Dobrý den, mám dotaz. Přítelkyně si legálně změnila jméno (nesouvisí se svatbou - změna jména i příjmení), ale letenka je na staré jméno. Platí to, co ohledně svatby, tedy že starý pas se starým jménem je možné použít do 3 měsíců od změny nebo to v tomto případě funguje jinak? Popřípadě lze s viditelně platným pasem (platnost do 2026, jméno a příjmení jako na letence) projít kontrolou i pokud je pas de facto neplatný (tady si nejsem jistý, jak to kontrolují)? Děkuji za odpověď.  .

Vueling - změna jména

Založil(a) ve fóru Obecně o cestování letadlem

7 reakcí

Dobrý den, mám dotaz. Přítelkyně si legálně změnila jméno (nesouvisí se svatbou - změna jména i příjmení), ale letenka je na staré jméno. Platí to, co ohledně svatby, tedy že starý pas se starým jménem je možné použít do 3 měsíců od změny nebo to v tomto případě funguje jinak? Popřípadě lze s viditelně platným pasem (platnost do 2026, jméno a příjmení jako na letence) projít kontrolou i pokud je pas de facto neplatný (tady si nejsem jistý, jak to kontrolují)? Děkuji za odpověď.

0

Neřešil bych a cestoval na starý pas.

0 Citovat

To není uplně dobrý nápad. Pas je zneplatněn 3 měsíce po změně jména.

Při běžné kontrole  se sice platnost online neověřuje, ale náhoda je blbec.

Pokud došlo k úřední změně jména, tak bych šel cestou změny jména na letence přes aerolinku - většina z nich při doložení tuto změnu (stejně jako v případě svatby) umožňuje zdarma.

0 Citovat

Díky. Pokud termín 3 měsíce platí i v tomto případě, tak je pas ještě platný, možná jsem to napsal trochu nepřesně. Šlo mi hlavně o to, jestli jsou stejné podmínky jako u svatby.

To doložení změny a bezplatná změna jména ne letence je 100% fakt? Říkal jsem si zda by přihlédli k nějakému oficiálnímu dokumentu.

0 Citovat

Ono je to takove ... typické :)

Udelal jsem si malé vyhledávací cvičení - Platnost pasu v pripade zmeny jmena resi zákon 329/1999, který v jednom z paragrafu vyjmenovava kdy a za jakych okolnosti cestovni pas pozbyva platnosti a krome takovych tech veci, jako kradez, ztrata bla bla je tam resena i zmena jmena, ale pouze v pripade, ze ke zmene jmena doslo svatbou. Situaci, kdy doslo ke zmene jmena dobrovolne vůbec neřeší.

Pokud bych pouzil selsky rozum, tak by se z toho dalo usuzovat, že pokud došlo ke změně jména "dobrovolně", tak pas platí do konce své platnosti - ale uprimne, moc mi to logiku nedava :-D

Takže pokud se budeme držet tohohle výkladu, tak můžete jet na starý pas :)

3 Citovat

 že pokud máte platný pas se starým jménem, měli byste se moci dostat přes kontrolu na letišti. Nicméně, pokud letenka obsahuje staré jméno, může to způsobit potenciální komplikace při předložení cestovních dokladů a kontrole totožnosti. 
https://geometrydashworld.online

0 Citovat

pettyhicks3734767 napsal(a):

...

AI go on :)

0 Citovat

tady je důležité i to, jestli je letenka pro cestu v shenghenu nebo ne.

Pro lety v Shenghenu se vůbec neprochází přes pasovku, pokud uděláte online checkin, doklad ukazujete jen na gate, kde pracovník handlingu kontroluje, jestli jméno souhlasí se jménem na letence, doklad samotný se nikde nepropisuje, nenačítá, pracovníci handlingu nejsou policie, která sedí na pasovce a pasy protahuje čtečkou napojenou na oficiální registry.

Takže nevím kam letíte, ale Vueling má většinu letů v Shenghenu, kde by to mělo být v pohodě.

0
7 reakcí