Ahoj všem Zkoušel jste někdo v poslední době Saudia Airlines? Ty jejich tarify do Thajska mi celkem dráždí plánovací závity.  Na YT jsou celkem fajn video recenze z poslední doby. Pochopil jsem, že se aerolinka snaží pomalu, ale jistě konkurovat Emirates a četl jsem, že do roku 2030 chce ze Saudské Arábie udělat transit hub jako právě V SAE. Bez alkoholu na palubě se obejdu a relativně nový Dreamlinery mě určitě nevadí 😂 Mají amenity kity, deky, údajně slušnej palubní servis… Na druhou stranu všude na netu (Trustpilot, SkyTrax, apod.) jsou dokola negativní recenze o customer service, nespolehlivosti apod.   Tak mě zajímá, jestli má někdo aktuální info a zkušenost (z doby “po COVIDu”). Děkuji!  .

Saudia Airlines

Založil ve fóru Letecké společnosti

Ahoj všem

Zkoušel jste někdo v poslední době Saudia Airlines? Ty jejich tarify do Thajska mi celkem dráždí plánovací závity. 

Na YT jsou celkem fajn video recenze z poslední doby. Pochopil jsem, že se aerolinka snaží pomalu, ale jistě konkurovat Emirates a četl jsem, že do roku 2030 chce ze Saudské Arábie udělat transit hub jako právě V SAE. Bez alkoholu na palubě se obejdu a relativně nový Dreamlinery mě určitě nevadí 😂 Mají amenity kity, deky, údajně slušnej palubní servis…

Na druhou stranu všude na netu (Trustpilot, SkyTrax, apod.) jsou dokola negativní recenze o customer service, nespolehlivosti apod.

 

Tak mě zajímá, jestli má někdo aktuální info a zkušenost (z doby “po COVIDu”).

Děkuji!

2

Ahoj, taky by mě zajímalo jestli má někdo osobní zkušenost. :-) 

0 Citovat

kazdy kdo proletel ma "osobni zkusenost". https://letmegooglethat.com/?q=saudia+review

1 Citovat

Mně tedy vadí už jen to, že je to suchá aerolinka, i když máš dlouhý přestup, tak se nedostaneš z terminálu, drahá víza, není tranzitní třeba na 24 hodin gratis a není to evropská aerolinka, tzn. nemožnost kompenzací u některých letů. a pak na tom letišti při čekání, je tam vůbec možnost jít na drink?

0 Citovat

Teď jsem četla ty recenze a fakt to za ty nervy nestojí, je to ještě mnohem horší než TAP, který je synonymum pro amatérismus a zmatky v rezervacích.

Dohaduj se pak někde na letišti s nějakým Arabem..

1 Citovat

Ahoj

 

já už to proletěl, tak zkopíruju můj post z konkurenčního fóra. Cestu zpět přidám až se vyhrabu ze spánku, vrátili jsme se dnes.

 

Tak už taky můžu přidat zkušenost se Saudama.

VIE-RUH
A320 - jak již bylo řečeno, interiér starší a na čistotu si moc nepotrpí. Jinak servis OK, až mi jich bylo líto, protože na economy kmitaj jen dva a sotva to všechno stihnou za těch 5 hodin. V businessu zhasnuto a hotovo už po 2H letu. V Economy se zatmavení nekonalo, což byla docela škoda vzhledem k odletu z VIE v 18:05 a přistání v Rijádu v 00:45.

Před vzletem rozdávaj sluchátka, pak následoval hot towel.
Po vzletu se koná Saudi coffee nebo džus + datle.

Asi po 2,5 hod rozdávali jídlo. Na výběr chicken pasta nebo ryba s rýží. Seděli jsme vzadu, takže už byla jen ryba

V mezičase běhají s nápojema. A před přistáním opět káva nebo čaj.


