Ahoj, tak máme na leden letenky Praha - Lisabon - Punta Cana a už si pomalu zjišťuju co a jak. Portugalci jsou teda hodně otravná sebranka. Jestli sem se dočetl dobře, tak jenom kvůli tomu že přestupujeme v Lisabonu, tak musíme vyplnit jejich příjezdový formulář + mít s sebou negativní test i přesto že jsme očkovaní... Teda jsem dost zklamaný, ale co se dá dělat... Tady v ČR si na test zajdeme. Horší to bude při návratu z Dominikány, přeci jen v cizí a rozvojové zemi shánět test může být složité a navíc nikde není psáno, že před odjezdem může být člověk pozitivní aniž by to věděl... No na letišti snad budou testovat a snad to dobře dopadne. Každopádně tyhle stresy jsou úplně zbytečné. Najde se tu pár zemí na světě, které covid komedii neřeší jako Mexiko nebo Dom. Rep. ale dostat se tam bez rizika stejně nelze. :-( Máte někdo zkušenosti s Tapem jak moc všechno kontrolují atd.? Budu rád za jakékoliv zkušenosti s přestupem v Portugalsku, jak to probíhalo atd. abych se na to mohl lépe připravit. Případně pokud to nekontrolují, tak bych se v Dominikáně snad ani netestoval.. Díky za info a pokud se nikdo neozve, tak se alespoň pokusím sem v lednu dopsat jak to probíhalo u nás.  Cestování zdar.   .

TAP Portugal transit přes Lisabon

Založil(a) ve fóru Letecké společnosti

Ahoj,

tak máme na leden letenky Praha - Lisabon - Punta Cana a už si pomalu zjišťuju co a jak. Portugalci jsou teda hodně otravná sebranka. Jestli sem se dočetl dobře, tak jenom kvůli tomu že přestupujeme v Lisabonu, tak musíme vyplnit jejich příjezdový formulář + mít s sebou negativní test i přesto že jsme očkovaní... Teda jsem dost zklamaný, ale co se dá dělat... Tady v ČR si na test zajdeme. Horší to bude při návratu z Dominikány, přeci jen v cizí a rozvojové zemi shánět test může být složité a navíc nikde není psáno, že před odjezdem může být člověk pozitivní aniž by to věděl... No na letišti snad budou testovat a snad to dobře dopadne. Každopádně tyhle stresy jsou úplně zbytečné. Najde se tu pár zemí na světě, které covid komedii neřeší jako Mexiko nebo Dom. Rep. ale dostat se tam bez rizika stejně nelze. :-(

Máte někdo zkušenosti s Tapem jak moc všechno kontrolují atd.? Budu rád za jakékoliv zkušenosti s přestupem v Portugalsku, jak to probíhalo atd. abych se na to mohl lépe připravit. Případně pokud to nekontrolují, tak bych se v Dominikáně snad ani netestoval.. Díky za info a pokud se nikdo neozve, tak se alespoň pokusím sem v lednu dopsat jak to probíhalo u nás. 

Cestování zdar. 

0

zkušenost víc než měsíc stará, takže čert ví. Formuláře do Portugalska rozdávali až v letadle, když jsem řekl, že už mám vyplněno elektronicky, nikdo nic nechtěl. Stejně je pak sesbírali ještě v letadle, na letišti nikdo nic nekontroloval. Zpátky to samé. Měli jsem dlouhý čas v Lisabonu, takže jsem šli do města, opět žádná kontrola pří odchodu/příchodu na letiště. Ale jak jsem psal, vše může být úplně jinak.

btw. Tvrzení, že na to v Mexika kašlou atd. není pravda, dodržují tam nařízení víc než u nás, jen nezavírají hranice a provozy. Tak aby si nebyl překvapený...Vykašlat se na testy je celkem risk, nemusí to záviset na TAPu (a může se to možná měnit posádka od posádky), ale můžou to kontrolovat přímo na letišti ještě před bezpečnostní kontrolou. Třeba v tom Mexiku (kde na to kašlou) byly testovací centra na každém rohu. Přece jen to je kšeft, takže myslím, že stejné to bude i tam.

