dotaz na vás, co Ryanairem lítate s dětma: Probíhá při nástupu na gate nějaká kontrola, zda dítě patří ke stejné rezervaci a jestli souhlasí datum narození? kontext: Máme na různé výlety koupené letenky po jednom (bylo to výrazně levnější) a jedno 12leté dítě má letenku koupenou samostatně jako dospělý. Máme to tak u více letů, všechny v rámci schenghenu, nejde se přes pasovku, jde jen o kontrolu na gate. Oficiálně bych měl kontaktovat Ryanair chat a nahlásit údaje o dítětě a přiřadí ho k dospělému, změní typ letenky na dětskou, propíše tam správné datum narození, ale poslední dobou je to stále větší vopruz, trvá to dlouho, chtějí ověřit hromadu údajů, zablokuje to online checkin, pak se musí na přepážku (i když jinak letíme s příručákem), a vůbec je to celkově otravný. Proti tomu stojí varianta jednoduše nechat letenku jako adult, klasicky dítě odbavit, akorát do kolonky datum narození mu upravit rok narození tak, aby měl 16 let, tímpádem checkin půjde bez problémů a bude mít rovnou vlastní boarding pas. Na boarding pasu věková kategorie ani rok narození není. Jméno, příjmení, číslo občanky a expirace samozřejmě budou sedět, cestovat bude společně s rodiči, akorát ti mají samostatnou rezervaci. Prosím zkušenější rodiče s dětmi létající Ryanairem, jestli vám to přijde dle vašich zkušeností při nástupu na let v pohodě. ps. u dospělých letenek se kontroluje klasicky jen jméno a příjemní, naprosto běžně lítám na jiný doklad, než jaký mám zadaný a nikdy nebyl problém. Ale nevím, jak je to u dětí, byť 12letých, a jestli by nad tím v případě zjištění jen mávli rukou (jméno a další údaje sedí + letí společně s rodiči = ok), případně jestli by to na gatu byli schopni jednoduše vyřešit/upravit, nebo by s tím dělali problém (údaje nesedí přesně = dítě neletí)?  .

Ryanair - child/tenn letenka pro dítě koupená a odbavená jako adult/dospělý?

Založil(a) ve fóru Letecké společnosti

11 reakcí

dotaz na vás, co Ryanairem lítate s dětma:

Probíhá při nástupu na gate nějaká kontrola, zda dítě patří ke stejné rezervaci a jestli souhlasí datum narození?

kontext: Máme na různé výlety koupené letenky po jednom (bylo to výrazně levnější) a jedno 12leté dítě má letenku koupenou samostatně jako dospělý.
Máme to tak u více letů, všechny v rámci schenghenu, nejde se přes pasovku, jde jen o kontrolu na gate.

Oficiálně bych měl kontaktovat Ryanair chat a nahlásit údaje o dítětě a přiřadí ho k dospělému, změní typ letenky na dětskou, propíše tam správné datum narození, ale poslední dobou je to stále větší vopruz, trvá to dlouho, chtějí ověřit hromadu údajů, zablokuje to online checkin, pak se musí na přepážku (i když jinak letíme s příručákem), a vůbec je to celkově otravný.

Proti tomu stojí varianta jednoduše nechat letenku jako adult, klasicky dítě odbavit, akorát do kolonky datum narození mu upravit rok narození tak, aby měl 16 let, tímpádem checkin půjde bez problémů a bude mít rovnou vlastní boarding pas. Na boarding pasu věková kategorie ani rok narození není. Jméno, příjmení, číslo občanky a expirace samozřejmě budou sedět, cestovat bude společně s rodiči, akorát ti mají samostatnou rezervaci.