RUH-BKK
B787-10 - interiér krása, legroom paráda, ale mám jen 171cm…

Letiště v RUH je starší, ale 4 hod se dá přežít. Je tam několik salónků, cena 35 USD na 6 hodin - nevyzkoušeno. I během noci je tam spousta možností občerstvení - Burger King, Domino’s pizza, Dunkin Donuts, Starbucks, Costa atd. Dutty free uprostřed haly. Haly jsou tam dvě, jak přes kopírák. Vodu doporučuju v automatu za 2 SAR (13 CZK), ale platba kartou funguje tak v jednom pokusu z pěti, tzn. je potřeba trpělivost.

Samotný let opět OK, jen bylo docela narváno.
Před vzletem opět hot towel, ale dle předchozí recenze jsem čekal amenity kity, který se bohužel nekonal ačkoliv jsem ho viděl v binech (možná, že JED-BKK je o hoďku delší let, tak proto??). Překvapilo mě, že oproti letu v A320 nebyly k dispozici deky, resp. jen na zeptání.

Po vzletu jen nápoje, servis až později. Asi po 3-4 hodinách snídaně (tedy naopak než zde přítomná recenze). Na výběr párek a vajíčka nebo wafle s čokoládou. Před přistáním kousek pizzy a dezert.

Celkově jsem asi čekal víc, posádka se snaží, ale přijde mi to celkově dost chaoticky organizované.
Jídlo slabší průměr, ale měl jsem asi smůlu na tu rybu.

Uvidíme co let zpět, tentokrát BKK-JED-FRA.

5 Citovat

Ahoj, také můžu přidat osobní zkušenost na letu VIE - JED - BKK před dvěma týdny a celkově hodnotím Saudii velmi dobře.

A320 z VIE měla modernizovaný interiér (dostatek místa, zábavní systém, všude čisto, deky i polštáře připravené na sedadlech). Hned po startu hot towel, sluchátka a roušky, následně jídlo (ryba nebo těstoviny - oboje dobré - top gastronomie to samozřejmě není). Nápoje, kafe, čaj a datle v průběhu letu.

Letiště v JED je nové (alespoň mezinárodní terminál), je tam jen jeden salónek ze sítě lounge key, který je ale docela příjemný, jídlo i pití celou noc, jinak několik restaurací, celkově tam při čekání bylo celkem mrtvo, takže by se dalo i najít klidné místo na spaní. Čekání přes noc od cca desíti do půl páté ráno, ale asi není super zážitek nikde.

B787-10 do BKK interiérově téměř identické, opět deky i polštáře připravené, k hot towel ještě mini amenity (kartáček na zuby, krém, ponožky, páska na oči, desinfekce), po startu nápoje a pizza, cca 2 hodiny před přistáním snídaně v podobě vajíček nebo vaflí, opět oboje dobré, doplněné ovocem, jogurtem a pečivem, arabskou kávou a datlemi. Seděli jsme vzadu a na ocase je modlitebna, v které se asi krom deseti minut nikdo nemodlil, takže tam postávali lidi, protahovali se a klábosili u kávy, případně si tam na zemi hráli děti - takže takovouto modlitebnu do každého letadla :-).

Já bych vůbec neřekl, že by bylo něco chaotické, naopak hodnotím kladně, že mi za celou dobu od rezervace neposunuli ani o minutu let, což už se mi dlouho nestalo, letěli jsme na čas, mám dvě odbavená zavazadla v ceně (což asi není vždy, v těch tarifech se nevyznám), takže za tu cenu to i bez alka je úplně v pohodě. Za dva týdny letíme zpět, tak věřím, že to bude obdobné.

6 Citovat

btw kdyby někomu přišla schedule change/změna letu či zrušení, máte nárok na rebook třeba s Emirates. Například u posledního business class dealu AMS-DXB super rebooking! :) 

3 Citovat

Za mě také spokojenost. Jak říkám, při mé výšce (197 cm) jsem vůbec nijak netrpěl. 