0 Citovat

V Mexiku jsem byl letos v lednu tedy skoro před rokem a bylo vše v pohodě. Vše otevřené, žádné požadavky na testy, očkování atd. Je pravda, že Mexičani poctivě nosí roušky a to i venku a dbají celkově na hygienu. Což kvituji. Ale tím, že na to kašlou jsem myslel, že nemají omezující podmínky vstupu do země což je stejné dodnes a stejné v Dominikáně. Je to prostě zbytečně stresující si zaplatit letenky, ubytka atd. a pak se klepat jestli mi náhodou nevyjde před cestou pozitivní test nebo naopak jestli mě na konci dovolené pustí zpátky do vlasti. Tohle mi vadí a očkování je zdá se pomalu, ale jistě v tomhle ohledu skoro k ničemu. Pokud má člověk třeba 5 měsíců od očkování jako já, tak je ta ochrana před prostým nakažením se prostě už dost nízká a riziko toho že to budu mít ani o tom nebudu vědět a pokazí mi to vysněnou dovolenou není malé. :-(

Jinak nějaký covid hysterik by mi mohl napsat ať si zajdu na další dávku pro lepší ochranu, ale v tuto chvíli mi přijde fakt zbytečné dávat si další dávku staré vakcíny, která třeba na Omikron skoro nefunguje a chrání prý dobře asi jen 5-6 týdnů. To si radši počkám na nové verze vakcín.

0 Citovat

mmksvestky:
Každopádně díky za postřehy. :-) Samozřejmě pokud to nebude stát majlant a budou v Dominikáně testovat přímo na letišit tak si to pro klid duše udělám, ale je fajn vědět co očekávat. Třeba ještě někdo přidá další postřehy.

0 Citovat

Pokud mají v podmínkách, že potřebuješ formulář pro tranzit a negativní PCR test, tak se bez nich nedostaneš ani do letadla.

0 Citovat

Jestli to chapu spravne, tak nechces jit na covid test, protoze by ti mohl vyjit pozitivni a prisel bysl o penize za dovolenou… ale nevedome to sirit ti nevadi. Zaroven ti nevadi kdyby se ti covid potvrdil tam coz by te na karantene a koupe novy letenky stalo mnohem vic. Co je pro tebe majlant za covid test? Jsi ochoten zaplatit 50tis za dovolenou, ale nezaplatis si 1tis (2% z 50tis) za test? Tvl myslim, ze to nema smysl ani komentovat

2 Citovat

Já se vrátil z Dominikány 24.12., ale letěl jsem přes Frankfurt a tam je to v pohodě, tam test nechtějí. K testům v Punta Cana - na letišti je asi nedělají, ale v Punta Cana (resp. V Bavaru) byly reklamy, že tam testy dělají. Určitě je dělají v Centro medico Punta Cana (https://www.centromedicopuntacana.com), ale to je trochu z ruky.

0 Citovat

Eda Novak:
Peníze za covid test jsou druhotné. Spíše se mi to nechce to řešit na místě a užívat si v pohodě dovolenou. Takže vadí mi to kdyby se u mě covid potvrdil a já nemohl letět tam nebo zpět. Pokud nemám příznaky tak se nepovažuji za nemocného a nezajímá mě jestli náhodou nemohu někoho nakazit a nechci se testovat a zbytečně pokoušet jestli v sobě nemám mikro množství viru. Každý jsme v tomhle sami za sebe a chráníme sebe vhodnou cestou (rouška, očkování, distanc). Kolektivní imunita nebo představa, že covid zmizí jsou naivní. 

Zagloba:
Díky za info. Bohužel budeme poslední týden před odletem na poloostrově Samaná a poslední den se budeme vracet cca 6h do Punta Cany na letiště, takže to že netestují na letišti je pro nás značná komplikace... Snad se nám podaří sehnat test někde jinde. 

