Ahoj, zajímá mě váš názor.  Na FB skupině se objevil příspěvek typu “prodám letenky do Thajska za 10.000”. Podle všeho by se mělo jednat o letenky vystavené na míle a prodané dotyčnému. Na tom by nebylo nic zvláštního. Ale následná komunikace mi přijde při nejmenší podezřelá: Na skyscanner nebo expedia.com si vyberte let s datumem a aerolinkou dle Vašeho výběru. Vyplňte všechny informace co jsou potreba k dokončení rezervace a jak budete na posledni strance, kde je shrnuti tak odkaz zkopirujte a poslete mi ho, nebo pošlete printscreen. Musím vidět čísla letu, datumy, jména cestujících a jejích datum narození a váš email kam vám přijde letenka a cenu.  Email s referenčním číslem a číslem letenky vám příjde přímo od dopravce.  LETENKA NELZE PŘEBOOKOVAT NEBO ZRUŠIT. NENÍ MOŽNÁ REFUNDACE OD DOPRAVCE.  V rezervaci musí být (pokud chcete) i doplňkové služby o které máte zájem, jako více zavazadel, speficická sedadla, atd. NELZE DO CHECKINU NIC ZMĚNIT NEBO DOKOUPIT.  ptejte se pokud mate dotazy.. Jeste dodam a odpovim dopredu na pár klasických otázek: 1. Nabídka platí na letenky do celého světa v jakékoli třídě.  2. Levné to je protože spojíme nalétané míle a zaměstnaneckou slevu. 3 Já to dělám kvůli provizi. 4. Při odběru dvou a a vícet letenek budu chtít zálohu do 20%, zbytek očekávám po obdržení emailu od aerolinky a Vaší kontrole. 5. Platební metoda: převodem na účet, IBAN, Revolut ( +5% sleva navíc), BTC, XMR(+8%sleva navíc). Zajímal by mě váš názor. Co když za letenky zaplatim a následně dojde k jejich zrušení. Nevíte někdo o co se může jednat?  .

Podvod? Nebo dobrý “kup”.

Založil ve fóru Tipy na levné letenky

Ahoj, zajímá mě váš názor. 


Na FB skupině se objevil příspěvek typu “prodám letenky do Thajska za 10.000”.

Podle všeho by se mělo jednat o letenky vystavené na míle a prodané dotyčnému. Na tom by nebylo nic zvláštního. Ale následná komunikace mi přijde při nejmenší podezřelá:

Na skyscanner nebo expedia.com si vyberte let s datumem a aerolinkou dle Vašeho výběru. Vyplňte všechny informace co jsou potreba k dokončení rezervace a jak budete na posledni strance, kde je shrnuti tak odkaz zkopirujte a poslete mi ho, nebo pošlete printscreen.

Musím vidět čísla letu, datumy, jména cestujících a jejích datum narození a váš email kam vám přijde letenka a cenu. 

Email s referenčním číslem a číslem letenky vám příjde přímo od dopravce. 

LETENKA NELZE PŘEBOOKOVAT NEBO ZRUŠIT. NENÍ MOŽNÁ REFUNDACE OD DOPRAVCE. 

V rezervaci musí být (pokud chcete) i doplňkové služby o které máte zájem, jako více zavazadel, speficická sedadla, atd. NELZE DO CHECKINU NIC ZMĚNIT NEBO DOKOUPIT. 

ptejte se pokud mate dotazy.. Jeste dodam a odpovim dopredu na pár klasických otázek: 1. Nabídka platí na letenky do celého světa v jakékoli třídě.  2. Levné to je protože spojíme nalétané míle a zaměstnaneckou slevu. 3 Já to dělám kvůli provizi. 4. Při odběru dvou a a vícet letenek budu chtít zálohu do 20%, zbytek očekávám po obdržení emailu od aerolinky a Vaší kontrole. 5. Platební metoda: převodem na účet, IBAN, Revolut ( +5% sleva navíc), BTC, XMR(+8%sleva navíc).

Zajímal by mě váš názor. Co když za letenky zaplatim a následně dojde k jejich zrušení. Nevíte někdo o co se může jednat?

1

Tam je takových ale, že mi z toho jde mráz po zádech :)

Jakýkoliv podvod začíná dobrou, ale stále reálnou cenou. Pokud nevíš konkrétně, jak daný člověk k letence přijde, dej od toho ruce pryč.

