Dívám se na ceny letenek nízkonákladových leteckých společností na léto 2023 (červenec 2023 - srpen 2023, případně září 2023). Co mě zarazilo, že ty ceny se hodně mění - hlavně Ryanair (v jednom týdnu 10 tisíc Kč, následující týden jen 7 tisíc Kč na stejné termíny v červenci 2023). Norwegian tam je rozdíl ca. 400 Kč méně při nákupu následující týden než bych to kupoval týden předem. Eurowings - stejné ceny letenek, ty se nějak nemění z týdne do dalšího týdne. Kdy je nejvhodnější doba na nákup letenek? Jak dlouho předem, pokud si odmyslíme cenové akce a termín pro lety je daný v létě 2023? Děkuji.    .

Nejlevnější letenky po Evropě s nízkonákladovými společnostmi na léto.

Založil(a) ve fóru Hledám letenku

10 reakcí

Dívám se na ceny letenek nízkonákladových leteckých společností na léto 2023 (červenec 2023 - srpen 2023, případně září 2023).

Co mě zarazilo, že ty ceny se hodně mění - hlavně Ryanair (v jednom týdnu 10 tisíc Kč, následující týden jen 7 tisíc Kč na stejné termíny v červenci 2023). Norwegian tam je rozdíl ca. 400 Kč méně při nákupu následující týden než bych to kupoval týden předem.

Eurowings - stejné ceny letenek, ty se nějak nemění z týdne do dalšího týdne.

Kdy je nejvhodnější doba na nákup letenek? Jak dlouho předem, pokud si odmyslíme cenové akce a termín pro lety je daný v létě 2023?

Děkuji.

 

0

Každý to má jinak, ale v zásadě chtějí všichni totéž - plné letadlo za co nejvíce peněz.

Většinou to hlídají algoritmy, které to naceňují podle toho, jak dlouho je do odletu a kolik procent letadla je prodáno a podle spousty dalších parametrů.

Letenka lowcostem se dá koupit v extrému za 10 i třeba za 600 euro v jednom směru a to na stejný let.

0 Citovat

Takže nejde "natrefit" ten správný okamžik pro nákup letenky?

0 Citovat

Záleží zda jsi flexibilní, nebo máš pevné datum a destinaci.

Můžeš si nastavit hlídače letenek, nebo to sledovat manuálně.

Koukni, za kolik se ty letenky prodávaly v minulosti.

Pokud ti aktuální cena vyhovuje, nečekej.

0 Citovat

Google umožňuje sledovat historii cen na dané lince. Obecně čím dřív se letenky koupí, tím jsou levnější. Na léto se letenky kupují během zimy. Jestli chcete něco na červenec nebo srpen, vyberte si něco aspoň teď, i když žádnou bombu už asi nenajdete. Nejspíš vás levněji vyjde last minute zájezd. Jestli máte zájem o konkrétní destinaci, naťukejte to do Kiwi, ale letenky kupte u letecké společnosti (v případě zpoždění a změn letů pak máte rezervaci pod kontrolou přímo vy).

0 Citovat

Tak souhlasím jen s jednou věcí. Když vím termín letu a mám cenový strop (např. 12/9-18/9), tak kupuju v okamžiku, kdy mám letenku za cenu v limitu.

Tyhlety rady, že nejlepší ceny před XY týdnů předem, které se jen zvyšují, jsou už nějakou dobu neplatné. Ano, ceny zpravidla rostou, ale algoritmus je nevyzpytatelný. Minulých 14 dnů jsem se díval například na ceny do Říma, cena nic moc, dneska jde koupit na celé prázdniny za 9e jedním směrem.

4 Citovat

Děkuji všem.

0 Citovat

Gigo15 napsal(a):

Takže nejde "natrefit" ten správný okamžik pro nákup letenky?



Já chci s rodinou během září na pár dnů do nějakého přímořského města. Letenky průběžně sleduju už asi měsíc, je mi jedno, kam to bude. A ano, letenky průběžně stoupají na červenec, srpen a první půlku září. Kolikrát se ale stalo, že zatímco některé termíny stabilně rostou, na několik málo termínů se naopak objevil znatelný propad. 
Není to tedy tak, že se najednou měsíc, dva před odletem vše zlevní. Něco bude levnější, ale naopak třeba zpáteční letenka vystřelí o dost nahoru.
Jak psal Padrino, dej si limit, jak bude něco za dobrý peníz, tak to kup. Obratem bookni ubytko a už řeš jen opalovací krém.

2 Citovat

Karel napsal(a): Když vím termín letu a mám cenový strop (např. 12/9-18/9), tak kupuju v okamžiku, kdy mám letenku za cenu v limitu.

Táto veta by mala svietiť na úvodnej stránke cestujlevne.

Letecké spoločnosti na výpočet ceny letenky používajú algoritmus, ktorý na vstupe počíta s veľmi veľa premennými, preto je nemožné určiť, kedy bude najlacnejšia letenka.

3 Citovat

U Ryanairu záleží i na destinaci, taková Itálie je z nějakého důvodu (tedy důvod bude asi menší zájem cestujících, pokud v tom nehrají roli nějaké dotace z italské strany) aktuálně výrazně levnější než třeba Řecko, Španělsko nebo různé ostrovy. Nedávno tu byly akce na Rimini, Pescaru nebo Neapol za pár šupů i o prázdninách.

0 Citovat

ty promenne jsou hlavne dve:

load factor na letu

pokud nejde o let v peakovem obdobi (svatky, pondelni ranni lety do Nemecka, mimoradna udalost v cilove zemi typu MS) tak se oteviraji vsechny knihovaci tridy a postupne system je zavira. Jednodusse receno mam kapacitu 100 lidi rozdelenou na 10 knihovacich trid a kazda drazsi nez ta predchozi - po vykoupeni tech 10 lidi se ona trida uzavre a cena stoupne.

Datum do odletu:

nehlede na to zda je knihovaci trida jiz naplnena tak system ji stejne uzavre protoze jsou tam mantinely pro bookovani v te knihovaci tride, takze treba nejnizssi khovaci trida se uzavre jiz 6 mesicu pred odletem i kdyz neni vykoupena.

tohle hlida system, protoze letecka spolecnost ma tydne stovky letu, takze je to hlidane na zaklade historickych dat ktere berou v uvahu seasonalitu, clovek do toho vstupuje jen pokud vi nejake informace ktere mohou navysit poptavku napr konani nejake udalosti o ktere system nevi . nejake mistrovstvi ci pohyblive Velikonoce.

takze system vi ze ma pro nedelni vecerni ci pondelni ranni lety do Nemecka uzavrit nejnizsi knihovaci tridy protoze proste na zaklade historickych dat vi ze obchodaci si stejne priplati aby na to jednani dorazili:)

 

 

4
10 reakcí