2 Citovat

Na poloostrově Samaná jsem byl V Las Galeras a Las Terrenas. Tam jsem nikde neviděl, že by se testovalo. Přímo ve městě Samaná jsem nebyl, tak nevím. To, že se netestuje na letišti nemohu tvrdit na 100%, ale neviděl jsem tam žádné poutače, které by tam asi byly. Já si to právě naplánovat tak, abych byl 1 den v Bavaru kdyby náhodou byl test potřeba.

0 Citovat

Ahoj, také odlétám za pár dnů přes Lisabon do Punta Cana, je pravda že místo testu postačí doklad o prodělání nemoci covid19 ne déle jak 180 dnů.

0 Citovat

Pokud se ptáš, tak test do Portugalska je od 1.12. povinný, bez ohledu na očkování atd. Bez něj tě v Praze ani nepustí do letadla, zkušenost ze začátku prosince.

0 Citovat

Zagloba:
Taky budeme v Las Galeras na 5 dní a pak na 4 dny v Las Terrenas. Tam jsem našel na netu nějaké pochybné testování až do domu a výsledky za 24h... zjistím asi až na místě jak to dopadne. Jinak ceny za testy v Dominikáně jsou docela drahé. Antigeny klidně i za 60-70 dolarů... V Punta Cana zase testují jen do 17h a my máme odlet až pozdě večer. Takže samé komplikace kvůli přiblblým Portugalcům. Jako být takhle vystrašení když mají 96% proočkovanost to nechápu. Lidstvo už si odvyklo od toho že někdo může vlastně zemřít a bere se to jako něco nepřirozeného. Ale nic to odbíhám od tématu.

 

malec:

Musíš mít test a je úplně jedno jestli máš očkování nebo i prodělání nemoci..

2 Citovat

Pred  týždnom som sa vracal z Kapverd s TAPom. Testy  a formulár kontrolovali už na Kapverdách,v Lisabone potom kontrolujú ešte pred tranzitnou častou. Bez testu sa nedá ani len tranzit. Test stačî Ag a môže byť aj v španielčtine. Takže stačî v hocijakej lokál nemocnici na Dominike .

0 Citovat

Ahojky, za pár dní odletam přez Lisobon do Dominikanské Rep. na stránkách TAP jsem našel odkaz že stačí potvrzení o prodělané nemoci Covid ne starší 180 dní. 

https://www.flytap.com/en-cz/ale...4baec90209

 No tak to jsem z toho blázen.

Poradí mě někdo. Má někdo zkušenost.

0 Citovat

Pozri si visitportugal.com tam sù aktualizované podmienky pre vstup,aj tranzit cez Portugalsko. Aj čo všetko musí obsahovať test,v akých jazykoch môže byť...

0 Citovat

Tak Bravo TAP!!

Měli jsme odlétat 8.1. a dnes nám přišel mail, že se let ruší a přebookovali nás na 14.1. to si fakt dělají srandu??? Asi máme nárok na kompenzaci, že? Snad nám to pokryje náklady. Měli jsme zarezervované ubytování a některá už nejdou zrušit. Máte někdo zkušenosti se získáním kompenzace za zrušený let (14.1. letět už nechceme) a nebo zda booking v těchto případech dává vyjímku z cancelation policy? 

0 Citovat

@JohnHabal: mě se před rokem a půl podařilo vymámit z TAP peníze za zrušený let až pomocí reklamace karetní transakce v bance. Jestli se z TAP dá vymámit i kompenzace za zrušení letu, to netuším. Komunikace s nimi nebyla zrovna snadná... Ale třeba se už polepšil.

Booking můžete zkusit požádat, resp. doporučuji kontaktovat přímo ubytování. Mě se to jednou podařilo usmlouvat. Zavolal jsem do ubytování a vysvětlil jim důvod zrušení cesty. Uznali to a výsledek byl ten, že jsem nic neplatil, i když mě to mělo stát podle podmínek ubytování 50 nebo dokonce 100 % ceny, už si nepamatuji.

