Rzeczypospolitej Polskiej:

6) w celu przejazdu przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej do miejsca zamieszkania lub pobytu przez cudzoziemców posiadających zezwolenie na pobyt stały lub zezwolenie na pobyt rezydenta długoterminowego Unii Europejskiej, na terytorium innych państw członkowskich Unii Europejskiej, państwa członkowskiego Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA) – strony umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym lub Konfederacji Szwajcarskiej oraz ich małżonków i dzieci;"

Přiletěl jsem včera (29.12.2020) ráno

- oproti "starým časům" je potřeba vyplnit dva formuláře (Public Health Passenger Locator Form a PUBLIC HEALTH COVID-19 PASSENGER SELF DECLARATION FORM); wizzair je poslal e-mailem (ten první anglicky, ten druhý anglicky a polsky), nicméně letušky je měly k dispozici i v letadle .. a v průběhu letu si je od nás vybraly

- po příletu (KTW) běžný režim (bez jakékoliv kontroly).

0 Citovat

Ryanair vybíral jen ten starý, kdo měl ten druhý, tak mu ho vracel... Na palubě byl k dispozici taky.

0 Citovat

Včera večer přílet charterem HRG-KTW, cca 150 osob, většina poláci, pár čechů. Oproti předchozím příspěvkům velmi výrazná změna v proceduře pasové kontroly - stáli jsme v tomto počtu lidí min 1 hod ve frontě a to jsme byli rozděleni do 7 řad, takže snad všichni policajti pracovali. Jeden člověk strávil u okna 3 - 5 min, ale i více - předpokládám, že poláci museli hlásit konkrétní údaje a data kvůli karanténě, jinak si to čekání neumím vysvětlit a reakce většiny z nich byly velmi "bouřlivé", takže s tím evidentně nepočítali ( myšleno kladené otázky, co s nimi vyplňovali přímo do počítače ). Toto jsme již dlouho nezažili, chyběly jen osobní prohlídky...my jsme se po hodině stání ve frontě dohodli, že budeme na dotazy reagovat pouze slovem "tranzit" - bylo vidět, že toho mají i pasováci plné zuby, tak po pár dotazech v polštině to vzdali a  něco minutu psali do počítače u každého pasu ( bylo nás 5 ), pak nás pustili pro bagáž a další cesta už v pohodě, na hranicích cestou autem po dálnici přes Ostravu nikdo...pokud tedy máte letenky přes poláky, počítejte s příslušným zdržením.

0 Citovat

Od 28. prosince do 17. ledna maji nove restrikce, kazdy polak ktery prileti musi jit na 10 dni do karanteny.

Vice jsem nalezl zde:

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/...ja/ppv4yld

https://www.garda.com/crisis24/n...-update-21

0 Citovat

@dophi - jasně, to vím, jen jsem četl příspěvky o KTW den před námi a toto bylo zcela jinak, ti z vás, kteří zažili doložky a devizový příslib, asi budou vědět...sice je to nadneseně, ale jsme v schengenu. Na každém stanovišti byl policajt, který psal, vedle něho další, který kladl otázky a za ním stál třetí, který vše pozoroval...první lidi, kteří se začali dohadovat ( jen jsem slyšel hlasitější výměnu názorů, polsky neumím ) normálně odvedli do vedlejšího uzavřeného prostoru a prošli si pradvěpodobně "jinou" procedurou.

0 Citovat

Prohlidka analnich otvoru 😂

0 Citovat

Tak na ně. A důkladnou. Miluju hlupáky, co se začnou hádat a zdržují ostatní v řadě za nimi.

0 Citovat

Ahoj, prave mam za sebou ranni novorocni let Lisabon - Krakow, zadne kontroly ohledne covidu nikde neprobihaly, po pristani v Krakowe volny pruchod z letiste. Presne, jak tu nekdo psal, ze tutez trasu letel 28.12. a bylo to bez kontrol. Takze potvrzuji, ze to stale plati i dnes 1. 1.

0 Citovat

...pokrac.: a kontrola ve vlaku Krakow - CR (vlak IC 105 Porta Moravica) take zadna.

0 Citovat

Že by jim došlo, že je to krávovina? 

0 Citovat

Že by byl Nový rok?

0 Citovat

Žádné kontroly nejsou ve vlacích, ani na hranicích, ani na Nový rok, ani jindy. Pete přiletěl z Hugardy, tedy mimo Shengen, takže zdržení na pasovce normálně. Kdo ví, co po něm chtěli, když neumí polsky. Každopádně se polská povinná karanténa na lidi, kteří se přes Polsko vrací domů, do jiného státu, nevztahuje.

0
20 reakcí