Z největší pravděpodobností půjde o kriminální aktivitu - kradená karta, platba kryptoměnami... Proto ta nulová flexibilita, protože to vystaví anonym.

Levnými letenkami se živíme přes 10 let a věř mi, kdyby něco takového legálního bylo, už o tom dávno píšeme a předáváme knowhow dál.

5 Citovat

No mě ta letenka vážně přišla vystavená. Vše se tam jeví v pořádku, ale vypadá to, že byla placena kartou v plné výši a nikoli mílemi. Předpokládám, že pokud by došlo k vystavení letenky na míle byl by tam pouze doplatek za taxy a nikoli celá cena letenky. 

Navíc to aby se nekontaktovalo zakaznicke centrum atd je opravdu pidezřelé. 

0 Citovat

Takto vypadá příspěvek. Je to dost zajímavé. Nikdy jsem se s tím ještě nesetkal. 


858f44bc-7b3b-4e10-b82f-88ca98d05785.png

0 Citovat

Otázkou je, pokud je to na moje jméno. Mohu já s letenkou hýbat? Nebo ji nějak měnit přes aplikace/call centrum?

Navíc při nějaké aktivitě v aplikaci na mě vyskočila hláška, že při check inu budu muset předložit kartu, kterou došlo k platbě letenky. To se mi nikdy nestalo a že hodně cestuji. 

0 Citovat

Ty vole, Marku, jsem z tebe jelen.

Poslat někomu naprosto neznámému kolem deseti tisíc, aby ti pochybným a blíže nevysvětleným způsobem koupil letenku... To se moc často nevidí.

Lidi fakt rádi věří na pohádky.

Pokud ti přišel potvrzovací e-mail na tvou e-mailovou adresu, zkopírovat PNR (6-místný alfanumerický kód) a zkusit se s ním přihlásit do Manage My Booking. Pokud to funguje, máš přístup ke své rezervaci u aerolinky. To znamená, že můžeš dělat změny (vybírat sedadla, jídlo) a přikupovat služby. Pokud aerolinka, ale letenku zruší a budeš chtít vzít peníze, půjde to na původní platební metodu. 

Pokud ti přišel jen přeposlaný e-mail, může to být fejk. Upravená (přepsaný text) rezervace jiné letenky na tvé termíny a lety. Nemáš s ní hýbat, nic přikupovat pro to, abys na to nepřišel až do odletu.

Ani za předpokladu, že letenka je opravdu vystavená, nemáš vyhráno - může být placená ukradenou kreditní kartou, kradenými či jinak vygenerovanými vouchery. Ten člověk, co to prodal, může sedět někde v Rusku, Venezuele anebo třeba Číně...

Kromě toho, některé aerolinky můžou chtít vidět kartu, s kterou byla placená letenka.

8 Citovat

S tou platební kartou to je urban legend. V životě se mi nestalo, že by to někdo někde kontroloval. 

Jinak nikdy bych nekupoval letenku takto netransparentně a bez jakékoliv možnosti cokoliv změnit, nebo se v případě storna dostat ke svým penězům. Ale chápu, že každý se musí jednou spálit.

Jo a kolik si asi tak myslíš, že z toho bude mít prodejce provizi, když je schopen nabídnout 30% slevu?

 

4 Citovat

Kartu chtěli vidět snad u flyDubai a v nějaké asijské destinaci (že by Srí Lanka?). Osobní zkušenost ale nemám.

0 Citovat

Ked sme leteli s Qatar Airways do Japonska, musel som ukazat kartu ktorou som platil na checkine, inak by nas nepustili do lietadla... kartu som ale mal, tak bez problemov...

0 Citovat

Inak ten inzerat ja aj tu: https://vstupenky.bazos.cz/inzer...vou-40.php

0 Citovat

S tou kartou je to nesmysl, protože služební cesty nikdy neplatím ani soukromou ani služební kartou, ale jde to přes agenturu na fakturu. 

0 Citovat

kartu pytali tiez FlyDubai smerom na Sri Lanku. Ale to samozrejme plati iba v pripade ze ste kupovali priamo cez FlyDubai, ked cez OTA tak samozrejme nebolo treba. Nie je to nic nezvycajne pre spolocnosti so Zalivu do "pochybnych" destinacii v okoli, kde asi casto mali problemy s podvodnikmi

0 Citovat

Musel jsem předložit platební kartu při vnitrostátním letu v Indii, jak píše Tonic a výše, je to obliba indického regionu a kradených karet.