V BKK na check-inu důrazné upozornění, že na letech se SV se nesmí přepravovat žádný alkohol. Kontrola všech lidi a jejich zavazadel posádkou Saudie ještě před nástupem do letadla. Mně dokonce otevřel termosku s vodou a čuchal, zda tam není chlast.

Z BKK technický stop v RUH, do JED nás potom letělo kolem 50 pax. Každopádně jsme zůstali v letadle, kdy se nemohli z pozemního personálu dopočítat pax, protože se samozřejmě našel někdo, kdo v RUH vystoupil, ačkoliv měl pokračovat dále. 

Terminál 1 v JED pěkný, spousta místa, ale jak už tu někdo říkal, omezené služby, ale najíst se dalo dobře a za celkem slušný peníz. 

JED-MUC narvaný, spousta rodin rozesazených, takže posádka řešila výměnu míst. 
Všichni ochotni a milí jako na všech letech se SV, nemám žádné výtky. Klidně s nimi za těch 8k do BKK poletím znova. 

6 Citovat

A v Polsku kontrola nebyla? Myslím alkoholu :-)

0 Citovat

Ja mám s nimi zlú skúsenosť, a to som s nimi ešte ani necestoval :-).

 

Pred týždňom som kúpil letenku Viedeň – Jeddah - Bangkok – Rijád – Frankfurt. Dnes ráno poslali mail a SMS o posunutí odletu z Viedne o 30 minút neskôr. Paráda, menej nepríjemného času stráveného v Jeddahu. Ale poobede prišla SMS o posunutí odletu z Rijádu o 22,5 hod. Žiadna možnosť výberu, či zmenu akceptujem alebo nie. Jednoducho mi oznámili, že je to tak a basta. Pritom nás stačilo presunúť na let Jeddah – Frankfurt, ktorý stále predávajú, a ktorým by sme prileteli do Frankfurtu v podobnom čase, ako bol pôvodný prílet. Lietadlo, s ktorým odlietame z Bangkoku, má medzipristátie v Rijáde a potom pokračuje do Jeddahu. Samozrejme, nie som blbý, aby som letenku kupoval priamo u mohamedánov, a tak som prvý raz kupoval u SA preklikom z CL. Podal som reklamáciu u SA, tak uvidím, ako to dopadne. Ak nezabudnem, výsledok sem napíšem.

0 Citovat

hugonovak napsal(a):

Samozrejme, nie som blbý, aby som letenku kupoval priamo u mohamedánov...

Aký je dôvod nekupovať to priamo cez nich?

0 Citovat

No, good luck. Já řešil změnu letenky přes SA dost dlouho a pomohlo až napsat na jejich webu "pište řediteli"

1 Citovat

guessWho, stráv nejaký čas medzi mohamedánmi na blízkom východe a pochopíš.

Pavel, v krajnom prípade spolieham na banku, že uspejem s reklamáciou za nedodanú službu.

0 Citovat

Zdravím, mám také letenky Víden - Dzidda - BKK - Rijad - Frankfurt 10.12 - 7.1. a take mi posunuli let z Rijadu misto 8.1. v 10:10 na 9.1. v 8:40. Resil to uz nekdo? Mam koupeno primo pres aerolinku. 29 hodin se mi opravdu nechce cekat na letisti, navic bych musel kupovat transit visa.

0 Citovat

Tohle mě právě děsilo a proto nechalo zaplaťpánbůh v klidu. 

 

1 Citovat

@hugonovak co třeba zavolat do Saudia a zkusit zaridit rebooking? hned nad tebou jsem tady psal jak jsou super flexibilni a ty je tady takto haníš :D

0 Citovat

Nějak nechápu, kde bereš fridgy tu jistotu, že když se to jednou povedlo tobě, že je to běžná praxe. Mohl jsi mít jen jednoduše štěstí. Až budeš mít takových zkušeností víc a žadné špatné, můžeš z toho dělat závěry. 