0 Citovat

Stačí v Lisabonu na přestup 1:05 i nyní v době covidove? Let na azory

0 Citovat

Divan:

Díky za info. TAP má nějakou funkci si v samoobsluze změnit parametry letu na:

https://www.flytap.com/en-cz/man...management
akorát tato funkce se dá spustit až 36 hodin před plánovaným odletem. Tak ještě počkám zda tam půjde něco vymyslet.... Nebo myslíte, že se s nimi dá něco vyřešit po telefonu? Anglicky se domluvím, ale jejich linka s automatem, kde musím x krát vybírat co vlastně chci mě trochu odradila.. 

0 Citovat

@JohnHrabal: volal jsem na TAP tenkrát 2x a dovolal se pokaždé kupodivu během pár minut, ale nic jsme nevyřešil. Výsledek byl vždycky typu: předám to nadřízenému, nemám pravomoc, brzy se vám ozveme, vyplňte formulář na webu, ble ble ble. Nicméně bych tam určitě zavolat zkusil, maximálně z toho nic nebude. Zkusil bych i FB. Se mnou na FB ze začátku trochu komunikovali a všechno naslibovali - ale pak se odmlčeli. Ale jak píšu, třeba mají teď lepší přístup?

0 Citovat

JohnHrabal: na bookingu je request na zrušení rezervace s tím, že lze požádat o prominutí cancelation policy přímo ubytování. Jen na jejich ochotě záleží, zda to projde.  Každopádně stejně jako kolega výše, volal jsem takto do ubytek a až na jedny Španěle, to vyšlo.

P.S.: od té doby ubytování až na místě nebo max pár dní předem. Smířil jsem se s tím, že o best deal přijdu, ale nemusím pak řešit rušení.

P.S.2: vzhledem k tomu, že ke zrušení letu došlo míň než 14dnů před odletem, je tam nárok na 600€, ale ohledně vymahatelnosti celého průběhu procesu moc neporadím. Počti zkušenosti tady a na netu.

0 Citovat

Tak jsem našel na 8.1. alternativní let s Němcema, kde by i odpadlo testování? Chtějí Němci při přestupu testy? Myslím, že ne? 

Akorát je to o 5 tisíc na osobu dražší, což by teoreticky měla pokrýt ta kompenzace. Asi do toho půjdeme. 

Všechny zkušenosti se získáváním kompenzace od TAPu vítány. :) Těch 600E je velkorysých dokonce by mi i stačilo těch 200E co zaplatíme navíc. Tak snad se podaří. Budu vás informovat jak to dopadlo třeba to někomu v budoucnu pomůže. 

0 Citovat

Na to, že ti to TAP vyplatí dobrovolně, bych moc nespoléhal. Ale i zázraky se dějí.

Na změnu si zkus napsat sem: tap@globair.cz .Holky sedí v Praze a mluví česky. Možná zkus i zavolat. Už asi chodí i do práce.

 

     
2 Citovat

Asi to zkusím přes jednu ze stránek:

https://www.flightright.com/your...ncellation

nebo

https://www.airhelp.com/en-int/f...pensation/

A uvidíme jak to dopadne. Ono v tuto chvíli záleží jaký je důvod zrušení letu. Na některé důvody se ta kompenzace nevztahuje. Asi kdyby jim onemocněla půlka pilotů tak z nich nic nevyrazím. Každopádně jsem napsal pár mailů a uvidíme jestli odpoví a zdůvodní zrušení letu. 

0 Citovat

niemandos_1 napsal(a):

Na změnu si zkus napsat sem: tap@globair.cz .Holky sedí v Praze a mluví česky. Možná zkus i zavolat. Už asi chodí i do práce.

Díky moc za tip, niemandosi! Před 10 minutami jsem tam napsal žádost o změnu itineráře, před 5 minutami mi provedená změna přišla mailem. Super!

1