Jinak souhlas, koukej se přihlásit do manage my trip a tam zjistíš víc, alespoň to, zda letenka opravdu existuje.

0 Citovat

Přesně tak, taky jsem před pár lety v Indii musel ukazovat kartu, kterou byla letenka placená. Tu jsem u sebe neměl, měl jsem jiný mix karet a neprošel jsem přes check in, agent se smiloval a stačilo mu aspoň pár čísel z té karty, které bylo nutné zadat do PC. Byl jsem tedy nucen si na místě koupit novou letenku za stejné peníze a po návratu jsem za tu původní na kartu dostal refund.

0 Citovat

Taky se mi to stalo v Indii a kartu jsem měl už jinou. Nechtěli mě pustit do letadla, takže pak teprve začala "zábava" 😃

0 Citovat

Třeba se pán jen rozhodl ve vánočním čase činit dobro bližním a vy to tu hned hejtujete. I když, no vlastně, však víte:-)

3 Citovat

Toto issue s kartou se mi nestalo v Indii, ale v Londyne na Victoria Station. Drive zakoupenou vlakovou jizdenku na webu slo z automatu vyzvednout jen s pomoci platebni karty pouzite pri onom drivejsim nakupu na webu. Nastesti jsem ji mel u sebe ...

0 Citovat

Podobný "dobrodinec" nabízel na bazos.cz vstupenky na koncert, který byl vyprodán a spekulanti prodávali vstupenky za 3-5 násobek původní ceny.  Prodávající se tvářil jako žena, prodával dvě vstupenky za původní cenu jako nevhodný vánoční dárek již od 21.12. (29.12. byly stále k mání) a navíc když jsem ho požádal, zda neví o někom, kdo by měl ještě další dvě vstupenky ..... tak náhodou její bratr měl taky dvě a prodá je. Happy end ? Ano. Dostal konečně 2 roky natvrdo, byl to mladý muž z Frýdku-Místku a co je nejsmutnější, tak se mu podařilo dokonat trestný čin v tuším 64 případech. Moje dcera skončila jako jediná ve fázi "pokusu o podvod" a to se nám podařilo zjistit jeho skutečnou identitu (neb byl blbý a nenažraný). Jako ukázkový případ pro dceru dobré. Nechci slevu zadarmo :-)

7 Citovat

floodland napsal(a):

S tou kartou je to nesmysl, protože služební cesty nikdy neplatím ani soukromou ani služební kartou, ale jde to přes agenturu na fakturu. 

Co je to za hloupou argumentaci? Když platíš za letenku převodem, nebo třeba v hotovosti (i kartou) na prodejním místě aerolinek, nikdo po tobě kartu na letišti samozřejmě chtít vidět nebude. Tady se bavíme o letenkách placených kartou online. 
Jinak osobní zkušenost s Turkish Airlines v Praze, i když už hodně let stará. 

1 Citovat

Můžu vědět onu skupinu na FB? Moc mě zajímají diskuze pod nabídkou.

0 Citovat

Našel jsem to :D

https://www.facebook.com/groups/...391215168/

0 Citovat

No jak jsem psal, tak letenka je vystavená a mohu se tam přihlásit.

 

samozřejmě jsem nic neplatil. Zas takový debil nejsem :D jen mě zajímá zda někdo neví oč přesně se jedná. Jediné co připadá v úvahu je opravdu kradená karta. Ale že by vystavil 3 letenky v hodnotě 4.500$ jen tak? 

To je další věc, že požadoval zálohu a najednou to šlo i bez zálohy. Jedná se o TK, takže je možné že to mají v podmínkách to s tou kartou, ale letěl jsem s nimi mnohokrát a nikdy ji po mě nechtěli. 

0 Citovat

Tohle mi píše když jdu na změnu letu. 


14e2c8fb-7bd1-4981-bd55-956aafd2616a.png

0 Citovat

To vypadá na TK. Tak hlavně jestli to je koupené za míle, tak tam samozřejmě ani žádnou změnu neuděláš. Ty změny se platí dalšími mílemi.

1 Citovat

Tak se prodávajícímu pochlub touto hláškou a zeptej se ho, jak máš na check-inu ukázat kartu, kterou to platil.

0