1 Citovat

niemandos_1 napsal(a):

Nějak nechápu, kde bereš fridgy tu jistotu, že když se to jednou povedlo tobě, že je to běžná praxe. Mohl jsi mít jen jednoduše štěstí. Až budeš mít takových zkušeností víc a žadné špatné, můžeš z toho dělat závěry. 


dělám závěry protože jsem takhle přebookoval asi 4x PNRy kámošům, ano bylo to mezi AMS-DXB kde byl direct jako hlavní možnost a do Jakarty by to tak asi neprošlo, ale jinak neměli problém ani s reroutingem, narozdíl od ostatních aerolinek který by tohle v životě nenabídli.

btw. sám agent na telefonu mi ten direct na EK nabídnul :D mě by to nenapadlo ani ve snu, že to rebooknou

0 Citovat

Zdravím, reklamácia u SA úspešne vybavená, letenky zmenené na pôvodné termíny.

@fridgy: Neviem do akej miery sú flexibilný, ale problémy riešim radšej s človekom, ktorý myslí ako človek z našej kultúrnej oblasti. (To je pragmatizmus, nie rasizmus.)

V pôvodnom príspevku som uviedol:

"Pritom nás stačilo presunúť na let Jeddah – Frankfurt, ktorý stále predávajú, a ktorým by sme prileteli do Frankfurtu v podobnom čase, ako bol pôvodný prílet. Lietadlo, s ktorým odlietame z Bangkoku, má medzipristátie v Rijáde a potom pokračuje do Jeddahu. "

Tento návrh som poslal do Student agency a Saudia ho našťastie akceptovala (Možno v Saudii mali dobrú náladu, alebo sa nechceli doťahovať s bankou). Neviem, či zmeny itinerárov v prípade zrušenia letu robí v Saudii človek alebo automat, v každom prípade ponúknutá zmena bola maximálne výhodná pre Saudskú Arábiu (zaplatiť za vízum, ubytovanie, stravu a prípadný program v Saudskej Arábii), maximálne nevýhodná pre nás.

 

0 Citovat

Já to s nimi chci řešit přes WhatsApp, když už je ta možnost a nechci utrácet za hovor na call centrum v zahraničí. Zatím mě vždy spojí automat a člověkem po 2-3 hodinách, akorát nejsem u telefonu, tak mě zas odpojí. Zkusím jim navrhnout rebooking až se s nimi spojím a pak sem napíšu, jak jsem dopadl. 

0 Citovat

Tak vyřízeno bez problémů na WhatsApp, let Prebookovan na let přes Dziddu. Podpora byla v pohodě. 

2 Citovat

@hugonovak takhle automat rebookuje v 90% případů u všech aerolinek na světě. Některý rebookujou i s missed connection, to je prostě systém. Málo kdy to systém vyhodnotí správně, že následující let opravdu navazuje. Nicméně hodně štěstí se Saudia, podle toho co píšeš moc nechápu, proč s níma vůbec letíš. :D
@Kuba_4 jsem rád, že tu je další pozitivní zkušenost, Saudia fakt super customer service. O tom by si jiný aerolinky mohi nechat jenom zdát... 

0 Citovat

@fridgy ďakujem za želanie, dúfam že problémy už nebudú. A prečo s nimi letím? Zo zvedavosti a preto, že majú pre mňa viac plusov ako mínusov. :D

0 Citovat

Zdravím,

letíme se Saudií do Bangkoku. Poletíme tři - já, přítel a syn. Nevíte, jak to bude s místy? Posadí nás automaticky všechny vedle sebe (mě se synem určitě, nemá nárok na své vlastní sedadlo, ale co partner)?

A má druhá otázka: jak to je s letenkami na letišti? Na e-mail mi došlo potvrzení i letenky v elektronické podobě. Budu si je muset vytisknout, donést k přepážce na letišti a oni mi je vymění za palubní lístky, nebo stačí jen přijít, dát pas a budou nás mi zaevidované? (Mám zkušenosti s oběma způsoby, tak proto se ptám.)

 

Moc děkuju za odpovědi :). 

0