Prosím zkušenější rodiče s dětmi létající Ryanairem, jestli vám to přijde dle vašich zkušeností při nástupu na let v pohodě.

ps. u dospělých letenek se kontroluje klasicky jen jméno a příjemní, naprosto běžně lítám na jiný doklad, než jaký mám zadaný a nikdy nebyl problém.
Ale nevím, jak je to u dětí, byť 12letých, a jestli by nad tím v případě zjištění jen mávli rukou (jméno a další údaje sedí + letí společně s rodiči = ok), případně jestli by to na gatu byli schopni jednoduše vyřešit/upravit, nebo by s tím dělali problém (údaje nesedí přesně = dítě neletí)?

0

Tak dítě hlavně nemůže mít samostatnou letenku. Mělo by to být v rezervaci s dospělým.

0 Citovat

My s dětma lítáme často, sice tenhle případ jsme zatím nezkoušeli, ale už se nám povedlo opačně - že letěl dospělý na dětskou letenku 2-12r, asi 3x s upraveným datumem narození, tak aby šel udělat online check in a úplně v pohodě, nikdo nic neřešil

0 Citovat

Mam podobny problem, letim pristi vikend s nekolika rodinnymi prislusniky a pro jednoho patnactileteho cestujiciho, ktery u Ryanu spada do kategorie "teen", jsem omylem koupil letenku jako pro dospelaka, tedy od 16 let. Kdyz pri online check inu zadavam jeho spravne datum narozeni, nepusti me to dal, protoze to neodpovida zakoupene letence pro dospelaka. Upravim mu tedy datum narozeni, misto spravneho narozeni unor 2007 napisu unor 2006 a system me dal pusti. Doufam, ze se na to nijak neprijde, je to do Chorvatska, coz je sice mimo schengen, ale na letence neni datum narozeni uvedeno...

0 Citovat

Asi před 5 lety jsem taky upravoval věk dítě (2-11) na dospívající (12-15) rozdíl byl cca 5 let a bez problému to prošlo.

1 Citovat

Ahoj, opráším tohle vlákno. 😉

Mám koupenou dospěláckou letenku pro 14 holku, kterou jsem dokupoval později. Upřímně se mi nechce slučovat rezervace a platit poplatek. Jednodušší je upravit datum narození. 

Máte někdo aktuální zkušenost s proletěním takové letenky? Goro?

Co jsem si všiml, tak většinou u gatu zkontrolují max. jméno, párkrát ani nechtěli vidět ID. 

0 Citovat

Hodně štěstí. Na samotnou letenku neodletí, pokud na letišti zjistí, že je jí 14.

0 Citovat

Resila jsem to pred 10dny..syn 15let a zvlast koupena letenka..neslo udelat Check in...na letisti mi museli obe letenky ( moji a jeho) sloucit..stalo to 900( jejich kurz za 30eur je 30kc/ eur) a jinak to neslo...lepsi je zaridit predem za 30eur v normalnim kurzu. Netroufla jsem si mu tam dat jine datum narozeni.. 

1 Citovat

pokud je to let v Shenghenu, nejde se přes pasovku, a pokud změníte rok narození, tak jediné místo, kde to budou kontrolovat je gate při nástupu, ale tam se to reálně jen odpípne, max kouknou na jméno.

proletěno úspěšně několikát prg,vie,pmi,bgy,lis,fnc..

U většiny ostatních aerolinek se ty informace ani nevyplňují, pokud je to let po Shenghenu

0 Citovat

Řešil jsem opačný problém, koupil jsem s velkým předstihem letenky na Kanáry a neuvědomil jsem si, že v době letu nebude dítě už dítě, ale teen. Pro účely odbavení jsem to risknul a prostě jsem ho o rok omladil a letěli jsme bez problému. V Schengenu se doklady neukazují, takže si myslím, že na to vlastně nemá kdo jak přijít.

0 Citovat

Tiez mysllim. Mne s poslenych 10 letov u gate vyzadovali id asi 2x. A to len pozreli s vrtulniku, a nie aby skumali nejake udaje.

0 Citovat

Tak hlásím úspěšně proletění dospěláckých letenek koupených pro teenagery. Na gatu pouze rychlá kontrola ID. 

1
11 reakcí